
Την περασμένη Τρίτη, στην παράδοση του θέματος της Οδοποιίας, ορισμένοι-ες φοιτητές-τριες ήρθαν αντιμέτωποι-ες με την προσβλητική, σαρκαστική και αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά του κ. Γλαρού. Συγκεκριμένα, αρνήθηκε την εξέταση του θέματος των φοιτητών αυτών, κρίνοντας ότι αν δεν μπορούν να απαντήσουν μία με δύο θεωρητικές ερωτήσεις, τα θέματα είναι αντιγραμμένα και ανάξια διορθώσεως. Μάλιστα δεν δίστασε οι επιθέσεις του στους φοιτητές να περάσουν σε προσωπικό επίπεδο, θίγοντας ζητήματα που δεν συνάδουν με το εξεταζόμενο μάθημα.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το θέμα της καθηγητικής αυθαιρεσίας στη σχολή μας. Είναι γεγονός ότι το πρότυπο καθηγητή-αυθεντίας δίνει την ελευθερία στους καθηγητές να καταχρώνται τη θέση τους. Έτσι κάποιες φορές καταλήγουν σε αντιεκπαιδευτικές μεθόδους είτε όσον αφορά τον τρόπο διδασκαλίας είτε τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, χωρίς τις περισσότερες φορές να σηκώνεται κύμα αντιδράσεων από τους φοιτητές. Και αυτό ακριβώς οφείλεται στην –για αρκετούς- κοινή πεποίθηση περί ανωτερότητας του καθηγητή και ενισχύεται από το φόβο εκδικητικών αντιδράσεων του συγκεκριμένου.
Απέναντι σε αυτό το γεγονός αλλά και σε άλλα παρόμοια που προκύπτουν ανά καιρούς, οφείλουμε να αναφέρουμε και να εγκαλούμε τους καθηγητές και τη ρητορεία τους περί αλάνθαστου. Είναι απαράδεκτο καθηγητής να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο στους φοιτητές και να κρίνει τη συνολική τους πορεία στο μάθημα από δύο μεμονωμένες ερωτήσεις. Και είναι τουλάχιστον εκδικητικό, να βαθμολογούνται τα θέματα με βάση το εάν οι φοιτητές έχουν κάνει ενδιάμεσες παραδόσεις ή όχι, μηδενίζοντας έτσι τον κόπο τους.Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γλαρού ότι κάποια θέματα της οδοποιίας θα επανεξεταστούν, κανείς δε μας εγγυάται ότι αυτό δε θα επαναληφθεί και το επόμενο διάστημα. Μόνο συλλογικά μπορούν τέτοια φαινόμενα να εξαλειφθούν και να καταρριφτεί το φαινόμενο της καθηγητικής αυθαιρεσίας που υποβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών μας.
Εγκέλαδος Πολιτικών Μηχανικών