
Πολύ συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο στις σχολές και πως αυτό ορίζεται και τι περιλαμβάνει. Είναι και σύνθημα σε προεκλογικό φοιτητικό φυλλάδιο από όσο καταλαβαίνω. Για το άσυλο μερικοί διαφωνούν αν περιέχει το δικαίωμα να μην μπαίνει η αστυνομία μέσα κτλ κτλ αλλά όλοι συμφωνούν ότι περιλαμβάνει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών θεωρώ ότι είναι η κοινή αφετηρία όλων.
Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του δικαιώματος είναι ότι είναι απεριόριστο. Δηλαδή δεν εξετάζει κατά πόσο μια ιδέα είναι ηθική, νόμιμη, πολιτικώς ορθή, ή ακόμα αν είναι συνταγματική ή επιστημονικώς ορθή, ακίνδυνη, επικίνδυνη ή οτιδήποτε.
Οπότε προκύπτει το ερώτημα: Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών πρέπει να είναι όντως απεριόριστο ή πρέπει να υπάρχουν όρια στο ποια ιδέα μπορεί να εκφραστεί και να διακινηθεί?
-Αν απαντήσουμε ΝΑΙ τότε σημαίνει ότι το άσυλο οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα ορισμένων να εκφράζουν απόψεις που η πλειοψηφία θεωρούμε ως ανήθικες/φασιστικές/ρατσιστικές. (Παράδειγμα: http://www.independent.co.uk/news/scien ... 94898.html)
-Αν απαντήσουμε ΟΧΙ, δηλαδή το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών δεν είναι απεριόριστο, τότε πρέπει να ορίσουμε και ποιες ιδέες ή εκφράσεις δεν γίνονται δεκτές. Και εκεί ανοίγει ένας μεγάλος κύκλος ο οποίος πιστεύω δεν έχει τέλος. Διότι σίγουρα σε κάτι σαφέστατα ανήθικο και τερατώδες όπως είναι ο ναζισμός θα συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει μια τέτοια ιδέα να διακινείται, αλλά τι γίνεται σε περιπτώσεις που το όριο αυτό δεν είναι σαφές για μια πλειοψηφία?
Ποια είναι η άποψή σας?
Τα παραπάνω πηγάζουν από την ακόλουθη είδηση: http://www.kathimerini.gr/911766/articl ... =hootsuite
που αφορά διάλεξη στην αρχιτεκτονική από πανεπιστημιακό η οποία λέγεται πως έχει ακραίες απόψεις περί μεταναστευτικού και διακόπηκε η ομιλία της από παρέμβαση μερίδας φοιτητών που διαφωνούσαν με αυτές τις απόψεις της. (https://stekiarblog.files.wordpress.com ... b1-300.jpg)
Υ.Γ. Παρακαλώ μην το κάνουμε γουέστερν. Είναι προτιμότερο όποιος θέλει να συμβάλλει να συμβάλλει με επιχειρήματα και πάνω σε αυτά να συζητήσουμε.