manolios έγραψε:Καλησπέρα, εχω κάποιες θεωρητικές ερωτήσεις

(δεν μπορώ να περιμένω μέχρι την παρασκευή χεχε )
1)Έστω ότι βρίσκομαι πάνω σε μία βάρκα που πλέει σε μια μικρή λίμνη και
πετάω μια πολύ μεγάλη άγκυρα.
Η στάθμη του νερού της λίμνης
θα αυξηθεί διότι αυξάνεται το νερό που εκτοπίζεται. έτσι δεν είναι?
2)Το παγάκι που επιπλέει πάνω στο νερό όταν λιώσει δεν αυξάνεται η στάθμη.
Όμως αν οι πάγοι της γης λιώσουν θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας.Αυτό δεν είναι απόρροια της προηγούμενης μου ερώτησης?
Δηλαδή ότι υπάρχουν κομμάτια πάγου (τεράστια) πάνω στο ίδιο το παγόβουνο τα οποία όταν θα λιώσουν οι πάγοι θα πέσουν
μεσα στη θάλασσα αυξάνοντας την στάθμη της.ορθως?
3)Όταν πίνω με το καλαμάκι απο ένα ποτήρι
γιατί το νερό έρχεται απο το ποτήρι στο στόμα μου?
Ουσιαστικά αυτο που κάνω είναι να
μειώνω την πίεση στο στόμα μου.Το καλαμάκι βρικσεται
σε πίεση ατμοσφαιρική(αν θεωρήσουμε
ότι το πίνω απο την κορυφή).Η δική μου
υποπίεση έλκει τη μάζα του νερού στο στόμα μου και για αυτό μπορώ και το πίνω?
Ετσι δεν είναι?

4)Ερώτηση απόρροιας άσκησης απο το φυλλάδιο ασκήσεων του ΕΜΠ του ΝΟυτσοπουλου-Χριστοδούλου.
Έστω ότι εχω μια ζυγαριά(σαν κι αυτη που ζυγίζονταν τα κάρβουνα).Πανω σε αυτήν έχω έναν κουβά νερό γεμάτο σταθερό.Μέσα έχω ένα ψάρι.
Αν το ψάρι αρχίζει και κινείται προς τα κάτω με επιταγχυνση θα αυξηθεί καθόλου το βάρος στη ζυγαριά???????
Το ερώτημα ειναι αποτελεί εσωτερική δύναμη και άρα δεν επηρεάζει??Ή η επιταγχυνση του ψαριού προσδίδει μεγαλύτερη δύναμη στη ζυγαριά?
5)Εστω ένα σεσουάρ και ένα μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ.Αν πάρω το σεσουάρ και το βάλω κάτω απο το μπαλάκι,τότε το μπαλάκι θα ειναι
μετέωρη στον αέρα.
Αυτο συμβαίνει διότι δημιουργείται ροή αέρα καθετα προς την βαρύτα.Η ροή αυτη δημιουργεί ένα πεδίο στροβίλων πάνω απο την μπάλα που μειώνει την πίεση ενώ αυξάνει την ταχύτητα.Κάτω απο την μπάλα όμως και συμφωνα με τον Μπερνουλι τον φίλο μας ,η πίεση κάτω απο την μπάλα θα είναι μεγαλύτερη απο πάνω δημιουργώντας μια δύναμη μεγαλύτερη απο το βάρος του μπαλακιου και για αυτο το λόγο αιωρείται, ορθώς?
6)Οι χιονοδρόμοι , όταν πηδάνε και βρίσκονται στον αέρα ενώνουν τα χέρια τους κολλημένα με το σώμα και κάμπτουν το σώμα προς τα εμπρός.
Το ότι ενώνουν χέρια πόδια γίνεται διότι έτσι μειώνουν τη τύρβη και άρα τις απώλειες της ενέργειας κατα την κίνηση τους στον αέρα
και το ότι κάμπτουν το σώμα διότι έτσι παράγεται μεγαλύτερη αεροδυνααμική συνιστώσα κάθετη έναντι οριζόντιας...

σωστος??
7)Το ελικόπτερο γιατι πετάει?Μήπως δημιουργεί μεγάλη ταχύτητα πάνω απο τους έλικες και συμφωνα με τον μπερνούλι κάτω από αυτους
θα έχει μεγαλύτερη πίεση απο ότι πάνω και έτσι παρπάγεται κάθετη προς τους έλικες δύναμη?(Δυναμική άνωση λόγω της κίνησης του έλικα)??
8)Και τώρα το τελευταίο και καλύτερο!!!!
ΓΙατι οταν δυο πλοία περάσουν κοντά το ένα με το άλλο δημιουργείται αμοιβαία έλξη και τελικα συγκρούονται πλάγια?
Ευχαριστώ!!!