Φίλοι MQNίτες ψυχραιμία !
Διαβάσα με προσοχή τα σχόλια όλων όσων έγραψαν και πιστέυω ότι το θέμα της κατάταξης του Ε.Μ.Π. δεν μπορεί να καθοριστεί και να προσεγγιστεί μέσα από μια λίστα !
Η λίστα όπως διαβάσατε ( όσοι το διαβάσατε) γίνεται με 4 κριτήρια
1) Academic reputation ( δηλαδή πόσο γνωστό είναι το ΕΜΠ στο εξωτερικό από ακαδημαικής απόψεως ας πούμε π.χ. ονόματα καθηγητών και επιστημονικό αίγλη αυτών)
2)Employer reputation ( κατά πόσο οι διάφοροι εργοδότες αναγνωρίζουν την αξία των αποφοίτων του Ε.Μ.Π.)
3,4) Citation και H-index ---->
http://en.wikipedia.org/wiki/H-indexΜε βάση αυτά τα στοιχεία η σχολή των πολιτικών μηχανικών του Ε.Μ.Π. βρέθηκε στην θέση 25 ! Που κατά την δική μου άποψη ώς απόφοιτος του Ε.Μ.Π. θεωρώ ότι αποτελεί για πολλούς από εμάς μια δικαίωση !
Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι το Ε.Μ.Π. αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και θα έλεγα ανάλογα προβλήματα με κάθε οργανισμό που αποτελεί μέρος του κρατικού κορμού. Καταλήψεις-απεργίες επί μονίμου βάσεως αρκετές φορές, ανεπαρκή χρηματοδότηση, τζιριτζάζουλες "Νεοελληνικού τύπου" κλπ κλπ.
Ωστόσο η παραπάνω λίστα δεν αγκίζει τίποτα από αυτά. Λέει ξεκάθαρα το τι κάνουν οι φοιτητές και καθηγητές + ερευνητικό προσωπικό από ακαδημαικής πλευράς και μόνον. ΚΑΙ ΝΑΙ ! Το Ε.Μ.Π. τραβάει κάθε χρόνο την ελίτ των ελλήνων μαθητών με βάση κοντά στα 19000 μόρια και με μαθητές όπου οι γνώσεις τους τόσο σε μαθηματικά και φυσική όσο και σε θεωρητικά μαθήματα είναι πολύ υψηλού επιπέδου !
Πρίν περίπου μια δεκαετία ώς μαθητής της τρίτης γυμνασίου σε δημόσιο γυμνάσιο επαρχίας είχα την τύχη μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής να παώ για 2 βδομάδες στο Braunschweig της Γερμανίας και να μπώ σε τάξη της αντίστοιχης τρίτης γυμνασίου του Wilhelm-Gymnasium του Braunschweig. Στην τρίτη λοιπόν γυμνασίου τα αντίστοιχα γερμανάκια διδασκόντουσαν στο μάθημα των μαθηματικών τι πιστεύετε παιδιά ; Το θέωρημα του Θαλή και homework είχαν δύο μόλις ασκήσεις τις οποίες το αντίστοιχο ελληνικό εγχειρίδιο είχε ώς απλές εφαρμογές ! Φυσικά είχαν θέατρο μέσα στο σχολείο γήπεδο τέννις, κολυμβητήριο και αίθουσα μουσικής, που θα ζήλευαν μέχρι και τα Αμερικάνικα πανεπιστήμια!
Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι οι έλληνες φοιτητές και απόφοιτοι του Ε.Μ.Π. έχουν επίπεδο και δυνατές βάσεις από το Λύκειο κιολλας ! Στο Πανεπιστήμιο λαμβάνουν ακόμα περισσότερες και εν τέλει αποφοιτώντας από το Ε.Μ.Π. είναι ικανοί ναι πάνε πολύ ψηλά τόσο ακαδημαικά όσο και επαγγελματικά !
Βέβαια δεν είναι όλοι οι φοιτητές ίδιοι ! Στο Ε.Μ.Π. υπάρχει μια μερίδα φοιτητών που τελειώνει με άριστα και υπάρχει και μια μερίδα φοιτητών που τελειώνει με 5.01 ! Δυστυχώς στην ελλάδα έχουμε όλοι το ίδιο πτυχίο ( ή Δίπλωμα καλύτερα) ! Σε αντίστοιχα ιδρύματα της Γερμανίας, για να αποφοιτήσεις πρέπει να έχεις κάποια standards ( όχι ψηλά) αλλά τέλος πάντων υπάρχει μια ομοιογένεια μεταξύ των αποφοίτων!
Τώρα για να έρθω στον χρήστη pappos .Θα έλεγα ότι μου έκανε εντύπωση η πικρία των σχολίων του ! Δεν ξέρω ποιος είσαι και τι κάνεις. Πάντως στο Ε.Μ.Π. σίγουρα δεν μπορείς να σπουδάσεις ! Όχι επειδή είμαστε Ελλαδιστάν αλλά επειδή ποτέ μα ποτέ δεν πέρασε την πύλη του Ε.Μ.Π. μαθητής με απολοιτήριο Λυκείου κάτω από 10. Είμαι σίγουρος ότι έδωσες πολλές φορές για να περάσεις, ύστερα βρήκες ένα ΤΕΙ στην γερμανία και πήγες για να φύγει ο καημός της μάνας σου να γίνεις πολιτικός μηχανικός !Θέλω σιγά σιγά λοιπόν να αποσυρθείς από το forum αυτό των αριστούχων και να πάς πίσω στην τρύπα σου με τις μετριότητες ! Αααα και παρεπιπτόντως ο Αργύρης τελείωσε την σχολή των πολιτικών μηχανικών του Ε.Μ.Π. πρίν συνεχίσει στο εξωτερικό για τις μεταπτυχιακές του σπουδές