από amazing_happens » Παρ, 08 Μαρ 2013 8:04 am
Διαβασα ολα τα ποσταρισματα και θελω να γραψω και εγω καποιες σκεψεις γυρω απο το θεμα.
Ζουμε σε μια εποχη που τα περισσοτερα πραγματα δεν λειτουργουν σωστα. Σ αυτη την εποχη, αν αναλυσουμε το κυρος του ΕΜΠ ενδελεχως, θα χασουμε "τη μπαλα"... Διαβασα χθες-προχθες στο news24 οτι το ΕΜΠ ειναι και στη φετινη λιστα με τα 300-400 καλυτερα πανεπιστημια στον κοσμο. Μαζι με το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ και της Κρητης νομιζω. Το ΕΚΠΑ ειναι πρωτο απο ολα τα ελληνικα πανεπιστημια και μετα ακολουθουν τα υπολοιπα.
Εμεις λοιπον, το ζουμε απο μεσα και ξερουμε ολα τα καλα και ολα τα κακα του. Διανυω το 6ο ετος μου στη σχολη και τωρα που ειμαι στο τελειωμα μπορω να πω με σιγουρια οτι εχουν δει πολλα τα ματακια μου εδω. Το κυρος του ΕΜΠ, αναλογικα με το χαλι της Ελλαδας ειναι σε πολυ καλο επιπεδο κατα γενικη ομολογια. Εχω κραξει ουκ ολιγες φορες καθηγητικες, φοιτητικες και διοικητικες αυθαιρεσιες. Ιδανικα θα ηθελα να μην υπηρχαν! Αλλά ο κοσμος μας, μόνο ιδανικος δεν ειναι! Η χωρα μας δε, κατεχει τα ηνια προς την αντιθετη κατευθυνση της εννοιας της ιδανικοτητας.
Ολα οσα γραφει η Argh και ο 3 εχουν βαση.. Ολοι λιγο ή πολυ τα ξερουμε. Ερχομαι και σας ρωταω ευθεως, τι περιμενατε ρε παιδια? Κατι διαφορετικο? Στην Ελλαδα του 2013, τι διαφορετικο θα μπορουσε να υπαρχει? Θα μου πεις, κατσε ρε φιλε και το 2005, τα ιδια γινονταν! Θα σου πω οτι και τοτε, ιδια ηταν η Ελλαδα αλλά δεν μας ειχαν παρει χαμπαρι! Η εικονα μιας χωρας, αποτελειται απο τις μικροτερες εικονες των βασικων "φορεων" της! Εκπαιδευση-Υγεια-Πολιτικη-Οικονομια! Νομιζω αυτο δεν θελει παραπανω σχολιασμο... αυτες οι λεξεις μας πονανε!
Σε αυτο που διαφωνω καθετα με τα περισσοτερα ποσταρισματα ειναι το γεγονος οτι παμε να προσεγγισουμε το κυρος του πανεπιστημιου, διαμεσου "στραβων" γεγονοτων! Ναι οκ, τα θεματα της κανονικης στο Μπετο ηταν σαφως πιο ευκολα, απο τα θεματα του Σεπτεμβριου! Ναι οκ, σε αιφνιδιασε το γεγονος οτι απο φετος γραφεις με κλειστα βιβλια τα Σιδερα! Ναι οκ, οταν υπαρχει απεργια σε ενημερωνουν οποτε τους καυλ..σει! Ναι οκ, σε μερικα μαθηματα παει η μουτζα συννεφο! (οπου μουτζα το ταληρακι) και χιλια άλλα παρομοια στραβα! Και εγω μαζι σας, να βγουμε και να τα κραξουμε ολα αυτα! Ομως τα περισσοτερα απο αυτα, δεν εχουν αμεση σχεση με το κυρος του ΕΜΠ. Χεστηκανε, αυτοι που κανουν τις ετησιες καταταξεις των πανεπιστημιων αν στην μηχανικη ο μ.ο απο μια εξεταστικη ειναι 2.9! Τη προσεγγιση του Freeman αναφορικα με τη δυσκολια των θεματων, το κρυο στου Γκινη και τα πρεζακια στη Στουρναρη, τη βρισκω αστοχη. Το κυρος ενος πανεπιστημιου κρινεται βασει του ετησιου επιστημονικου εργου που παραγει στη διεθνη επιστημονικη κοινοτητα. Κανεναν και σε καμια επιτροπη, δεν τον νοιαζει αν εγω και εσυ, γραψαμε Σιδερα 1 με κλειστα βιβλια ή αν ψαχνεις εναν καθηγητη και δεν μπορεις να τον βρεις! Καθε χρονο θα βρεθουν 5-10 ατομα σε ολο το ΕΜΠ, που θα κανουν κατι καλο και το ΕΜΠ θα ακουστει ανα τον κοσμο. Για μενα λοιπον το κυρος του ΕΜΠ απεμπλεκεται απο ολα τα "κακα" και "στραβα" που εχω συναντησει μεσα στο ΕΜΠ.
Προσωπικα θεωρω, οτι το βασικοτερο προβλημα του ΕΜΠ (και του ελληνικου πανεπιστημιου γενικοτερα), βρισκεται στις νοοτροπιες των ατομων που αποτελουν το ΕΜΠ. Και ναι μαντεψε, σ αυτους ειμαι και εγω, εισαι και εσυ, ειμαστε ολοι! Οκ, το μεριδιο ευθυνης ειναι διαφορετικο, αλλα ολοι φταιμε! Ο χοντροπαγκαλος ειπε αθελα του, τη μεγαλυτερη αληθεια για το χαλι της χωρας! Προσωπικα θεωρω απαραδεκτο, το γεγονος οτι στο MQN γραφουν μονο δυο καθηγητες! Οκ, και αλλοι 5-10 καθηγητες θεωρουν απαραδεκτο που εχω περασει το μαθημα τους και δεν εχω πατησει ουτε μια ωρα στο μαθημα τους! Η αληθεια πολλες φορες ειναι στη μεση! Εγω με τη σειρα μου, θεωρω απαραδεκτο, να παρακολουθω μαθημα απο καθηγητη τριτοβαθμιας εκπαιδευσης και να δυσκολευομαι να κρατηθω ξυπνιος! Και αυτος ο κυριος να μην ελεγχεται ετησια απο κανεναν ή εστω να μην εχει την "ευαισθησια" να υποβαλλει μια παραιτηση και να κατσει σπιτι του! Για αυτο και δεν ξαναπαω ποτε στο μαθημα του! Και ναι, μπορει σε αρκετες περιπτωσεις να οδηγουμαι σε αφορισμους και ισοπεδωσεις, αλλά πολλοι τυποι που εργαζονται στο δημοσιο τομεα πρεπει να πανε σπιτι τους ή να αποφασισουν-αναγκαστουν να κανουν σωστα τη δουλεια τους.Το γενικευω δυστυχως, αλλά πολλοι καθηγητες πανεπιστημιων δεν διαφερουν σε τιποτα απο τον τελευταιο ρεμπελο που δουλευει στην εφορια...
Οι φοιτητες εχουμε μεγαλο μεριδιο ευθυνης και εμεις με τη σειρα μας που εχουμε βαψει το πανεπιστημιου με πολιτικα χρωματα! Ειναι δυνατον να μην εχουμε ευθυνη?? Θα μου πεις τωρα εσυ, κατσε ρε μαγκα, οι φοιτητες πρεπει να εχουν ενα φορεα που να τους εκφραζει! Ναι οκ, ειναι αναγκη αυτο να γινει μεσω της μικρογραφιας των μεγαλων κομματων?? Δεν μπορουμε να ειμαστε απολιτικ θα μου πεις εσυ!!Δεν πρεπει! Δεν ειναι σωστο! Ναι οκ... ΤΚ9 θα σου πω εγω! ( Του Κωλου τα 9μερα) Ειδαμε ποσο ωραια τα καταφερνουν τα μεγαλα κομματα και που μας οδηγησαν οι κατα καιρους "καινοτομες" αποψεις τους! .... Πολλες αλλες αναλογες σκεψεις μπορουν να γινουν, αναμφιβολα...
Μονο αν αλλαξουμε τροπο σκεψης θα παμε σαν χωρα μπροστα... αλλιως θα ειμαστε μαζι με τα σκατα. Μονο αν ο καθε Γκολιας και η καθε Μιμικου, αλλαξει τον τροπο σκεψη της θα παμε ενα βημα πιο μπροστα. Μονο αν ο Πασπιτης και ο καθε Πασπιτης παψει να σκεφτεται το καλο της παραταξης του και κοιταξει το συνολικο καλο, θα παμε ενα βημα πιο μπροστα. Μονο αν παψουμε να ειμαστε εγωκεντρικη κοινωνια, εχουμε ελπιδα! Δεν χρειαζονται πολλες πραξεις, αλλαζοντας μυαλα ολα θα γινουν καλυτερα. Δυστυχως, πολυ φοβαμαι οτι αυτο δεν προκειται να γινει!! Οταν η αντιδραση ενος λαου εναντι του "υποτιθεμενου συστηματος" ειναι 10% Χρυσα Αυγα... οσο αισιοδοξος και να ειμαι, δεν μπορω να εχω πολλες ελπιδες! Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας σε ολους τους τομεις! Η εκπαιδευση δεν θα μπορουσε να ξεφυγει απο το γενικο χαλι...