από gandalf » Σάβ, 11 Οκτ 2008 6:12 pm
Πάντως πρέπει να αναφερθούν κάποια ζητήματα ακόμη καθώς η όποια ""αθωότητα"" του συστήματος με τις λίστες τείνει να εξανεμιστεί...
1) Οι λίστες που μοιράζονται τώρα και απ' τις οποίες καλούμαστε να επιλέξουμε συγγράμματα ΔΕΝ έχουν εγκριθεί ακόμη απ' το υπουργείο! Οπότε είναι πολύ πιθανόν μετά την "έγκριση" να υπάρξουν διάφορες εκπλήξεις...
2) Είναι για παράδειγμα πολύ πιθανό να υπάρχει ζήτημα με βιβλία ή συμπληρωματικές σημειώσεις που είναι εκδόσεων ΕΜΠ. Στην Πληροφορική του ΕΚΠΑ πχ, ότι βιβλίο ήταν εκδόσεις του ιδρύματος και υπήρχε στις λίστες το υπουργείο το απέρριψε γιατί ΔΕΝ κυκλοφορεί στο ελεύθερο εμπόριο, δεν έχει isbn κτλ...
3) Η ίδια η πρόεδρος της σχολής, στην Τεχνική Υδρολογία που διδάσκει στο 5ο εξάμηνο δίνει πάντα 2 βιβλία, ένα ποιο εκτενές και θεωρητικό (handbook) και ένα ποιο πρακτικό με περισσότερα παραδείγματα κτλ (textbook). Προφανώς και τα δύο βιβλία είναι απαραίτητα για το μάθημα, παρ'ολα αυτά δεν αναφέρονται σε συμπληρωματικά κομμάτια ύλης όπως απαιτεί το υπουργείο! Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε οτι το αν θα πάρουμε και τα δύο "τσάμπα" "παίζει"...
4) Η περικοπή συγγραμμάτων σε σχέση με πέρυσι ήδη έχει αρχίσει. Χαρακτηριστικά αναφέρω, στο μάθημα Αριθμητική Ανάλυση 3ου εξαμήνου, μέχρι πέρυσι δίνονταν 2 συγγράμματα, φέτος οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν ΜΟΝΟ ΕΝΑ, μεταξύ των παλιών δύο και ενός άλλου.
5) Στο μάθημα Πολεοδομία - Χωροταξία, που μέχρι πέρυσι δίνονταν δύο μεγάλα συγγράμματα, το "Πολεοδομικός Σχεδιασμός" του καθηγητή Α. Αραβαντινού, και το "Χωροταξικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη ανάπτυξη" του Μηνά Αγγελίδη, φέτος στη λίστα το 2ο βιβλίο δεν υπάρχει πουθενά και οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν ΕΝΑ μεταξύ δυο συγγραμμάτων (του Αραβαντινού και ένα άλλο). Στο μάθημα Πολεοδομία - Χωροταξία, δεν δίνεται σύγγραμμα Χωροταξίας! ή (επειδή δεν ξέρω το περιεχόμενο του δεύτερου) οι φοιτητές καλούνται να διαλέξουν μεταξύ συγγράμματος Πολεοδομίας ή συγγράμματος Χωροταξίας!!!! Να σημειώσω ότι τα συγγράμματα που δίνονταν μέχρι πέρυσι (αυτά που ανέφερα παραπάνω) δεν ήταν τίποτα 5φυλλα της πλάκας, ήταν τόμοι πλήρης, έγχρωμοι κτλ οι οποίοι πέραν της χρήσης τους στο μάθημα, πρέπει να υπάρχουν σαν αποθέματα γνώσης στη βιβλιοθήκη κάθε Πολιτικού Μηχανικού.
6) Υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα και ζητήματα σε πολλά ακόμα μαθήματα, ειδικά μεγαλύτερων εξαμήνων για τα οποία δεν έχω πλήρη εικόνα και για τα οποία θα γίνει προσπάθεια για ενημέρωση και αντίδραση και σε συνδικαλιστικό επίπεδο μέσα στη σχολή. Αλλά εγώ επαναλαμβάνω, μας "πούλησαν" μια ανούσια δυνατότητα δήθεν επιλογής, και τώρα μας κόβουν ακόμα και τα διπλά συγγράμματα που παίρναμε μέχρι πέρυσι! Δηλαδή αντί να παλέψουμε και να καταφέρουμε να έχουμε και δύο συγγράμματα σε κάθε μάθημα, τώρα μας παίρνουν και αυτά που είχαμε ήδη! Και αν θεωρείτε πως αυτά που λέω εγώ δεν είναι αντικειμενικά και ακριβώς έτσι, ΨΑΧΤΕΙΤΕ μόνοι σας, δείτε τι γίνεται, αν υπάρχει αδιαφορία για άλλα ζητήματα δεν μπορεί να αδιαφορείτε και όταν σας "κλέβουν" βιβλία...
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."