Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Δευτ, 27 Σεπ 2010 4:00 pm

Φανταστείτε δε τι έχει να γίνει αν τελικά περάσει το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές για το πρώτο έτος, με ένα ξεσκαρτάρισμα μετά βάσει των βαθμών. Θα γίνεται πα-νι-κός, σφαγή μεσα στο ΕΜΠ για το ποιός θα πάρει τα καλά και τα κακά πλασαρίσματα στις σχολές (δηλαδή ποιός θα εξελιχθεί σε μαμιά ηλεκτρολόγο, και ποιός σε "πασέ" (μη χέσω τα trends των σχολών μου μέσα) μεταλειολόγο). Το αδιάβλητο ξεχάστε το: γνωρίζουμε πόσο "ευμετάβλητοι" είναι οι βαθμοί που μπαίνουν σε κάποιο μάθημα, και πόσο λίγοι οι μηχανισμοί ελέγχου τους. Στις Πανελλήνιες καλώς ή κακώς τηρούταν κατά το δυνατόν ένα αδιάβλητο. Ποιός όμως θα ελέγχει τις σχολές για παρατυπίες; Οι ίδιες οι σχολές; Και ποιός εμποδίζει τον τάδε καθηγητή να βάλει το 10αράκι στο ανιψάκι του χωρίς να πάρει πρέφα κανένας τι γίνεται; Οι ίδιοι οι φοιτητές μέσω του ανταγωνισμού του;

Θα δούμε καταστάσεις κανιβαλισμού δηλαδή στο πρώτο έτος...πάλι καλά που θα προλάβουμε (?) να την έχουμε κάνει μέχρι τότε από τη σχολή. :ninja:
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2005

Δημοσίευσηαπό Nysta » Δευτ, 27 Σεπ 2010 7:03 pm

με τις πιστωτικές μονάδες γίνεται χαμός! με τον καλλικράτη στα πανεπιστήμια πλέον τα κόνδύλια θα έρχονται στις σχολές ανάλογα με τις επιδώσεις των φοιτητών( :ugeek: ), οποτε αν θέλετε να ακούσετε μερικά επιχειρήματα για να διαβάστε ακόμα περισσότερο ακούστε :

ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΛΕΦΤΑ Η ΣΧΟΛΗ ! ! !(σε δυνατή φωνή να σου παίρνει τα αφτιά). Όσον αφορά τις μεταγραφές, φανταστείτε να περνάει φοιτητής σε οικονομικό πάτρας και να θέλει να να πάει στην ΑΣΟΕΕ, θα γίνεται έλεγχος στα χαρτιά(ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από οικονομική κατάσταση και λεπτομερή οικογενειακή κατάσταση) , και μπορεί να καταλήγει στο οικονομικό νομικής ή σε κάποια σχολή του ΠΑ.ΠΕΙ.. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια αλλά πλήρως καυστκή, δε θα γίνεται έλεγχος σε όλους τους ενδιαφερόμενους-ες αλλά σε μικρό αριθμό αυτών μόνο για δημιουργία κλίματος ότι δεν είναι ελεύθερα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η αξιόλογη πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας μπορεί να έχει μάλλον πιο εύκολη την επαγγλεματική κατάρτιση μιας και..μερικά μάτια θα κοιτάξουν αλλού.

PAINTER έγραψε:οι αιώνιοι φοιτητές.μια μούφα μεγάλη και δέκα παπαγάλοι.μηδενικό κόστος για την κοινωνία.απλά πρέπει να τεντώνουν τα λουριά, για να μην προλαβαίνεις να σκεφτείς τίποτα άλλο.

BM έγραψε:Συγνώμη, αλλά ποιο το κακό για το κράτος αν υπάρχουν αιώνιοι;

ακριβώς, η συμπεριφορά της ''σχολής'' ενάντια στους ''αιώνιους'' φοιτητές είναι ενδεικτική του τί να περιμένει κανείς :yawn: . Ναι, οι αιώνιοι φοιτητές, αυτοί οι τύποι που τους φτιάχνουμε ένα προφίλ με το που ακούμε τις λέξεις, κάποιοι-ες ανίδεοι , άξεστοι, ρεμάλια της κοινωνίας που μπήκαν κατα λάθος στην τέλεια σχολή μας ''ενοχλούνε'' την ομαλότητα, την ηρεμία της συνείδησής μας. Γιατί; Επειδή η σχολή βρήκε και αυτό τον τρόπο να μας θέλει να φοβόμαστε ότι θα γίνουμε σαν αυτά τα ''ρεμάλια'' αν δεν διαβάσουμε, σεβαστούμε την κρίση του καθηγητή, σεβαστούμε τους θεσμούς που στηρίζουν τους καθηγητές(δηλαδή αυτούς που τους δημιουργούνε). Και μετά έρχονται άλλα ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις, που πάω και τί κάνω, αφού είμαι σε αυτή τη σχολή γιατί δε θέλω να τελειώσω όπως οι συνεπείς συνάδελφοί μου, γιατί να μην είμαι κι εγώ αποδοτικός και ευχάριστος στο μάθημα; Γιατί έχω διαφορετικά πιστεύω, και αυτά τα διαφορετικά πιστεύω δε τα θέλει ούτε η δικιά μας ''σχολή'', ούτε καμία άλλη. Ά! Και αφού έχω πιστεύω παρόμοια με αυτούς που μου δώσανε εκείνους τους φακέλους, για ξένοιαστη φοιτητική ζωή κτλ, γιατί αυτοί υποστηρίζον την τακτική ενάντια στους φοιτητές που δεν τελειώνουν τη σχολή όταν τους το λένε οι καθηγητές;
Η πληρότητα του μπλε κάδου είναι ευθέως ανάλογη με το επίπεδο του διαλόγου στο forum..
Άβαταρ μέλους
Nysta

Έτος εισαγωγής: 2009

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Δευτ, 27 Σεπ 2010 11:40 pm

Καλά ντάξει δεν νομίζω ότι οι αιώνιοι "μας χαλάνε την κανονικότητα της διδασκαλίας" με τη...διαφορετικότητά τους. Το χεις παραφιλοσοφήσει το θέμα. Απλά από τη στιγμή που δεν επιβαρύνουν το ίδρυμα (μέσω πάσο, δωματίου σε φοιτητική εστία, κάρτας σίτισης κ.ο.κ) δεν θεωρώ ότι είναι το πρόβλημα στην ελληνική παιδία.

Ίσα-ίσα, είναι τελείως βάρβαρο να λες ότι "στα 6 χρόνια σε πετάω". Ξέρω περιπτώσεις που ο άλλος είχε προβλήματα υγείας, ή προσωπικά (ξέρω και άτομα που...έκαναν οικογένεια) και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν παράλληλα με τη σχολή. Να τους σταυρώσουμε;
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος

Δημοσίευσηαπό MAKIA182 » Τρί, 28 Σεπ 2010 12:26 am

Συμφωνω merde_conserve. Αντε πες για λογους υγειας μπορεις να το δικαιολογησεις με χαρτια απο νοσοκομεια και με γνωματευση απο υγειονομικη επιτροπη. Αλλα σε περιπτωση που δε παρακολουθεις γιατι ετσι ρε παιδι μου σου την εδωσε και θεσ να γινεις ιεραποστολος στο Τιμπουκτου (για να ελαφρυνουμε λιγο και την κουβεντα :lol: ), ποιο ακριβως ειναι το προβλημα; ουτε πασο επαιρνες, ουτε στα εξαμηνα γραφοσουν να πεις οτι δημιουργοταν προβλημα με υπεραριθμο-πλασματικο αριθμο φοιτητων. Θα πεις τωρα ξεφραγκο αμπελι ειναι η σχολη; Ας μπει πλαφον τι να πω αλλα να μετρανε περισσοτεροι παραμετροι. Ας μην ειναι εκδικητικο το συστημα αλλα να βοηθα το φοιτητη. Αλλωστε η σχολη μας δυσκολα ολοκληρωνεται σε 5 ακριβως χρονια...
Γενικα ναι πιστευω οτι πρεπει να γινουν αλλαγες και να παραδειγματιστουμε απο τα ξενα πανεπιστημια. Αλλα να υπαρχει και η αναλογη προσαρμογη στα ελληνικα δεδομενα. Μπορει οι Πανελληνιες ναι εχουν αρκετα αρνητικα αλλα δινουν στο καθενα την ευκαιρια να επιλεξει απο ολα τα πεδια-πανεπιστημια. Γραφω δηλ στο μηχανογραφικο μου Πολιτικων Μηχανικων Εμπ, Νοσηλευτικη, Διαιτολογια, κατι φιλολογικο-θεωρητικο μετα και ας χανω 2000 μορια. Υπαρχει καποιας μορφης... ευελιξια (αν μπορω να χρησιμοποιησω αυτον τον ορο). Γιατι να μπω σε προπαρασκευαστικο ετος γενικα στο ΕΜΠ και στην καλυτερη να καταληξω στους Ναυπηγους, που δεν ηταν επιλογη μου; Στη χειροτερη και αλλο προπαρασκευαστικο ετος στο εμπ, στο καποδιστριακο.... :crazy2:
“You never change things by fighting the existing reality.
To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”

~Richard Buckminster Fuller
MAKIA182 Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2009

Δημοσίευσηαπό gandalf » Τρί, 28 Σεπ 2010 12:28 am

Επίσης μετά απο "αυτά", θα ακολουθήσει η πιο εκ των έσω και εξειδικευμένη επίθεση, αρχικά με το πρόγραμμα σπουδών, να περιμένετε σύντομα να ακούσουμε προτάσεις ότι έχουμε παρα πολλά μαθήματα, και να μειωθούν σε 40 κτλ, ήδη όσα χρόνια είμαι στη σχολή υπάρχουν καθηγητές (λίγοι μέχρι τωρα) που εκφράζουν τέτοιες απόψεις...Και βέβαια αυτό μπορεί να ακούγεται ουάου μιας και είμαστε συχνά γκρινιάρηδες και μας φαίνονται πολλά τα μαθήματα και έχει δουλειά η σχολή κτλ, αλλά δεν είναι φυσικά τόσο αθώα η "ιδέα"...Ακολουθείτε απο την Διασπαση του πτυχίου, με βαση τις κατευθύνσεις και παραπέρα, και φυσικά μετά στο επάγγελμα με κατάργηση της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιώματων...Ήδη πριν λιγο στην τηλεόραση, ο Παναρετος, το γνωστό τσουτσέκι του υπουργείου παιδείας έλεγε, φωτογραφίζοντας φυσικά το πολυτεχνείο και τις άλλες πολυτεχνικές σχολές, ότι "υπαρχουν σχολές με 70 μαθήματα και αυτό δεν χρειάζεται, και πιέζονται χωρίς λόγο οι φοιτητές, και δεν γίνεται πουθενά στο εξωτερικό κτλ". Φυσικά αυτό είναι ψέμα γιατί και στο εξωτερικό δεν νομίζω πως υπάρχει καμιά σχολή πολιτικών μηχανικών ας πούμε με 5 χρονια σπουδών σύνολο (έστω bsc+msc) που να έχει 40 μαθήματα...Μάλλον καποιοι ονειρεύονται 3τους φοίτησης σχολές της Αγγλίας...

Off topic:
Σχετικά με τους "αιώνιους" ας μην το συζητάμε καν, όποιος είναι μέσα ξέρει ότι δεν υφίστανται καν ως πρόβλημα, το χρησιμοποιεί τώρα η Διαμαντοπούλου σαν πυροτέχνημα όπως και οι προκάτοχοι της γιατί ακούγεται πιασάρικο στον τηλεθεατή των 8.
Τελευταία επεξεργασία από gandalf και Τρί, 28 Σεπ 2010 12:31 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό FREEMAN » Τρί, 28 Σεπ 2010 12:30 am

Πες τα βρε merde!Μπροστα στο γραμμα του νομου χανεται και η τελευταια ανθρωπια.γι αυτους ειμαστε μονο αριθμοι.Δεν ειμαστε ο Κωστας,ο Γιωργος,η Μαρια που εχουμε λειωσει στα θρανια τοσα χρονια απο το πρωι μεχρι το βραδυ!γι'αυτους φταινε μονο οι φοιτητες,λες και δε ματωνουμε για να βγουμε απο μια σχολη,λες και μας δινουν το πτυχιο δωρεαν.οποιος σκαβει το λακκο ομως....
FREEMAN

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Τρί, 28 Σεπ 2010 12:43 am

Πες τα βρε merde!Μπροστα στο γραμμα του νομου χανεται και η τελευταια ανθρωπια.γι αυτους ειμαστε μονο αριθμοι.Δεν ειμαστε ο Κωστας,ο Γιωργος,η Μαρια που εχουμε λειωσει στα θρανια τοσα χρονια απο το πρωι μεχρι το βραδυ!γι'αυτους φταινε μονο οι φοιτητες,λες και δε ματωνουμε για να βγουμε απο μια σχολη,λες και μας δινουν το πτυχιο δωρεαν.οποιος σκαβει το λακκο ομως....

Εγώ έχω διαπιστώσει ότι από τη σχολή φτύνεις λίγο αίμα για να βγεις. Θυμάμαι ακόμα τα λόγια του πατέρα μου που έλεγε (αφού είδε ότι πέρασα) ότι "η χαρά σου θα κρατήσει για λίγο, γιατί πιο εύκολα μπαίνεις απ'ότι βγαίνεις". Και αυτό ισχύει στο ακέραιο. Εδώ δεν είμαστε παιδαγωγικά, με 9.5 στα 4 χρόνια για όλους. Εδώ ματώνεις για να βγεις. Και ή έχεις άριστο προγραμματισμό και όρεξη εξ'αρχής και βγαίνεις στα 5 (πραγματικά μαγκιά σου), ή περνάς από διάφορες φάσεις, κάτι σου τυχαίνει βρε αδελφέ μέσα σε 5 χρόνια, και χάνεις κάποιο χρόνο. Γιατί να ποινικοποιείται τόσο πολύ αυτός ο χρόνος;

Ε εντάξει ας εξαιρέσουμε extreme περιπτώσεις...άσπρων μαλλιών, που και πάλι είναι ελάχιστες. Αυτοί πια δεν θέλουν να βγουν για να δουλέψουν, έχουν κάνει τη ζωή τους. Για το γαμώτο το θέλουν το πτυχίο. Και πάλι, αυτούς γιατί να τους διώξεις αφού δεν επιβαρύνουν σε τίποτα εκτός από ένα σκαμνί και ένα σχεδιαστήριο στο Γκίνη κάθε Φλεβάρη-Ιούνη-Σεπτέμβρη;

@ gandalf Εντάξει, όπως πάντα ο αριθμός των μαθημάτων είναι ένα πρόβλημα το οποίο λύνεται με δύο τρόπους:
α.) με εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων, κρατώντας παράλληλα τον χαρακτήρα του ιδρύματος και του πτυχίου ως έχει, δηλαδή αλλαγή της στρατηγικής των σπουδών αλλά με προϋπόθεση τη διατήρηση της ποιότητάς τους.
β.) με "μετάλλαξη" του ιδρύματος στα πρότυπα της Μπολόνια, 3+2, Bachelor-Master, κ.ο.κ.

το (β.) προφανώς δεν το θέλουμε, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ηπειρωτικό μοντέλο εκπαίδευσης που βγάζει διπλωματούχους μηχανικούς με ισχυρό πτυχίο και όχι αναλώσιμους υπαλληλάκους με τυφλή εξειδίκευση. Το (α.) όμως το βλέπω ως τη βέλτιστη λύση, που θα μας απαλλάξει από τα πολλά (δυστυχώς) άχρηστα μαθήματα που έχουμε. Γιατί έχω την εντύπωση σε ΠΟΛΛΑ μαθήματα ότι απλά...ταϊζουμε ως ΕΜΠ τους διδάσκοντες, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα στη διδασκαλία. Άνετα δηλαδή τα 67 μαθήματα είναι πολλά, αφαιρούν χρόνο και όρεξη από άλλα πιο σημαντικά μαθήματα, και βοηθούν στην "εντατικοποίηση" που έχει γίνει καραμέλα πια.

Δηλαδή είσαι κατά της εντατικοποίησης αλλα υπέρ του να διατηρηθούν τα μαθήματα ως έχει; Μου φαίνεται ότι μια τέτοια γνώμη αλληλοαναιρείται.

Σεντονάρα

Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος

Δημοσίευσηαπό gandalf » Τρί, 28 Σεπ 2010 12:56 am

Ρε εντάξει 67 μαθήματα είναι πολλά δεν λέω το αντίθετο (αν και πλεον 64 ειναι νομιζω), και οκ μπορείς να τα μειώσεις σε κάποιο βαθμό, αλλά το πόσο είναι αρκετά κρίσιμο...αν πχ η συζήτηση θα γίνεται για 58 ξέρω γω ή για 40, το τράβηξα και γω λίγο αναποδα γτ το 40 είναι το ανησυχητικό...Κατα τ'αλλα εντάξει και γω μπορώ να σου βρω 5 μαθήματα που θεωρω εντελως αχρηστα και αλλα 5 "αχρηστα" που απλα πρεπει να αλλαξει ο τροπος που διδασκονται, να μην ειναι απαρχαιωμένα κτλ (βλ πχ. ενεργειακή τεχνολογία)

Όσο για την εντατικοποίση, το θέμα είναι να μην "τρέχουμε" χωρίς λόγο, απλά και μονο για να ασχολούμαστε συνέχεια με τη σχολή και να βγούμε μετα ρομποτάκια στην αγορά εργασίας...απο εκεί και πέρα το εννιαίο και ισχυρό πτυχίο, "παλαιού" τυπου ας πουμε που λέμε πως θέλουμε έχει και το τίμημα του, η σχολή θα έχει δουλειά και δύσκολη δουλειά δεν γίνεται αλλιώς...
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό stallion » Τρί, 28 Σεπ 2010 10:18 am

Ωραια πραγματα...
Οι αξιες προσαρμοζονται σε ο,τι εχουμε μπροστα στα ματια μας ενω οι ιδεολογιες παρακαμπτουν οποια γεγονοτα τις αμφισβητουν.
stallion

Έτος εισαγωγής: 2007

Δημοσίευσηαπό shaman » Τρί, 28 Σεπ 2010 12:39 pm

συγγνωμη αν εχει απαντηθει ηδη αλλα .. υπαρχουν , αυτη τη στιγμη για τους παλιους, συγκεκριμενα ετη φοιτησης κ μετα διαγραφομαστε???
shaman

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες