AE έγραψε:Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, εδώ και αρκετά χρόνια δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματα των φοιτητών στους καταλόγους των βαθμολογιών, παρά μόνο οι κωδικοί τους. Δεν ξέρω τι σοβαρό ψυχικό τραύμα θα πάθει το βρέφος των 22 ετών αν μάθουν οι φίλοι του ότι κόπηκε, σίγουρα όμως το τραύμα αυτό θα είναι μικρότερο σε σχέση με το να δει τον απίθανο τύπο που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο μάθημα να το περνά πανηγυρικά.
Χωρίς να είμαι δικηγόρος (αλλά έχοντας διαβάσει παλαιότερα το Ν. 2372), πιστεύω ότι αυτό δεν είναι θέμα προσωπικών δεδομένων. Πιθανόν να είναι θέμα επαγγελματικού απορρήτου. Το πανεπιστήμιο είναι ένα πρόσωπο που προσφέρει υπηρεσίες στους πελάτες του, δηλαδή στους φοιτητές. Δύο (τουλάχιστον) υπηρεσίες τους προσφέρει: 1) Τους μαθαίνει μια τέχνη, 2) Βεβαιώνει ενώπιον τρίτων ότι τους έμαθε την τέχνη. Μπορεί να δημοσιοποιήσει πληροφορίες για τους πελάτες του χωρίς αυτοί να το ζητήσουν; Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η απάντηση είναι θετική. Όπως ο ταξιτζής είναι κανονικά υποχρεωμένος να αρνηθεί να σας πει από πού επιβίβασε και πού αποβίβασε τον προηγούμενο πελάτη του, πιθανόν το ίδιο και το πανεπιστήμιο. Ναι, ξέρω ότι είμαστε δημόσιο πανεπιστήμιο και πως αυτό αλλάζει κάπως τα σχετικά με διαφάνεια πράγματα, απλά επισημαίνω μερικά πράγματα γιατί υπάρχει η συνήθεια σε οποιοδήποτε θέμα απορρήτου να κολλάμε την ταμπέλα "προσωπικά δεδομένα", ενώ ο 2472 περί προσωπικών δεδομένων καταπιάνεται με ορισμένα μόνο είδη απορρήτου.
Πάντως, όταν σπούδαζα στην Αγγλία το 2000 - και εκεί γνωρίζουν καλά τους νόμους και τις διαδικασίες, και τα τηρούν κατά γράμμα, και οι νόμοι περί απορρήτου δεν πρέπει να διαφέρουν ιδιαίτερα απ' τους δικούς μας - απ' ό,τι θυμάμαι (με κάποια επιφύλαξη) γινόταν ανάρτηση των βαθμολογιών σε κάποιον πίνακα ανακοινώσεων, ακριβώς όπως γινόταν και στο ΕΜΠ όταν σπούδαζα το 1990, και όλοι οι φοιτητές μπορούσαν να δουν τι βαθμό είχαν πάρει όλοι οι άλλοι φοιτητές.
Εν τέλει αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι ένας νομικός σύμβουλος που ξέρει πέντε πραγματάκια θα μπορούσε εύκολα να εξηγήσει στη σχολή ή στο ΕΜΠ ακριβώς τι προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, και θα έπρεπε η σχολή ή το ΕΜΠ με αποφασιστικότητα να χαράξει συγκεκριμένη πολιτική που να βασίζεται σε εμπεριστατωμένα πράγματα, και όχι σε ευφυολογήματα για τραύματα ή στο φόβο μήπως κανένας διαμαρτυρηθεί για τρέχα-γύρευε ποιο πράγμα.
Μια και ανέφερα την Αγγλία, να διηγηθώ και ένα περιστατικό άσχετο με τα παραπάνω αλλά σχετικό με τη συζήτηση που γίνεται. Είχα βρεθεί, ως εκπρόσωπος φοιτητών, σε μια σύσκεψη όπου συζητήθηκε ένα θέμα: δύο φοιτητές ενός μεταπτυχιακού προγράμματος είχαν παραδώσει σε ένα μάθημα αυτολεξεί την ίδια εργασία, και ισχυριζόντουσαν και οι δύο ότι ήταν δική τους. Ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού τα είχε πάρει και είχε αποφασίσει να πάει το πράγμα στα άκρα - δηλαδή τουλάχιστον αποβολή του ενόχου από το πανεπιστήμιο. Είχε ζητήσει λοιπόν από τους διαχειριστές συστημάτων να ψάξουν στα backup για να δουν αν φαινόταν από εκεί ποιος φοιτητής έγραψε πρώτος την εργασία. Μα καλά, ρώτησα, σκεπτόμενος ότι αν κάποιος είχε και τους δυο φοιτητές μπροστά του, δεν θα χρειαζόταν πάνω από 5 δευτερόλεπτα για να καταλάβει ποιος λέει την αλήθεια, δεν ξέρετε ποιος απ' τους δύο είναι ο αντιγραφέας; Φυσικά και ξέρω, μου απάντησε, αλλά χρειάζομαι στοιχεία που να μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο.
Όσο οι κυρώσεις για αντιγραφή/κινητό/μηχανισμούς/διαπλοκές είναι το να μην περάσεις το μάθημα στη συγκεκριμένη εξεταστική (αλλά αυτό δεν σε εμποδίζει να το περάσεις σε κάποια απ' τις επόμενες 10 προσπάθειες), ο φοιτητής-απατεώνας δεν έχει επαρκές αντικίνητρο να μην κάνει απατεωνιές. Από την άλλη, όπως πολύ ωραία περιγράφει ο ΑΕ, αν εμείς δεν είμαστε απολύτως εντάξει δεν μπορούμε να αξιώνουμε από τους φοιτητές να είναι εντάξει. Κι εγώ που ήμουν, νομιζω, καλός και ευσυνείδητος φοιτητής, εννοείται ότι θα προσπαθούσα να αντιγράψω με κάθε τρόπο, περιλαμβανομένου του κινητού (που τότε δεν υπήρχε), αν κάποιο μάθημα είχε παράλογες απαιτήσεις. Ναι, σε κάποιο μάθημα είχα πάρει όλη την ύλη που μου ζητούσαν να αποστηθίσω και την είχα γράψει σε ένα Α3 που είχα σμικρύνει μετά σε Α6.
Αντώνης Χριστοφίδης (αυτό το forum δεν έχει δυνατότητα να βάλεις το όνομά σου στο προφίλ σου;)