
Σήμερα, Παρασκευή 24-10, έπειτα από ένα πρώτο γύρω γενικών συνέλευσεων των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ και σύμφωνα με τις αποφάσεις τους έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρύτανη, κ. Γκόλια για να κατατεθούν ορισμένα προβλήματα.
Το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν αυτό των πιστωτικών μονάδων και της διάσπασης του κύκλου σπουδών σε 3+2 χρόνια. Βλέποντας οτι σε πολλές σχολές του Πολυτεχνείου έχει ανοίξει η κουβέντα για αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών, αντιστοίχιση πλέον άμεσα των μαθημάτων με πιστωτικές μονάδες και σε συνδιασμό με την κουβέντα για τα επαγγελματικά δικαιώματα στο ΤΕΕ, καταλαβαίνουμε οτι προωθούνται έντονα οι ατομικοί τίτλοι σπουδών και η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου (αφού οι φοιτητές θα διαλέγουν πλέον εξατομικευμένα προγράμματα σπουδών με βάση τη συμπλήρωση αριθμού μονάδων, το οποίο θα είναι και το μόνο που θα αναγράφεται στο πτυχιο). Επομένως ζητήθηκε από τον Πρύτανη μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, οτι οι Πρυτανικές αρχές θα καταδικάσουν κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η τοποθέτηση του, αν και υποστήριξε οτι δεν πρόκειται να υπάρξει διάσπαση του κύκλου σπουδών, επι της ουσίας παραδέχτηκε οτι οι πιέσεις έρχονται από τις Ευρωπαικές συνθήκες τις οποίες δεν προτίθεται να αντιπαλέψει. Εξάλλου η προώθηση αυτής της κατεύθυνσης ειναι παραπάνω απο φανερή αφου έχει εφαρμοστεί σε μια σειρα σχολές η αντικατάσταση του προγράμματος σπουδών από την επιλογή πιστωτικών μονάδων και μάλιστα στο Πολυτεχνείο Κρήτης ο Οργανισμός ανέφερε ξεκάθαρα το σπάσιμο του κύκλου σε 3+2 χρόνια.
Επίσης ζητήθηκε από τους φοιτητές στη βάση των συλλογικών τους αποφάσεων δωρεάν στέγαση για όσους φοιτητές δηλώσουν ενδιαφέρον και δωρεάν σίτιση για όλους. Καθώς και η ανάληψη των λειτουργιών σίτισης-στέγασης από το Ίδρυμα χωρίς την παρέμβαση εργολάβων και με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους. Ο Πρύτανης αν και έμμεσα παραδέχτηκε ότι οικονομικά συμφέρει τη σχολή η ανάληψη των λειτουργιών αυτών αφού παρακάμπτεται το κέρδος του εργολάβου, δήλωσε οτι ο εργολάβος δεν μπορεί να φύγει και αρνήθηκε να συζητήσει παραπάνω. Εμείς καταλαβαίνουμε οτι αποτελεί υποχρέωση από το νόμο Διαμαντοπούλου η ύπαρξη εργολαβιών στα ιδρύματα.
Κοινή απόφαση όλων των συλλόγων είναι η διεκδικηση αύξησης της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και η κάληψη όλων των αναγκαίων παροχών για τους φοιτητές, όπως τα δεύτερα συγγράμματα και οι σημειώσεις του Θωμαιδείου. Δεν περιμέναμε άλλη απάντηση από τον Πρύτανη από το ότι είναι θέμα υπουργείου και αόριστα λόγια περί μεταβίβασης του αιτήματος στο υπουργείο.
Στην ίδια ενότητα εντάσεται και το πρόβλημα των σχεδιαστικών υλικών που αφορά και τη σχολή μας. Ήταν απαράδεκτο το οτι ενημερωθήκαμε οτι ο Πρόεδρος της σχολής μας, Κουτσογιάννης, είχε πεί στον Πρυτανη οτι το θέμα έχει «διευθετηθεί», τη στιγμή που τόσοι συμφοιτητές μας παραμένουν χωρίς σχεδιαστικά, ενώ άλλοι έχουν επιβαρυνθεί ήδη με το κόστος τους.
Εμείς παρευρεθήκαμε στη παράσταση διαμαρτυρίας, δυστυχώς χωρίς απόφαση συλλόγου, για να θέσουμε και εμείς τα ζητήματα της σχολής μας. Θεωρούμε οτι ο κόσμος της σχολής πρέπει αρχικά να ενημερώνεται για τις θέσεις της Πρυτανείας, να συζητά τα ζητήματα σχολής και εργασιακής προοπτικής που τον αφορούν και ακόμα πιο σημαντικό να αποφασίζει με συλλογικές διαδικασίες για αυτά. Ο ατομικός δρόμος δεν είναι λύση. Δηλώνουμε ξεκάθαρα οτι η κίνηση στην Πρυτανεία ήταν μόνο η αρχή, θα συνεχίσουμε στα αμφιθέατρα και στους δρόμους να υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμα μας στο δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο και την εργασία.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ε.α.α.κ.