Έφεση στην ακαδημαϊκή αναγνώριση κολεγίωντου ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΟΥΛΗ
Με έφεση θα αντιδράσει το υπουργείο Παιδείας στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, το οποίο «υπερέβη τα εσκαμμένα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανοίγοντας θέμα ακαδημαϊκών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους των κολεγίων.
«Παγίως δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης», δήλωσε εξερχόμενος από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και εξ οφίτσιο αντίδικος του γαλλικών συμφερόντων κολεγίου που προσέφυγε στην ελληνική Δικαιοσύνη. «Πολύ περισσότερο», συνέχισε, «που στην προκειμένη περίπτωση είναι μια πρωτόδικη απόφαση, το σκεπτικό της οποίας ασφαλώς και θα μελετήσουμε». «Αλλά σαφώς υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι η απόφαση αυτή να τελεσιδικήσει», συμπλήρωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος επιχειρώντας να αποφορτίσει το κλίμα διαλόγου που εγκαινιάζεται αύριο στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός.
Οι εξελίξεις στο θέμα των κολεγίων αναμένεται να κυριαρχήσουν τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα, όπου θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Όσα δεν θέλησε να πει ο υπουργός Παιδείας τα «εκσφενδόνισε» η προκάτοχός του, κυρία Μ. Γιαννάκου. «Σημασία έχει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για μένα», δήλωσε στο ραδιόφωνο Αθήνα 9,84.«Συγχωρήστε με, έχω δει δικαστικές αποφάσεις πολλές φορές τουλάχιστον περίεργες και δεν κάνω κριτική στη Δικαιοσύνη, αλλά ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Τις σεβόμαστε τις αποφάσεις, αλλά η ευρωπαϊκή Οδηγία είναι ρητή και μιλά για επαγγελματικά δικαιώματα και τίποτε άλλο».
Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, παρανόμως ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) ελέγχει εάν οι σπουδές έγιναν σε κολέγιο στην Αθήνα ή στο Λονδίνο, εφόσον το πτυχίο έχει εκδοθεί από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της Ε.Ε.
Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου έχει τρεις διαστάσεις: εκπαιδευτική, θεσμική και πολιτική. Από εκπαιδευτική άποψη η απόφαση σημαίνει πλήρη εξομοίωση των σπουδών στα κολέγια με τις σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Θεωρητικά, εάν τελεσιδικήσει, οι απόφοιτοι των κολεγίων θα μπορούν να ακολουθούν και ακαδημαϊκή καριέρα. Θεσμικά η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τύπου δικαιόχρησης (franchise) σημαίνει τον εξευτελισμό του Συντάγματος. Η ακαδημαϊκή απαξία των σπουδών στα κολέγια είναι το τελευταίο οχυρό του άρθρου 16 που δεν έχει πληγεί από τις εξελίξεις στους κόλπους της Ε.Ε. Πολιτικά, η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι η υπόθεση των κολεγίων είναι για την κυβέρνηση ο καυτός χυλός που ξεχείλισε, απειλώντας να τραυματίσει τη στρατηγική κατευνασμού που επιχειρεί να ακολουθήσει στην Παιδεία ο νέος υπουργός κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Έχει ξεχαστεί, αλλά είναι γεγονός ότι το πολεμικό σκηνικό στην περιοχή των Εξαρχείων την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ξεκίνησε να δημιουργείται τρεις ημέρες πριν από το φόνο του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με αφορμή επεισόδια που ξέσπασαν σε φοιτητικό συλλαλητήριο εναντίον των κολεγίων.
Πηγή