Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό νεχεανές » Δευτ, 03 Απρ 2017 10:20 pm

Ἄν μοὺ φέρεις ἔναν ἐπίσημο ὀρισμό τοῦ διεθνισμοῦ ποὺ νὰ τὸν δέχονται οἱ διεθνιστές καὶ νὰ λέει ὅσα μου εἶπες- τί νὰ πῶ; - νὰ τὸ δεχτῶ. Ἐγὼ αυτόν βρῆκα πρόχειρα καὶ δὲν νομίζω ὅτι εἶναι λάνθασμένος ἤ ἐλλιπής. Νομίζω πάντως ὅτι ὁ διεθνισμός προάγει τὴν ἔνωση τῶν λαῶν καὶ σὲ αὐτό διαφωνῶ. Οἰ λαοί γιὰ νὰ ἐνωθοῦν πρέπει νὰ εἶναι ἀχταρμάς, νὰ μὴν ἔχουν διαφορετική ἐθνική, θρησκευτική καὶ ἱστορική συνείδηση, νὰ εἶναι ὅλοι ἔνα. Ἄλλως, ὁ καθένας θὰ ζητά νὰ διαμορφώσει διαφορετικά τὴν κοινωνία.

Τώρα, γιὰ τὸ ὅτι τὰ ἔθνη εἶναι κοινωνικά μορφώματα διαφωνῶ. Τὸ "ἀμερικανικό" ἔθνος ποὺ ἀναφέρεις δὲν ἔχει ἐθνική συνοχή. Καὶ μόνο τὸ ὄνομα που ἔχουν γιὰ τὸ κράτος τους τὰ λέει ὅλα: Ἠνωμένες Πολιτείες τῆς Ἀμερικῆς. Καταρχήν πληθυντικός, ἄρα δὲν αὐτοπροσδιορίζονται ὡς μονάδα. Τὸ "ἠνωμένες" τί σημαίνει; ὅτι κάποτε δὲν ἤταν ἠνωμένες! Δηλώνει ἐπίσης μωσαϊκό λαῶν, ὄχι ἔθνος. Γιὰ τὴν ἀκρίβεια δὲν εἶναι ἀμερικανοί, ἀμερικανοί εἶναι οἱ Ἰνδιάνοι καὶ κανένα κράτος δὲν ταυτίστηκε ποτέ μὲ τὴν ἀμερικανική ἠπειρο. Τὸ μόνο κοινό ποὺ ἔχουν εἶναι ἡ γλώσσα, τίποτε περισσότερο. Μὲ βάση τὸν Ἠρόδοτο ποὺ ἀναφέρει γιὰ τὸ ἐλληνικό ἔθνος: «τὸ Ἑλληνικὸν ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι, ἤθεά τε ὁμότροπα», οἱ ΗΠΑ δὲν ὐφίστανται ὡς ἔθνος. Οὕτε θρησκεία κοινή, οὔτε ἱστορία, οὔτε πολιτισμοί, οὕτε ἤθη κοινά.

Καὶ ἐδῶ ὄντως νὰ τονιστεῖ ὅτι τέτοια κράτη εἶναι τεχνητά. Καὶ σίγουρα γίνονται προσπάθειες γιὰ δημιουργία τεχνητῶν ἐθνῶν (π.χ. Σκόπια). Ἀλλὰ αὐτὰ εἶναι προϊόντα τῆς εὐρωπαϊκής ἐξωτερικῆς πολιτικῆς ἀπὸ τὸν 19ο αἰώνα καὶ ὕστερα. Οἱ εὐρωπαίοι προσπαθοῦν νὰ δημιουργήσουν ἐθνική ταυτότητα ἐκεῖ ποὺ ποτὲ δὲν ὑπήρχε, γιὰ νὰ ἐξυπηρετηθοῦν τὰ συμφέροντά τους. Ἄλλο οἱ μεμονωμένες καταστάσεις, ὅμως, κι ἄλλο νὰ λέμε ὅτι ὅλα τὰ ἔθνη εἶναι τεχνητά ἤ κοινωνικά μορφώματα ἐν γένει καὶ ἐκ βάθρων.

Δὲν πιστεύω πὼς ὁ διἐθνισμός εἶναι ὑγιές φαινόμενο. Κι ἄν θεωρητικά εἶναι, δὲν νομίζω νὰ ἐφαρμόζεται ὑγιῶς. Βρίσκεται στὸν ἀντίποδα, ὅπως εἶπες, τοῦ φυλετισμοῦ, καὶ δὲν ἀποτελεῖ μεσότητα, δὲν ἀκολουθεῖ τὸν κανόνα τοῦ μέτρου, ὅπως συνήθως οἱ ἀρετές. Τώρα, ἡ καταγωγή/φυλή (ὅμαιμον) ὡς πρωταρχικό στοιχεῖο τοῦ ἔθνους ἔπαιζε κυρίαρχο ῥολο στὸν ἀρχαῖο κόσμο. Στὸν σύγχρονο δὲν εἶναι άμελητέο, ἀλλὰ δὲν εἶναι καὶ καθοριστικό.

Δὲν ξέρω πώς νὰ τὸ πῶ, ἀλλὰ τὸ νὰ δεχτοῦμε ὅτι τὰ ἔθνη εἶναι "ἐμπόδιο στὸ νὰ δοῦν τὰ κοινά συμφέροντά τους οἱ φτωχότεροι κάθε ἔθνους" μοὺ φαντάζει σαν νὰ βάζουμε τὸ χρῆμα καὶ τὰ ὑλικά ἀγαθά πάνω ἀπὸ τὴν κοινή ἱστορία, τὴν κοινή πίστη, τὶς κοινές θυσίες καὶ τὰ ἤθη μας. Ἐντάξει, δὲν θέλει κανεὶς νὰ ὐπάρχει κοινωνική ἀνισότητα, ἀλλὰ νὰ βάζουμε τὸ ὑλικό καὶ τὸ ἐφήμερο πάνω ἀπὸ τὸ διαχρονικό καὶ τὸ ὑψηλό; Δὲν καταλαβαίνω καὶ τὸ ἐξής: γιατί νὰ εἶναι ἐμπόδιο, δὲν μποροῦμε νὰ συνεργαστοῦμε μένοντας ὁ καθένας ὄπως εἶναι; Τί πειράζουν τὰ σύνορα;

Κι ἐπειδή οἱ ἀντιπαραθέσεις δὲν εἶναι πάντα ἀνώδυνες, μὲ συγχωρεῖς ἄν τὸ ὕφος μου φάινεται κάπου εἰρωνικό ἤ ἐπιθετικό, δὲν ἔχω καμιά τέτοια πρόθεση.
Off topic:
Κι ἐγὼ προσωπικά κουράζομαι νὰ συζητάω, ὁπότε ἄν θέλεις σταματάμε τὸν χορό. :D Μὴν χαλάμε καὶ τὴν καρτέλα μὲ συζητήσεις
«Τήν Ὀρθοδοξία μας σάν Ἕλληνες τήν ὀφείλουμε στόν Χριστό καί τούς Ἁγίους Μάρτυρες καί τούς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας. Καί τήν ἐλευθερία μας τήν ὀφείλουμε στούς ἥρωες τῆς Πατρίδας μας πού ἔχυσαν τό αἷμα τους γιά μᾶς. Αὐτήν τήν ἁγία κληρονομιά ὀφείλουμε νά τήν τιμήσουμε καί νά τήν διατηρήσουμε καί ὄχι νά τήν ἐξαφανίσουμε στίς ἡμέρες μας. Εἶναι κρῖμα νά χαθῆ ἕνα τέτοιο Ἔθνος.»
-Ὁσίου Παϊσίου, Λόγοι
Άβαταρ μέλους
νεχεανές

Έτος εισαγωγής: 2014

Δημοσίευσηαπό trauma » Δευτ, 03 Απρ 2017 11:32 pm

Ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί. Τι πιο παρανοϊκό από το να χωρίζεις τον πλανήτη σε κομμάτια, να λες ότι από εδώ είσαι νόμιμος και από εκεί είσαι παράνομος, από εδώ μπορείς να ζεις από εκεί θα σε φυλακίσουμε, να χτίζεις τοίχους και φράχτες, να απαγορεύεις σε κάποιον να μετακινηθεί και να ζήσει σε όποιο μέρος του πλανήτη γουστάρει. Εννοείται βρε νεχεανές ότι όλη αυτή η παράνοια θέλει και ένα γερό πρόσχημα για να στηθεί, αυτό ακριβώς που αναπαράγεις. Αυτό το αφήγημα πάνω στο οποίο έχει ενορχηστρωθεί κάθε αδικία, κάθε καταπίεση και κάθε εκμετάλλευση. Σε συνδυασμό φυσικά και με την επίκληση στην έννομη τάξη. Αλλά πρόσεξε, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όσο εκμηδενίζεις την αξία τους τόσο υπονομεύεις και τη δική σου :)

Δεν ξέρω αλλά τα μωσαϊκά είναι πανέμορφα όταν φτιάχνονται με όρεξη και προσοχή. Οι άνθρωποι είναι υπέροχοι όταν δεν τους μαντρώνεις, όταν αφήνεις τις όμορφες πλευρές τους να αναπτυχθούν χωρίς όρια. Οι μελλοντικές κοινωνίες θα είναι μωσαϊκά, σύνθετα και κομψά. Αρκεί να κλείσουν οι τόσες πληγές, που κοινό παρανομαστή έχουν έναν, την εξουσία.
Άβαταρ μέλους
trauma

Δημοσίευσηαπό Zagreus » Δευτ, 03 Απρ 2017 11:48 pm

trauma έγραψε:Δεν ξέρω αλλά τα μωσαϊκά είναι πανέμορφα όταν φτιάχνονται με όρεξη και προσοχή. Οι άνθρωποι είναι υπέροχοι όταν δεν τους μαντρώνεις, όταν αφήνεις τις όμορφες πλευρές τους να αναπτυχθούν χωρίς όρια. Οι μελλοντικές κοινωνίες θα είναι μωσαϊκά, σύνθετα και κομψά. Αρκεί να κλείσουν οι τόσες πληγές, που κοινό παρανομαστή έχουν έναν, την εξουσία.

Ναι σιγά το σημαντικό είδος - ο ανθρωπος - που πρέπει να είναι και ξεμάντρωτο. Δεν σε έχω δει να κόπτεσαι trauma και εσείς οι υπόλοιποι ψευτοπροοδευτικοί για τους πραγματικούς σκλάβους που είναι τα ζώα πολλά εκ των οποίων έρχονται στον κόσμο μονάχα για να υποφέρουν μια ζωή φυλακή και τελικά σφαγείο για να μασουλήσετε εσείς ένα τραγανό παιδάκι και να φορέσετε μπότες Ουγκ Ούγκανοι.
Άβαταρ μέλους
Zagreus Σημαντική βοήθεια & οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr

Δημοσίευσηαπό trauma » Δευτ, 03 Απρ 2017 11:56 pm

Συγγνώμη Zagreus, δεν ξέρω γιατί βιάστηκες τόσο πολύ να με εντάξεις σε κάποια κατηγορία, ίσως συσσωρευμένη καταπίεση όπως έχουμε όλοι. Μιλάω για την εναντίωση μου στην εξουσία και μου απαντάς ότι δεν κόπτομαι για τα υπόλοιπα ζώα που ζουν και πεθαίνουν μέσα στα σφαγεία για να τραφεί αυτή η άρρωστη κοινωνία; Έβαλα κανέναν αστερίσκο για το που μπορώ να αποδεχτώ την εξουσία; Ηλίθιο θα ήταν αυτό. Και στο κάτω κάτω έχω κάνει ποστ για τέτοια θέματα. Hello ?
Άβαταρ μέλους
trauma

Δημοσίευσηαπό νεχεανές » Τρί, 04 Απρ 2017 12:23 am

Τα σύνορα δὲν εἶναι "χαρακιές στὸ σῶμα τοῦ πλανήτη". Τὰ σύνορα εἶναι κυτταρικό τοίχωμα. Τὸ κυτταρικό τοίχωμα πρῶτον προστατεύει τὸ κύτταρο ἀπὸ τὸ περιβάλλον, δεύτερον ἀφήνει τὶς ὥφέλιμες οὐσίες νὰ μποῦν, τρίτον ἐμποδίζει τὶς βλαβερές οὐσίες νὰ εἰσχωρήσουν. Ἀλλιῶς τὰ κύτταρα θὰ ἤταν σοῦπα, οὔτε νὰ τραφοῦν θὰ μπορούσαν, οὕτε νὰ άντιμετωπίσουν τὶς ἀπειλές. Πρέπει νὰ ὑπαρχει ὠφέλιμη ἀλληλεπίδραση μὲ τὸ περιβάλλον, ὄχι ἀπλὰ άλληλεπίδραση. Ὁμοίως λειτουργοῦν καὶ τὰ κράτη. Οὔτε ἡ ἀσυδοσία εἶναι ώφέλιμη, οὕτε ἡ ἀπομόνωση.
Δὲν ἐκμηδένισα, ἀδελφέ, κανέναν ἄνθρωπο.
Τὰ μωσαϊκά εἶναι ὀμορφα, ἀλλὰ εἶναι ἄψυχα, δὲν ὀργανώνονται, δὲν ἔχουν συνείδηση τοῦ τί εἶναι. Καὶ δὲν εἶπα νὰ μαντρώσουμε κανένα. Οἱ Ἑλληνες ἐδῶ καὶ χιλιετίες ζοῦμε στὸν ἵδιο χώρο, γιατὶ τὸ έπιλέξαμε καὶ χύσαμε τὸ αἶμα μας, δὲν μὰς μάντρωσε κανένας. Τὸ ἵδιο καὶ οἱ Ἰνδοί, οἱ Σέρβοι κλπ.
Ἀκόμη, δὲν μπορεῖ ὀ καθένας "νὰ ζήσει σὲ ὁποιο μέρος τοῦ πλανήτη γουστάρει". Ἄν κάποιος θέλει νὰ ζήσει στὸ βράχο τῆς Ἀκρόπολης καὶ νὰ χτίσει σπίτι ἐκεῖ; Θὰ τὸν ἀφήσουμε νὰ τὸ κάνει; Ἄν κάποιος θέλει νὰ δολοφονεῖ ἀδιάκριτα, θὰ τὸν ἀφήσουμε ἐλεύθερο νὰ κυκλοφορεῖ καὶ νὰ ζεῖ ὅπου θέλει; Ὑπάρχει ὄριο, ὑπάρχει μέτρο σὲ ὅλα καὶ παράνοϊκό εἶναι νὰ τὸ ἀγνοεῖς συνειδητά.
Ὅλα αὐτὰ τὰ δεινά που περιγράφεις δὲν ὀφείλονται στοὺς θεσμούς, οὕτε στὴν ἐξουσία. Ὀφείλονται στὰ ἀνθρώπινα πάθη καὶ στὴν κακή διαχείριση τῶν θεσμῶν. Τὸ μαχαίρι φτιάχτηκε γιὰ νὰ κόβει ἄψυχα ἀντικείμενα, αὐτὴ εἶναι ἡ φυσική χρήση του. Φταίει τὸ μαχαίρι ἄν μαχαιρώσει κάποιον ἤ ὁ ἄνθρωπος ποὺ τὸ χρησιμοποιεῖ παρὰ φύσιν;
«Τήν Ὀρθοδοξία μας σάν Ἕλληνες τήν ὀφείλουμε στόν Χριστό καί τούς Ἁγίους Μάρτυρες καί τούς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας. Καί τήν ἐλευθερία μας τήν ὀφείλουμε στούς ἥρωες τῆς Πατρίδας μας πού ἔχυσαν τό αἷμα τους γιά μᾶς. Αὐτήν τήν ἁγία κληρονομιά ὀφείλουμε νά τήν τιμήσουμε καί νά τήν διατηρήσουμε καί ὄχι νά τήν ἐξαφανίσουμε στίς ἡμέρες μας. Εἶναι κρῖμα νά χαθῆ ἕνα τέτοιο Ἔθνος.»
-Ὁσίου Παϊσίου, Λόγοι
Άβαταρ μέλους
νεχεανές

Δημοσίευσηαπό ScepticEngineer » Τρί, 04 Απρ 2017 12:23 am

Off topic:
@Zagreus

Εικόνα

Spoiler: show
Φιλικα παντα
“I’m sowing the seeds,
I’m sowing the seeds I’ve taken,
I’m sowing the seeds I’ve taken for granted

This thorn in my side
This thorn in my side is from the tree
This thorn in my side is from the tree I’ve planted

Ohh it tears me and I bleed…”
Άβαταρ μέλους
ScepticEngineer

Έτος εισαγωγής: 2011

Δημοσίευσηαπό sofian6 » Τρί, 04 Απρ 2017 12:39 am

@trauma:
Έστω ότι καταργούνται τα σύνορα. Και μπορεί ο κάθε άνθρωπος να ζήσει εκεί που γουστάρει όπως λες. Αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε σε 2 κυρίως μέρη, Γερμανία και Αμερική (Ελλάδα δεν θα κάτσει και κανένας...). Θεωρείς ότι αν έρθει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα μπορέσουν να επιζήσουν? Και τι σημαίνει να επιζήσουν? Να έχουν πρόσβαση σε νερό τροφή φάρμακα κτλ. Δεν θα έχουν διότι οι παραγωγικές πηγές δεν επαρκούν. Θα πρέπει να γίνουν νέεοι ταμιευτήρες νέα έργα ύδρευσης αποχέτευσης νέες πόλεις νέα χωράφια νοσοκομεία κτλ κτλ. Και όλα αυτά χωρίς καν να αναλογιστούμε που θα δουλέψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.
EDIT: Ξέχασα και το επιχείρημα: Αν πιστεύεις στα αλήθεια ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν όπου γουστάρουν τότε φαντάζομαι υποστηρίζεις το δικαίωμα των Εβραίων να ζουν στο έδαφος που γουστάρουν?
@zagreus:
Στην κρεατοφαγία οφείλεται εν μέρει η ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου στα σημερινά του επίπεδα. Αλλά και πέρα από τα επιστημονικά ή μη δεδομένα και απόψεις, γιατί πρέπει κάποιος (έστω και προοδευτικός) να κόπτεται για την κρεατοφαγία? Και έστω ότι την απαγορεύεις στους ανθρώπους θα την απαγορέψεις και στα άλλα σαρκοφάγα ζώα? Ο σκύλος σου για παράδειγμα με τι θα τραφεί?
sofian6

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό trauma » Τρί, 04 Απρ 2017 12:53 am

@νεχεανές Ο χώρος αυτός φίλε μου δεν σου ανήκει και δεν ανήκει σε κανέναν Έλληνα. Ανήκουμε στους τόπους ναι, αλλά κανένας τόπος δεν μας ανήκει. Αν είναι να ανήκει σε κάποιον, τότε ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτισμική κληρονομιά των αρχαίων λαών. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο τα μωσαϊκά είναι η υγιής συνθήκη για την οργάνωση των κοινωνιών. Όχι μόνο έχουν συνείδηση, αλλά είναι ακριβώς το σημείο όπου αυτή συμπυκνώνεται και στρέφεται στην πραγματική δημιουργία και όχι στην καταστροφή όπως γίνεται στα σημερινά έθνη.

Αυτές οι σοφιστείες βρε νεχεανές... Και το κύτταρο ποιο είναι; Πως δημιουργήθηκε, τι συμβολίζει, τι είναι; Ένα κυτταρικό τοίχωμα είναι ικανό να καταστρέψει από μόνο του το ίδιο το κύτταρο; Τα σύνορα είναι ικανά να το κάνουν αυτό, πόλεμοι, διεκδικήσεις, μεγάλες ιδέες, έως και συνοριοφύλακες που σε φυλακίζουν όταν πας να περάσεις "παράνομα". Τα κράτη είναι οντότητες καταπίεσης από τη φύση τους και το αποδεικνύουν κάθε ημέρα με τον πιο πασιφανή τρόπο. Είναι ένα άρρωστο οικοδόμημα αυτό που υπερασπίζεσαι. Επίσης είναι πολύ άσχημο να υποτιμάς τη νοημοσύνη του συνομιλητή σου παρουσιάζοντας μια ακραία διαστρεβλωμένη εικόνα όσων περιγράφει για να τον αντικρούσεις. Κανένας δεν θα χτίσει σπίτι στον βράχο της Ακρόπολης, δεν θα γίνει η Αποκάλυψη των ζόμπι, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να μπουκάρει στο σπίτι σου, ούτε θα μαζευτεί όλος ο κόσμος σε ένα σημείο (προλαβαίνω κακές σκέψεις). Λυπάμαι λίγο που δεν μπορείς να οραματιστείς και κλείνεσαι σε μια τετραγωνισμένη σκέψη. Υπάρχει και κάτι που λέγεται φαντασία, και κάτι που λέγεται ριζική αμφισβήτηση επίσης. Αυτά τα θεωρώ αρετές.

Ολόκληρη η ανθρώπινη ιστορία δείχνει ότι η εξουσία είναι η ρίζα των περισσότερων δεινών αν όχι όλων. Και φυσικά δεν μιλάω για την πολιτική εξουσία μόνο, αλλά και για την εξουσία που βρίσκεται άτυπα στις ανθρώπινες σχέσεις και στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Και η εξουσία κάποιων δογμάτων να καλλιεργούν την ενοχή ως προς τα ανθρώπινα πάθη αντί για την αρμονία με την ανθρώπινή μας φύση. Αυτό ωθεί τους ανθρώπους στα άκρα και τους κάνει να χρησιμοποιούν το μαχαίρι παρα φύσιν.
Άβαταρ μέλους
trauma

Δημοσίευσηαπό νεχεανές » Τρί, 04 Απρ 2017 2:23 am

trauma
Μου λές ὅτι ἡ Ἀκρόπολη δὲν ἀνήκει σὲ κανέναν Ἑλληνα. Σοὺ λέω ὅτι ὁ χῶρος αὐτός ἀνήκει σὲ ὅλους τοὺς Ἑλληνες. Οἱ Ἕλληνες τὸν κατοίκησαν, οἱ Ἕλληνες ἔχτισαν τὸν Παρθενῶνα, οἱ Ἑλληνες ἔχυσαν τὸ αἶμα τους γιὰ νὰ τὸν κρατήσουν ἐλεύθερο ἀνὰ τοὺς αἰῶνες καὶ θὰ συνεχίσουν νὰ τὸ κάνουν. Ἄν θέλουν κι ἄλλοι λαοί νὰ μοιραστοῦν τὸν ἑλληνικό πολιτισμό, ἀς τὸ κάνουν, αὐτὸ, ὅμως,δὲν σημαίνει ὅτι τοὺς ἀνήκει ὁ βράχος. Ἄλλο ἠ ἰδέα τοῦ Παρθενῶνα, ἄλλο ὁ ἴδιος ὁ Παρθενώνας.
Δὲν πρόκειται περί σοφιστειῶν, ἀλλὰ τοῦ σχήματος λόγου τῆς παρομοίωσης. Ἀκόμη, τὸ παράδειγμα ποὺ σοὺ παρέθεσα εἶναι ἀκραῖο, ὅμως δείχνει ἀδιαμφισβήτητα ὅτι ὑπάρχουν ὅρια, αὐτό ἤταν τὸ ζητούμενο. Δὲν μίλησα γιὰ καμιά καταστροφή. Δὲν σὲ ὐποτιμῶ, συγγνώμη ἄν δίνω λανθασμένη ἐντύπωση. Μπορεῖ νὰ σκέφτομαι τετράγωνα, δὲν ξέρω. Δὲν ζῶ στὴν φαντασία, ζῶ στὸν πραγματικό κόσμο. Ἡ ἀμφισβήτηση γκρεμίζει, ἡ πίστη καὶ ἡ ἐμπιστοσύνη οἰκοδομεῖ. Δὲς πόσα ἀρχαῖα μνημεῖα εἶναι ἔργα πίστης: Παρθενῶνας, Πυραμίδες Αἰγύπτου, Πυραμίδες Ἀζτέκων, Ναός Ἑφέσου, ἡ Ἁγία Σοφία, μυκηναϊκοί καὶ πάσης ἐποχῆς τύμβοι, τάφοι κλπ.
Τέλος, ἄν θὲς νὰ μου πεῖς ὅτι ἡ ματαιοδοξία, ἡ ἀλαζονεία, ὁ φθόνος, τὸ μίσος καὶ τὰ ὑπόλοιπα πάθη εἶναι στὴν φύση τοῦ ἀνθρώπου, θὰ διαφωνίσω. Τὰ πάθη εἶναι παρα φύσιν καταστάσεις στὸν ἄνθρωπο, γι'αὐτό κὰι θὰ πρέπει νὰ γίνεται προσπάθεια νὰ ἀντικατασταθοῦν ἀπὸ τὶς ἀντίστοιχες ἀρετές. Ἄν δεχτοῦμε, ὄτι εἶναι στὴν φύση τοῦ ἀνθρώπου, τότε δὲν μποροὺμε νὰ ἀπαλλαγοῦμε ἀπὸ αὐτὰ καὶ δεχόμαστε τὸ κακό νὰ μὰς ἐξουσιάζει.
Προσωπικά, βαρέθηκα... :D Εἴμαστε στὸ "Οὐ γὰρ πείσεις, οὐδ' ἢν πείσῃς"
-Ὁσίου Παϊσίου, Λόγοι
Άβαταρ μέλους
νεχεανές

Δημοσίευσηαπό trauma » Τρί, 04 Απρ 2017 6:02 pm

Σε αυτά που γράφεις, βάλε όπου Έλληνες το Άνθρωποι. Αν όχι, μην ισχυρίζεσαι ότι οι ιδέες που εκφράζεις στρέφονται στον σκοπό μιας υγιούς και ειρηνικής ζωής, με τους ανθρώπους κοντά ο ένας στον άλλον, γιατί τους χωρίζουν με τον πιο ασαφή και αβάσιμο τρόπο. Με κριτήριο πράγματα που δεν τους ανήκουν. Δεν έχυσες το αίμα σου νεχεανές, δεν έχτισες κανέναν Παρθενώνα και δεν συντέλεσες στην ραγδαία ανάπτυξη του ανθρώπινου πνεύματος. Άλλοι άνθρωποι το έκαναν, οι οποίοι είχαν την τύχη να γεννηθούν και να ζήσουν σε αυτόν εδώ τον τόπο. Δεν σου ανήκει λοιπόν ο βράχος γιατί ούτε τον έχτισες, ούτε οι αρχαίοι έγραψαν πως μόνο όσοι γεννιούνται Ελλάδα είναι κληρονόμοι του. Ένα παιδί που ζει στην Τζακάρτα μπορεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με εσένα να λέει ότι του ανήκει η Ακρόπολη. Ο λόγος είναι ότι αυτή αποτελεί μια παγκόσμια κληρονομιά. Αν και νομίζω ότι η πολιτισμική κληρονομιά, σε όποια γεωγραφική θέση και αν αναπτύχθηκε και από όποια ομάδα/φυλή ανθρώπων, δεν ανήκει σε κανέναν, παρά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και την ιστορία της. Και εγώ μπορώ να είμαι περήφανος για τους ναούς της Ινδίας, και ο Ινδός μπορεί να είναι περήφανος για την Ακρόπολη. Αυτό επειδή είμαστε και οι δύο άνθρωποι, και άνθρωποι τα δημιούργησαν όλα αυτά, και άνθρωποι έχυσαν το αίμα τους για να μπορούμε να ζούμε (σχετικά) ελεύθεροι και να τα θαυμάζουμε . Και ειλικρινά, όλα αυτά που λέω δεν ισοπεδώνουν την ποικιλία, τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία των λαών και των ομάδων ανά τη γη. Χρειάζεται η διαφορετικότητα, γιατί αυτή προσφέρει την ομορφιά. Είναι ενάντια στον ανυπόστατο διαχωρισμό.

Φίλε νεχεανές, δεν νομίζω ότι είναι πραγματικός κόσμος αυτά που μου περιγράφεις. Τεκμηρίωσα γιατί μου φαίνονται υπερβατικά παραμύθια, και μάλιστα επικίνδυνα. Πάνω στα οποία έχει στηθεί μια ατέρμονη καταπίεση. Και αν η αμφισβήτηση γκρεμίζει όπως λες, πόση πρόοδο λες να είχαμε επιτύχει χωρίς αυτήν; Μήπως θα είχαμε ακόμα νόμιμη δουλεία και κάψιμο μαγισσών;
Μόνο αν δεχτούμε ότι έχουμε μια πολύ άσχημη πλευρά ως άνθρωποι θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να την διαχειριστούμε επιτυχώς. Αλλιώς οι ενοχές (και τα δόγματα) μας εξουσιάζουν και μας ωθούν στα άκρα. Πρόσεξε, έχεις μια ολόκληρη ιστορία που σε διαψεύδει.

Δεν θέλω να νομίζεις ότι δεν σέβομαι το γεγονός ότι έχεις κουραστεί να γράφεις. Και εγώ έχω κουραστεί, απλά δεν μπορούσα να μην απαντήσω σε αυτό.Ελπίζω να συνεχίσεις να ψάχνεις, να μην προσκολληθείς σε καμία <<απόλυτη αλήθεια>>.
Άβαταρ μέλους
trauma

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης