1. Δεν είμαι από Αθήνα και δεν ξέρω τι υπάρχει εδώ, θα πρότεινα όμως να αποφύγετε να το δώσετε σε κάποιο service, ειδικά μεγάλου καταστήματος καθώς θα το πληρώσετε χρυσό χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Βρίσκεστε στο ΕΜΠ, όλο και κάποιος φοιτητής με γνώσεις, όρεξη και χρόνο θα βρεθεί.

2. Υπάρχουν αύθονα και ουσιαστικά είναι όλα (τα φτηνά) ίδια. Προτείνω κι εγώ να τραβήξετε τα δεδομένα σας (είτε με τέτοιο κουτί αν σας βολεύει καλύτερα είτε με τον τρόπο που περιγράφει ο intelx86) και να έχετε έναν εξωτερικό δίσκο για back-up. Είστε τυχερός που κάηκε μόνο η μητρική μαζί με το τροφοδοτικό...
3. Ανταλλακτικά "σφραγισμένα" είναι όντως πολύ δύσκολο να βρεθούν. Υπάρχουν κάποια stock markets με καινούργια ή μεταχειρισμένα εξαρτήματα παλιότερης τεχνολογίας αλλά πολλές φορές είναι ακριβά και αβέβαια. Μπορείτε σήμερα να φτιάξετε έναν πολύ καλύτερο υπολογιστή με ελάχιστα χρήματα και ίσως μόνο λίγο περισσότερα από ό,τι θα σας κοστίσουν τα ανταλλακτικά (χώρια η ταλαιπορία). Να έχετε υπ' όψιν σας οτι από τη στιγμή που αλλάζετε μητρική είναι για το λειτουργικό σα να αλλάζετε υπολογιστή, οπότε μην σκέφτεστε την ταλαιπορία νέων ρυθμίσεων κτλ μόνο για την αγορά νέου...
Αν μιλάμε για υπολογιστή 8ετίας με Intel πάντως πρέπει να είναι σε πλατφόρμα Pentium 4 socket 423, Pentium III ή Celeron αντίστοιχης γενιάς. Αν είναι κάτι από αυτά είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν ανταλλακτικά καθώς ειδικά το socket 423 δεν κράτησε πολύ. Αν είστε τυχερός και έχετε κάποια μητρική με socket 478 ίσως βγάλετε πολύ πιο εύκολα άκρη με ανταλλακτικά.
Εάν ο δίσκος ήταν ο μοναδικός που είχατε στον υπολογιστή, τότε αν ξαναφτιάξετε τον υπολογιστή όπως ήταν θα παίζουν όλα τα προγράμματα μετά από κάποιες ρυθμίσεις (drivers κτλ). Αν εννοείτε να τα πάρετε απλώς από το δίσκο και να τα περάσετε αλλού, τότε νομίζω αναγκαστικά πρέπει να βρείτε το installer κάθε προγράμματος, εκτός αν έτρεχε το πρόγραμμα χωρίς εγκατάσταση, από ένα μόνο exe. Αλλιώς το βλέπω αρκετά δύσκολο...