Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Δημοσίευσηαπό redy » Κυρ, 22 Μαρ 2009 8:02 am

Λοιπόν παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού χτες και εγώ ως μετανάστης θα ήθελα πολύ να μάθω πια είναι η γνώμη των συμφοιτητών μου πάνω σε θέματα μετανάστευσης, ρατσισμού, ενσωμάτωσης… καθώς εθνική εορτή πλησιάζει και έχω ακούσει πάρα πολλά σε όλα μου τα σχολικά χρονιά, πολύ θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν τέτοιες απόψεις και σε ένα πανεπιστήμιο. :?:
redy Οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 0

Re: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Δημοσίευσηαπό gandalf » Κυρ, 22 Μαρ 2009 1:35 pm

Και το πανεπιστήμιο μικρογραφία της κοινωνίας είναι οπότε προφανώς και υπάρχουν τέτοιες απόψεις (όπως αυτές που εννοείς)...Από εκεί και πέρα το θέμα της μετανάστευσης, του ρατσισμού κτλ είναι πολύ μεγάλη συζήτηση και καλό είναι να γίνεται...τουλάχιστον οι ακροδεξιές και φασιστικές απόψεις επι του θέματος είναι αρκετά απομονωμένες αν και τελευταία δείχνουν να βρίσκουν πιο γόνιμο έδαφος (χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε κρίση)...
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό amfisvitias » Κυρ, 22 Μαρ 2009 1:57 pm

Gandalf θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Στο σχολείο βρίσκεται ουσιαστικά όλος ο πληθυσμός. Αντίθετα στο πανεπιστήμιο και δη στη σχολή μας είναι πιστεύω (παρά το γεγονός ότι το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα έλεγα μάλλον ευνοεί τη γνώση σε βάρος της σκέψης σε πολλά σημεία), μορφωμένα άτομα και πιστεύω πως η μόρφωση άρει τα όρια του μυαλού και την τυφλή πίστη σε πεποιθήσεις που ουσιαστικά ο μόνος λόγος που έχουμε είναι πως μας παρουσιάστικαν σε τόσο μικρή ηλικία που δεν είχαμε την ικανότητα να τις κρίνουμε. Φυσικά και δεν πιστεύω πως δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο με ρατσιστικές πεποιθήσεις στη σχολή μας. Αυτό που πιστεύω όμως είναι πως τις πεποιθήσεις αυτές τις έχει μικρότερη μερίδα ατόμων όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο των ατόμων που εξετάζεις.
Perception dictates reality.
amfisvitias

Δημοσίευσηαπό gandalf » Κυρ, 22 Μαρ 2009 3:54 pm

Σε ένα βαθμό πιστεύω ισχύει το σκεπτικό σου αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Εντάξει συγκρινόμενο με το σύνολο της κοινωνίας μπορεί να είναι μικρότερο το ποσοστό των ανθρώπων στη σχολή που σκέφτονται ρατσιστικά, ξενοφοβικά κτλ αλλά αυτό δεν είναι απολυτο...άλλωστε σε συγκεκριμένους χώρους του πολιτικού χάρτη της σχολής τέτοιες απόψεις (όχι απαραίτητα στην πιο ακραία τους μορφή) γενικά καλλιεργούνται...Απο εκεί και πέρα το μορφωτικό επίπεδο δεν είναι πάντα ο κατάλληλος δείκτης...χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία του μεσοπολέμου την περίοδο της επικράτησης του ναζισμού και των αντίστοιχων ιδεών, όπου πέρα απο το ότι η χώρα αυτή ήταν απο τις πιο προηγμένες πολιτισμικά, κοινωνικά, επιστημονικά, και πολιτικά ακόμη (δημοκρατία της Βαϊμάρης), οι ιδέες αυτές δεν στηρίχθηκαν μόνο από την εργατική τάξη και τα ας πούμε πιο αμόρφωτα και ακαλλιέργητα λαϊκά στρώματα αλλά και από την υποτίθεται μορφωμένη και καλλιεργημένη μεσαία τάξη που πολύ εύκολα παρασύρθηκε στο τρυπάκι του ρατσισμού, της ανωτεροτητας της φυλής κτλ κτλ
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος

Δημοσίευσηαπό amfisvitias » Κυρ, 22 Μαρ 2009 4:15 pm

Όπως είπα πιστεύω πως η μόρφωση είναι καθοριστικός παράγοντας στις προκαταλήψεις που μπορεί να έχει ένα άτομο, αλλά επουδενί δεν είναι ο μοναδικός και αυτός είναι και ουσιαστικά ο λόγος που πιστεύω πως υπάρχουν άτομα με προκαταλήψεις σε όλους τους τομείς. Στη Γερμανία που αναφέρεις εσύ τα άτομα ήταν ακόμα κατεστραμμένα ουσιαστικά μετά την ήττα της χώρας στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Χρειαζόνταν κάτι να τους ενώσει και κάτι στο οποίο να πιστέψουν, κάτι που θα τους δώσει τη δύναμη που είχαν ανάγκη. Ήταν κατά τη γνώμη μου ένα πολύ πρόσφορο έδαφος για προπαγάνδα, και δεν πιστεύω ότι είναι τόσο παράδοξο που μπόρεσαν να κατευθύνουν την ιδεολογία ατόμων που θεωρητικά ίσως περίμενε κανείς να έχουν μεγαλύτερη αντίσταση.
Perception dictates reality.
amfisvitias

Δημοσίευσηαπό redy » Κυρ, 22 Μαρ 2009 10:39 pm

Πράγματι ενώ οι εθνικιστικές απόψεις συγχέονται με τον πατριωτισμό από κάποιους είναι καθαρή έλλειψη πολιτισμού καθώς ένας ΄΄μορφωμενος΄΄ άνθρωπος δεν θα έλεγε ότι υπάρχει άνθρωπος παράνομος η έκφραση λαθρομετανάστης λέγεται μόνο από εκείνους που θεωρούν τον διαχωρισμό των εθνών σε διαχωρισμό φέουδων ενώ γίνεται μόνο για λογούς διοίκησης! Ο ελληνικός πολιτισμός δεν ανήκει στους Έλληνες αλλά ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα στην ιστορία!

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Δευτ, 23 Μαρ 2009 1:29 am

amfisvitias έγραψε:Όπως είπα πιστεύω πως η μόρφωση είναι καθοριστικός παράγοντας στις προκαταλήψεις που μπορεί να έχει ένα άτομο, αλλά επουδενί δεν είναι ο μοναδικός και αυτός είναι και ουσιαστικά ο λόγος που πιστεύω πως υπάρχουν άτομα με προκαταλήψεις σε όλους τους τομείς.

Απλά να επισημάνω ότι η μόρφωση,η καλλιέργεια και (σε γενικότερο επίπεδο) η Παιδεία ενός ατόμου έχει πολλές εκφάνσεις, και δεν είναι κάτι μονοσήμαντο. Στην περίπτωση του ρατσισμού, η μόρφωση που χρειάζεσαι στηρίζεται στη γνωριμία με το διαφορετικό, στην καλλιέργεια ανεκτικότητας και στην υγιή αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο διαφορετικών πολιτισμών, και δεν έχει σχέση με την "Παιδεία" της παπαγαλίας του λυκείου. Δυστυχώς αυτού του είδους η μόρφωση δεν διδάσκεται επαρκώς στο επίσημο "σχολείο" (πέραν ίσως, από μια επιφανειακή δυστυχώς αντιμετώπιση στην Έκθεση).

redy έγραψε:Λοιπόν παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού χτες και εγώ ως μετανάστης θα ήθελα πολύ να μάθω πια είναι η γνώμη των συμφοιτητών μου πάνω σε θέματα μετανάστευσης, ρατσισμού, ενσωμάτωσης… καθώς εθνική εορτή πλησιάζει και έχω ακούσει πάρα πολλά σε όλα μου τα σχολικά χρονιά, πολύ θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν τέτοιες απόψεις και σε ένα πανεπιστήμιο.

Το μωσαϊκό των απόψεων σε ένα πανεπιστήμιο πιστεύω θα το έχεις ήδη γνωρίσει ως ένα βαθμό, όπως αυτό εκφράζεται live στη σχολή αλλά και στα αντίστοιχα παραταξιακά και μη portal. Υπάρχει πληθώρα απόψεων, όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Πιστεύω πάντως ότι όντως στον πανεπιστημιακό χώρο, και ειδικά σε μια σχολή σαν τη δική μας, υπάρχει περισσότερος κόσμος (σε σχέση με την κοινωνία ή το σχολείο) που έχει πιο ανοικτό και μορφωμένο πνεύμα και δεν διακατέχεται από τα ρατσιστικά στερεότυπα που βλέπουμε στο Νεοέλληνα.

Θα ήθελα βέβαια να μας πεις, αν δε θα σε πείραζε βέβαια να το πας στο πιο προσωπικό, τη δικιά σου εμπειρία από το να μεγαλώνεις σε ένα ελληνικό σχολείο και το πως εξέλαβες εσύ το ρατσισμό που υπήρχε διάχυτος στους Έλληνες συμμαθητές σου. Εγώ προσωπικά, από τη δική μου εμπειρία από τα ελληνικά σχολεία, μόνο εξοργισμένος μπορώ να είμαι για τη θέση που κρατάει η πολιτεία και οι συμπολίτες "μου" απέναντι σε παιδιά μεταναστών.

Μια πολιτεία που δεν είχε καμία πρόνοια για αυτά τα παιδιά που δεν γνώριζαν τη γλώσσα μας, κανένα πρόγραμμα που να τους μάθει τα στοιχειώδη της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, και τους έβαλε κακήν-κακώς στα τμήματα που αντιστοιχούν στην ηλικία τους, καταδικάζοντας τα να αρχίσουν από το μηδέν ενώ οι άλλοι ήταν ήδη στο "δεκαπέντε". Κάποιοι "γονείς" που θίγονταν όταν ένα αλβανάκι τα πήγαινε καλύτερα στα μαθήματα από το υπερήφανο ελληνόπουλό τους, το οποίο προφανώς είχε μόνο αυτό τη γονιδιακή "καθαρότητα" να κρατήσει το σύμβολο του έθνους (;). Και κάποιοι συμμαθητές που αυτόματα αναγάγουν την εθνικότητα σε βρισιά, και δηλώνουν ότι αυτά τα παιδιά "δεν θα γίνουν Έλληνες ποτέ", διότι μάλλον δεν έχουν το μαγικό γονίδιο, αναγκάζοντάς τα να απομονωθούν και να γκετοποιηθούν.

Και μια πολιτεία, φυσικά, που επιμένει να λέει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν κάτω από τον ίδιο ήλιο με εμάς, που είδαν τα ίδια πράγματα με εμάς, που μεγάλωσαν στην ίδια κοινωνία με εμάς και μιλάνε την ίδια γλώσσα με εμάς, δεν είναι τόσο Έλληνες όσο εμείς. Και για αυτό μόλις ενηλικιωθούν τα σουτάρει πίσω στις πατρίδες των γονιών τους.
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2005

Δημοσίευσηαπό lydia » Δευτ, 23 Μαρ 2009 2:30 am

ωωωωω μ' αρεσει οπως τα λες, μερντ! :D
...είναι ο τελευταίος σχεδόν που πλησιάζει τα σύνορα
ζητάει άσυλο γιατί κουράστηκε απ' το τίποτα...
lydia Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2008

Δημοσίευσηαπό redy » Δευτ, 23 Μαρ 2009 3:44 am

Δεν ξεω αν εχετε το χρόνο να το διαβασετε αλλα ηθελα να τα πω καπου!

Λοιπόν για να το κάνουμε λίγο ποιο προσωπικό, είχα την ατυχία η οικογένεια μου να είναι από τις πρώτες που ήρθαν στην Ελλάδα εκ Αλβανίας(1991) και ακόμη περισσότερο να μην έρθει στην Αθήνα που ομολογούμενος οι άνθρωποι είναι ποιο ανοιχτόμυαλοι άλλα σε ένα δυτικό προάστιο της Αττικής! Εκεί καταλάβαμε από την αρχή ότι δεν ήμασταν καλοδεχούμενοι, χαρακτηρίστηκα η μητέρα μου λέει ότι μας πετούσαν πέτρες στα παράθυρα, εγώ δεν τα θυμάμαι καθώς ήμουν 3. Μέναμε σε ένα ΄΄σπιτι΄΄ ένα δωμάτιο για μια πενταμελή οικογένεια και η τουαλέτα ήταν έξω, μπάνιο κάναμε με κουβάδες στο σπίτι! Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί ήταν φιλικοί και προσφέρθηκαν να μας βαφτίσουν, μας έδιναν ρούχα κ.α. (θυμάμαι ένα παιδί στο δημοτικό μου είχε πει ότι η μπλούζα που φορούσα ήταν δίκια του). Πάντα υπήρχαν κατά καιρούς ρατσιστικές ενέργειες παιδιά να μας χτυπάνε, γείτονες να καλούν την αστυνομία χωρίς λόγο, να αναφέρονται σε εμάς ως αλβανακια και πολλά άλλα που δεν τα θυμάμαι ακριβώς! Βέβαια όλα έγιναν εντονότερα όταν έκανα το λάθος να γίνω κάλος μαθητής καθώς μέχρι τότε δεν ήμουν και μεγάλη ΄΄απειλη΄΄, από τότε εισέπραττα ειρωνείες από τη δασκάλα μου, είχα κατηγορηθεί άδικα ότι έκλεψα τα λεφτά του ταμείου, με είχε χτυπήσει πολύ η δασκάλα μου επειδή είχα το θράσος να ξεκινήσω εφημερίδα με κάποιους συμμαθητές και θεωρήθηκα ο εγκέφαλος , κάτι που συνειδητοποίησα πρόσφατα είχα συμμετάσχει σε μια πολύ ωραία θεατρική παράσταση στο σχολειό που όμως όλα τα παιδιά που έπαιζαν ήταν οι μετανάστες της τάξης κ.α. Ευτυχώς οι γονείς μου κατάλαβαν ότι δεν είχαμε και πολύ μέλλον στη περιοχή οπότε όταν ήμουν 12 ήρθαμε στην Αθήνα. Βεβαία όταν πήγα στο γυμνάσιο το παρελθόν μου δεν μου επέτρεπε να πω στους συμμαθητές μου από πού κατάγομαι οπότε το έκρυβα, σε αυτό βοήθησε το βαφτιστικό μου όνομα και το κατά κάποιο τρόπο ελληνικής ρίζας επώνυμο μου έτσι θυμάμαι να παίζουμε ποδόσφαιρο Έλληνες-αλβανοι και εγώ να είμαι από τη πλευρά των ελλήνων!!! Σε κάθε νέα σχολική χρονιά έτρεμα όταν οι νέοι καθηγητές ρωτούσαν ποιος είναι μετανάστης λες και έπρεπε να προσαρμόσουν την διδασκαλία τους!(χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι το βραδύ πριν από το μάθημα της γεωγραφίας για της βαλκανικές χώρες δεν είχα κοιμηθεί καθόλου). Έτσι λοιπόν μέχρι να το ξεπεράσω πέρασε το γυμνάσιο , στο λύκειο ήταν διαφορετικά δεν είχα πλέον πρόβλημα( χαχαχα το απουσιολόγιο μου έδινε μια υπεροχή) οπότε και δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα εκτός από περιστατικά σε εθνικές εορτές και μια παρέλαση που κάποιοι μαθητές δεν ήθελαν οι ξένοι να παρελάσουν!
Τώρα στο πανεπιστήμιο δεν νομίζω να ξέρουν πολλοί την καταγωγή μου άλλα δεν με πειράζει τόσο!

Δημοσίευσηαπό efp@linos » Δευτ, 23 Μαρ 2009 11:08 am

Φίλε Redy διάβασα με προσοχή αυτά που έγραψες .....και πίστεψε με μου έκαναν εντύπωση ... Όχι επειδή δεν τα πιστεύω σε προσωπικό επίπεδο ... αλλά επειδή σε μία γενικότερη περίπτωση μεταναστών θεωρώ ότι δεν συμβαίνουν . Κατάγομαι και μεγάλωσα και εγώ από μία περιοχή της Δυτικής Αττικης ( Μέγαρα ) και ή αλήθεια είναι πώς δεν συνέβαιναν αυτά σε αυτό το βαθμό. Όταν το 91 ήρθε το κύμα μετανάστευσης από την Αλβανία η αλήθεια είναι πώς ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος . Στην Αλβανία τότε με το καθεστώς Χότζα επικρατούσε αναρχία και η κοινωνία είχε είδη μία έξαρση της εγκληματικότητας γεγονός που οι ελλήνες πίστευαν ότι θα μεταφερθεί και εδώ ( κατά την δική μου άποψη ήρθε αλλά σε αυτό δεν φταίνε μονάχα οι εγκληματίες αλλοδαποί αλλά και οι ντόπιοι ) . Εγώ θυμάμαι ότι πάντα παίζαμε με παιδιά από την αλβανία ποδόσφαιρο ( όπως το είπες Ελλάδα - Αλβανία ) επίσης δίναμε ρούχα σε διάφορα παιδιά και πολλά τέτοια . Ειδικά αν έλεγες ότι ήσουν από την βόρειο ήπειρο ο έλληνας γινόταν αμέσως χαλί να τον πατήσεις ... :lol: . Τώρα κόντρες και μικρορατσισμοί είναι φυσικά σε μικρές κλειστές κοινωνιές ( με έντονο τοπικισμό :mrgreen: ) . Θεωρώ ωστόσο ότι οι Έλληνες σε γενικό βαθμό αγκάλιασαν τις δυσκολίες σας και σας βοήθησαν να δημιουργήσετε μία καλύτερη ζωή . Τώρα για να αναφερθώ και στο παραπάνω post σου , περί λαθρομετανάστευσης . Λαθρομετανάστες υπάρχουν και να αισθάνεσαι καλά που τους ξεχωρίζουμε από ανθρώπους όπως εσύ που νόμιμα ζείς και εργάζεσαι σε αυτήν την χώρα . Ο ελληνικός πολιτισμός ανήκει σε όλον τον κόσμο σωστά τα λές ....... ας μην τον κάνουμε λοιπόν και αυτόν ένα προιόν χωρίς ταυτότητα . Όποιος θέλει να τον γνωρίσει μπορεί να έρθει και με νόμιμες διαδικασίες να ζήσει στην Ελλάδα ( αν και μην τα ξαναλέμε καλύτερα στο Ζιμπάμπουε θα μάθεις τον Ελληνικό πολιτισμό .......)

Υ.Γ. Πάντως Μπράβο σου ....... αποτελείς παράδειγμα πρός μίμηση .... Ήρθες στην Ελλάδα με τόσα λίγα εφόδια και έφτασες ώς εδώ .... Αυτά πρέπει να είναι διδάγματα για την κοινωνία μας και όχι η ζωή των βορείων και νοτίων ( ε gadalf ) προαστίων που τα έχουν όλα στα πόδια τους , μαζί και εγώ .
efp@linos

Επόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες