Επαγγελματικά Δικαιώματα Αποφοίτων Κολλεγίων

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Επαγγελματικά Δικαιώματα Αποφοίτων Κολλεγίων

Δημοσίευσηαπό bell » Πέμ, 08 Σεπ 2011 3:19 pm

Το ΣτΕ δικαιώνει απόφοιτο Ευρωπαϊκού Κολλεγίου
ως προς την αναγνώριση του πτυχίου του

Την 09.05.2010 δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθ. 853/2010 απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει απόφαση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών του Υπ. Παιδείας, με την οποία αυτό είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει σε Πτυχιούχο Βρετανικού Πανεπιστημίου το δικαίωμα να είναι στην Ελλάδα Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, επειδή μέρος των σπουδών του είχαν γίνει σε Κολλέγιο στην Ελλάδα
Το ΣΑΕΙ υποχρεούται τώρα να αναγνωρίσει στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα του Μηχανολόγου Μηχανικού και έτσι εκείνος θα μπορεί να εγγραφεί στο Τ.Ε.Ε.
Είναι η πρώτη ξεκάθαρη απόφαση του ΣτΕ για τέτοιο θέμα και είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί στηρίζεται και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 48 του 1989 αλλά και στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ιδιαίτερα στην C - 274 του 2008.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ δέχεται τα ακόλουθα:

Οι σπουδές που γίνονται σε ελληνικό κολλέγιο υπό την εποπτεία Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου δεν υπόκεινται σε έλεγχο του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος αλλά υπάγονται στην δικαιοδοσία της χώρας όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο.
Η αναγνώριση του Επαγγελματικού Δικαιώματος δεν γίνεται μετά από έλεγχο του περιεχομένου σπουδών του κατόχου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Πτυχίου αλλά με βάση την διαπίστωση, ότι αυτός έχει Πτυχίο και Επαγγελματικά Δικαιώματα αναγνωρισμένα στην χώρα του Πανεπιστημίου.
Η μη αναγνώριση από την Ελλάδα του Κολλεγίου, ως Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, δεν αποτελεί εμπόδιο στην αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων του, αφού αυτά δίδονται από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Ο συγκεκριμένος Έλληνας μηχανικός φοίτησε επί δύο έτη στην Ελλάδα σε κολλέγιο που συνεργάζεται με Βρετανικό Πανεπιστήμιο και απέκτησε Δίπλωμα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου. Στην συνέχεια φοίτησε δύο έτη στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο και απέκτησε το Πανεπιστημιακό Πτυχίο (Bachelor) με βάση το οποίο γράφηκε σαν απλό μέλος στο Βρετανικό Τεχνικό Επιμελητήριο για Μηχανολόγους Μηχανικούς. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάστηκε για τρία έτη ως Μηχανικός και έτσι το Βρετανικό Επιμελητήριο τον δέχτηκε σαν Διπλωματούχο Μηχανικό (Chartered Engineer) με πλήρη σχετικά δικαιώματα στην Μεγάλη Βρετανία.
Τώρα αυτά τα δικαιώματα αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.
Με την ίδια όμως απόφαση ανοίγει ο δρόμος αναγνώρισης για όλους τους κατόχους Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Πτυχίων ανεξαρτήτως από το εάν έκαναν μέρος ή όλα τα έτη σπουδών τους στην Ελλάδα
Είναι ενδιαφέρουσα σύμπτωση το ότι αυτή η απόφαση εκδόθηκε την παραμονή σχεδόν της δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα εφαρμόζεται στην Ελλάδα η νεότερη Ευρωπαϊκή Οδηγία ( η 36 του 2005) για το ίδιο θέμα, που είναι ευνοϊκότερη και απλούστερη από την προϊσχύουσα 48 του 1989.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΑ – ΟΛΑ ΚΑΛΑ, αν ξεχνούσαμε την ταλαιπωρία στην οποία υπέβαλαν χιλιάδες αξιόλογους επιστήμονες οι μονίμως παρανομούσες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας από το 1989 έως σήμερα.
Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα τρέξουν για να άρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις τόσες αδικίες που έχουν διαπράξει.

πηγή:http://www.hca.gr/diafora13.php

τώρα είναι (ή δεν είναι) αλήθεια τα παράπανω...δεν το γνωρίζω...
bell
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Πέμ, 02 Ιούλ 2009 2:35 am
Έτος εισαγωγής: 2003

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Πέμ, 08 Σεπ 2011 3:40 pm

Το άρθρο είναι θολή σούπα.
1. Το όποιο ΔΑΟΤΑΠ αναγνωρίζει επιστημονικές ισοτιμίες. Από αυτή τη σκοπιά η απόφαση είναι αναμενόμενη. Ο ελληνικός στρουθοκαμηλισμός του <που σπούδασες> θα κατέρρεε. Τι πα να πεί κάποια χρόνια στην Ελλάδα απαγορεύεται από τη στιγμή που το <εκεί> "Πανεπιστήμιο" αναγνωρίζει το μπουρ#έλ# του στην Πλατεία Βάθης ως ισότιμο Παράρτημά του. (του "Πανεπιστημίου" :sick: ).
Άλλο πράγμα η επαγγελματική ισοτιμία!
Για την ιστορία ως Chartered Engineer δεν εγγράφεσαι αυτομάτως μετά από 3 έτη επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά μετά από αγριότατες εξετάσεις πιστοποίησης.
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 4405
Εγγραφή: Πέμ, 05 Ιουν 2008 3:24 pm
Έτος εισαγωγής: 1969

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό bell » Πέμ, 08 Σεπ 2011 4:20 pm

@neaoktana

Δεν ξέρω αν είναι θολή σούπα...ειλικρινά είμαι λίγο καχύποπτος με αυτά που λέει το άρθρο, αλλά και με αυτά που λέτε έσεις...

Επίσης, το άρθρο αναφέρεται σε επαγγελματική ισοτιμία για αυτό και λέει ''Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών κλπ.'' .Η επιστημονική ισοτιμία δεν αναλύεται πουθενά στο άνωθεν άρθρο.Επομένως, δεν υπήρχε λόγος να γράψετε για ''το όποιο ΔΟΑΤΑΠ'' κλπ. σχετικά με επιστημονική ισοτιμία.

Όσον αφορά για το Chartered Engineer έχω διαβάσει από το ICE,ότι όντως είναι ''απαιτητικές οι εξετάσεις''...όμως και μόνο στην ιδεά ότι μπορεί να είναι αναληθές το παραπάνω, με την έννοια πως οι εξετάσεις είναι ίδιες με το συντεχνιακό ΤΕΕ (δηλαδή πανεύκολες) για να μπαίνουν όλοι, με τρομάζει...
bell
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Πέμ, 02 Ιούλ 2009 2:35 am
Έτος εισαγωγής: 2003

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Πέμ, 08 Σεπ 2011 4:25 pm

Έχεις δίκαιο για το ''Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών" του Υπουργείου Παιδείας;;;;;;;
Τώρα το συνειδητοποίησα... Νέο φρούτο; Χρειάζεται ψάξιμο.
http://archive.minedu.gov.gr/el_ec_page652.htm
Πάντως, οι εξετάσεις Chartered καμμία σχέση με "εξετάσεις" ΤΕΕ, μάλλον σε <Μ.τ.Ρ.> φέρνουν :eh:
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 4405
Εγγραφή: Πέμ, 05 Ιουν 2008 3:24 pm
Έτος εισαγωγής: 1969

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Lost.in.Athens » Πέμ, 08 Σεπ 2011 4:33 pm

Έχω διαβάσει πρόσφατα και κάτι που μάλλον έχει σχέση με την αναγνώριση πλέον των επαγγελματικών δικαιωμάτων και όχι μόνο των ακαδημαικών. Βέβαια δεν είμαι σίγουρος για τα παρακάτω:
Στο πανεπιστήμιο της Κύπρου οι σπουδές στα πολυτεχνειακά τμήματα διαρκούν 4 χρόνια και όχι 5 όπως εδώ. Έτσι, οι φοιτητές της Ελλάδας που έβγαιναν από εκεί έπρεπε πριν μερικά χρόνια να κάνουν υποχρεωτικά και ένα χρόνο μεταπτυχιακό (επί πληρωμή) ώστε να αναγνωριστεί το πτυχίο τους στο ΤΕΕ. Το άρθρο όμως που είχα διαβάσει ανέφερε ως εναλλακτική επιλογή τα τελευταία χρόνια την εγγραφή στο αντίστοιχο ΤΕΕ της Κύπρου, όπου απαιτούνται 4 χρόνια σπουδών και πλέον με την επαγγελματική αναγνώριση θα μπορούσαν να γραφτούν και στο ΤΕΕ της Ελλάδας χωρίς να χρειάζεται ο επιπλέον χρόνος. Όλα τα παραπάνω με μια επιφύλαξη...
Lost.in.Athens
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2227
Εγγραφή: Κυρ, 07 Δεκ 2008 6:03 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό bell » Πέμ, 08 Σεπ 2011 4:34 pm

Κύριε neaoktana,

σίγουρα το υπουργείο παιδείας έχει βγάλει πολλά φρούτα σαν αυτό...και δυστυχώς θα βγουν στο μέλλον πολλά περισσότερα. Σκεφτείτε μια μαζική κίνηση όλων των αποφοίτων κολλεγίων προς αυτήν την κατεύθυνση, θα γίνει ''μπουρδέλο''.

Επίσης, ως πιο παλιός, μήπως ξέρετε γιατί κατάντησαν οι εξετάσεις του ΤΕΕ ως έχουν???
bell
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Πέμ, 02 Ιούλ 2009 2:35 am
Έτος εισαγωγής: 2003


Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες