Aρθρο : Opinion Post στις 21 Ιουλίου 2011 | Κανένα Σχόλιο
Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργείται για την κυβέρνηση, καθώς ομάδα 14 βουλευτών παραβίασε την κομματική γραμμή και καταψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την παραπομπή της υπόθεσης σε προανακριτική επιτροπή. Έτσι, «τορπιλίζεται» ουσιαστικά η εκπεφρασμένη κυβερνητική επιθυμία να χυθεί άπλετο φως στα πολύκροτα σκάνδαλα.
Απέρριψε η Βουλή τη σύσταση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εισαγγελέων, που θα είχε την ευθύνη για το νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ, Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη, και της ουσιαστικής βασιμότητάς της για την υπόθεση της Siemens.
Κατά τη μυστική ψηφοφορία που έγινε στη βάση της πρότασης των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση, για τα δύο πολιτικά πρόσωπα, δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 151 θετικών ψήφων.
Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ δεν πήραν μέρος στη μυστική ψηφοφορία, ενώ «λευκό» δήλωσαν ότι ψηφίζουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία). Έτσι, από τους 178 βουλευτές που ψήφισαν, το αποτέλεσμα ήταν:
- Για τον κ. Αλογοσκούφη, υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «ναι» 141, «όχι» 7 , «παρών» 6, «λευκό» 13 και βρέθηκαν και 11 άκυρα.
- Για τον κ. Μαρκογιαννάκη, υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8 βουλευτές, «παρών» 10 βουλευτές και στην κάλπη βρέθηκαν 13 «λευκά» και 11 άκυρα.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο κείμενο των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, είχε περιληφθεί και πρόταση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για αδικήματα που ενδεχομένως τελέστηκαν σχετικά με την υπόθεση της Siemens. Ως εκ τούτου, η πρόταση αυτή τελεί σε εκκρεμότητα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωναν ότι η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος κατέβαλε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για την πληρέστερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης. Συμπλήρωναν επίσης ότι στις ψηφοφορίες επί των προσώπων οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία. Επίσης, σχολίαζαν ότι η ΝΔ για μια ακόμη φορά «απείχε, επιδεικνύοντας στάση ανευθυνότητας».
Στον απόηχο της εκπεφρασμένης απόφασης της Siemens να στραφεί δικαστικώς κατά του Ελληνικού Δημοσίου, επιδιώκοντας να μην καταβάλει αποζημίωση για το μεγάλο σκάνδαλο των προμηθειών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στη συνεδρίαση που προηγήθηκε, ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή δεν κλείνει σήμερα, γιατί στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ολοκληρωθεί η έρευνα ως τάχιστα.
Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αξιοποίησε το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής και πήρε το λόγο, καταγγέλλοντας «συναλλαγή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», η οποία «δεν θα είχε συντελεστεί, αν δεν είχε φύγει από το κόμμα της ΝΔ».
Αναρωτήθηκε επίσης γιατί η εξεταστική επιτροπή δεν άνοιξε τους λογαριασμούς των κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Φλωρίδη και Τσερτικίδη. «Εγώ δεν είπα ότι πήρανε λεφτά. Αλλά δεν ήταν και εκείνοι υπουργοί; Εγώ είχα τη σφραγίδα του κλέφτη;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαρκογιαννάκης, δηλώνοντας ότι δεν ανέχεται από κανέναν να τον τσαλακώνει. «Εγώ έκανα Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν μάτωσε μύτη και είμαι περήφανος γι’ αυτό που έκανα. Δεν φοβάμαι, διότι έχω κάνει χρόνια στα δικαστήρια και ξέρω καλά ότι ο αθώος δεν δικάζεται ποτέ. Ο ένοχος ελπίζει μόνο μήπως και τη γλιτώσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, χαρακτήρισε αστήρικτη και νόμω αβάσιμη την κατηγορία που του αποδίδεται, δηλαδή την παράλειψη ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ σχετικά με την προγραμματική συμφωνία 8002 μεταξύ του Οργανισμού και της Siemens. Επισήμανε επίσης ότι, ως πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, δεν είχε -βάσει νόμου- δυνατότητα παρέμβασης και καμία αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου των πράξεων της διοίκησης μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, όπως ο ΟΤΕ, πέραν αυτών που προβλέπονται για οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία.
Σχολιάζοντας, αργότερα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές όλων των πτερύγων για την απόρριψη της πρότασης που εμπνεύστηκε μια μικρή ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή. Η άθλια μικροκομματική προσπάθεια εμπλοκής μου σε αυτήν την υπόθεση στην ουσία κατέρρευσε».
Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε φιάσκο για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: η Ροδούλα Ζήση, που απουσίαζε στο εξωτερικό, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που νοσηλεύεται έπειτα από επέμβαση, ο Φραγκίσκος Παρασύρης και η Βάσω Παπανδρέου. Παράλληλα, η μυστική ψηφοφορία φανέρωσε ότι ομάδα 14 βουλευτών παραβίασε την κομματική γραμμή και καταψήφισε την πρόταση του κόμματος για σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου.