amfisvitias έγραψε:Όπως είπα πιστεύω πως η μόρφωση είναι καθοριστικός παράγοντας στις προκαταλήψεις που μπορεί να έχει ένα άτομο, αλλά επουδενί δεν είναι ο μοναδικός και αυτός είναι και ουσιαστικά ο λόγος που πιστεύω πως υπάρχουν άτομα με προκαταλήψεις σε όλους τους τομείς.
Απλά να επισημάνω ότι η μόρφωση,η καλλιέργεια και (σε γενικότερο επίπεδο) η Παιδεία ενός ατόμου έχει πολλές εκφάνσεις, και δεν είναι κάτι μονοσήμαντο. Στην περίπτωση του ρατσισμού, η μόρφωση που χρειάζεσαι στηρίζεται στη γνωριμία με το διαφορετικό, στην καλλιέργεια ανεκτικότητας και στην υγιή αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο διαφορετικών πολιτισμών, και δεν έχει σχέση με την "Παιδεία" της παπαγαλίας του λυκείου. Δυστυχώς αυτού του είδους η μόρφωση δεν διδάσκεται επαρκώς στο επίσημο "σχολείο" (πέραν ίσως, από μια επιφανειακή δυστυχώς αντιμετώπιση στην Έκθεση).
redy έγραψε:Λοιπόν παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού χτες και εγώ ως μετανάστης θα ήθελα πολύ να μάθω πια είναι η γνώμη των συμφοιτητών μου πάνω σε θέματα μετανάστευσης, ρατσισμού, ενσωμάτωσης… καθώς εθνική εορτή πλησιάζει και έχω ακούσει πάρα πολλά σε όλα μου τα σχολικά χρονιά, πολύ θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν τέτοιες απόψεις και σε ένα πανεπιστήμιο.
Το μωσαϊκό των απόψεων σε ένα πανεπιστήμιο πιστεύω θα το έχεις ήδη γνωρίσει ως ένα βαθμό, όπως αυτό εκφράζεται live στη σχολή αλλά και στα αντίστοιχα παραταξιακά και μη portal. Υπάρχει πληθώρα απόψεων, όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Πιστεύω πάντως ότι όντως στον πανεπιστημιακό χώρο, και ειδικά σε μια σχολή σαν τη δική μας, υπάρχει περισσότερος κόσμος (σε σχέση με την κοινωνία ή το σχολείο) που έχει πιο ανοικτό και μορφωμένο πνεύμα και δεν διακατέχεται από τα ρατσιστικά στερεότυπα που βλέπουμε στο Νεοέλληνα.
Θα ήθελα βέβαια να μας πεις, αν δε θα σε πείραζε βέβαια να το πας στο πιο προσωπικό, τη δικιά σου εμπειρία από το να μεγαλώνεις σε ένα ελληνικό σχολείο και το πως εξέλαβες εσύ το ρατσισμό που υπήρχε διάχυτος στους Έλληνες συμμαθητές σου. Εγώ προσωπικά, από τη δική μου εμπειρία από τα ελληνικά σχολεία, μόνο εξοργισμένος μπορώ να είμαι για τη θέση που κρατάει η πολιτεία και οι συμπολίτες "μου" απέναντι σε παιδιά μεταναστών.
Μια πολιτεία που δεν είχε καμία πρόνοια για αυτά τα παιδιά που δεν γνώριζαν τη γλώσσα μας, κανένα πρόγραμμα που να τους μάθει τα στοιχειώδη της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, και τους έβαλε κακήν-κακώς στα τμήματα που αντιστοιχούν στην ηλικία τους, καταδικάζοντας τα να αρχίσουν από το μηδέν ενώ οι άλλοι ήταν ήδη στο "δεκαπέντε". Κάποιοι "γονείς" που θίγονταν όταν ένα αλβανάκι τα πήγαινε καλύτερα στα μαθήματα από το υπερήφανο ελληνόπουλό τους, το οποίο προφανώς είχε μόνο αυτό τη γονιδιακή "καθαρότητα" να κρατήσει το σύμβολο του έθνους (;). Και κάποιοι συμμαθητές που αυτόματα αναγάγουν την εθνικότητα σε βρισιά, και δηλώνουν ότι αυτά τα παιδιά "δεν θα γίνουν Έλληνες ποτέ", διότι μάλλον δεν έχουν το μαγικό γονίδιο, αναγκάζοντάς τα να απομονωθούν και να γκετοποιηθούν.
Και μια πολιτεία, φυσικά, που επιμένει να λέει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν κάτω από τον ίδιο ήλιο με εμάς, που είδαν τα ίδια πράγματα με εμάς, που μεγάλωσαν στην ίδια κοινωνία με εμάς και μιλάνε την ίδια γλώσσα με εμάς, δεν είναι τόσο Έλληνες όσο εμείς. Και για αυτό μόλις ενηλικιωθούν τα σουτάρει πίσω στις πατρίδες των γονιών τους.