Ανέφικτη στην Ελλάδα η δημοκρατία

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Ανέφικτη στην Ελλάδα η δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Δευτ, 29 Ιουν 2009 12:09 am

Του Χρήστου Γιανναρά
Καθημερινή 28/06/2009

Αν, νηφάλια και απροκατάληπτα, βάλουμε στην άκρη τις ρητορικές «ομολογίες πίστεως» στη δημοκρατία όλων των πολιτικών μας κομμάτων, με ποια κριτήρια θα ξεχωρίζαμε ποια εμπράκτως πιστεύουν στη δημοκρατία και ποια όχι;

Η εξαγγελία και μόνο μιας τέτοιας διαστολής προκαλεί την οργισμένη αντίδραση των κομματανθρώπων: «Ποιος αυτόκλητος κήνσορας έχει το θράσος να κρίνει τη δημοκρατική μας συνέπεια και ευαισθησία;». Δεν διανοούνται ότι αυτό ακριβώς είναι το «κράτος» του «δήμου», ο ρόλος και το χρέος των πολιτών: να κρίνουν την πιστότητα των θεσμών της δημοκρατίας στις αρχές και στους στόχους της δημοκρατίας.

Σήμερα τα κόμματα έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι, όχι ο «δήμος». Τα κόμματα θεσμοποιούν έμπρακτα το πολίτευμα, μπορούν να ονομάζουν «δημοκρατία» την κατάφωρη άρνηση της δημοκρατίας, να φιμώνουν ή να αγνοούν προκλητικά τους πολίτες που απαιτούν συνέπεια στις αρχές της δημοκρατίας.

Τουλάχιστον να διασώσουμε τα κριτήρια. Η ελληνική πρώτη στοχοθεσία και διαχρονική παράδοση της δημοκρατίας είναι μια υπόθεση χαμένη και στην πράξη και στην παιδεία μας. Η αναφορά στον αρχαίο «δήμο» στρεβλωμένο ιδεολόγημα και η αυτοδιαχειριζόμενη «κοινότητα», στην ελληνορωμαϊκή και οθωμανική αυτοκρατορία (με τις συνελεύσεις των πολιτών και τον μεταφυσικό άξονα κοινωνικής συνοχής) αντικείμενο σκόπιμης χλεύης. Να διασώσουμε τουλάχιστον τα κριτήρια έστω της μεταπρατικής μας επιλογής: του νεωτερικού υποκατάστατου της δημοκρατίας, του «αντιπροσωπευτικού» ή «κοινοβουλευτικού» πολιτεύματος.

Ακόμη και το δάνειο υποκατάστατο το έχουμε αλλοτριώσει εξωφρενικά: Τιτλοφορούμε «κοινοβουλευτική δημοκρατία» την Απόλυτη Πρωθυπουργική Μοναρχία, που είναι, εν πολλοίς και Κληρονομική Ηγεμονία. Δηλαδή όχι πολίτευμα, αλλά καθεστώς φεουδαλικής απολυταρχίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορισμένος από τον πρωθυπουργό ή προϊόν των πρωθυπουργικών συναλλαγών, οι υπουργοί αυθαίρετα ευνοημένοι πρωθυπουργικοί κομπάρσοι, οι βουλευτές άβουλα πιόνια στη σκακιέρα του πρωθυπουργού που μόνο εκτάκτως, σπανιότατα και με ειδική άδεια, ψηφίζουν «κατά συνείδησιν».

«Νέα Δημοκρατία» και «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα» είναι κόμματα αρχηγικά, απολυταρχικά, δίχως την παραμικρή σχέση με δημοκρατικό ήθος, δημοκρατικές διαδικασίες. Η τυπική μορφολογία της οργάνωσης και λειτουργίας τους είναι προσχηματικά δημοκρατική –τα κομματικά όργανα (συνέδριο, κεντρική επιτροπή, πολιτικό γραφείο κ.τ.λ.) έχουν δημοκρατικές προδιαγραφές– αλλά τα πάντα ελέγχονται απολύτως από την εσωκομματική φατρία την εκάστοτε επιδεξιότερη στην υφαρπαγή της εξουσίας. Λείπουν εκείνες οι θεσμικές πρόνοιες που θα απέκλειαν τη χειραγώγηση των κομματικών οργάνων από φατρίες ή «οικογένειες», την αλλοτρίωση της δημοκρατίας σε αντιμαχία ομαδοποιημένων συμφερόντων.

Ο κομματικός αρχηγός είναι απόλυτος μονάρχης, αλλά μοναρχεί ελέω φατρίας (όπως συνέβαινε πολύ συχνά και στη βασιλική μοναρχία). Εξαρτάται από την πυγμή και το σθένος του πόσο υποταγμένος είναι στη φατρία που τον ανέδειξε. Οφείλει παραχωρήσεις, μεράδια εξουσίας και στις υπόλοιπες εσωκομματικές φατρίες για εξισορρόπηση φιλοδοξιών και διεκδικήσεων. Τελικά, η φαινόμενη στο κράτος και στα κόμματα Απόλυτη Μοναρχία είναι σιωπηρά συνομολογημένη Ολιγαρχία απεριόριστης αυθαιρεσίας. Η Ελλάδα σήμερα δεν κυβερνάται από αυτούς που φαίνονται ότι την κυβερνούν. Τουλάχιστον τη στελέχωση του κράτους, τους διαχειριστές του κοινωνικού πλούτου και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων στον διεθνή στίβο τους καθορίζουν εσωκομματική μάγειροι και εξισορροπιστές συμφερόντων, με εξουσίες ανεξέλεγκτες.

Στις ανεξέλεγκτες από τον «δήμο» εξουσίες πρέπει να προστεθούν και οι ιδιώτες που χρηματοδοτούν τα «κόμματα εξουσίας», φυσικά για να υπαγορεύσουν τα θελήματά τους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Είναι το διαβόητο φαινόμενο της «διαπλοκής», που ακυρώνει, χωρίς να καταργεί, θεσμικά τις δημοκρατικές λειτουργίες ελέγχου της εξουσίας.

Αν αυτά είναι τα γράδα δημοκρατικότητας των δύο μεγάλων κομμάτων, τι γίνεται με τα λεγόμενα κόμματα μειοψηφίας;

Εδώ τα δεδομένα είναι πιο γυμνά και τετραχηλισμένα, όμως όχι περισσότερο ειλικρινή. Αν οι στοιχειώδεις αρχές και προϋποθέσεις λειτουργίας της δημοκρατίας είναι ο πολυκομματισμός, ο σεβασμός της πλειοψηφίας, η συμμόρφωση με τους νόμους, η ελευθερία φρονημάτων και έκφρασης, ο σεβασμός του φυσικού δικαστή και της έννομης τάξης, αποδέχονται τα κόμματα μειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου αυτές τις αρχές;

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σαφέστατα όχι. Το πολίτευμα στο οποίο πιστεύει και για το οποίο εργάζεται είναι (διακηρυγμένα) η δικτατορία του προλεταριάτου. Χρησιμοποιούν τις δημοκρατικές ελευθερίες του κοινοβουλευτισμού για να προετοιμάζουν τον δικό τους στόχο. Χρηματοδοτούνται ως κόμμα και μισθοδοτούνται οι βουλευτές τους από το πολιτικό σύστημα που θέλουν να καταλύσουν. Έχουν όλες τις προνομίες που παρέχει η δημοκρατία (μερίδιο προβολής των ιδεών τους από την τηλεόραση, αξιοποίηση της κομματικής περιουσίας τους με τους όρους της ελεύθερης αγοράς), αλλά δηλώνουν απερίφραστα ότι τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή τους ακυρώνουν οι οπαδοί τους εκβιαστικά στους δρόμους. Στην προσχηματική δημοκρατία της αλογίας και των αντιφάσεων που συντηρούν τα «κόμματα εξουσίας», το ΚΚΕ λογαριάζεται ακίνδυνο: μια γραφικότητα στενοκέφαλου παλαιοημερολογιτισμού, χρήσιμη σαν επίφαση «πλουραλισμού». Θα έπαυαν να το ανέχονται, αν ήταν κόμμα αριστερό, στρατευμένο σε ζωτικές κοινωνιοκεντρικές προτεραιότητες.

Σέβεται ο «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και υπερασπίζει τους όρους της δημοκρατίας; Και βέβαια όχι, αφού δεν είναι παρά μια «λάιτ» εκδοχή των κουκουεδικών κουτοπόνηρων αντιφάσεων: Δεν παραιτούνται από τις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού, αλλά τις μεταφράζουν σε απαιτήσεις χλιδάτης καταναλωτικής ευχέρειας – είναι κομμουνιστές με όρους ελεύθερης αγοράς και Πνύκα τους το Κολωνάκι. Φυσικά και ασκούν «δημοκρατικότατη» ιδεολογική τρομοκρατία και απροσχημάτιστο καριερισμό στα πανεπιστήμια, στα μέσα δημοσιότητας, στους χώρους της εκπαίδευσης και της Τέχνης.

Ο «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός» σμικρογραφία τυπικά αρχηγικού κόμματος. Τόσο προσωποπαγούς, που δεν επιτρέπει να υποθέσουμε πολλήν εσωκομματική δημοκρατία. Έχει βέβαια τη «δημοκρατική» παρρησία να δηλώνει στον τίτλο του την καπηλεία που επιχειρεί: Ιδιοποιείται τη μεταφυσική παράδοση του λαού σαν ιδεολογικό πρόσημο, προκειμένου να προσεταιριστεί ψηφοθηρικά τη θρησκοληψία. Αλλά δεν είναι σεβασμός της δημοκρατίας η συναισθηματική εξαπάτηση των αφελών.

Δεδομένα απελπιστικής κοινωνικής παρακμής, εδραιωμένης ανικανότητας να λειτουργήσει δημοκρατία. Με ορθολογικά κριτήρια, οι προοπτικές είναι άκρως οδυνηρές. Με ανορθόλογη ελπίδα, μένει πάντοτε ενδεχόμενη η κοινωνική αφύπνιση.
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ανέφικτη στην Ελλάδα η δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό stalin » Δευτ, 29 Ιουν 2009 1:22 am

Ο κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν, που ταιριάζουν στην νοοτροπία του...
Αυτοί είμαστε αυτούς εκλέγουμε. Το πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, το πρόβλημα είναι η περίσσεια ασυδοσίας και ελαστικότητας για πολίτες και πολιτικούς. Με νόμο περί ευθύνης υπουργών και κουκουλοφόρους για πια δημοκρατία μιλάμε...
Στις γαλέρες ανέκαθεν πολύ έκαναν κουπί, λίγοι ήταν στη γέφυρα και ένας στο πηδάλιο, δυστυχώς κύριοι μας λείπει ο καπετάνιος, ο ηγέτης που θα δείξει τον δρόμο...
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin
 
Δημοσιεύσεις: 487
Εγγραφή: Σάβ, 28 Φεβ 2009 5:15 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ανέφικτη στην Ελλάδα η δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό BullsEye » Δευτ, 29 Ιουν 2009 2:13 am

μας λείπει και η αλλαγή νοοτροπίας. Όλοι μας τους βρίζουμε για τις μίζες και τα βρώμικα χρήματα που παίρνουνε, αλλά ποιος δεν προσπαθεί να κλέψει το κράτος, ή να χρησιμοποιήσει μια άκρη για να κάνει την δουλειά του πιο εύκολα? Δεν τους δικαιολογώ, αλλά ισχύει ότι οι πολιτικοί αυτοί είναι μια εικόνα της κοινωνίας μας. Και όχι, δεν τους βάζω όλους στο ίδιο σακούλι, αλλά μιλώντας για δημοκρατία μιλάμε για πολυφωνία και τελικά κυριαρχία της πλειοψηφίας. Άρα την εικόνα την δημιουργούν οι περισσότεροι, αυτοί που φαίνονται.
BullsEye
 
Δημοσιεύσεις: 226
Εγγραφή: Τρί, 19 Μάιος 2009 7:44 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ανέφικτη στην Ελλάδα η δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό gandalf » Δευτ, 29 Ιουν 2009 2:36 am

Στις γαλέρες ανέκαθεν πολύ έκαναν κουπί, λίγοι ήταν στη γέφυρα και ένας στο πηδάλιο, δυστυχώς κύριοι μας λείπει ο καπετάνιος, ο ηγέτης που θα δείξει τον δρόμο...

Το χειρότερο για ένα λαό είναι να δικαιολογεί την παρακμή του με την πρόφαση ότι δήθεν του λείπει ο μεγάλος ηγέτης, καπετάνιος κτλ...Οι άνθρωποι μόνοι τους πρέπει να σκεφτούν, να δράσουν, να δημιουργήσουν, να παρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και να προχωρήσουν συλλογικά. Όσο τα αναθέτουμε όλα σε μια πεφωτισμένη ηγεσία που δήθεν θα μας πάει μπροστά τότε δεν θα γίνεται τίποτα. Ο μεσσιανισμός είναι για καθυστερημένους λαούς και καθυστερημένους ανθρώπους...Τα μεμονωμένα άτομα και προσωπικότητες μπορούν να εμπνέουν και να χαράσσουν δρόμους για το λαό και καμιά φορά να συμπυκνώνουν συλλογικά πρότυπα, ελπίδες, ιδέες αρετές κτλ αλλά μέχρι εκεί. Όσο ο κόσμος και ο καθένας απο εμάς δεν ενδιαφερθεί για το κάθε τι που γίνεται γύρω του, όσο παράλληλα με την "δουλίτσα" του δεν κοιτάει και την κοινωνία τότε πάντα οι άλλοι θα παίρνουν τις αποφάσεις και θα κάνουν ότι θέλουν...Και βέβαια όταν οι λίγοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για τους πολλούς και ερήμην των πολλών, αυτό δεν λέγεται δημοκρατία...
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1108
Εγγραφή: Σάβ, 17 Μάιος 2008 6:27 pm
Τοποθεσία: Γοργοπόταμος
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ανέφικτη στην Ελλάδα η δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό 3 » Δευτ, 29 Ιουν 2009 3:37 am

Του Χρήστου Γιανναρά

ΑΝΤΕ ΡΕ ΜΕ ΤΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ!! Κατα τα αλλα "πανεπιστημιακος"! Να ρε ποιοι εκτιμανε τα εργα του!!
http://hellenicrevenge.blogspot.com/200 ... _4013.html

Διαβαστε τι γραφει! Κ εχει και θεση σε εφημεριδα κεντρικης κυκλοφοριας, παιζοντας το "κριτικη σκεψη", εξαργυρωνωντας την πολιτικη του συνειδηση, "επικρινωντας" τη "σηψη" των 2 πυλωνων των κομματων με το ν λεει οτι απλα ειναι ...ΑΝΙΚΑΝΑ και ΜΟΝΑΡΧΙΚΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΟΙΟΚΡΑΤΙΚΑ! Δλδ αμα δεν ηταν οικογενοιοκρατικα και ηταν "αποτελεσματικα" θα ηταν ολα "μελι-γαλα"; Δν μας λεει τιποτα για την πολιτικη που ακολουθουν τοσα χρονια χερι-χερακι, για την οδηγηση της κοινωνιας ενωπιων της κρισης, για τη ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ επιδεινωση της θεσεις των εργαζομενων και του λαου, τη λιτοτητα, την ανεργια, την καταστολη, τα ΥΠΕΡκερδη των τραπεζων, την τσιμεντοποιηση των παντων, την αντιμεταναστευτικη τρελα και τις "ειρηνευτικες εξορμησεις" σε ιμπεριαλιστικα σχεδια! Ο "ραγιαδισμος" των υπουργων του εφταιξε και η Αριστερα! ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ Σ ΑΓΟΡΙ Μ! Να μας γραφεις στη Καθημερινη, να μιλας απο θεση ασφαλειας, να το παιζεις και "διαννοηση" για λογαριασμο της κυβερνησης και να παιρνεις κρατικη επιδοτηση! ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΜΑΦΙΑ!

(Και εδω αλλο ενα σχολιο αρθρου του, που παρα το γεγονος οτι δεν συμφωνω με τις πολιτικες επισημανσεις του γραφοντος, το βαζω για να δειτε και το μενος του για τα συνδικαλιστικα οργανα των εργαζομενων οπως αναφερει και την ψυχωση με τον.. "ελληνα Πουτιν"!)

http://e-roosters.blogspot.com/2008/12/ ... _2656.html

Και για να μη θεωρουνται μερικοι οτι κατεχουν το μονοπωλιο του "ειδημονα" και για να σπασουμε την ψευδαισθηση στην πραξη, του παραθετω ως απαντηση κειμενο ΑΛΛΟΥ συγγραφεα που μαλλον εχει μεγαλυτερη φιλοσοφικη και ηθικη υποσταση απο τον λεγαμενο. Ειναι απαντηση στην ψευδαισθηση των απειλων του "εσωτερικου εχθρου" και συνολικα στη δικια του θεολογια της "σκληροτραχυλης ευταξιας" (και ας μας το παιζει και με την αντιμεταφυσικη):

"Η συνωμοσιολογια ειναι η μεταφυσικη των ηλιθιων. Ο συνωμοσιολογος διατεινεται πως εχει καταλαβει τα παντα - και ειναι αδυνατο να εννοησει το βασικοτερο. Οτι οι πλεκτανες που ανακαλυπτει πισω απο τις κουρτινες δεν ειναι παρα η αντεστραμμενη προσληψη της γοητειας του εμπορευματικου φετιχισμου.

Αποστερημενα τα πραγματα απο την αληθεια της εργασιας που τα γεννησε προικιζονται με αμετρητες μυστικες ιδιοτητες. Με τον ιδιο ακριβως τροπο γεννιουνται και οι αορατες κοινωνικες απειλες. Οι συνωμοσιες και οι "καταστροφες". Η κοινωνικη διαδικασια που δημιουργει τη γητευση του εμπορευματος μεσα απο τις καλες αορατες δυναμεις του, δημιουργει και τις κακες των συνωμοτων και των πασης φυσεως "εχθρων". Λεγεται αλλοτριωση.

Οι ολοφωτες σκηνες της επιπλοποιιας της ευτυχιας αφηνουν μακρυες σκιες. Τα μισοσκοτεινα φαινομενα σε οτι θεωρειται "υπογειο" της κοινωνικης ζωης δεν ειναι τετοια απο μονα τους. Και δεν ειναι τετοια για ολους.

Οποιος λατρευει τον θεο ηλιο του θεαματος, στραβωνεται μονος του"

Ανωνυμος
Εικόνα
3
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: Δευτ, 22 Σεπ 2008 5:53 pm
Τοποθεσία: Στο βαθος του οριζοντα
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Ανέφικτη στην Ελλάδα η δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό stalin » Δευτ, 29 Ιουν 2009 4:05 am

Η χαζή λατρεία της μάζας, του ΛΑΟΥ, του εργάτη, του φτωχού...
Πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να δούν μπροστά, να εμπνεύσουν και να πείσουν για τις ιδέες τους?
Πάντα πρέπει να υπάρχει ένας που θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις, η δυαρχία (βλέπε συριζα) έχει αποτύχει παντού πόσο μάλλον η εξιδανικευμένη άποψη η οποία θέλει τον αλάνθαστο λαό να παίρνει τις αποφάσεις...

3 σε ευχαριστώ για το link, καταπληκτικό άρθρο. :wave:
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin
 
Δημοσιεύσεις: 487
Εγγραφή: Σάβ, 28 Φεβ 2009 5:15 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ανέφικτη στην Ελλάδα η δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό gandalf » Δευτ, 29 Ιουν 2009 11:06 am

ΑΝΤΕ ΡΕ ΜΕ ΤΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ!! Κατα τα αλλα "πανεπιστημιακος"! Να ρε ποιοι εκτιμανε τα εργα του!!

LoL, σωστός, και μένα αυτή ήταν η πρώτη μου αντιδραση γιατί τον εχω διαβάσει καμποσες φορές στην Καθημερινή και μου σπάει τα νεύρα με τις βλακείες που γράφει :sick:

Η χαζή λατρεία της μάζας, του ΛΑΟΥ, του εργάτη, του φτωχού...
Πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να δούν μπροστά, να εμπνεύσουν και να πείσουν για τις ιδέες τους?
Πάντα πρέπει να υπάρχει ένας που θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις, η δυαρχία (βλέπε συριζα) έχει αποτύχει παντού πόσο μάλλον η εξιδανικευμένη άποψη η οποία θέλει τον αλάνθαστο λαό να παίρνει τις αποφάσεις...

Καμιά λατρεία της μάζας και του λαού κτλ, μόνο μια μικρή παραδοχή εν είδη ιδεολογικής και ταξικής τοποθέτησης, ότι πρώτον δημοκρατία (άμεση και έμμεση) σημαίνει τις αποφάσεις να τις παίρνουν οι πολλοί είτε με άμεσο τρόπο (οι εργαζόμενοι στον χώρο δουλειά τους, οι κάτοικοι στη γειτονιά τους κτλ) είτε με έμμεσο εκλέγοντας αντιπροσώπους σε ευρύτερες δομές. (και εκ των πραγμάτων η πλειοψηφία, οι "πολλοί" είναι ο απλός λαός, οι εργαζόμενοι κτλ). Και δεύτερον ότι σε μια κοινωνία που βασίζεται σε όλες τις πτυχές της από την εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο και στην αλλοτρίωση του ανθρώπου στο βωμό του κέρδους των λίγων εκμεταλλευτών, τοποθετούμαστε με αυτούς που είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποδέκτες εκμετάλλευσης και καταπιεσμένοι.

Και προφανώς ο λαός δεν είναι αλάνθαστος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνω βήμα πίσω απ' τη θέση η οποία λέει πως δεν θα αποφασίζει ένας (μα τι ένας, ούτε στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία να είμασταν :lol: ), ή λίγοι και "εκλεκτοί" τέλος πάντων για τα πάντα και ο κόσμος θα είναι απλός θεατής. Άλλωστε δεν υπάρχει και κανένα στοιχείο ότι η δήθεν πεφωτισμένη ηγεσία είναι αλάνθαστη (κάτι σαν τον Πάπα?). Άλλωστε κάθε άνθρωπος είναι "γνώστης" και σε κάποιο τομέα της ζωής και της εργασίας με τον οποίο ασχολείται και απο εκεί πηγάζει και η σοφία της συλλογικής και απο τη βάση δημοκρατίας η οποία βάση δεν θα είναι θεατής στις αποφάσεις κάποιας ανώτερης ηγεσίας, αλλά θα συμμετέχει, θα διαμορφώνει, θα ελέγχει και θα κρίνει, τις διαδικασίες και στα θεσμικά όργανα της κοινωνίας (που και αυτά χρειάζονται βέβαια) μέσω αντιπροσώπων που αυτή θα έχει επιλέξει...(και βέβαια όχι με τον στρεβλό (και όχι μόνο) τρόπο που αυτό γίνεται στο σημερινό ας πούμε κοινοβούλιο)...
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1108
Εγγραφή: Σάβ, 17 Μάιος 2008 6:27 pm
Τοποθεσία: Γοργοπόταμος
Έτος εισαγωγής: 2006


Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες