Πανεπιστήμια δημόσια και δωρεάν ή και όχι;

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Πανεπιστήμια δημόσια και δωρεάν ή και όχι;

Δημοσίευσηαπό deinosauros » Πέμ, 28 Δεκ 2023 12:50 pm

28/12
Σηκώνεσαι, φτιάχνεις καφέ, λες στον εαυτό σου ψέματα πως θα διαβάσεις, μπαίνεις MQN, σου λείπει το τόπικ αυτό που θα σου χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και εκνευρισμού στο διάλλειμα σου από το διάβασμα...

Προσωπικά πιο ακριβής τίτλος μου φαίνεται το κατάργηση ή παράκαμψη του άρθρου 16 αλλά μετά θα κολλούσαμε σε συζητήσεις του τύπου "δεν είναι κατάργηση γιατί..." ή "μισό να δούμε τί θα λέει ο νόμος και βλέπουμε..." ή το προσωπικό αγαπημένο: " Ας ψηφιστεί, ας εφαρμοστεί και μετά να κρίνουμε...".
Οπότε ας βάλω αυτόν τον τίτλο για να επικεντρωθούμε στην πραγματική ουσία της συζήτησης. Έψαξα εντελώς επιφανειακά για τόπικ που μετράει πάνω από μιάμιση δεκαετία ζωής με το ίδιο θέμα αλλά δεν βρήκα κάτι.
Ας δούμε λοιπόν στο σήμερα πόσο μας ενδιαφέρει το ζήτημα του να υπάρχουν ή όχι μη κρατικά πανεπιστήμια και τί μπορούμε να κάνουμε μέσα από τον Φοιτητικό μας Σύλλογο.

Εδώ το άρθρο 16 του Συντάγματος: https://www.hellenicparliament.gr/Vouli ... article-16
Άβαταρ μέλους
deinosauros

Έτος εισαγωγής: 2018

Re: Πανεπιστήμια δημόσια και δωρεάν ή και όχι;

Δημοσίευσηαπό Ramrod » Πέμ, 28 Δεκ 2023 1:19 pm

Υπό την πεποίηθηση ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα δημιουργηθούν δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια του "academia", αλλά θα είναι κέντρα πιστοποιήσεων (σαν τα ιδιωτικά μικροαστικά ΚΕΚ, ΚΕΔΙΒΙΜ κλπ) δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποια ανησυχία για χώρους επιστημονικής παραγωγής και ακαδημαϊσμού όπως το ΕΜΠ για παράδειγμα.

Από εκεί και πέρα, για την προστασία της κοινωνίας, νομίζω ο κρατικός έλεγχος πρέπει να ασκηθεί όχι τόσο στη λειτουργία των ψιλικατζίδικων αυτών, όσο στις απαιτήσεις που πρέπει να υπάρχουν από εδώ και στο εξής από τους δημοσιοσχεσίτικους επαγγελματικούς φορείς (ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΙΣΑ κ.ο.κ.) οι οποίοι θα οφείλουν περιχαράξουν το επάγγελμα και η σφραγίδα τους θα βεβαιώνει την επάρκεια των μελών.
Άβαταρ μέλους
Ramrod

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό anarchoaplutos » Τρί, 02 Ιαν 2024 8:03 pm

Επειδή, εντάξει, σίγουρα δεν θεωρώ ότι: "ας περιμένουμε να ψηφιστεί ο νόμος" (που btw αυτό αναμένεται να συμβεί προς τα τέλη αυτού του μήνα) και αρκετά με το πάμε και όπου βγει, οφείλουμε προς όφελος αυτής της κουβέντας να βάζουμε κάποια πράγματα στη σειρά τους τόσο για την καλύτερή μας ενημέρωση πάνω στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και για το τι κάνουμε συλλογικά εναντίον αυτών που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, κοιτώντας την πραγματική ουσία της συζήτησης, που για μένα κάπως περιέχεται στην ερώτηση: "Θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια;"
Έτσι αφήνω και κάποια βιντεάκια σε αυτό το τόπικ για τροφή για σκέψη που λένε και στο χωριό μου...

Πραγματικότητα των ιδιωτικών πανεπιστημίων: https://www.facebook.com/permalink.php? ... 4986881407

Μύθοι και αλήθειες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: https://www.facebook.com/permalink.php? ... 4986881407
Άβαταρ μέλους
anarchoaplutos

Έτος εισαγωγής: 2021

Δημοσίευσηαπό adamsandler » Πέμ, 04 Ιαν 2024 10:20 pm

Όλες, όλα, όλοι στη Γενική μας Συνέλευση την Τρίτη 9/1 στις 13:30 στο αμφιθέατρο 1/2!

Όπως δεν τους πέρασε με την πανεπιστημιακη αστυνομία- όπου οι σύλλογοι μέσα από τις συνελεύσεις τους δεν την άφησαν να πατήσει πόδι στις σχολές μας, έτσι δεν θα τους περασει και το νομοσχέδιο που φερνει ιδιωτικα πανεπιστημια και κατατίθεται τέλη Γενάρη!

Δεν θα αφήσουμε καμία ΔΑΠ να μας εμποδίσει να κάνουμε συνέλευση και να αποφασίσουμε για το μέλλον μας- οι υπογραφές για τη συνέλευση (πάνω από 140) συγκεντρωθηκαν και δείχνουν ξεκαθαρα ότι οι φοιτητες και οι φοιτήτριες δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι!

Δεν θα πληρώνουμε για να σπουδαζουμε - καμια σκέψη για δίδακτρα!

Δεν θα ανεχτουμε την υποβάθμιση των πτυχιων μας και την διάλυση της επαγγελματικής μας προοπτικής!

Ώρα μηδέν για το δικαίωμα μας να σπουδαζουμε δωρεάν: ΕΣΥ τι θα κάνεις γι αυτό?
Ραντεβού στην Γενική μας Συνέλευση!
Συνημμένα
FB_IMG_1704395838115.jpg
Άβαταρ μέλους
adamsandler

Έτος εισαγωγής: 2022

Δημοσίευσηαπό Ramrod » Πέμ, 04 Ιαν 2024 11:04 pm

Πάντως το τόπικ φίλε Δεινόσαυρε φαίνεται να απέτυχε. Αντί για φλογερό διάλογο φαίνεται να προσέλκυσε μόνο τις κλασικές κομματικές ανακοινώσεις. Δεν πειράζει, και του χρόνου!
Άβαταρ μέλους
Ramrod

Δημοσίευσηαπό adamsandler » Παρ, 05 Ιαν 2024 12:14 am

Ramrod, αρχικά θα ήθελα πολύ να με ενημερώσεις σε πιο κόμμα είμαι, να μάθω καιγω. Πάντως καλό θα ήταν να μην είναι αιτία φθηνής κοροϊδίας στον δεινόσαυρο το γεγονός ότι δεν γίνεται φλογερός διάλογος, αλλά ξέρεις, να μας προβληματίζει και λίγο.. Νομίζω μια τόσο σημαντική αλλαγή, ανεξαρτήτως απτό αν είσαι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων (όπως κατάλαβες εγώ είμαι κατά) θα πρέπει να συζητιέται απ'όλα μας. Γι'αυτό και πόσταρα την ανακοίνωση, επειδή είναι σημαντικό να συζητήσει ο σύλλογος μας πάνω σε αυτό το θέμα, και δεν νομίζω έχει σημασία αν η ανακοίνωση μου σου φαίνεται κλασσική κομματική ή αν είναι σύγχρονη α-κομμματική.
Άβαταρ μέλους
adamsandler

Έτος εισαγωγής: 2022

Δημοσίευσηαπό Ramrod » Παρ, 05 Ιαν 2024 1:22 am

Μα να κοροϊδέψω εγώ τον Δεινόσαυρο; Εγώ είμαι ο πρώτος (και μοναδικός) που απάντησα επί της ουσίας και εισέφερα στην κουβέντα που ξεκίνησε (άσχετα που ούτε ο ίδιος φάνηκε να έχει όρεξη να συμμετέχει τελικά).

Αφού κι εσύ θεωρείς σημαντικό "να συζητήσει ο σύλλογος" γιατί αρκέστηκες σε ένα παραταξιακού φορμά comment (trust me, έχω διαβάσει *πολλά* ) για κάλεσμα σε συνέλευση (που τώρα που το σκέφτομαι έχουν γίνει 5-6 μαζεμένα posts, σαν αυτές τις Απω-ασιατικές κόμπλες που τρώει το mqn από τον Winnie) μαζί με μια παραταξιακής υπογραφής εικόνα;

Ίσως η χρήση του θέματος "παραταξ-" αντί του "κομματ-" να ήταν πιο δόκιμη και σίγουρα να απέτρεπε και την αντίδραση που φάνηκε να σου δημιουργείται -λαθεμένα σε κάθε περίπτωση, μιας και το προηγούμενο σχόλιό μου δεν ήταν απάντηση στο δικό σου αποκλειστικά.
Άβαταρ μέλους
Ramrod

Δημοσίευσηαπό deinosauros » Παρ, 12 Ιαν 2024 4:08 pm

Ramrod έγραψε:Υπό την πεποίηθηση ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα δημιουργηθούν δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια του "academia", αλλά θα είναι κέντρα πιστοποιήσεων (σαν τα ιδιωτικά μικροαστικά ΚΕΚ, ΚΕΔΙΒΙΜ κλπ) δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποια ανησυχία για χώρους επιστημονικής παραγωγής και ακαδημαϊσμού όπως το ΕΜΠ για παράδειγμα.

Από εκεί και πέρα, για την προστασία της κοινωνίας, νομίζω ο κρατικός έλεγχος πρέπει να ασκηθεί όχι τόσο στη λειτουργία των ψιλικατζίδικων αυτών, όσο στις απαιτήσεις που πρέπει να υπάρχουν από εδώ και στο εξής από τους δημοσιοσχεσίτικους επαγγελματικούς φορείς (ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΙΣΑ κ.ο.κ.) οι οποίοι θα οφείλουν περιχαράξουν το επάγγελμα και η σφραγίδα τους θα βεβαιώνει την επάρκεια των μελών.

Το ζήτημα ramrod είναι πως δεν θέλουν, ή έτσι τουλάχιστον λένε, να κάνουν αυτό που περιγράφεις. Αυτό το έχει κάνει ήδη γνωστή καντηλαναύτρα (α.κ.α Νίκη Κεραμεως) σε προηγούμενο νόμο και έτσι κάθε 80άρι διαμέρισμα που μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί ως κ(ω)λέγιο θα απονέμει επαγγελματικά δικαιώματα. Αν δεις και την τελευταία συνέντευξη του σερ Πιερρακάκης αυτό λέει. Ότι χρειαζόμαστε ακαδημαϊκές δομές που δεν θα ανήκουν στο κράτος.

Τώρα όσο για την αποτυχία του τόπικ δεν πιστεύω ότι οφείλεται στην χρήση του από σχήματα/παρατάξεις/κόμματα και άλλα δαιμόνια, αλλά στην μη χρήση του. Δηλαδή υπάρχει η συζήτηση στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχουν αρχίσει καταλήψεις και την ίδια στιγμή δαπίτες ( φανεροί και κρυφοί), νεοδημοκράτες (στο κόμμα και στην καρδιά) που υπάρχουν στα πανεπιστήμια έχουν πιεί το αμίλητο νερό.

Ελπίζω εκτός από παραπάνω κόσμος σχετικά με την προηγούμενη, να έρθει και κάποιος από αυτούς που λένε πως τα δίδακτρα θα μας σώσουν στην συνέλευση της Τρίτης... Αν και αν κρίνω από την απουσία τους ακόμα και από την ασφάλεια του μκν δύσκολο...
Άβαταρ μέλους
deinosauros

Δημοσίευσηαπό deinosauros » Παρ, 12 Ιαν 2024 4:12 pm

Ανεβάζω και το τόπικ που άνοιξε ο κ. Βασιλείου σχετικά με αυτά που συζητάμε : viewtopic.php?f=4&t=5856
Άβαταρ μέλους
deinosauros

Δημοσίευσηαπό PAINTER » Παρ, 12 Ιαν 2024 6:13 pm

Για φλογερο διαλογο, χρειαζονται κ φλογεροι φοιτητες.
αυτό το ίδρυμα,εσείς οι ίδιοι το απαξιώνετε κάθε μέρα...με τον να μπαίνετε το πρωί και το να βγαίνετε το βράδυ χωρίς να προσφέρετε τίποτα σ'αυτό,χωρίς να γυρνάτε κάτι σ'αυτό.Εάν κατανοήσετε τη σημασία του να είσαι μέλος του πολυτεχνείου ίσως ανακαλύψετε ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο έναν ρόλο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΚΙΟΥΝΙΤΕΣ

http://www.youtube.com/watch?v=W3XZqb50SfI
Άβαταρ μέλους
PAINTER
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2002

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες