Εγω παλι απο την αρχη οταν βγηκε το πρωτο post ηθελα να κανω commenting με βαση κυριως αυτα που εδωσε η lydia γιατι και εγω μονο ως απλη ονομαστικη αναφορα τους ειχα τους provos, γιατι απο οσο φαινεται μετα το εξαντλητικο (τα παντα) διαβασμα που τους ερηξα, τα πραγματα δεν ηταν και τοσο "ροδινα"-"ιδανικα" για αυτο το κινημα, και οσους υποστηρικτες και αν βρηκαν σε συντομο χρονικο διαστημα, φαινεται πως ταυτοχρονα βρηκαν και επικριτες, τοσο καλοβουλους και ειλικρινεις οσο και κακεντρεχεις, τοσο εξωτερικους οσο και εσωτερικους. Λεω δε εσωτερικους γιατι μεσα στο κειμενο του 2ου link αναφερει καπου στις 3-4 φορες τις εσωτερικες τους αδυναμιες-αντιδικιες-ταλαντευσεις που αποδεικνυαν και την ευθραυστοτητα (για να μη δωσω ενα βαρυ χαρακτηρισμο οπως σαθροτητα) της ιδεολογικης τους βασης. Θα μου πεις κακο ειναι που δεν ειχαν συγκεκριμενη ιδεολογικη βαση και ειχαν τον πλουραλισμο στο εσωτερικο τους; Εγω θα σου πω, πως τελικα την απαντηση δεν θα τη δωσω καν εγω: σε πολλες περιπτωσεις την διναν-προεβλεπαν-εκτιμουσαν οι ιδιοι, οταν βλεπαν
την παροδικοτητα του φαινομενου που ειχαν δημιουργησει. Εν τελει μεχρι και οι ιδιοι και προς τιμην τους παραδεχτηκαν πως επρεπε να αυτοδιαλυθουν γιατι "Provo has to disappear because all the Great Men that made us big have gone" οπως ειπε και ο Stolk. Και εδω ειναι που .."μυριζει" η υποθεση οταν ξαφνικα ανακαλυπτουν πως δεν εχουν παντα τα περιθωρια και ηταν μονο κατι εφημερο το να ειναι οι teasers της αστυνομιας, για να πετυχουν τη κοινωνικη αλλαγη που επιθυμουν. Εξαλλου εχει αποδειχτει ΑΠΕΙΡΕΣ φορες πως μονο το humiliating των αρχων και της αστυνομιας δεν βγαζει σε κατι πιο βαθυ, πιο ιστορικο αν θες. Ειναι προσκαιρη εικονικη "υπεροχη" απεναντι στην ισχυροτητα του αντιπαλου αλλα ΔΕΝ του επιβαλλει ορους μετασχηματισμου της κοινωνιας. Γενικως στο τελος κατι τετοιο απομονωνεται παντα γιατι καταληγει να γινεται σκετος επιδεικτισμος απεναντι στις αρχες και στηριζεται σε μια θεωρητικη παραδοχη που μαλλον δεν εχει βαση: ο εχθρος αντλει τη δυναμη του απο καποιο μυστηριο "κοινωνικο προγραμματισμο" ωστε οταν καποιος τον τσιγκλισει με επαρκη τροπο να αποδιοργανωνεται μεχρι και σε τερματικο βαθμο ωστε η κοινωνια να απελευθερωθει απο αυτον τον παρωχυμενο προγραμματισμο της και μπλα μπλα.. Λαθος. Η κοινωνια δεν "προγραμματιζεται" και γενικως δεν ειναι "λειτουργικο συστημα" για να το επιδιωκεις το βραχυκυκλωμα της, που θα την μπλοκαρει για παντα. ΜΕ το να ξεγελασεις την αστυνομια ωστε να καταληγει να ριχνει γκλομπιες στους προσκεκλειμενους του βασιλικου ζευγους, ακομα και να την αποδιοργανωνεις σε ενα ορισμενο χρονικο διαστημα, αν δεν υπαρχει και πολιτικοιδεολογικη προετοιμασια, θα το (ξανα)χασεις το παιχνιδι.
Γενικως η λογικη τους εδω (αλλα και γενικα) ηταν πολυ τεχνικιστικη/συμπεριφοριστικη. Ψαχνανε συνεχως το μαγικο password να καλωδιωθουν κατευθειαν με τα μυαλα του κοσμου, να τους υποκινησουν το ενδιαφερον απο τις πιο αμεσες και ενστικτωδικες αντιδρασεις του μεσα απο καποιες "ξεκλειδωτικες" πρωτοτυπιες. Ομως τελικα οσο δεν εχεις μια πιο γερη και σταθερη δεσμευση και οχι ..ενθουσιασμο και μονο(!) οι οποιες προσπαθειες σου θα χαθουν εξ αναγκης, ακομα και οταν δημιουργουνται για λιγο χρονο, οπως εδω. Αυτα τα σβηνει μονη της η ιστορια. Δεν λεω οτι δεν κανανε επιμονη δουλεια, απλα λεω οτι επικεντρωσανε στις αιχμες υπερβολικα πολυ, σε happenings οπως το λενε και οι ιδιοι. Μα η ιστορια δεν ειναι στιγμιοτυπα.. συν του οτι ο αντιπαλος αναδιατασσεται παντα και δεν μενει παντα σε ιδεοληπτικο mode να πιστευει οτι εισαι "κρατικος τρομοκρατης" και να προκρινει μονιμως την καταστολη σου! Τους ετυχε που πετυχαν τον υπερσυντηρητικο δημαρχο και αρχηγο της αστυνομιας και στησανε ολοκληρο το θεατρικο πανω τους. Συντομα ομως ακομα και αυτα τα 2 προσωπα αρχισαν να αλλαζουν τακτικη (αν και στο τελος πηραν ποδι και οι 2 απο τις θεσεις τους). Τους απομονωσαν κοινωνικα και πολιτικα (δες εδω στο 2ο link της lydia πως κατα την υστερη περιοδο πολλοι δημοτικοι συμβουλοι, και ο γραμματεας του υπ. Μεταφορων αρχισαν να ενσωματωνουν δικα τους αιτηματα - θα πω πιο κατω το γιατι) και τους συρρικνωσαν.
Καπως ετσι εγω βλεπω οτι σε 2 χρονια διαλυθηκε το κινημα τους, χωρις ελπιδα επανεμφανισης. Επιμεινανε παρα πολυ σε τεχνικισμους της εικονικης-"θεαματικής" κοινωνικης προκλησης, ενδωσανε αρκετα σε αυτο που εγω αποκαλω "πολιτικο marketing" και απο τα λιγα θετικα που πετυχαν ηταν να σπασουν τον συντηρητισμο της ολλανδικης κοινωνιας, να πειραματιστουν αρκετα, να προωθησουν καποια δικα τους αιτηματα περι ποδηλατοδρομων τα οποια βεβαια εμενα προσωπικα, σορυ που το χαλαω, δεν με εκπλησσει καθολου που ο υπ.Μεταφορων τα ενεκρινε εν τελει! Το νεο πολεοδομικο μοτιβο στην Δυση πλεον και ηδη επεξεργασμενο απο εκεινες τις δεκαετιες ειναι ενα νεο ειδος ουρμπανισμου (
http://en.wikipedia.org/wiki/New_urbanism) που ΗΔΗ ειχε εγκρινει λειτουργιες ποδηλατοδρομων και την ολη αναζοωγονηση της πολης! Συμπτωση συμφεροντων λοιπον, αρα ..νικη; Ε στο περιπου (στο περιπου, για πολλους λογους που θελουν μεγαλυτερη αναλυση)..
Εν τω μεταξυ υπαρχουν και μελανα σημεια. Δεν θα σχολιασω τη λογικη που κατεβασαν υποψηφιοτητα στο δημοτικο συμβουλιο και οπως το ιδιο το κειμενο αναφερει καποιοι χτισανε πολιτικαντικες καριερες απο εκει. Αυτο που με τσαντησε οταν το διαβασα ηταν το γεγονος πως οταν τον Ιουνη του 67 σκοτωθηκε ενας εργατης απο την αστυνομια και η εφημεριδα De Telegraaf εγραφε πως πεθανε απο χερι συνεργατη του (!!!!), η απαντηση της ηγεσιας (ε γιατι υπηρχε και τετοια..) των provos απεναντι στο μπουκαρισμα των εργατων και καποιων provos στα γραφεια της εφημεριδας ηταν
η αποκυρηξη της βιας, καταδικη των εργατων, καλεσμα μεσω ραδιοφωνου και τηλεορασης για ψυχραιμια και γενικως διαφορα αλλα τετοια... Ε καπου εκει ειχε χαθει το νοημα..
Τελικως ισως μια καλη κριτικη του τοτε την ειχαν κανει οι καταστασιακοι (οπως αναφερει και το 2o link της lydia) που αν και ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ μειοψηφικοι, ειχαν για τα παντα μια πολυ κοφτερη και ισχυρη κριτικη, σε βαθμο τις μισες φορες να γραφουν με ενα απαξιωτικο, αρχοντικο και ξιπασμενο υφος για τα υπολοιπα. Στο λαθος που κανανε ορισμενοι να τους συγχεουν με τους provos και να χρεωνουν τους δευτερους στους πρωτους ως "η ομαδα των εξυπνων συνεργατων των καταστασιακων, ωστε εκεινοι να διατηρησουν το αφανες profile τους, έχοντας ως κοσμικο βραχιονα τους provos", οι καταστασιακοι απαντουν κοφτα πως
αρνουνται καθε συσχετισμο-δεσμο με το γελοιοδεστατο υποπαιγνιωδη κεντριστικο χαρακτηρα των provos-"διαννοουμενων" και διατηρουν την προβλεψη τους πως το κινημα των provos ηταν ετοιμο να τελειωσει, κατι που δεν αργησε να γινει το Μαη του 67. Ασε που τους κατηγορουσαν κιολας πως ειχαν χαψει το κοινωνιολογικο-δημογραφικο μυθο οτι το προλεταριατο εξαφανιστηκε και εχει ολο αστικοποιηθει. Εγω λεω πως εδω οι καταστασιακοι αν και ως συνηθως αρκετα "αλλεργικοι" στους υπολοιπους,
επεσαν μεσα..Ε με αυτα και με κεινα, αυτο που θελω να πω, σαν αριστερος-με-τραπεζακι και εγω ειναι οτι για τους provos,
ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ, ΕΜΑΘΑ, αλλα με το συμπαθειο, εξακολουθω ΝΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΖΗΛΕΥΩ! Αλλωστε τις μισες τους αδυναμιες τις παραδεχονται και οι ιδιοι, τις αλλες τις υπεδειξε και η ιστορια, τις τελευταιες τους τις κατηγαγαν οι καταστασιακοι. Ήταν σχετικα (πολυυυυ σχετικα) πρωτοτυποι, αλλα καταδικασμενοι ΠΡΟΦΑΝΩΣ..