Χαζομάρες! Εδώ παίρνουμε πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού

( εδώ γελάμε) σε ένα ECDL κολλήσαμε;
Όσο για την αναβάθμιση του υπολογιστικού κέντρου έχω να σχολιάσω μερικά πράγματα.
Πρώτον, μέσα στην επιστολή αναφέρεται:
Χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας του Εργαστηρίου. Ο εξοπλισμός στις θέσεις εργασίας είναι απλούστερος και άρα υπάρχουν λιγότερα σημεία αστοχίας.
Είναι σαν να λες ότι έχω 3 αυτοκίνητα του 99 και θα τα πετάξω/χαρίσω/πουλήσω σε εξευτελιστική τιμή για να πάρω 3 καινούριας τεχνολογίας γιατί παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι υπολογιστές δε θέλουν πέταμα. Μερικά format να κάνεις και έστρωσαν.
Δεύτερον, η επιστολή αναφέρει:
Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση ασύρματων δικτύων (WiFi) αλλά και η διευρυμένη χρήση φορητών υπολογιστών ενισχύει αυτήν την τάση. Το ΕΜΠ ανταποκρινόμενο στις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία έχει εγκαταστήσει σημεία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων μέσω ασύρματης τεχνολογίας μεταξύ άλλων και στον περιβάλλοντα χώρο γύρω και εντός του Κτιρίου Πολιτικών Μηχανικών.
Κι έρχομαι εγώ να ρωτήσω, ποιου κτιρίου; Πείτε μου κι εμένα γιατί μόνο στο Αντοχής Υλικών υπάρχει πρόσβαση στο internet. Πριν από ένα χρόνο πρωτοκόλλησα μια πρόταση για εγκατάσταση περισσότερων σημείων ασύρματης πρόσβασης στο internet στα Νέα Κτίρια της Σχολής αφού η κατάσταση είναι απελπιστική. Μιλάμε φυσικά για κόστος 50 € ανά συσκευή. Αστείο το ποσό σε τέτοιο βαθμό που πρότεινα στο Κέντρο Δικτύων να προβώ στην αγορά με προσωπικά έξοδα και απλά να αναλάβουν αυτοί την εγκατάσταση. Δεν το δέχτηκαν. Μου είπαν ότι αφού το αγοράσω πρέπει να έρθω και σε συνεννόηση με καθηγητή της σχολής για να δεχθούν να κάνουν την εγκατάσταση. Παρόλα αυτά είδατε πουθενά αυτά τα σημεία ασύρματης πρόσβασης; Η πρόσβαση από το hotspot
ntua, με τις απελπιστικές ταχύτητες αφού γίνεται και περιορισμός, επιτυγχάνεται αυστηρά και μόνο στα σκαλάκια (ανάμεσα του κτιρίου διοίκησης και της αίθουσας εκδηλώσεων). Τώρα θα μου πείτε τι γίνεται με το hotspot
CIVIL1. Το CIVIL1 πιάνει αμυδρά στον πάνω όροφο του κυλικείου στα τραπεζάκια που είναι προς τα κτίρια της σχολής μας, πιάνει στο πίσω μέρος της αίθουσας 03 στο ισόγειο και σε ορισμένες ακόμη αίθουσες από την πλευρά του χώρου στάθμευσης και αυτό μόνο αν είσαι τυχερός και κοντά στα παράθυρα. Τέλος, το CIVIL1 δεν είναι επίσημο (εννοώ του ΕΜΠ) αφού η πρόσβαση σε αυτό είναι ελεύθερη για όποιον θέλει, χωρίς να απαιτείται ο αριθμός μητρώου και ο προσωπικός κωδικός του κάθε φοιτητή.
Τρίτον, στην επιστολή γίνεται αναφορά για αγορά Thin Clients. Η εμπειρία μου στους Η/Υ μου λέει ότι η υπολογιστική ισχύς ενός Thin Client είναι απαγορευτική για την αποτελεσματική λειτουργία προγραμμάτων όπως AutoCAD κλπ. πόσο μάλλον για virtualization (την ώρα που είναι ο υπολογιστής στα windows να φορτώσει εικονικά κι άλλα λειτουργικά).
Τέλος, έχω να σχολιάσω το κόστος των 30.000 € για την αγορά (ΟΧΙ εγκατάσταση)
κεντρικού εξυπηρετητή
30 σταθμών εργασίας thin clients
Λειτουργικού συστήματος UNIX
Λογισμικού Virtualization
Ας ξεκινήσουμε από το software.
Λειτουργικού συστήματος UNIX: ΔΩΡΕΑΝ το 99,9% των UNIXοηδών λειτουργικών συστημάτων.
Λογισμικού Virtualization: VirtualBox ΔΩΡΕΑΝ και πλέον αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται από τον κολοσσό Sun (Solaris, Java, OpenOffice). Αν ρωτήσετε έναν ηλεκτρολόγο θα σας πει.
Τώρα 30 thin clients. μμμ. Για να δούμε, τι καλύτερο υπάρχει. Και βέβαια. Μπαίνω και κοιτάζω τυχαία ένα σύστημα της info Quest (η εταιρία επιλέχθηκε τυχαία)
Συγκεκριμένα το πακέτο Quest Xpand Designer Extreme που περιέχει:
- Επεξεργαστής INTEL QUAD CORE Q9550
(2,83GHz Clock Speed, 1333FSB,12MB CACHE) - Λειτουργικό Σύστημα Microsoft Vista Business Gr
- Σκληρός Δίσκος WD 500GB SATA II
- Μνήμη Kingston 2 Χ1GB HΥΡΕR-X 800Mhz
- Κάρτα Γραφικών Quadro FX 570 256MB (Autodesk certified) Αν σας λέει τίποτα
- DVD-RW SAMSUNG SATA Lightscribe 22x
- Norton Antivirus (12 Mήνες)
- Microsoft Comfort Curve Keyboard & Wheel Mouse Optical
- 2 xρόνια πλήρη εγγύηση Pickup & Return (εργασία, μεταφορά, ανταλλακτικά).
- Οθόνη 20'' Samsung Wide LCD
- Δύο μήνες Microsoft Office Professional 2007
- Ελληνοαγγλικό/Αγγλοελληνικό λεξικό της MLS
Ορίστε και οι προδιαγραφές όπως φαίνονται στο
site της εν λόγω εταιρείας.
Το παραπάνω μηχάνημα το οποίο είναι στα μέτρα της σχολής μας κοστολογείται σε ένα κατάστημα συμβεβλημένο με την εταιρία και όχι απευθείας από αυτή στα 1.023,40€. Ακόμη και λιανική να είναι η αγορά αυτών των συστημάτων το τελικό κόστος είναι (30 + 1) x 1,023.40 € = 31725.40 €.
Επαναλαμβάνω, μιλάμε για ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας με κάρτα γραφικών σχεδιασμένη για CAD γραφικά, πιστοποιημένη από την Autodesk και όχι για ένα thin client που το κόστος τους φτάνει μετά βίας τα 800 € και οι επιδόσεις τους αυτές ενός φορητού υπολογιστή.
Ελπίζω να μην έγινα πολύ κακός απλά θεωρώ ότι αυτά τα 35.000 € θα πάνε πεταμένα στα σκουπίδια ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος αρκετών συγγραμμάτων από αυτά που καλούμαστε να "επιλέξουμε"!