Συζήτηση περί Νοεμβρίου του '73

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Συζήτηση περί Νοεμβρίου του '73

Δημοσίευσηαπό mourgolykos » Τρί, 12 Νοέμ 2013 2:48 pm

Στο σχολείο θυμάμαι να μας αφηγούνται για τους εκατοντάδες νεκρούς φοιτητές που χάρη στο αίμα τους εγώ και εσύ σήμερα είμαστε ελεύθεροι. Για το τανκ που έλιωσε με της ερπύστριές του νέους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους γιατί δεν είχαν σκοπό να προδώσουν τα ιδανικά τους. Δέος στο ακροατήριο…
Θλιβερές, μαύρες και αιματοβαμμένες οι μέρες αυτές για την Ελλάδα… Ντροπή και αίσχος…

Μια λεπτομέρεια όμως με προσγείωσε απότομα.

Η στήλη στον χώρο του Πολυτεχνείου, αφορά τους 18 «ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ε. Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΨΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1941-1944»...
Οι «επώνυμοι» νεκροί στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου την 17η Νοέμβρη του 1973, σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ήταν 24 . Επιθέσεις από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, καρδιακά επεισόδια, ριπές από πυροβόλα και αδέσποτες σφαίρες… Οι τραυματίες αγγίζουν τους χίλιους!! Ωστόσο ΚΑΝΕΝΑΣ νεκρός μέσα στο χώρο του πολυτεχνείου και κανένας νεκρός φοιτητής πολυτεχνείου whatsoever.

Μια παρατήρηση λοιπόν με ευχές για μια γόνιμη συζήτηση ένεκα των ημερών…
mourgolykos

Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Τι πραγματικά συνέβη το Νοέμβριο του ’73??

Δημοσίευσηαπό teo » Τρί, 12 Νοέμ 2013 2:55 pm

Ειναι ντροπή και μόνο που είσαι φοιτητής σε αυτό το ίδρυμα. Αυτό τίποτα άλλο.
teo

Δημοσίευσηαπό mourgolykos » Τρί, 12 Νοέμ 2013 3:09 pm

“Θλιβερές, μαύρες και αιματοβαμμένες οι μέρες αυτές για την Ελλάδα… Ντροπή και αίσχος…”, αυτή είναι η άποψή μου…
Το να θαυμάζω, να σέβομαι και να ευγνωμονώ αυτούς τους ανθρώπους δεν σημαίνει ότι πρέπει και να έχω παρωπίδες.
mourgolykos

Δημοσίευσηαπό elcv » Τρί, 12 Νοέμ 2013 3:10 pm

teo έγραψε:Ειναι ντροπή και μόνο που είσαι φοιτητής σε αυτό το ίδρυμα. Αυτό τίποτα άλλο.

Καλό είναι να κρατάμε τους βαρύς χαρακτηρισμούς γιατί ρίχνουμε εξ'αρχής το επίπεδο της συζήτησης.
Σε ό,τι αφορά τώρα αυτό που ανέφερε ο mourgolykos για τους νεκρούς,δεν γνωρίζω με ποια πρόθεση το εξέφρασε,αλλά θέλω να σταθώ σ'αυτό που είπε κ να δηλώσω ότι είναι αληθές.Πριν 3 χρόνια,ως μαθήτρια λυκείου,είχα αναλάβει ενόψει της 17 Νοέμβρη να γράψω ένα άρθρο για τη σχολική εφημερίδα.Καθηγητής του σχολείου μου,που ήταν μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου κ γραμμένος στους καταλόγους της κυβέρνησης ως ''επικίνδυνος,με έντονη αριστερή δράση'',μου περιέγραψε στη συνέντευξη που του πήρα,τι πραγματικά έγινε εκείνη την ημέρα,όχι όπως άκουσε αλλά όπως τα είδε ο ίδιος με τα μάτια του.Πράγματι,κανείς φοιτητής δεν σκοτώθηκε ΜΕΣΑ στο χώρο του Πολυτεχνείου ακόμα κ όταν έπεσε η πόρτα,ωστόσο τα θύματα ήταν εκατοντάδες από τις σφαίρες που εξοστρακίζονταν.Όλα αυτά αναφορικά με το παρόν θέμα,χωρίς να θέλω να θίξω την τιμή των πεσόντων που αγωνίστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα,έστω και υποτυπωδώς,ελεύθεροι.
Μέρα τη μέρα ζω - πού ξέρεις αύριο τι ξημερώνει.
Το 'να μου χέρι τσαλακώνει τα λεφτά και τ' άλλο μου τα ισιώνει.
Άβαταρ μέλους
elcv
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2011

Δημοσίευσηαπό Σοφία Κ. » Τρί, 12 Νοέμ 2013 3:42 pm

Aυτός είναι ένας ασφαλής τρόπος να καταλάβουμε ότι πέρασε πολύς (στείρος) χρόνος από τα γεγονότα: Το ότι δηλαδή "επιτρέπεται" (αφήνεται έστω και λίγος χώρος με άλλα λόγια) στην διαστρέβλωση.
Άβαταρ μέλους
Σοφία Κ.

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό nicklaou » Τρί, 12 Νοέμ 2013 4:05 pm

ντροπη δικη σας που καπηλεύεστε καταστασεις. λες και εμεις θελαμε να μην εχουμε δημοκρατια.
ας αλλαχτει ο τιτλος σε ''αποψεις για τον Νοεμβριο του '73'' :)

οσο για το ντροπη σας.. αυτο παει στο αναλογο ποστ και οχι στο θεμα.

ποιος ειναι ποιος ωστε να κρινει οτι ο αλλος πρεπει να ντρεπεται που φοιτει σε αυτο το ιδρυμα. οτι θελει κανει και λεει ο καθενας εδω μεσα. να σκεφτεστε πρωτου γραψετε
nicklaou Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2009

Δημοσίευσηαπό FancyVagina » Τρί, 12 Νοέμ 2013 4:14 pm

nicklaou έγραψε:ντροπη δικη σας που καπηλεύεστε καταστασεις. λες και εμεις θελαμε να μην εχουμε δημοκρατια.

ποιος ειναι ποιος ωστε να κρινει οτι ο αλλος πρεπει να ντρεπεται που φοιτει σε αυτο το ιδρυμα. οτι θελει κανει και λεει ο καθενας εδω μεσα. να σκεφτεστε πρωτου γραψετε

γιατι μιλας σε α' και β' πληθυντικο?
FancyVagina

Έτος εισαγωγής: 2010

Δημοσίευσηαπό mourgolykos » Τρί, 12 Νοέμ 2013 4:14 pm

«Οι φοιτητές έκλεισαν το Πολυτεχνείο και έριξαν τη χούντα»? Ολοκληρωμένη άποψη….για ένα 12άχρονο!!

Αν μη τι άλλο αγωνίστηκαν και πέθαναν και ΑΛΛΟΙ πέραν από φοιτητές οι οποίοι αξίζει να τιμούμε αυτές τις μέρες… Δεν ήταν μόνο το φοιτητικό κίνημα που αγωνίστηκε… Ούτε όλα συνέβησαν σε τρείς μέρες του Νοέμβρη.

Είναι λάθος να ψάχνεις την αλήθεια πίσω από τη ρομαντική και πιασάρικη βερσιόν των ΜΜΕ (πχ. Ηλένια Ασημακοπούλου) ??
mourgolykos

Δημοσίευσηαπό nicklaou » Τρί, 12 Νοέμ 2013 4:18 pm

FancyVagina έγραψε:
nicklaou έγραψε:ντροπη δικη σας που καπηλεύεστε καταστασεις. λες και εμεις θελαμε να μην εχουμε δημοκρατια.

πες μου τωρα οτι αυτο παρατηρησες ... :think:
nicklaou Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2009

Δημοσίευσηαπό FancyVagina » Τρί, 12 Νοέμ 2013 4:35 pm

nicklaou έγραψε:
FancyVagina έγραψε:

πες μου τωρα οτι αυτο παρατηρησες ... :think:

ναι, μου εκανε εντυπωση. "καπηλευεΣΤΕ", "θελαΜΕ δημοκρατια".
επισης, απο τη στιγμη που "οτι θελει κανει και λεει ο καθενας εδω μεσα", γιατι να σκεφτονται τα παιδια πριν γραψουν?
FancyVagina

Έτος εισαγωγής: 2010

Επόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες