ήρθε η ώρα λοιπόν να πω και γω τα δικά μου....
SoundOfSilence έγραψε:Εμένα από τη σχολή μου λείπει σαν γνώση ένα μαθηματικό εργαλείο
Έχει τύχει να το συζητήσω με κάποιους διδάσκοντες και μου έχουν πει ότι μετράει αρκετά σε μεταπτυχιακό επίπεδο.Αλλά η αλήθεια είναι ότι για να το μάθεις πρέπει να έχεις κάποιον λόγο να το χρησιμοποιήσεις και μπορεί να περάσεις όλη την σχολή και να μην χρειαστεί ποτέ να το αγγίξεις.
SoundOfSilence έγραψε:Το σημαντικό που πρέπει να μας διδάσκεται είναι πως στήνουμε ένα μοντέλο (παραδοχές), η λογική του ελέγχου των αναλύσεων μας και η αιτιολόγηση των αποτελεσματων που παίρνουμε. Στα μαθήματα αυτά περισσότερο ή λιγότερο παίρνεις μία ιδέα για το τι συμβαίνει, αλλά όταν και μόνο ασχοληθείς βαθύτερα καταλαβαίνεις κάποια πράγματα.
όταν το συζητάγαμε αυτό με το κουμούση, είπε κάτι πολύ σωστό, ότι την σωστή προσομοίωση πρέπει να την μάθεις στο αντίστοιχο εφαρμοσμένο μάθημα, πχ στις σιδηρές.Κατά την άποψή μου αυτό δεν γίνεται σωστά.
jackson έγραψε:Αυτό γιατί όσων αφορά το προγραμματιστικό τους κομμάτι είναι όλα "μαύρα κουτιά" (τονιζω, μόνο στο προγραμματιστικό τους κομμάτι)
Αλλά στην επίλυσή τους (Fortran) ούτε βλέπεις, ούτε ξέρεις τι γίνεται.
χρησιμοποιείται και η c++ και σε κάποιες περιπτώσεις (flac) γλώσσες που αναπτύχθηκαν ειδικά για το πρόγραμμα.Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις κλειστά κουτιά, πχ στο plaxis κατά την επίλυση δείχνει την σύγκλιση την οποία μπορείς να εκτιμήσεις και να ρυθμίσεις ανάλογα παραμέτρους έτσι ώστε να βελτιστοποιήσεις την λειτουργία του.όπως και σε άλλα μπορείς να επιλέξεις και την ίδια την μέθοδο της επίλυσης του συστήματος εξισώσεων.Αλλά πρέπει να ξέρεις αριθμητική ανάλυση...όπως και για να κάνεις σωστή προσομοίωση σε αριθμητικές μεθόδους (πεπερασμένες διαφορές, πεπερασμένα στοιχεία, συνοριακά στοιχεία) πρέπει να ξέρεις την λειτουργία της μεθόδου (ειδικά σε θέματα που δεν είναι τυποποιημένα) ή όταν χρησιμοποιείς καταστατικά προσομοιώματα εισηγμένα από τον χρήστη.