Στους δρόμους έχουν κατεβεί χιλιάδες γερμανοί φοιτητές απαιτώντας περισσότερα χρήματα για την Παιδεία με μαζικές κινητοποιήσεις κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Συνολικά 50 πανεπιστήμια τελούν υπό κατάληψη από την περασμένη εβδομάδα σε μεγάλες πόλεις της χώρας.Περί τους 5.000 φοιτητές διαδήλωσαν χθες έξω από το δημαρχείο στο Βερολίνο. Με τα πανό και τα συνθήματά τους οι φοιτητές ζητούσαν χρήματα «για την εκπαίδευση και όχι για τις τράπεζες» και «Παιδεία για όλους».
«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα στην Παιδεία,διαφορετικά σε 50 χρόνια από σήμερα κανείς δεν θα θεωρεί τη Γερμανία χώρα κατάλληλη για σπουδές και για επιστημονική έρευνα» είπε ένας 26χρονος φοιτητής της Γεωπονικής.
Πορείες πραγματοποίησαν φοιτητές και σε άλλες πόλεις: στο Μόναχο, στην Κολονία, στη Χαϊδελβέργη και στο Αμβούργο.
Οι νεαροί αντιτίθενται στην υιοθέτηση της λεγόμενης Διαδικασίας της Μπολόνιας, που εναρμονίζει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ορίζοντας συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την απόκτηση πτυχίου, του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού τίτλου, μια επανάσταση για τη Γερμανία, όπου οι φοιτητές δεν περιορίζονται χρονικά και μπορούν να κάνουν τις σπουδές τους με τον ρυθμό που επιθυμούν.Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, μαθήματα τα οποία διδάσκονταν ως τώρα σε πέντε χρόνια συμπιέζονται τώρα στα τρία χωρίς να μειώνεται σημαντικά η ύλη. Οι φοιτητές αντιτίθενται επίσης στην επιβολή διδάκτρων στις σπουδές τους.
Τα γερμανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τις κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Κάποια χρέωναν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα συμβολικό ποσό στους φοιτητές.
Μετά την κατάργηση πολλών τέτοιων διδάκτρων την περασμένη χρονιά ο αριθμός των γερμανών φοιτητών που ενεγράφησαν στις σχολές της χώρας σημείωσε αλματώδη αύξηση. Πολλοί προπτυχιακοί παραπονιούνται ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών σπανίως συναντούν κατ΄ ιδίαν τους καθηγητές τους, των οποίων η θητεία είναι ισόβια.
Οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων και οι καθηγητές των πανεπιστημίων συμφωνούν ότι οι φοιτητές έχουν δίκιο σε πολλά από τα αιτήματά τους αλλά επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για την κρίση.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... 18/11/2009-------------------------------------------------------------------------------------------------
Κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε γερμανικά πανεπιστήμια
Από τη Βιέννη μέχρι το Βερολίνο. Φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε γερμανικά πανεπιστήμια με αίτημα τη βελτίωση των σπουδών και την κατάργηση των διδάκτρων.
Ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες στη Βιέννη και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα έπαιρναν. Ο λόγος για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, οι οποίες στο μεταξύ έχουν επεκταθεί και στη Γερμανία. Μόναχο, Βερολίνο, Άαχεν, Έσσεν, Μπίλεφελντ, Μίνστερ, Μάρμπουργκ και αλλού, οι φοιτητές προχωρούν σε καταλήψεις των αμφιθεάτρων και των αιθουσών διδασκαλίας. Οι κινητοποιήσεις είναι στην πλειονότητά τους ειρηνικές, δεν λείπουν ωστόσο και οι αστυνομικές επιχειρήσεις έπειτα συνήθως από σχετικό αίτημα των πρυτανικών αρχών.
Οι φοιτητές διαδηλώνουν κατά των διδάκτρων και ζητούν βελτιώσεις στα προγράμματα σπουδών Bachelor και Master, τα οποία έχει υιοθετήσει και η Γερμανία.
Ο ανταποκριτής μας Παναγιώτης Κουπαράνης μεταδίδει:
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται τα προγράμματα Bachelor και Master
Στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας συμμετέχουν πλέον φοιτητές από 30 πανεπιστήμια της χώρας. Στόχος της διαμαρτυρίας των φοιτητών είναι ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται οι σπουδές Bachelor και Master που έχουν καθιερωθεί στο πλαίσιο των αποκαλούμενων μεταρρυθμίσεων της Μπολόνια.Οι φοιτητές επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στις σπουδές Bachelor και Master. Με αυτό το αίτημα συμφωνούν και οι πρυτάνεις των γερμανικών πανεπιστήμιων, αλλά και η Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Παιδείας, Αννέτε Σαβάν, η οποία ζήτησε από τους ομολόγους της στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν καταλήξει εδώ και ένα χρόνο. Στη Γερμανία η σχολική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι αρμοδιότητα των περιφερειακών κυβερνήσεων και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε πολλά από τα κρατίδια οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ σε άλλα οι σπουδές παραμένουν δωρεάν.
Η κατάργηση των διδάκτρων είναι το άλλο κεντρικό αίτημα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, που εκτιμάται ότι θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες ημέρες. Για τις 17 Νοεμβρίου προγραμματίζονται παγγερμανικές διαδηλώσεις ενάντια στην εκπαιδευτική πολιτική, ενώ στις 30 Νοεμβρίου ξεκινάει εβδομάδα κινητοποιήσεων με σύνθημα “Η παιδεία δεν είναι για ξεπούλημα”.
Παναγιώτης Κουπαράνης/ Σταμάτης Ασημένιος
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4893235,00.html-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κάτι μου θυμίζει...κάτι μου θυμίζει όλη αυτή η ιστορία... :lol:
Κοίτα κάτι πράγματα, ολόκληρη Γερμανία να έχει προβλημα με τους 2 κύκλους σπουδών, δίδακτρα κτλ...και νόμιζα πως εδω που αντιδρούσαμε ήμασταν καθυστερημένοι και οπισθοδρομικοί
