
Η εξωτερική αξιολόγηση της σχολής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Α.ΔΙ.Π, για πρώτη φορά αν δεν κάνω λάθος. Όπως αναφέρθηκε και εδώ, οι διεργασίες κράτησαν ένα τριήμερο από μια 5μελή επιτροπή από διαπρεπείς Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού (μεταξύ άλλων ο κ. Φιλίππου και ο κ. Σαββίδης). Την τελευταία μέρα κλήθηκαν φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και Υ.Δ., ώστε να ζητηθεί από την επιτροπή και η δική τους γνώμη. Οι προπτυχιακοί ήμασταν σχεδόν αποκλειστικά τελειόφοιτοι, σε στάδιο παρουσίασης διπλωματικής, και ενημερωθήκαμε κυρίως από τους τομείς και τους καθηγητές μας για τη διαδικασία αυτή.
Η κουβέντα είχε ύφος στρογγυλής τραπέζης με την επιτροπή σε συντονιστικό ρόλο. Αρχικά, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο που εκτελείται η εσωτερική αξιολόγηση στη σχολή. Αν μοιράζονται ερωτηματολόγια σε κάθε μάθημα και τι είδους ερωτήσεις περιλαμβάνουν. Απαντήσαμε ότι ναι μεν μοιράζονται, ίσως σπανιότερα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η μη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ευρύτερα και η ένδειξη ότι δεν υπάρχει αισθητή βελτίωση. Ρωτηθήκαμε επίσης για την παρακολούθηση και αν όντως αληθεύει ότι σταδιακά τα αμφιθέατρα αδειάζουν. Αποδώσαμε τις αιτίες στο φαινόμενο αυτό, τόσο στην αδυναμία του καθηγητή να διατηρήσει το ενδιαφέρον, όσο και στο συνολικά κουραστικό πρόγραμμα που καλούμαστε να ακολουθήσουμε.
Αναφορικά με τα παρεχόμενα συγγράμματα, τονίσαμε ότι ναι μεν διανέμονται σε κάθε μάθημα, αλλά συχνά αδυνατούν να συνοδεύσουν ικανοποιητικά το διάβασμα καθώς είναι κυρίως θεωρητικά με ελάχιστες και διαφορετικού πνεύματος εφαρμογές. Ζητήθηκε η γνώμη μας για την πλατφόρμα mycourses και τις παρεχόμενες σημειώσεις. Επισημάναμε πως η συντριπτική πλειοψηφία του εκπαιδευτικού υλικού των καθηγητών είναι προσβάσιμο σε εμάς, τονίσαμε όμως το υψηλό κόστος εκτύπωσής τους. Στο σημείο αυτό αναφερθήκαμε και στα φροντιστήρια (η ύπαρξη των οποίων έκανε αίσθηση), δηλώνοντας πως, ενώ η παρακολούθησή τους από τους φοιτητές είναι περιορισμένη, οι σημειώσεις τους είναι χρήσιμες, κυρίως στα μαθήματα που το ύφος των θεμάτων διαφέρει από τα διδασκόμενα. Επισημάνθηκε πως πολλές φορές κάποια μαθήματα πέφτουν θύματα της θρυλούμενης δυσκολίας τους, καθώς υπάρχουν φοιτητές που καταφεύγουν στα φροντιστήρια, χωρίς να έχουν ασχοληθεί με το μάθημα μόνοι τους.
Με αφορμή τη διάσταση διδασκαλίας και εξετάσεων, τονίστηκε πως είναι συχνό φαινόμενο, θέματα που αναπτύχθηκαν διεξοδικά στην τάξη να μην εξετάζονται, αλλά αντίθετα θέματα στα οποία έγινε απλή νύξη να καταλαμβάνουν έκταση στο διαγώνισμα. Επισημάνθηκε το μπέρδεμα που γίνεται συχνά σε μαθήματα με πολλούς διδάσκοντες, τόσο σε σχέση με τη διδασκόμενη ύλη, όσο και με τον ενιαίο τρόπο βαθμολόγησης (σχολιάστηκε εκεί από την επιτροπή ο μη ικανοποιητικός ρόλος του συντονιστή). Εντύπωση επίσης είχε προκαλέσει νωρίτερα στην επιτροπή, η μέθοδος πρόχειρης ανάρτησης της βαθμολογίας και η δυνατότητα ένστασης από τους μαθητές. Επισημάναμε πως έτσι έχουν βρεθεί και διορθωθεί λάθη στη βαθμολόγηση, αλλά δε μπορεί να αποφευχθούν και περιπτώσεις με αμφισβητούμενη σκοπιμότητα. Αναφέραμε επίσης ως πιθανή εξήγηση της αναντιστοιχίας αυτής την εκδικητικότητα απέναντι στους φοιτητές, για τον τρόπο αντιμετώπισης του μαθήματος.
Ζητήσαμε, εν γένει, περισσότερα εργαστηριακά μαθήματα ή ενσωμάτωση εργαστηρίων στα ήδη υπάρχοντα. Θεωρήσαμε πως σε μερικά σημεία, το πρόγραμμα σπουδών είναι κάπως παρωχημένο. Τονίσαμε πως τα μαθήματα φυσικομαθηματικού υποβάθρου είναι αρκετά ασύνδετα σε σχέση με τη συνέχεια των σπουδών και ορισμένα ελλιπή, αλλά έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μαθήματα που διδάσκονται από τους τομείς της σχολής και όχι για την ολότητα του προγράμματος. Εντύπωση προκάλεσε επίσης η απουσία μεσημεριανού διαλείμματος, πέραν του τυπικού τετάρτου (σ' αυτό το σημείο διερωτήθηκαν που είναι ο σύλλογός μας, ώστε να το ζητήσει). Ακόμα, η γνώμη μας για τις εγκαταστάσεις της σχολής ήταν καλή και συγκρίναμε με περιπτώσεις άλλων σχολών, χωρίς ιδιόκτητα κτήρια.
Ρωτηθήκαμε για τον αριθμό των μαθημάτων, τον οποίο θεωρήσαμε ως ελαφρώς αυξημένο και τη γνώμη μας γύρω από τα προαπαιτούμενα μαθήματα. Αν και συμφωνήσαμε πως για την παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων είναι απαραίτητες οι γνώσεις άλλων μαθημάτων, αρκετά μπορούν να κατανοηθούν επαρκώς χωρίς προαπαιτούμενα. Επισημάναμε επίσης για μαθήματα που μπορούν να περαστούν με ελάχιστο κόπο και διάβασμα, των οποίων η χρησιμότητα και η παρουσία στο πρόγραμμα σπουδών, με τον τρόπο που διεξάγονται, κρίθηκε αμφίβολη (εντύπωση έκανε η φράση "τα πέρασα νύχτα").
Αναφορικά με προγράμματα διεθνών ανταλλαγών, κυρίως το Erasmus, θεωρήθηκε πως σημαντικό πρόβλημα για την απουσία ξένων φοιτητών είναι η γλώσσα. Επισημάνθηκε επίσης, πως δύσκολα βρίσκονται αντιστοιχίες όλων των μαθημάτων ενός εξαμήνου στο εξωτερικό, που αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανή η συνολική καθυστέρηση των σπουδών. Αναφέρθηκαν επίσης περιπτώσεις φοιτητών (ακόμα και για εκπόνηση διπλωματικής και όχι για μαθήματα), που μετά από αρκετούς μήνες ενασχόλησης με το ζήτημα, δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με δικαιολογίες όπως διακοπή επικοινωνίας με το υπ' όψιν πανεπιστήμιο κλπ. Συγκριτικά με άλλες σχολές που η συμμετοχή είναι εκτεταμένη, θεωρήσαμε πως τοποθετούνται προσκόμματα από τους ίδιους τους καθηγητές ενάντια στο πρόγραμμα αυτό. Συζήτηση για την IAESTE δεν έγινε, καθώς είναι πρόγραμμα που αφορά πολύ λίγους φοιτητές.
Όποιος από τους παρόντες επιθυμεί, μπορεί να διορθώσει ή να προσθέσει κάτι, καθώς το κλίμα της κουβέντας ήταν πολύ φιλικό και τα θέματα εναλλάσσονταν πολύ γρήγορα.