από akis » Τρί, 06 Σεπ 2011 11:06 am
Λοιπόν για να μην λες chris_z ότι όποιος θέλει λέει ψέματα ιδού τι εννοούμε όταν λέμε κατάργηση της δωρεάν Παιδείας (καλά για το δημόσια δεν νομίζω να έχει κανείς αμφιβολία):
(από το νομοσχέδιο)
α) Πόροι των Α.Ε.Ι. είναι:
αα) η κρατική επιχορήγηση σύµφωνα µε την προηγού-
µενη παράγραφο,
ββ) οι πρόσοδοι που προέρχονται από την αξιοποίηση
της περιουσίας τους,
γγ) χρηµατοδοτήσεις από οποιαδήποτε πηγή που σχε-
τίζονται µε την επιστηµονική έρευνα, την ανάπτυξη και
την επιστηµονική µελέτη,
δδ) δωρεές, κληρονοµίες και κληροδοσίες και
εε) πόροι από κάθε άλλη πηγή.
Γεια σας είμαι ένα παράθυρο για δίδακτρα κι αν η σχολή μου δεν πληρεί τα κριτήρια που θα θέσουν άλλοι για μένα (εγώ καταλαβαίνω ότι είναι κριτήρια της αγοράς αλλά αν εσύ πες δεν το καταλαβαίνεις) τότε δεν θα έχει καμιά χρηματοδότηση (ούτε από το κράτος ούτε από τους ιδιώτες) κι είτε η σχολή μου θα κλείσει είτε εγώ θα ανοίξω...
Επίσης όσον αφορά τα μεταπτυχιακά (πέρα απ ότι φαίνεται να μη σε πειράζει που υπάρχουν δίδακτρα τώρα) αυτό που γίνεται δεν είναι ότι απλά επιβεβαιώνεται πάλι ότι υπάρχουν δίδακτρα σε αυτά αλλά ότι σπουδές οι οποίες τώρα ανήκουν στον προπτυχιακό κύκλο σου λένε ότι θα ανήκουν στον μεταπτυχιακό άρα θα πληρώνεις (5ετή για εμάς άρα για τις ίδιες γνώσεις θα πληρώνουμε 2 χρόνια δίδακτρα - 4ετή για τους περισσότερους άρα για ένα χρόνο - είναι ο περίφημος χωρισμός της Μπολώνια σε bachelor και master που πολλοί μπορεί να επιβεβαιώσουν ότι υποβάθμισε την επιστημονική μόρφωση και την κατέστησε απλή κατάρτιση).
Ακόμα προγράμματα δια βίου μάθησης στα οποία υπάρχουν δίδακτρα και τα οποία μέχρι τώρα δεν χρειάζονταν εφόσον το πτυχίο ήταν ενιαίο και το λέω κυρίως με την έννοια του ότι επιστημονικά με το πρόγραμμα σπουδών είχες στέρεες γνώσεις και προσαρμοζόσουν χωρίς επανακατάριση στις αλλαγές.
Συνεχίζω: ιδιωτικοποίηση και ιδιοποίηση από κάποιους των φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση) αφού θα τις διαχειρίζονται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Τέλος, τα ΚΕΣ (ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στα οποία πληρώνεις έτσι) αναγνωρίζονται αφού σύμφωνα με λεγόμενα της Υπουργού κάποιος θα μπορεί αφού τελειώσει ένα τέτοιο κολέγιο να συνεχίσει στο Πανεπιστήμιο για να συμπληρώσει πιστωτικές μονάδες.
ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.......
akis:-Πάμε για καφέ;
lybe:-Περιμένεις λίγο να πάω τα δίδακτρα στη Γραμματεία;
akis:-ΟΚ. Εγώ τα πλήρωσα χτες. Έμαθα θα σε πάρουν στο πρόγραμμα του ΑΚΤΩΡΑ.
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.