Τύποι αρχείων: open ή proprietary;

Hardware, software, gadgets, OS, πλυντήρια, φούρνοι μικροκυμάτων...

Τύποι αρχείων: open ή proprietary;

Δημοσίευσηαπό MakisH » Τρί, 31 Μάιος 2011 7:10 pm

Αυτή τη στιγμή συναντάει κανείς κυρίως τα εξής file types για αρχεία κειμένου (μορφοποιημένο), με αποτέλεσμα να προκαλείται συχνά σύγχιση:
  • .doc : Χρησιμοποιείται από τις παλιότερες εκδόσεις του Microsoft Office και είναι συμβατό με τις νεότερες
  • .docx : Χρησιμοποιείται από τις νεότερες εκδόσεις (2007 και μετά) του Microsoft Office
  • .odt : Το αντίστοιχο open document format. Χρησιμοποιείται από τα Libre Office, OpenOffice.org κτλ.
Για όλα αυτά υπάρχουν και τα αντίστοιχα file types για spreadsheets, presentations κτλ.

Όταν κάποιος θέλει να δώσει για ανάγνωση/εκτύπωση ένα αρχείο, μπορεί να το μετατρέψει και σε pdf, το οποίο γενικώς διαβάζεται παντού πλέον και με τον ίδιο (αν δεν κάνω λάθος) τρόπο. Φυσικά το αρχείο παύει να επιδέχεται τις ίδιες αλλαγές με το πρωτότυπο. Στα υπόλοιπα, οι ασυμβατότητες μεταξύ τους είναι πολλές.

Γιατί κάποιος να επιλέξει τον ένα ή τον άλλο τύπο αρχείου; Υπάρχει φυσικά και ο περιορισμός της σουίτας. Μήπως η ασυμβατότητα doc-docx με το Libre Office αποτρέπει κόσμο από το "να δει το φως"; (sic) Τι προτιμάτε εσείς στις εργασίες σας;

Αρκετοί διεθνείς οργανισμοί έχουν επιλέξει το open document format σαν το βασικό file format τους. Η MS εξακολουθεί να πλασάρει το δικό της format, για τους δικούς της λόγους. Στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να πούμε οτι ο μεγαλύτερος όγκος εγγράφων ανταλλάσσεται σε doc (χωρίς να έχω νούμερα, από την προσωπική μου εμπειρία). Τι έχετε να πείτε για αυτό;
Ζητούνται βιβλία στο Αναγνωστήριο Χημικών Μηχανικών! Στείλτε μου αν θέλετε να δώσετε.
MakisH Οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Τύποι αρχείων: doc, docx, odt ή pdf?

Δημοσίευσηαπό Lost.in.Athens » Τρί, 31 Μάιος 2011 7:24 pm

Για doc δεν γνωρίζω, πάντως για το excel, το αντίστοιχο free πρόγραμμα (Calc) είναι έτη φωτός πίσω. Δεν έχει βασικές λειτουργίες που έχουμε κληθεί να χρησιμοποιήσουμε κατά καιρούς σε διάφορα μαθήματα (πχ παρεμβολή με παραβολή??? :-o ) αλλά και το περιβάλλον του είναι σαν του office 2000 (κάτι που θεωρείται πλεονέκτημα από κάποιους στο χώρο των open-source προγραμμάτων :-o ) Οπότε για υπολογιστικό φύλλο οπωσδήποτε excel. Και πίστεψέ με, έχω προσπαθήσει αρκετές φορές να "δω το φως"...
Lost.in.Athens
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό MakisH » Τρί, 31 Μάιος 2011 7:30 pm

Προσωπικά δεν μου έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής κάτι από το Calc που να μην το έχω βρει. Ίσα ίσα έχω βρει κάποιες "ασήμαντες" λεπτομέριες στο περιβάλλον του που τις ήθελα και με βολεύουν. Εξάλλου, μπορείς να προσθέσεις πολλά πράγματα με plugins. Τώρα σχετικά το "office 2000 feeling", έχουν προταθεί διάφορα εναλλακτικά και θα αλλάξει.

Ας μείνουμε περισσότερο στο σε τι format να σώζουμε/ανταλλάζουμε αρχεία βασικά. Το περί Libre Office είναι άλλη μεγάλη κουβέντα. :) Εξάλλου το odf χρησιμοποιείται και από άλλες open source σουίτες (ή και closed source: αν δεν κάνω λάθος και το Office 2010 σώζει σε odf, αλλά βαριέμαι να bootάρω σε Windows για να το τσεκάρω τώρα...) και μπορεί κάποια να είναι πιο φιλική από το Libre (ο intex86 θα πει για το Abiwords του Gnome office λογικά).
Ζητούνται βιβλία στο Αναγνωστήριο Χημικών Μηχανικών! Στείλτε μου αν θέλετε να δώσετε.
MakisH Οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr

Δημοσίευσηαπό Lost.in.Athens » Τρί, 31 Μάιος 2011 7:36 pm

Ναι, το MS office σώζει και σε formats LibreOffice. Για κείμενα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εκτός αν έχει κάποια ιδαίτερη μορφοποίηση, αλλά για το excel όλο και κάποιο θα προκύψει νομίζω (και είναι σημαντικό, γιατί επειδή πρόκειται για τύπους ίσως να μην μπορεί να εντοπιστεί εύκολα). Εδώ εμφανίζονται προβλήματα με παλιότερες εκδόσεις του ίδιου του excel που δεν έχουν κάποιες δυνατότητες.
Lost.in.Athens
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Τρί, 31 Μάιος 2011 8:04 pm

Εγώ επιμένω σαφώς στο odt και και ods (Spreadsheet). Στις εκτυπώσεις κακά τα ψέματα ακόμη και οι μετατροπείς σε pdf αποδεικνύονται ορισμένες φορές πολύ λίγοι. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με χρώματα. Σε αυτό φταίει ότι το pdf ήταν ένα κλειστό φορμάτ μέχρι το 2008 και τώρα που "άνοιξε" και iso-ποιήθηκε δεν ξέρω κατά πόσο είναι ελεύθερα τα standards του.

Σε ότι αφορά τα έγγραφα κειμένου, βρίσκω το LibreOffice Writer υπερπλήρες, για να μην πω και το AbiWord. Παρομοίως το LibreOffice Calc και ακόμη καλύτερα το ελαφρύτερο Gnumeric με καλύπτουν. Δε θεωρώ ότι έχει κάτι φοβερο-τρομερό το Excel ή το Word να μου προσφέρει από τη στιγμή που ότι συντάσσω το κάνω απλά. Τα Office 2007 και 2010 προσφέρουν ανώτερα format από τα υπάρχοντα στον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων. Τα χαρακτηριστικά τους είναι open για να μπορεί κάποιος και μετά από χρόνια να φτιάξει έναν viewer για τα παλιά αρχεία με κατάληξη x. Παρόλα αυτά βάζουν και νέες λειτουργίες και εντολές (Excel) όπου μία απλή μετατροπή σε xls θα κατέστρεφε ένα έγγραφο, ενώ αν άνοιγες το original xlsx σε Office 2003, τότε απλά δε θα αναγνώριζε κάποιες συναρτήσεις.

Καλώς ή κακώς, μερικά πράγματα πρέπει να τα προγραμματίζεις σε κάποια γλώσσα, ακόμη και Matlab/Octave/Scilab για να είσαι 99% σίγουρος ότι θα μπορείς και στο μέλλον να τα ανοίξεις, να τρέχουν και προπαντός να βγάζουν ίδια αποτελέσματα. Αν θες να σαι 100% σίγουρος, ιδού η C/Fortran, ιδού και το πήδημα. Η ευκολία είναι αντίστροφη της φορητότητας.

Αυτή η κουβέντα επεκτείνεται ακόμη περισσότερο σε φορμάτ σχεδίων και μάλιστα τα 2D. Έχει αναρωτηθεί κανείς γιατί υπάρχουν ένα κάρο φορμάτ φερ' ειπείν στο AutoCAD? Γιατί όταν πάτε να τυπώσετε από το σπασμένο (του στραβού το δίκαιο να λέγεται) σας AutoCAD 2012 (μάλλον θα χει βγει) στο γραμμικό ή στο φάσμα σου λένε "Δεν το ανοίγει. Σώσε το σε 2008 και ξαναφέρτο."? Τι σκατά προσφέρουν τα dwg του 2012 από αυτά του 2008 ή του 2004 ή του 2000 ή πολύ περισσότερο από τα έρμα τα dxf?

99% δε σας προσφέρουν τίποτα παραπάνω. Είναι απλά ένα μαρκετίστικο κόλπο για να βάζουν εσάς και τα εκτυπωτικά κέντρα να πέφτετε στην παγίδα και να αγοράζεται το τελευταίο των Μοϊκανών AutoCAD με τα σουπερ-ντούπερ εφέ στα μενού που ω, τι περίεργο δεν του αρκεί το 1GB ram σας αλλά θέλει 2 και μετά 4 και μετά 8. Με αφορμή αυτό το μακρινάρι που γράφω, έψαξα και βρήκα ότι υπάρχει OpenDWG και Open Design Alliance στην οποία συμμετέχουν κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας software μηχανικών. Είναι και η Autodesk εκεί; Για κάποιο περίεργο λόγο η Autodesk μήνυσε τον οργανισμό αυτό για ψύλλου πήδημα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι πλειονότητα των φοιτητών πέφτει θύμα των εταιριών λογισμικού. Όταν βγείτε στη δουλειά θα δείτε ότι οι εταιρίες χρησιμοποιούν απαρχαιωμένο software, σε απαρχαιωμένους υπολογιστές με HASP κλειδιά που αδυνατούν να δουλέψουν σε σύγχρονα μηχανήματα. Ακόμη και οι εγκαταστάσεις τους τρέχουν το τάδε και το δείνα update καθώς αν κάναν format και ξαναεγκαθιστούσαν το software δε θα μπορούσαν να ανοίξουν τα αρχεία τους καθώς αυτά φτιάχτηκαν με το Update 2 της έκδοσης του 1999 ενώ τώρα δεν υπάρχει πια το εν λόγω update στους server της κατασκευάστριας εταιρίας ενώ η έκδοση που έχουν στο CD είναι η 1999 η σκέτη.

Αν θέλεις λοιπόν, μπορείς εύκολα να πέσεις στο τρυπάκι της αγοράς του τελευταίο κλπ κλπ ή να προσπαθήσεις να βρεις open source λύσεις (που υπάρχουν) και να προσαρμοστείς. Θα σου βγει σε καλό στο άμεσο μέλλον.
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Επιστροφή στο Η τεχνολογική γωνιά του intelx86

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες