Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευσηαπό kostas24 » Τετ, 31 Αύγ 2011 9:21 pm

Συναδελφοι οι μεταβατικες διαταξεις που αφορουν εμας (οσους μπαινουν 2ο ετος και πανω) ανακοινωθηκαν η οχι?και αν οχι για ποτε το βλεπουμε?Πιστευω πως αυτο αφορα εμας πιο πολυ
kostas24

Έτος εισαγωγής: 1990

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Παρ, 02 Σεπ 2011 3:15 pm

Επειδή πολλά έχουν λεχθεί στο παρόν τόπικ για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου παραθέτω τη γνωμοδότηση του κ.Χρυσόγονου (καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ):
2011-08-23_117243_gnomodothsh_Chrysogonou.pdf
(565.81 KiB) Έχει μεταφορτωθεί 269 φορές
Επίσης, να προσθέσω ότι η όποια νομοθεσία ή το όποιο θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ευαγγέλιο ή θεϊκή εντολή αλλά οφείλει να συγκροτείται με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες (κατά συνέπεια το αν μια μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί ή όχι είναι ζήτημα πολιτικοκοινωνικό και μόνο και όχι κοινοβουλευτικό)...
Πηγή: http://www.ntua.gr/thesmiko-plaisio/
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2008

Δημοσίευσηαπό chris_z » Δευτ, 05 Σεπ 2011 11:40 pm

Βρήκα κάτι που θα σας αρέσει: τα φοιτητικά δάνεια που όλοι κατηγορούν υπήρχαν και στον προηγούμενο νόμο,δεν είναι κάτι καινούργιο..
http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomot ... 549_07.htm άρθρο 13..
chris_z

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό akis » Τρί, 06 Σεπ 2011 2:20 am

Ναι chris_z ο νόμος αυτός που παραθέτεις είναι εκείνος της Γιαννάκου το 2007... Και τότε οι φοιτητές είχαν ξεσηκωθεί και τον είχαν ανατρέψει... Οι προηγούμενοι νόμοι δεν έλεγαν τίποτα για φοιτητικά δάνεια ακριβώς γιατί διέπονταν από το πνεύμα της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας 9χωρίς να τους υπερασπίζομαι ολοκληρωτικά)...
akis:-Πάμε για καφέ;
lybe:-Περιμένεις λίγο να πάω τα δίδακτρα στη Γραμματεία;
akis:-ΟΚ. Εγώ τα πλήρωσα χτες. Έμαθα θα σε πάρουν στο πρόγραμμα του ΑΚΤΩΡΑ.
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.
akis
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Τρί, 06 Σεπ 2011 3:38 am

Chris_z υπάρχει κάποια ψυχική ανάγκη να θες να βγάλεις άκυρη την όποια φωνή εναντίωσης στο καθεστώς (ή αντίστοιχα να βγάλεις λάδι την εκάστοτε κυβέρνηση)?Δεν λέω καλά κάνεις και το ερευνάς, αλλά με τόσο ψάξιμο που κάνεις σε κάθε τι που λέμε, λογικά τώρα θα έπρεπε να είσαι πρώτη μούρη στις καταλήψεις :twisted:
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos

Δημοσίευσηαπό dimos » Τρί, 06 Σεπ 2011 10:09 am

Off topic:
Ναι γιατί ως γνωστόν στις καταλήψεις μαζεύονται μόνο ψαγμένα άτομα.
Spoiler: show
EPIC FAIL
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.

(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;)
Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό chris_z » Τρί, 06 Σεπ 2011 10:31 am

Όσο και εσύ έχεις την ψυχική ανάγκη να επαναστατείς για οτιδήποτε αλλάζει (ο καθηγητής στα αστικά υδραυλικά είχε πει ότι η στασιμότητα δεν είναι ζωή αλλά ότι η ζωή κρύβεται στις αλλαγές..) εγώ έχω τη ψυχική ανάγκη να ανοίξει επιτέλους η σχολή μου! Ο νόμος έχει και θετικά και αρνητικά,διαφορετικά βέβαια για τον καθένα. Απλώς θέλω να τονίσω πως δεν είναι τόσο καταστρεπτικός για τα πάντα όπως όλοι επιμένουν. Φυσικά κάνω έρευνα γιατί δεν δέχομαι άκριτα ότι μου λένε, έχουν ακουστεί γενικά πολλά ψέματα (ηθελημένα ή μη) όπου ευτυχώς έκατσα και τα έψαξα και βρήκα πως δεν ισχύουν. Και όσο καταστρεπτικός και να είναι λύση δεν είναι το να κλείνετε τη σχολή (και μάλιστα όπως είπε και ο Νύστα για να κάνετε πορείες χωρίς το άγχος της εξεταστικής), αφού δεν σας αρέσει λύση είναι ο δρόμος, λύση είναι η κατάληψη του υπουργείου, αλλά εκεί δεν πάτε... Όταν κάποιος δεν θέλει κατάληψη ρωτάτε μια εναλλακτική, ορίστε!!! Και μία παρομοίωση που άκουσα πρόσφατα: η μαμά δεν μου δίνει χαρτζιλίκι και εγώ για τιμωρία κλειδώνομαι μες στο δωμάτιο μου, φοβερή αντίδραση!
chris_z

Δημοσίευσηαπό akis » Τρί, 06 Σεπ 2011 11:06 am

Λοιπόν για να μην λες chris_z ότι όποιος θέλει λέει ψέματα ιδού τι εννοούμε όταν λέμε κατάργηση της δωρεάν Παιδείας (καλά για το δημόσια δεν νομίζω να έχει κανείς αμφιβολία):

(από το νομοσχέδιο)
α) Πόροι των Α.Ε.Ι. είναι:
αα) η κρατική επιχορήγηση σύµφωνα µε την προηγού-
µενη παράγραφο,
ββ) οι πρόσοδοι που προέρχονται από την αξιοποίηση
της περιουσίας τους,
γγ) χρηµατοδοτήσεις από οποιαδήποτε πηγή που σχε-
τίζονται µε την επιστηµονική έρευνα, την ανάπτυξη και
την επιστηµονική µελέτη,
δδ) δωρεές, κληρονοµίες και κληροδοσίες και
εε) πόροι από κάθε άλλη πηγή.

Γεια σας είμαι ένα παράθυρο για δίδακτρα κι αν η σχολή μου δεν πληρεί τα κριτήρια που θα θέσουν άλλοι για μένα (εγώ καταλαβαίνω ότι είναι κριτήρια της αγοράς αλλά αν εσύ πες δεν το καταλαβαίνεις) τότε δεν θα έχει καμιά χρηματοδότηση (ούτε από το κράτος ούτε από τους ιδιώτες) κι είτε η σχολή μου θα κλείσει είτε εγώ θα ανοίξω...

Επίσης όσον αφορά τα μεταπτυχιακά (πέρα απ ότι φαίνεται να μη σε πειράζει που υπάρχουν δίδακτρα τώρα) αυτό που γίνεται δεν είναι ότι απλά επιβεβαιώνεται πάλι ότι υπάρχουν δίδακτρα σε αυτά αλλά ότι σπουδές οι οποίες τώρα ανήκουν στον προπτυχιακό κύκλο σου λένε ότι θα ανήκουν στον μεταπτυχιακό άρα θα πληρώνεις (5ετή για εμάς άρα για τις ίδιες γνώσεις θα πληρώνουμε 2 χρόνια δίδακτρα - 4ετή για τους περισσότερους άρα για ένα χρόνο - είναι ο περίφημος χωρισμός της Μπολώνια σε bachelor και master που πολλοί μπορεί να επιβεβαιώσουν ότι υποβάθμισε την επιστημονική μόρφωση και την κατέστησε απλή κατάρτιση).

Ακόμα προγράμματα δια βίου μάθησης στα οποία υπάρχουν δίδακτρα και τα οποία μέχρι τώρα δεν χρειάζονταν εφόσον το πτυχίο ήταν ενιαίο και το λέω κυρίως με την έννοια του ότι επιστημονικά με το πρόγραμμα σπουδών είχες στέρεες γνώσεις και προσαρμοζόσουν χωρίς επανακατάριση στις αλλαγές.

Συνεχίζω: ιδιωτικοποίηση και ιδιοποίηση από κάποιους των φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση) αφού θα τις διαχειρίζονται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Τέλος, τα ΚΕΣ (ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στα οποία πληρώνεις έτσι) αναγνωρίζονται αφού σύμφωνα με λεγόμενα της Υπουργού κάποιος θα μπορεί αφού τελειώσει ένα τέτοιο κολέγιο να συνεχίσει στο Πανεπιστήμιο για να συμπληρώσει πιστωτικές μονάδες.

ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.......
akis:-Πάμε για καφέ;
lybe:-Περιμένεις λίγο να πάω τα δίδακτρα στη Γραμματεία;
akis:-ΟΚ. Εγώ τα πλήρωσα χτες. Έμαθα θα σε πάρουν στο πρόγραμμα του ΑΚΤΩΡΑ.
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.
akis
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό chris_z » Τρί, 06 Σεπ 2011 11:23 am

Πάτα αναζήτηση με control+F στο νέο νόμο, βάλε τη λέξη διδακτρ. Εμφανίζεται 3 φορές, στο άρθρο 8, 11 και 43. Στα πρώτα 2 λέει ότι το συμβούλιο του ιδρύματος μπορεί να αποφασίσει δίδακτρα μόνο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, και στο 3ο για τις σπουδές δια βίου μάθησης,οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το ενιαίο πτυχίο ή όχι. Άρα το συμβούλιο του ιδρύματος δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει δίδακτρα στο προπτυχιακό.
Στο άρθρο 30 λέει ότι κάθε ίδρυμα μπορεί να ορίσει πρώτο κύκλο σπουδών με ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 180 πιστωτικές μονάδες(60 μονάδες το έτος), άρα ένα προπτυχιακό απαιτείται να έχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 έτη. Δεν λέει ότι τα επόμενα θεωρούνται μεταπτυχιακό.
''ορίζεται το σύνολο των πι-
στωτικών µονάδων που απαιτούνται για την απονοµή τίτ-
λου σπουδών από όλα τα οµοειδή προγράµµατα σπου-
δών, λαµβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες εξελίξεις
σε κάθε επιστηµονικό πεδίο, στον Ευρωπαϊκό Χώρο Α-
νώτατης Εκπαίδευσης.''
Άρα ανάλογα με το αντικείμενο της σχολής οι απαραίτητες πιστωτικές μονάδες, άρα και έτη ποικίλουν, αλλά είναι κατ'ελάχιστον 3.
chris_z

Δημοσίευσηαπό Lost.in.Athens » Τρί, 06 Σεπ 2011 11:37 am

Κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις (χωρίς να έχω την όρεξη να καναανοίξω "κουβέντα"):
Αν το πρόγραμμα σπουδών μας γίνει 3+2 όπως το αγγλικό πρότυπο θα φταίει το πολυτεχνείο που αποφάσισε κάτι τέτοιο και μόνο αυτό! Δεν επιβάλλει κάτι τέτοιο ο νόμος! Οπότε αν ιδρυθεί κάποια σχολή με 3 χρόνια σπουδών θα το έχει αποφασίσει το ίδιο το ίδρυμα και όχι ο νόμος...
Οι φοιτητικές εστίες εδώ και χρόνια γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης αιωνίων φοιτητών που μετενοικιάζουν με το αζημίωτο τις εστίες που τους παρέχει δωρεάν το κράτος. Οπότε τώρα δεν υπάρχει καθόλου διαχείριση, ούτε ιδιωτική, ούτε δημόσια. Για αυτό το θέμα δεν άκουσα κουβέντα από την αριστερά, την οποία την νοιάζει βέβαια ο φτωχός λαός... Αν δεν κάνω λάθος η σίτιση ανατίθεται και τώρα σε ιδιώτες.
Τα ΚΕΣ έχουν αναγνωριστεί από πέρυσι (δεν είναι νέο του νόμου), καθώς δικαστήρια έχουν δικαιώσει άτομα που μέσω των ΚΕΣ έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αισχρό, δεν λέω... Δικλείδες στο θέμα αυτό θα υπάρξουν μόνο αν το πάρει απόφαση η ΕΕ (πέρα από τις εξετάσεις που μπορεί να επιβάλλει κάθε κράτος).
Lost.in.Athens
Επίτιμο μέλος

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες