Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Alexander » Τετ, 05 Μάιος 2010 11:47 am

Μάλιστα, κάνανε και ολόκληρο blog για το τεράστιο γεγονός. Ας το συζητάμε για κανα μήνα εδώ, και κάθε χρόνο να τιμάμε την επέτειο :clap:
Φοβερή η "πληροφόρηση" και από την αριστερά. Ούστ κόμματα & παρατάξεις!

Spoiler: show
Να'ναι καλά το άγιο διαδίκτυο γιατί αν περιμέναμε απ'την "αριστερά" να μας "ξεσηκώσει"...ζήτω που καήκαμε
Ενδεικτικά links με περισσότερο ζουμί και λιγότερη φανατίλα:
http://techiechan.com/
http://www.casss.gr/default.aspx
Alexander Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό Alexander » Τετ, 05 Μάιος 2010 3:39 pm

Δημοσίευσηαπό sk23 » Τετ, 05 Μάιος 2010 5:07 pm

Γίνε ό,τι θέλεις.
Ένας ονειροπόλος, ένας ανένταχτος, ένας αραχτός, ένας ερευνητής, ένας ακτιβιστής, ένας ανύπαρκτος, ένας θεατής, ένας δάσκαλος...
Γίνε ό,τι γουστάρεις ρε παιδάκι μου. Εγώ μαζί σου.
Μόνο αυτό, που προσπαθούν με τόσο πείσμα να σε κάμουν, πρόσεξε να μη γίνεις.
Ένας χρήσιμος ηλίθιος!
Αλκυόνη Παπαδάκη
sk23

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό Elendil » Τετ, 05 Μάιος 2010 5:53 pm

http://troktiko.blogspot.com/2010/05/12-marfin.html

"Οι υπάλληλοι στη Marfin παρακαλούσαν απο τις 12 να φύγουν λόγω των επεισοδίων που θα γινόντουσαν. Διευθυντικό στέλεχος που βρισκόταν σε άλλο κατάστημα τους το απαγόρευσε. Οταν πέταξαν τις 3 μολότοφ οι υπάλληλοι άρχισαν να ανεβαίνουν προς τα πάνω. Υπήρχε μια σιδεριά και ήταν κλειδωμένα και δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου. Οι υπάλληλοι ένας ένας πηδούσαν απο τον φωταγωγό σε διπλανά κτήρια, στην Costa Boda και στο Βασιλόπουλο για να σωθούν αλλά οι 3 δεν πρόλαβαν, πέθαναν απο τις αναθυμιάσεις."
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς
Νίκος Γκάτσος

If you end up with a boring miserable life because you listened to your mom, your dad, your teacher, your priest, or some guy on television telling you how to do your shit, then you deserve it.
Frank Zappa
Άβαταρ μέλους
Elendil
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2007

Δημοσίευσηαπό m.q.n.i.n.a » Τετ, 05 Μάιος 2010 7:43 pm

Alexander έγραψε:

Μάλιστα, κάνανε και ολόκληρο blog για το τεράστιο γεγονός. Ας το συζητάμε για κανα μήνα εδώ, και κάθε χρόνο να τιμάμε την επέτειο :clap:

@Alexander
Αν και πιστεύω ότι η χρονική στιγμή είναι η πλέον άκυρη, θα σου απαντήσω πολύ συνοπτικά γιατί διακρίνω ένα μίνι-χώσιμο προς το ποστ μου:
1) το blog όπου παραπέμπει το link είναι μίας συλλογικότητας ατόμων που σχετίζονται με τα ΜΜΕ (εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές) και ούτε τους ξέρω ούτε γνωρίζω αν πρόσκεινται σε κάποια οργάνωση. Απ' ότι διάβασα πάντως υπάρχει από τις αρχές του 2009 και δεν δημιουργήθηκε με αφορμή το εν λόγω γεγονός.
2) ναι το ξέρω ότι δεν έπεσε το σύστημα επειδή προβλήθηκε στην ΕΤ1 μια δίλεπτη δήλωση των ωρομίσθιων. Πιστεύω όμως ότι ορθώς διεκδίκησαν να παρέμβουν στην εκπομπή με καλεσμένη την υπουργό παιδείας (που άλλωστε τόσο ευαγγελίζεται το διάλογο).
Στο κάτω-κάτω επίτρεψέ μου να πιστεύω ότι η πληροφόρηση από τα περισσότερα μέσα είναι κατευθυνόμενη, και με τις προσπάθειες για μια "εναλλακτική" έκφραση-ενημέρωση (είτε μέσω παρεμβάσεων από φορείς, είτε από blog ή όπως αλλιώς) εγώ εν γένει συμφωνώ (και σίγουρα το προτιμώ από τις κορώνες του Πρετεντέρη π.χ. ή τις εκπομπές με τον Πολίτη να "χαϊδεύει" τα στελέχη της εκάστοτε κυβέρνησης που μάλιστα προβάλλονται στη δημόσια τηλεόραση για την οποία και πληρώνω.)
Άβαταρ μέλους
m.q.n.i.n.a Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Δημοσίευσηαπό Alexander » Τετ, 05 Μάιος 2010 8:01 pm

m.q.n.i.n.a έγραψε:Στο κάτω-κάτω επίτρεψέ μου να πιστεύω ότι η πληροφόρηση από τα περισσότερα μέσα είναι κατευθυνόμενη, και με τις προσπάθειες για μια "εναλλακτική" έκφραση-ενημέρωση (είτε μέσω παρεμβάσεων από φορείς, είτε από blog ή όπως αλλιώς) εγώ εν γένει συμφωνώ

Συμφωνούμε 95% λοιπόν. Απο κει κι έπειτα έχεις δίκιο, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το αναλύσουμε το ζήτημα...

Δημοσίευσηαπό airetikos » Πέμ, 06 Μάιος 2010 10:13 pm

Τα όσα τραγικά έγιναν στο κέντρο της Αθήνας έχουν επηρεάσει αρκετούς εκ των ξένων παικτών, με τον Ισμαέλ Μπλάνκο να δηλώνει πως ήταν αναμενόμενα αυτά που συνέβησαν.

Προφανώς ήταν ήδη ψυλλιασμένος για το τι θα γινόταν, αφού το ΔΝΤ έχει επισκεφθεί εδώ και χρόνια τη χώρα του την Αργεντινή... Εδώ βέβαια έχουμε και τους κουκουλοφόρους.Που το πάτε αυτό...

Το βλέπαμε να έρχεται. Ο κόσμος ήταν πολύ δυσαρεστημένος από την αύξηση των φόρων. Υπήρξαν κινητοποιήσεις από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το θέμα, αλλά όχι τόσο μεγάλες όσο σήμερα», ήταν τα λόγια του Αργεντίνου άσου της ΑΕΚ σε μέσο της πατρίδας του.

Στη συνέχεια, ο Μπλάνκο τόνισε πως ήταν δέκα λεπτά από την περιοχή που έγιναν τα τραγικά συμβάντα ενώ δήλωσε πως η "έκρηξη οργής" έγινε κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στις άλλες περιοχές δεν υπήρξε πρόβλημα.

Το παραθέτω επειδή ο συγκεκριμένος έζησε από κοντά τα γεγονότα του ΔΝΤ στην Αργεντινή και έχει μέτρο σύγκρισης. (το απομονωμένο κείμενο είναι η άποψη του αρθρογράφου)

Άρθρο του gazzetta.gr
link http://www.gazzetta.gr/football/super-l ... E%B1%CE%B9
Αρχιεπίσκοπος Άρειος ο Α'
airetikos

Έτος εισαγωγής: 2008

Δημοσίευσηαπό airetikos » Παρ, 07 Μάιος 2010 6:35 pm

Δικαιότερη Ελλάδα μέσα σε μια νύχτα

07/05/10

Πριν από μερικές εβδομάδες συζητούσα με κάποιο συνάδελφο από το πολιτικό ρεπορτάζ, ο οποίος ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Ομολογώ πως, παρότι βαρέθηκα να ακούω για λάθη και παραλείψεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα, εκείνη τη φορά έμεινα άναυδος.

Η συζήτηση αφορούσε (κλασικά) τον Ελληνα που δεν πληρώνει φόρους, τον Ελληνα που έμαθε να ζει με δάνεια, τον Ελληνα που έμαθε να ζει εις βάρος των άλλων. «Νομίζεις ότι οι Γερμανοί είναι ο ορισμός της συνέπειας;», με ρώτησε. «Πιστεύεις ότι τους δίνεται η δυνατότητα να κλέψουν το κράτος, αλλά δεν το κάνουν επειδή είναι νομοταγείς και τοποθετούν το εθνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό;», συνέχισε. Του απάντησα ότι, ναι, αυτό πιστεύω ότι ισχύει. «Μην είσαι αφελής», μου αντέτεινε.

«Η Ελλάδα και οι κυβερνήσεις της, θέλουν και επιδιώκουν την φοροδιαφυγή επειδή έχτισαν και υπηρετούν ένα σύστημα στα μέτρα των ισχυρών φίλων τους. Δεν θα μπορούσαν άραγε να κάνουν ό,τι γίνεται στο εξωτερικό; Στη Γερμανία, για παράδειγμα, όταν πας να ανοίξεις ένα εμπορικό κατάστημα, η Εφορία, πριν σου δώσει την άδεια, σε ρωτάει: 'σε ποιο δρόμο θα ανοίξετε το κατάστημα;

Πόσα τετραγωνικά θα είναι; Μάλιστα. Τι θα πουλάτε; Πολύ ωραία! Το ποσό με το οποίο θα φορολογηθείτε, κύριε, είναι 5.000 ευρώ, για παράδειγμα, την πρώτη χρονιά, 10.000 τη δεύτερη και 15.000 χιλιάδες την τρίτη. Τα χρήματα αυτά προκαταβάλλονται στο γερμανικό Δημόσιο πριν από την έκδοση ή την ετήσια ανανέωση της άδειας. Καλή επιτυχία στις δουλειές σας».

Τέλος. «Και καλά, αν αυτός έχει έσοδα 100.000 ευρώ τι επιπλέον θα πληρώσει;», απάντησα. «Νουλ, μηδέν», μου απάντησε ο συνομιλητής μου. «Το κράτος προεισπράττει το ποσό που θεωρεί δίκαιη φορολογία και δεν ενδιαφέρεται για τα κέρδη ή τις ζημιές κανενός. Αποφεύγει έτσι τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, τη μη έκδοση αποδείξεων, τις μαϊμουδένιες φορολογικές δηλώσεις και τις χίλιες δυο ευρεσιτεχνίες των επιτήδειων για να μην πληρώσουν.

Το ίδιο καθεστώς -ετήσια εφάπαξ προκαταβολή φόρου- ισχύει σε αρκετά επαγγέλματα, εταιρείες και σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα. Ολοι ξέρουν εκ των προτέρων τι φόρο θα πληρώσουν και κανείς δεν μπορεί να κλέψει το κράτος». Εμεινα άναυδος. Ισως επειδή δεν ξέρω πολλά από οικονομικά. Ισως πάλι επειδή κατάλαβα τι αποτελέσματα θα μπορούσαμε να έχουμε μέσα σε ένα βράδυ αν οι πολιτικοί το ήθελαν.

Μήπως πρέπει να πάρουμε το μάθημα ως Έλληνες και κράτος?
άρθρο της εφημερίδας εξέδρα.
λινκ
http://www.exedrasports.gr/blogs/articl ... &aid=62829
airetikos

Δημοσίευσηαπό airetikos » Παρ, 07 Μάιος 2010 6:37 pm

Στο επίκεντρο του κόσμου

Πέμπτη 06/05/10 | Συντάκτης: Γ. Σερέτης, Θ. Τσούτσος, Β. Βλαχόπουλος
Τα θλιβερά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας και οι τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Το exedrasports.gr επικοινώνησε με αθλητές που αγωνίζονται στο εξωτερικό και τους ζήτησε να περιγράψουν τον τρόπο που βίωσαν τις εξελίξεις.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΡΑΣ (ΜΠΟΛΟΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ)
«Βοηθείστε, μην εκμεταλλεύεστε»

Ζει στο εξωτερικό, αλλά τολμά να τα βάλει με τους εταίρους για χάρη της πατρίδας. Ο Βαγγέλης Μόρας βιώνει από μακριά όσα γίνονται στην Ελλάδα και ζητεί από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στη χώρα μας: «Πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Σαν να πρόκειται για έναν καταστροφικό σεισμό. Σε αυτή την περίπτωση, δεν βοηθούσαν; Πρέπει όλα τα κράτη μέλη να δώσουν βοήθεια στην Ελλάδα και όχι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να βγάλουν ακόμη περισσότερα χρήματα. Αυτές, είναι οι χειρότερες στιγμές για την Ελλάδα. Ο κόσμος έχει φτάσει στο αμήν.

Δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό, δεν μπορώ να μπω στη θέση του κόσμου που θα υποστεί τα σκληρά μέτρα. Αυτοί, λοιπόν, που κατάντησαν σε αυτό το σημείο τη χώρα μας, να βρουν τον τρόπο να ορθοποδήσει. Εδώ στη Μπολόνια με ρωτούν περισσότερα και από όσα μαθαίνω εγώ. Οι συμπαίκτες μου, αλλά και όλοι στην ομάδα. Δόξα τον Θεό, οι δικοί μου άνθρωποι είναι καλά. Αλλά κάποιοι, έχασαν τους ανθρώπους τους. Αυτό, δεν συγχωρείται και δεν αναπληρώνεται».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ (ΜΟΝΤΕΓΚΡΑΝΑΡΟ, ΙΤΑΛΙΑ)
«Ανησυχούν για το δάνειο»

Τους τελευταίους μήνες το μπάσκετ έχει «αναγκάσει» τον Δημήτρη Τσαλδάρη να ζει στην Ιταλία. Εκεί, όχθες της Αδριατικής ζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και βρίσκεται καθημερινά «ανακρινόμενος» από τους συμπαίκτες του. «Καθημερινά με ρωτούν για την Ελλάδα, εκφράζοντας ουσιαστικά αμφιβολίες για το μέλλον. Τους απασχολεί αν θα μπορέσουμε να εξοφλήσουμε τα χρήματα που θα μας δανείσουν, από τη στιγμή που οδεύουμε προς την χρεοκοπία. Προσπαθώ να τους εξηγήσω κάποια πράγματα, αλλά η ανησυχία έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση κι άλλων χωρών.

Οι συζητήσεις στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) προπόνηση, επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά γύρω από τα επεισόδια στην Αθήνα, αλλά και στον θάνατο τριών ανθρώπων. Είδαν όλοι τις εικόνες από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και τρόμαξαν. Τους εξήγησα ότι πλέον η κατάσταση είναι οριακή, γιατί ο απλός κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα μέτρα. Με ρωτούν πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Τους εξηγώ κάποια πράγματα, αλλά δεν θέλω να μπαίνω σε λεπτομέρειες, γιατί πραγματικά δεν είναι τιμητικό για κανέναν μας»…

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΣΟΛΗΣ (ΟΜΟΝΟΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ)
«Αποτέλεσμα της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος»

Η Κύπρος από πολύ κόσμο λογίζεται ως ένα μέρος της Ελλάδας. Σε μεγάλο βαθμό είναι έτσι. Στην ουσία, όμως, όχι. Είναι ένα ξεχωριστό κράτος με πολλά κοινά, μεν, δίχως τον βραχνά του ΔΝΤ, δε. Ο Στέφανος Κοτσόλης περιγράφει τις αντιδράσεις που βιώνει: «Ηταν σοκ για μένα γιατί ήμουν εκτός σπιτιού. Ελαβα μήνυμα στο κινητό από φίλο μου που έγραφε «τρεις νεκροί από επεισόδια στην Αθήνα». Θλίψη και οδύνη νιώθω για τον χαμό αυτών των ανθρώπων. Ταυτόχρονα νιώθω και πολύ έντονη ανησυχία γιατί όλοι έχουμε αγαπημένους μας που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και φόβο για το τι μπορεί να ακολουθήσει.

Αυτός ο προβληματισμός εκδηλώθηκε για την κατάσταση στην Ελλάδα και από ανθρώπους που βρίσκονται στο κοινωνικό περιβάλλον μου εδώ στην Λευκωσία. Οχι μόνο από αρκετούς συμπαίκτες μου, αλλά και από «ανώνυμους» ανθρώπους. Σχεδόν όλοι έχουν πάνω - κάτω την ίδια άποψη και δεν διαφωνώ. Δηλαδή, πως η κατάσταση στη χώρα είναι αποτέλεσμα της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος από τους λίγους.

Εχουμε φτάσει στο σημείο να αισθανόμαστε ντροπή όταν ακούμε εδώ ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολιτικοί ηγέτες ικανοί να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο. Είναι κρίμα, όταν η Ελλάδα έχει αναδείξει φυσιογνωμίες και προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Η φράση που ακούω πιο συχνά και μου προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι: «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».

Αυτό που έχω εισπράξει σ' αυτόν τον χρόνο που βρίσκομαι εδώ είναι ότι οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης, δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Αντιθέτως, απ' ότι βιώνω, διαβάζω και αντιλαμβάνομαι, αυξάνεται διαρκώς η εισροή ξένων κεφαλαίων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στην οικονομία της Κύπρου να μην αντιμετωπίζει κλυδωνισμούς εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει σε πολλά μέλη της ΕΕ».

Άρθρο της εφημερίδας Εξέδρα
λινκ
http://www.exedrasports.gr/default.aspx ... 2791&cid=2
airetikos

Δημοσίευσηαπό airetikos » Παρ, 07 Μάιος 2010 10:33 pm

«Μιλάτε για ζημιές, μιλάμε για ζωές». Αυτό το σλόγκαν υπενθύμιζε έως τώρα ότι υπάρχουν απώλειες απείρως επαχθέστερες από τις θρυμματισμένες βιτρίνες, τα καμένα αυτοκίνητα κι οτιδήποτε άλλο ενσαρκώνει τη σύζευξη της εξέγερσης με την «κοινωνία του θεάματος», στα μυαλά μερικών «μπαχαλάκηδων». Με τον θάνατο των τεσσάρων ανθρώπων το σλόγκαν αχρηστεύθηκε, αλλά άρχισε αμέσως η επιχείρηση να προσδοθεί «αξία χρήσης» στη δολοφονία τους. Τα έγραψαν χθες ο Τσόχος κι ο Χελάκης –σε αδρές γραμμές συμφωνώ.

Του Διονύση Ελευθεράτου

Αν κάτι με εντυπωσιάζει περισσότερο σε τούτη την επιχείρηση, αυτό δεν είναι τόσο η –αναμενόμενη, όσο και εμετική– απόπειρα να προβληθεί η ιδέα πως το πλήθος των 150.000 ή 200.000 ανθρώπων και το πάθος του «εκπροσωπήθηκε» από τον εμπρησμό στο υποκατάστημα της Marfin. Σε τελική ανάλυση ουδέποτε έλειψε ο γκεμπελισμός από τη mainstream πολιτική. Ευτυχώς, κατά τα φαινόμενα λείπει από την ελληνική κοινωνία η υπερχείλιση ηλιθιότητας, την οποία επιζητεί ο γκεμπελισμός για να βρει πολλά ευήκοα ώτα.

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η ευκολία με την οποία καθένας επιχειρεί να παίξει το δικό του παιχνίδι εντυπώσεων: με την «ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση» (!) συνέδεσε τον θάνατο των τεσσάρων ανθρώπων ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο κεντρικό βραδινό δελτίο του Mega την Τετάρτη. Μη ρωτήσετε «από πού κι έως πού;».

Ο Νικήτας αλιεύει ψήφους στη λίμνη της ξενοφοβίας. Αν τις αλίευε στο φάσμα των ανθρώπων που τρομοκρατήθηκαν με την προειδοποίηση του Στίβεν Χόκιν, ότι θα φάμε το κεφάλι μας προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με τους εξωγήινους, ο δήμαρχος δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό: θα συνέδεε τον εμπρησμό στη Marfin με τον «ανοχύρωτο πλανήτη». Και σε αυτήν την περίπτωση οι δημοσιογράφοι θα τον άκουγαν προσεκτικά, δίχως να βγάζουν «κιχ». Αμφιβάλλετε;

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 150.000-200.000 άνθρωποι, εξοργισμένοι για την επαπειλούμενη προοπτική της επιδείνωσης (σε αρκετές περιπτώσεις ραγδαίας) των συνθηκών ζωής τους και αηδιασμένοι με το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Τα συνθήματα για τους κλέφτες προφανώς δεν αφορούν μόνο μίζες και διαφθορά τύπου Siemens και Βατοπεδίου. Αφορούν και τη «νόμιμη» κλεψιά.

Αφορούν την κλοπή εισοδημάτων και προϊόντων ανθρώπινου μόχθου. Την κλοπή ασφαλιστικών εισφορών: καταβάλλεις επί χρόνια ή και δεκαετίες τις εισφορές σου, έως ότου ένα πρωί έρχονται οι φωστήρες της κυβέρνησης-αχυρανθρώπων του George, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. για να σου πουν τι; Να ξεχάσεις τη σύνταξη! Αν τη θέλεις αξιοπρεπή θα πρέπει –λέει– να συμπληρώσεις μισό αιώνα δουλειάς. Επειδή, όμως, η προβλεπόμενη επέκταση των «ελαστικών μορφών απασχόλησης» συνεπάγεται πολλές επιπρόσθετες μαύρες τρύπες σε ένσημα και Ταμεία, σύνταξη της προκοπής θα πάρεις μόνο αν αποδειχθείς κατά 30% πιο ανθεκτικός στον χρόνο από τον Μητσοτάκη.

Κι αυτά πού; Στη χώρα στην οποία μόνο από τα δομημένα ομόλογα στη διετία 2005-07 18 ασφαλιστικά ταμεία έχασαν περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ. Στη χώρα της οποίας οι κυβερνήσεις ανήγαγαν σε «αναπτυξιακό μέτρο», πότε επισήμως κι άλλοτε κάνοντας τα στραβά μάτια, την εισφοροδιαφυγή εκ μέρους των επιχειρήσεων. Αφήστε που η μαύρη εργασία ευνοούσε την πτώση των δεικτών του πληθωρισμού κι ως εκ τούτου ήταν εξόχως χρήσιμη, ιδίως καθ' οδόν προς την ΟΝΕ. Δεν σταμάτησε βεβαίως τότε –κάθε άλλο: το 2009 οι βεβαιωμένες οφειλές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έφθαναν τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εάν ο γράφων στέκεται σήμερα περισσότερο στο ασφαλιστικό μέσα στον κυκεώνα των επιμέρους κλοπών που συνθέτουν τη γενική λεηλασία εισοδημάτων, είναι γιατί η συγκεκριμένη πληγή παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες –λογικές και λεκτικές– με τον «μεγάλο πίνακα». Η προτροπή να συμβιβαστούμε με την ιδέα της μεταθανάτιας «συνταξιοδότησης» ή της εν ζωή παροχής ψίχουλων αντί σύνταξης χάριν της βιωσιμότητας (!) των Ταμείων, είναι ίσως η πιστότερη μικρογραφία του ισχυρισμού πως πρέπει να φτωχύνουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα για να μην πτωχεύσει η ίδια η Ελλάδα.

«Τι είναι η Ελλάδα μας», λοιπόν; Μην είναι οι κάμποι και τα ψηλά βουνά; Οχι, συν τοις άλλοις, είναι ένας διπολισμός και μια ανισότητα «να» (μετά συγχωρήσεως). Δεν λέω, καλή η καραμέλα ότι η κρίση έχει ισοπεδώσει τους πάντες και τα πάντα. Απ' όσα παραδείγματα πιστοποιούν πως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο μονοσήμαντη, ας ξεχωρίσουμε δύο του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ως γνωστόν, η Τράπεζα της Ελλάδος άνοιξε ειδικό λογαριασμό για να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα με την αρωγή των παιδιών που θα σπάνε τους κουμπαράδες τους μπροστά στον Πετσάλνικο (τι θλιβερός καθεστωτικός λαϊκισμός!) και λοιπών κοινών θνητών. Διαβάζω ότι το 2009 τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 41,3%, ενώ οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 1,7%. Η αύξηση των καθαρών κερδών «κάθισε» στο ισχνό 1,4%. Γιατί; Διότι έγιναν «αυξημένες προβλέψεις προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικοί κίνδυνοι και υποχρεώσεις της Τράπεζας».

Αναρωτιέμαι: όταν με το καλό (φαντάζομαι του χρόνου) εκλείψουν οι όποιες ανησυχίες που περιόρισαν στο +1,4% των καθαρών κερδών το εντυπωσιακό +41,3% των καθαρών εσόδων, θα πάρουν καμιά μισθολογική αύξηση οι εργαζόμενοι της Τράπεζας, μπας και συμβάλλουν λίγο –ως καταναλωτές– στην αναθέρμανση της αγοράς και την αποτροπή περαιτέρω ύφεσης; Γιατί νομίζω ότι την ξέρω ήδη την απάντηση; Επειδή εκτός από τις ποσοστιαίες αυξομειώσεις υπάρχουν και τα απόλυτα μεγέθη, ρωτάω: πώς ακριβώς συμβάλλει στην αναθέρμανσης της αγοράς –βλέπετε, οι αυθύπαρκτες ανάγκες των ανθρώπων εξοβελίζονται, μόνο η αγορά υπάρχει– η Εθνική Τράπεζα, η οποία είχε το 2009 καθαρά κέρδη 923 εκατομμυρίων ευρώ; Γιατί νομίζω ότι και σε αυτό το ερώτημα ξέρουμε όλοι την απάντηση;

Το θέμα δεν αφορά μόνο τις ευρωπαϊκές Τράπεζες, οι οποίες (ειρήσθω εν παρόδω) παίρνουν χρήμα από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% ή 1,5% και στη συνέχεια γδέρνουν τους προϋπολογισμούς των κρατών, δανείζοντας με 4%, 5% ή 7%, ως έκφραση «ευχαριστιών» για τα παχυλά κρατικά πακέτα στήριξης που έλαβαν σε τόσες χώρες –συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Το θέμα σε Ελλάδα και εξωτερικό αφορά αρκετούς τομείς οικονομίας. Στα καθ' ημάς, θα έμεναν άφωνοι πολλοί εάν μάθαιναν πόσες εταιρείες έκλεισαν το 2009 με –μικρά ή μεγάλα– κέρδη, μολονότι οι πωλήσεις των προϊόντων τους σημείωσαν κάμψη.

Κατά τ' άλλα, όμως, δέξου την περικοπή των αποδοχών σου, εργαζόμενε, που σε λίγο θα θεωρείσαι πλούσιος αν ζεις με 1.500 ευρώ τον μήνα. Στο ζητούν η άτυπη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ, η Κομισιόν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Τρισέ, που πέρυσι κατάφερε να τα κουτσοβολέψει με αποδοχές 360.612 ευρώ. Κατόπιν θα βρούμε χρόνο να σου αναλύσουμε πώς ακριβώς κατανεμήθηκε το εισόδημα που αποχαιρέτησες. Δηλαδή, πόσα θα κερδίσουν οι εγχώριες οικονομικές ελίτ μέσω της αναδιανομής που ανερυθρίαστα κάνει ο George ο αχυράνθρωπος και πόσα θα πάρουν τον (τοκογλυφικό) δρόμο για τις ευρωπαϊκές ελίτ.

«Εχετε τρελαθεί; Θέλετε να βγάλουμε λεφτά εις βάρος της Ελλάδας; Της δανείζουμε με 5%; Δεν καταλαβαίνετε ότι είναι αφόρητα αυτά που ζητάτε από την ελληνική κοινωνία;». Το είπε προσφάτως ο Γάλλος αρχηγός των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ εδώ και δεκαετίες έχει πάψει να θυμίζει τον «κόκκινο Ντάνι» του Μάη 1968, αλλά δεν χρειαζόταν δα να ξυπνήσει ο επαναστάτης μέσα του για να πει την απλή αλήθεια. Την αλήθεια που δεν τολμά να εκστομίσει ο βυθισμένος στον ραγιαδισμό George.

Συζητείται εκτενώς αν οι 150.000-200.000 που κατέβηκαν στη διαδήλωση της Τετάρτης έσπασαν κάποιο ρεκόρ της περιόδου από το 1974 και εντεύθεν (εξαιρουμένων, βεβαίως, των πρώτων μεταπολιτευτικών πορειών για το Πολυτεχνείο από τα συγκρίσιμα μεγέθη). Βέβαιο είναι πως η διαδήλωση ήταν πολύ ογκωδέστερη εκείνης που χαρακτήρισε την αντίδραση στο «σχέδιο Γιαννίτση», σηματοδοτώντας και την αρχή του τέλους της εποχής Σημίτη. Βέβαιο, επίσης, είναι ότι –με λίγες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα– στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια τα συλλαλητήρια αποτελούσαν ένα είδος γιορτής, εν πολλοίς ασφαλούς. Τώρα αυτός που συμμετέχει ξέρει πως στην ηπιότερη των περιπτώσεων θα εισπνεύσει του κόσμου τα χημικά, τα οποία θα πέσουν οπωσδήποτε, ακόμα και σε απόσταση χιλιομέτρων από το σπάσιμο μιας βιτρίνας. Η συμμετοχή στη διαδήλωση ήταν όντως συγκλονιστική.

Οι 150.000-200.000 γνωρίζουν ή τουλάχιστον διαισθάνονται ότι η ελληνική κοινωνία βομβαρδίστηκε στο ψέμα τούτη την περίοδο. Ψέμα κι ανοησίες. Από το βλακώδες «δεν υπήρχε άλλη λύση», που εσχάτως άρχισε να το καταρρίπτει η επιχειρηματολογία ακόμα και βουλευτών της Ν.Δ., μέχρι την εξωφρενική αντίληψη ότι «για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να πέσει (σ.σ.: κι άλλο!) το κόστος εργασίας».

Δεν ξέρω πόσοι καρεκλοκένταυροι αχυράνθρωποι συνειδητοποίησαν το μήνυμα της Τετάρτης. Δεν ξέρω καν εάν τους ενοχλεί η διαπίστωση πως αποδεικνύονται αναλώσιμοι, μάλλον με κοντινή ημερομηνία λήξης. Οφείλω απλώς να παραδεχθώ ότι τα δύο κόμματα εξουσίας παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές: ο Κωστάκης μπορεί να κάνει ανέμελος μπάνια στη Ραφήνα, αλλά τον κοσμοπολίτη George κατά Μαϊάμι μεριά τον κόβω.

ΥΓ.: Από εβδομάδα, κέρδη και κόστος εργασίας στην Ελλάδα –τι γίνεται σε Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Και αυτό ένα πολύ καλό άρθρο που τα λέει όλα.
Άρθρο της εφημερίδας Sportday
link
http://www.sday.gr/page.ashx?pid=2&aid= ... id=2&sn=13
airetikos

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης