Άρθρο Κουτσογιάννη & Καρλαύτη για την αξιολόγηση

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Άρθρο Κουτσογιάννη & Καρλαύτη για την αξιολόγηση

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Παρ, 03 Δεκ 2010 2:02 am

Οι κκ. Μ. Καρλαύτης και Δ. Κουτσογιάννης, μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ, γράφουν:

Ακούγονται επικρίσεις ότι σε διάφορες κατατάξεις που δημοσιεύονται το ΕΜΠ δεν έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Αυτό εκπλήσσει τα ΜΜΕ, ενοχλεί την κοινωνία και ανησυχεί τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Αλλά η κατάταξη των ιδρυμάτων εξαρτάται άμεσα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται, και αυτά δεν δίνουν στο ΕΜΠ καλή θέση. Τούτο διότι τα συστήματα κατατάσσουν ψηλά ιδρύματα τα οποία:

1. Εχουν υψηλή και σταθερή χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζεται σταθερή χρηματοδότηση για έρευνα. Για την έλλειψη πόρων, ιδίως για βασική έρευνα, κατ΄ εξοχήν υπεύθυνη είναι η Πολιτεία. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας δεν προάγει την έρευνα στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν σημαντικές βιομηχανίες που να προσφέρουν πόρους, όπως σε άλλες χώρες.

2. Προάγουν την έρευνα εις βάρος της διδασκαλίας. Στις κατατάξεις λαμβάνονται υπόψη δευτερευόντως (ή και καθόλου στην κινεζική κατάταξη) τα θέματα διδασκαλίας. Στην Αμερική, ακόμη και στα καλύτερα πανεπιστήμια, τα μαθήματα τις περισσότερες φορές τα διδάσκουν βοηθοί (teaching assistants) ώστε οι καθηγητές να παραμένουν «ανενόχλητοι» στο ερευνητικό τους έργο. Στο ΕΜΠ επικρατεί- ορθώς- η ιδέα ότι τα πανεπιστήμια είναι πρωτίστως φορείς παιδείας και ότι το ΕΜΠ δεν είναι, ούτε και πρέπει να γίνει, πρωτίστως ερευνητικό ίδρυμα. Ας μη λησμονούμε τα πολύ μεγάλα ακροατήρια στο ΕΜΠ και τον αντίστοιχο διδακτικό φόρτο που επιτείνεται από τον διπλασιασμό των φοιτητών μέσω των μετεγγραφών (με ευθύνη της Πολιτείας).

3. Εκτελούν συγκεκριμένης υφής επιστημονικό έργο. Οι κατατάξεις ευνοούν επιστημονικές περιοχές που δεν θεραπεύονται από ένα τεχνολογικό ίδρυμα όπως το ΕΜΠ. Είναι γνωστό ότι βραβεία Νομπέλ και Fields δεν δίδονται στα αντικείμενα που θεραπεύει το ΕΜΠ, αλλά ούτε τα περιοδικά «αίγλης» «Νature» και «Science» δημοσιεύουν ανάλογες εργασίες.

4. Είναι διεθνοποιημένα. Οι κατατάξεις πριμοδοτούν: α) το ποσοστό των αλλοδαπών καθηγητών (στην Ελλάδα είναι πρακτικώς μηδενικό) και β) το ποσοστό των αλλοδαπών φοιτητών (για τους οποίους η ελληνική γλώσσα είναι μάλλον απαγορευτική). Δεν θεωρούμε ότι αξίζει να θυσιάσουμε την ελληνική γλώσσα προκειμένου να ανεβεί η θέση μας στις λίστες αξιολόγησης.

Η θέση μας στις λίστες δε πρέπει να μας οδηγεί στο να λησμονούμε τον ρόλο του ΕΜΠ στην ανάπτυξη της χώρας, στην εκπαίδευση εξαιρετικών μηχανικών όλων των ειδικοτήτων. Οι κατατάξεις δεν αντικατοπτρίζουν τον σεβασμό και την εκτίμηση που χαίρουν οι απόφοιτοί μας στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ας μη λησμονούμε ότι οι έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού που διαπρέπουν είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους απόφοιτοι δικοί μας και άλλων ελληνικών ΑΕΙ.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=44 ... z16zxACFQF

Έχει ενδιαφέρον να το συζητήσουμε νομίζω...
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Άρθρο Κουτσογιάννη & Καρλαύτη για την αξιολόγηση

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Παρ, 03 Δεκ 2010 2:38 am

Στο πρώτο μάθημα του Matlab που έγινε η παρουσίασή του από τον κ.Παπαδρακάκη, το θέμα αυτό θίχτηκε και μάλιστα οι λόγοι που είπε δεν αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.Τα περισσότερα που φιγουράρουν στα Rankings είναι ιδρύματα (ιδιωτικά) με πολλές σχολές.Το MIT πχ έχει 31 σχολές.Το Berkeley έχει τα πάντα όλα.Αντίθετα το ΕΜΠ έχει 9 σχολές, από τις οποίες οι Αρχιτέκτονες δεν προσφέρουν στην έρευνα.Επιπλέον τόνισε πως τα publish papers "φεύγουν" αβέρτα σε ανθρωπιστικές και θεωρητικές επιστήμες, σε αντίθεση με τις πολυτεχνικές που θέλουν εν γένει χρόνο.Επίσης το ποσοστό αυτών που ασχολούνται με την έρευνα είναι μικρό, μιας και αυτοί που ήταν βοηθοί παλαιότερα, μονιμοποιήθηκαν και παρόλο που ήταν εξαίρετοι δάσκαλοι (sic), δεν ασχολούνταν με την έρευνα.
Όπως και να έχει ,γνώμη μου είναι πως μόνο και μόνο το πρόγραμμα σπουδών των ελληνικών πολυτεχνείων μιλάει από μόνο του.Σου δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθείς με πολλά πεδία της εκάστοτε σχολής και σε καλό "βάθος".Όρεξη να υπάρχει.
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos
 
Δημοσιεύσεις: 1349
Εγγραφή: Παρ, 05 Μαρ 2010 11:14 pm
Τοποθεσία: Ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Άρθρο Κουτσογιάννη & Καρλαύτη για την αξιολόγηση

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Παρ, 03 Δεκ 2010 7:39 pm

Ορθώς επισημάίνουν οι φίλτατοι συνάδελφοι, οι "Λίστες Αξιολόγησης" χρησιμοποιούν κριτήρια τα οποία κατά την άποψη του γράφοντος είναι "allou fan park"...
1. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία Πολυτεχνεία της Ηπειρωτικής Ευρώπης : Γαλλία *, Ελβετία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, αλλά και της Ιαπωνίας, της Κίνας (ναι της Κίνας...) "πάνε άπατα".
(* Μη χέσ@ τώρα, αλλά η Ecole Polytechnique, όπου έχεις εξασφαλίσει καρίερα για μια ζωή με του που θα μπεις (στον ιδιωτικό τομέα), ή η Ecole Nationale d' Administration (αντιστοίχως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), ή το INSEAD (Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) τολμούν να τις αξιολογήσουν μαζί με το University of Arizona ("kill a negro and earn your PhD...")
2. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα κριτήρια <τους> είναι "κακά". Είναι απλώς προσηρμοσμένα σε <άλλη πραγματικότητα>. Πως είναι δυνατόν π.χ. να δίνεις σημαντική βαρύτητα στον αριθμό ξένων φοιτητών ή διδασκόντων και να συγκρίνεις αγγλόφωνα Ιδρύματα με γαλλόφωνα, ιαπωνόφωνα (ή ελληνόφωνα);
3. Υπάρχουν βεβαίως μοντέλα Αριστείας, όπου τα κριτήρια Αξιολόγησης είναι <αδιάστατα> = εφαρμόζονται σε όλους τους Οργανισμούς. Δεν συγκρίνουν ίντσες με εκατοστά σε απόλυτους αριθμούς...
Πρωτίστως, δεν ασχολούνται με το <ποιος την έχει μακρύτερη>. Δεν επιδιώκουν να κατατάξουν την <Πανάθα> σε σχέση με τον <Κουρουπητό Χανίων>... Αλλά με το ποιος Οργανισμός (Κερδοσκοπικός ή Όχι - Ιδιωτικός ή Δημόσιος - Βιομηχανία ή ΑΕΙ...) επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση, καταγράφει τις αδυναμίες του, δρομολογεί δράσεις για να τις άρει και το καταφέρνει.
4. Αυτά τα Μοντέλα χρησιμοποιούνται ευρύτατα (και για να μην πάμε μακρυά από τα ΑΕΙ της Κύπρου).
5. Ότι έχει προταθεί από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου είναι "allou fan park", οι άνθρωποι "κουκιά τρώνε, κουκιά μολογάνε"...
6. Όμως, η επίμονη άρνηση διαδοχικών Πρυτανικών Αρχών να υιοθετήσουν τα ως άνω "καλά" Μοντέλα Αριστείας και Αξιολόγησης και τα αποτελέσματα - προσπάθειες βελτίωσης - ταξίδι στην Αριστεία να τους τα τρίψουν στη μούρη οδηγεί το γράφοντα εις την απαισιόδοξη διαπίστωση ότι το ΕΜΠ είναι εμποτισμένο με "φιλοσοφία ελληνικής ΔΕΚΟ" (με ότι χειρότερη allusion σηματοδοτεί τούτο) από "κορυφής" έως "καθαρίστριας", παιρνώντας βεβαίως από το σώμα των Σπουδαστών /ριών του.

The Cranberries - "Dreams" (ο γράφων αρνείται να σταματήσει να ονειρεύεται)
http://www.youtube.com/watch?v=Yam5uK6e ... re=channel
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 4405
Εγγραφή: Πέμ, 05 Ιουν 2008 3:24 pm
Έτος εισαγωγής: 1969


Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης