dman έγραψε:dokimi έγραψε:Νομίζω ο κ.Βαμβάτσικος σε αυτό το εξάμηνο και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των εξετάσεων δείχνει έντονα δείγματα έπαρσης, παραλογισμού και αυταπάτης.
Και πολύ κομψά το έθεσες.....!!!

Αγαπητέ dman, dokimi
Αγαπημένο μου MQN
Θα σας πείραζε να διαβάσετε ένα μακροσκελές κείμενο και μετά να με κρίνετε; Όπως πόσταρε κάποτε και ο Θεμιστοκλής στο λογαριασμό που διατηρούσε ο Ευριβιάδης στον προσωποπάπυρο της κλασικής εποχής, ακούστε πρώτα τι έχω να πω και μετά βαρέστε ελεύθερα.
Ας ξεκινήσουμε με το προφανές: Υπάρχει μη μηδενική πιθανότητα να διακατέχομαι από έπαρση, παραλογισμό και κρίσεις αυταπάτης. Θα προσέθετα μάλιστα και κρίσεις βουλιμίας, δικτατορισμού, τσαντίλας, υπερβολικής λατρείας στα πιτόγυρα, και μιας αιώνιας αδυναμίας στα χαζά αλλά κεχαριτωμένα ανέκδοτα (όσοι παρακολουθήσαν Σιδηρές Ι φέτος ξέρουν τι εννοώ). Για να είμαι ακριβέστερος, όσοι πάρετε το μάθημα της Αξιοπιστίας και Διακινδύνευσης (αναίσχυντη διαφήμιση: Μαθηματάρα επιλογής στο 8ο εξάμηνο, να το πάρετε όλοι!) θα μάθετε ότι ο σωστός μηχανικός προβλέπει και μαθαίνει να ζει με μη μηδενική πιθανότητα πρακτικώς κάθε καταστροφικού γεγονότος. Φροντίζει όμως αυτή να είναι επαρκώς μικρή.
Για τα πιτόγυρα δε μπορώ να σας το εξασφαλίσω με το χέρι στην καρδία, θα ήθελα πολύ όμως να σας πείσω ότι η έπαρση, ο παραλογισμός και η ικανότητά μου να αυταπατώμαι, μπορεί μεν να υφίστανται (δεν φαίνεται άλλωστε επηρμένη η γλώσσα στην οποία γράφω, άσε που είμαι και μέλος ΔΕΠ, μόνο εγώ δεν ξέρω τι καλάμι έχω καβαλήσει;), αλλά η πιθανότητα να αποτελούν τη βάση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης που τόσο άκομψα γιουχαρίστηκε είναι πολύ, πολύ, μα πάρα πολύ μικρή. Θα έλεγα μικρότερη από την πιθανότητα κατάρρευσης σύγχρονης πλαισιακής μεταλλικής κατασκευής σχεδιασμένης με Ευρωκώδικα 3 και 8 (αναίσχυντη διαφήμιση: Μαθηματάρα Σιδηρές ΙΙ, όλοι να το πάρετε, όχι μόνο οι Δομοστατικοί).
Το πρόβλημα βλέπετε είναι ότι από τις αρχές του μήνα έχουν προσπαθήσει να με βρουν με τηλέφωνα, ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλέγραφο, σήματα καπνού κλπ τουλάχιστον 20-25 άτομα τα οποία ξέχασαν/μπερδεύτηκαν/χάθηκαν και τελοσπάντων δεν κατάφεραν να εγγραφούν στη δια ζώσης εξέταση των Σιδηρών Ι. Λόγω των γνωστών καταστάσεων, κάποιοι με βρήκαν, κάποιοι ενδεχομένως όχι. Αν ήμουν καλός με την πολιτική, θα τους έκανα τη χάρη, δε θα έλεγα τίποτε και όλα θα ήταν θεωρητικώς υπέροχα. Καθότι όμως ανέκαθεν ήμουν ντροπαλό παλικάρι (ω ναι, αν και ειλικρινώς δεν το πιστεύει ούτε και η γυναίκα μου μετά την ναπολεόντια εκστρατεία που έκανα για να τη ρίξω), δεν θα ένιωθα όμορφα να αποκλείσω άτομα που αποδέχτηκαν την καταληκτική ημερομηνία ως πραγματικά καταληκτική και δεν με αναζήτησαν. Πείτε ό,τι θέλετε, αλλά δε μου αρέσει να κάνω χάρες σε λίγους. Προτιμώ να φέρομαι δίκαια και ισότιμα σε όλους. Ατυχώς όμως, οι θέσεις για την εξέταση είναι περιορισμένες. Σιγά τον περιορισμό θα μου πείτε, με 1.5 βάρδια έχουμε 100 παραπάνω από το μέγιστο αριθμό που έχει εμφανιστεί να δώσει το μάθημα την τελευταία δεκαετία (και αυτό συνέβη μόνο μια φορά). Όμως με τις εγγραφές που ήδη έχουν γίνει είμαστε πολύ κοντά στο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας. Εξού και η έκκλησή μου για αυτοσυγκράτηση και απελευθέρωση θέσεων από άτομα που ξέρουν ότι δε θα έρθουν. Εδώ επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω δημοσίως όλους όσους ήδη ευχαρίστησα και προσωπικά για την εξαίρετη στάση τους και τη βοήθεια που μου έδωσαν στο θέμα αυτό. Χάρη σε αυτούς πιστεύω δε θα μείνει κανείς παραπονεμένος.
Έτσι λοιπόν προέκυψε η συγκεκριμένη ανακοίνωση. Θέλω να πιστεύω ακριβέστατη ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις για την κατάσταση, αλλά όταν γράφεις κάτι που θα διαβαστεί από 600+ άτομα, πάντα κάποιος θα το προσλάβει διαφορετικά. Δεν πειράζει, ανθρώπινο είναι. Υπάρχει μη μηδενική πιθανότητα όλοι μας να έχουμε υποπέσει σε αυτό το σφάλμα (είπαμε, Αξιοπιστία και Διακινδύνευση, μαθηματάρα). Μη σας πω ότι είμαι σίγουρος πως κάποιος θα διαβάσει και τα παραπάνω, όσο καλοπροαίρετα και αν προσπάθησα να τα πω, και θα διακρίνει ίσως κάτι που δεν ήθελα να πω ή ίσως και να εξέφρασα εσφαλμένα χωρίς να το θέλω.
Παλιότερα θα γκρίνιαζα για ό,τι έγινε, ίσως και θα εκνευριζόμουν. Σίγουρα μου κόστισε και τώρα να βλέπω το όνομά μου δίπλα σε τέτοιους χαρακτηρισμούς, το κακομοιρο κουτί με τα μπισκότα σοκολάτας το ξέρει. Βλέπετε, όμως τώρα πια έπιασα την κρίσιμη μέση ηλικία και καταλαβαίνω καλύτερα: Γκριζάραν τα μαλλιά, αυξήθηκε η ακτίνα καμπυλότητας, δεν μπορώ πλέον να καρφώνω με πλάτη στο καλάθι, ούτε και να βάζω γκολ με ανάποδα ψαλίδια (λέμε τώρα, αλλά εξακολουθεί να είναι μη μηδενική η πιθανότητα και εδώ που με συμφέρει). Ξέρω όμως να βλέπω πέρα από γκρίνιες και συζυγικά καβγαδάκια, γιατί οι μεγάλες αγάπες φαίνονται στη διάρκεια, και όχι στην αρχή. Καθότι λοιπόν αυτές οι καταστάσεις θα επαναληφθούν, θέλω να τις προλάβω πείθοντάς σας, Ω παρόντες, παρελθόντες και μελλοντικοί MQN-τες, ότι ένα πράγμα δεν θα αλλάξει: Οι καλές μου προθέσεις προς εσάς, τους φοιτητές μου. Θέλετε δε θέλετε, είστε δικοί μου φοιτητές. Θέλω να σας βλέπω να ανεβαίνετε, να προχωράτε, να κατακτάτε νέα γνώση και νέους χώρους. Να βρισκόμαστε μετά από χρόνια στο ΕΜΠ, σε μπαράκια, συνέδρια, σουβλατζίδικα, να πίνουμε τα ποτάκια μας, να τρώμε τα πιτόγυρά μας (το χούι δεν κόβεται), και να μου λέτε ιστορίες από τα μέρη που πήγατε, τα κτίρια που μελετήσατε, τις γέφυρες που κατασκευάσατε, και τους ανθρώπους που γνωρίσατε. Θέλω να περηφανεύομαι, να επαίρομαι, να παραλογίζομαι και να αυταπατώμαι (είδατε, μη μηδενική πιθανότητα; Μαθηματάρα, σας το είπα εγώ) ότι είχα και εγώ, μαζί με τους άλλους καθηγητές σας, μια απολύτως θετική συμβολή στην καριέρα σας.
Τις λεπτομέρειες για ό,τι δεν ήταν, δεν είναι ή δεν θα είναι σαφές θα χαρώ να τις συζητήσω και σε προσωπικά μηνύματα ή δια ζώσης. Οι καλές προθέσεις είναι δεδομένες, όλα τα άλλα θα λυθούν. Δε θέλω να σας φάω άλλο χρόνο μέσα στην εξεταστική, ευκαιρία ψάχνουν μερικοί-μερικοί να μη διαβάσουν. Πίσω στα βιβλία λοιπόν, πάω να ετοιμάσω και εγώ την εξέταση, και από Οκτώβρη τα ξαναλέμε στο μάθημα με όση λεπτομέρεια θέλετε.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.
ΔΒ