
Εισαγωγή
Τα παρακάτω ελπίζω να αποτελέσουν έναυσμα για ορθολογική συζήτηση με επιχειρήματα και συναινετική διάθεση.
Θυμίζω ότι η διαδικασία συναίνεσης δε σημαίνει συμφωνία, αλλά άνάγνωση των διαφορετικών απόψεων με "ανοιχτό μυαλό" και ανάδειξη των προβλημάτων με στόχο τη συλλογική συμβολή σε προτάσεις επίλυσης τους.
Σημειώνω επίσης, ότι τα παραδείγματα προέρχονται από το πεδίο του γράφοντος (αλλά ευκόλως γενικεύονται...) και ότι δεν θα αναφερθώ σε "αξίες" μαθημάτων ή προτάσεις "κατάργησης ή μεταβολής" τους.
1. Παρούσα κατάσταση - Προβλήματα
1.1. Η προσωπική διαδρομή σπουδών <πολύ μεγάλου ποσοστού> είναι ανορθολογική και ο κόπος δυσανάλογος με τον απαιτούμενο.
1.2 Πέρα από <ειδικές περιπτώσεις> ο χρόνος σπουδών είναι "μεγάλος", αλλά και η αποτελεσματικότητα - αξία "μικρή".
1.3 Οι Δείκτες <αξία/κόπος> και <πραγματικός/απαιτούμενος χρόνοι> έχουν - απαράδεκτα - χαμηλή τιμή.
2. Παρούσα κατάσταση - Αιτίες
2.1. Η προσωπική επιλογή σπουδών - προσανατολισμός (επιλογή Σχολής) <πολύ μεγάλου ποσοστού> είναι τυχαία - ανορθολογική.
2.2 Η υπέρμετρη προσπάθεια "εισαγωγής" οδηγεί σε "χαλάρωση" στην αρχή των σπουδών.
2.3 Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα η επαφή με το "πραγματικό πεδίο" σπουδών (4ο -5ο εξάμηνο, μαθήματα από Μηχανικούς για Μηχανικούς) είναι πολύ συχνά "τραυματική" (έως ...)
2.4. Δεν αξιοποιείται ο θεσμός του <Συμβούλου Διδάσκοντος>.
2.5 Η οργάνωση σπουδών βασίζεται σε απαράδεκτο υβριδικό σύστημα εξαμήνου / έτους.
2.6 Απουσιάζει ο προσανατολισμός - καθοδήγηση, επιτρέπεται η "εγγραφή" χωρίς "προαπαιτούμενα".
2.7 Αντ΄αυτού υπάρχει ένα απαράδεκτο σύστημα ποσοστού μαθημάτων!.. Ως εάν το να χρωστάς "Ξένη Γλώσσα" είναι εξ΄ίσου σημαντικό με το να επιλέγεις "υδραυλική κατεύθυνση" χωρίς να έχεις περάσει ούτε ένα μάθημα "υδραυλικής κορμού" (το "περάσει" μερικές φορές είναι: "ούτε περάσει έξω από την πόρτα για βόλτα"...)
2.8 Σε σχέση με το προηγούμενο ίσως υπάρχει ο αντίλογος: <Ευκολότερα "περνάς" <Μ.τ.Ρ.> ή / και <ΕφΥδρ> μετά τα <Αστικά>.
Λυπάμαι, αυτός ο τρόπος είναι ο "Αγγλοσαξωνικός" = Bachelor ("έτοιμος για την αγορά") και μετά Master ("πραγματικός Μηχανικός").
Ακόμη και αν σε κάποιους ταιριάζει όντως και <εκεί> έχει νόημα,.. <εδώ> η διδασκαλία γίνεται "πυραμιδωτά" (=το επόμενο βασίζεται στο προηγούμενο). Άρα "περνάς" αλλά δεν μαθαίνεις.
συνεχίζεται με 3. Προτάσεις