Εννοείτε την ίδια μορφή θεωρίας, που έπεσε και στην κανονική; Δηλαδή τα πολλαπλής επιλογής, με αρνητική βαθμολόγηση;
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μία τέτοια διαρρύθμιση της θεωρίας δεν είναι βολική, ξεκάθαρη και "αξιοκρατική". Αφ'ενός, διότι δεν βασιζόταν καθόλου στη δικαιολόγηση αλλά μόνο στο αποτέλεσμα (τη σωστή επιλογή) και ευνοούσε τις τακτικές ΠΡΟΠΟ ή το αντιγράφω-από-τον-καλύτερο. Αφ'ετέρου, διότι η αρνητική βαθμολόγηση ήταν
ισότιμη ποσοτικά με τη θετική, πράγμα που το θεώρησα όχι ιδιαίτερα δίκαιο, αφού μία λάθος απάντηση παίρνει στο λαιμό της και μία σωστή.
Το περιεχόμενο των ερωτήσεων, ωστόσο, μου άρεσε, και θα προτιμούσα να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των μικρών εφαρμογών-ερωτήσεων κρίσεως στη θεωρία. Ωστόσο, θα πρότεινα είτε
- "καθαρές" ερωτήσεις κρίσεως (χωρίς να δίνονται απαντήσεις-και φυσικά με δικαιολόγηση), ή
- ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, χωρίς αρνητική βαθμολόγηση, αλλά με δικαιολόγηση (το είχα σε φετινή εξέταση μαθήματος και μου φάνηκε ωραία λύση, ή
- ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ένας αριθμός των οποίων πρέπει να δικαιολογηθούν, με αρνητική βαθμολόγηση στο μισό της θετικής
Δίνω βάση στη δικαιολόγηση, γιατί, ξαναλέω, είναι ένας τρόπος να δει ο διορθωτής ποιός γνωρίζει και ποιός πηγαίνει σε προπατζίδικο. Αναγνωρίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να διορθώνεις τα μη δικαιολογημένα πολλαπλής έχοντας το φύλλο "1α 2γ 3β.." σου, αλλά το δίκαιο δεν συνάδει συνήθως με το βολικότερο.