
Οι κκ. Μ. Καρλαύτης και Δ. Κουτσογιάννης, μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ, γράφουν:
Ακούγονται επικρίσεις ότι σε διάφορες κατατάξεις που δημοσιεύονται το ΕΜΠ δεν έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Αυτό εκπλήσσει τα ΜΜΕ, ενοχλεί την κοινωνία και ανησυχεί τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Αλλά η κατάταξη των ιδρυμάτων εξαρτάται άμεσα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται, και αυτά δεν δίνουν στο ΕΜΠ καλή θέση. Τούτο διότι τα συστήματα κατατάσσουν ψηλά ιδρύματα τα οποία:
1. Εχουν υψηλή και σταθερή χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζεται σταθερή χρηματοδότηση για έρευνα. Για την έλλειψη πόρων, ιδίως για βασική έρευνα, κατ΄ εξοχήν υπεύθυνη είναι η Πολιτεία. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας δεν προάγει την έρευνα στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν σημαντικές βιομηχανίες που να προσφέρουν πόρους, όπως σε άλλες χώρες.
2. Προάγουν την έρευνα εις βάρος της διδασκαλίας. Στις κατατάξεις λαμβάνονται υπόψη δευτερευόντως (ή και καθόλου στην κινεζική κατάταξη) τα θέματα διδασκαλίας. Στην Αμερική, ακόμη και στα καλύτερα πανεπιστήμια, τα μαθήματα τις περισσότερες φορές τα διδάσκουν βοηθοί (teaching assistants) ώστε οι καθηγητές να παραμένουν «ανενόχλητοι» στο ερευνητικό τους έργο. Στο ΕΜΠ επικρατεί- ορθώς- η ιδέα ότι τα πανεπιστήμια είναι πρωτίστως φορείς παιδείας και ότι το ΕΜΠ δεν είναι, ούτε και πρέπει να γίνει, πρωτίστως ερευνητικό ίδρυμα. Ας μη λησμονούμε τα πολύ μεγάλα ακροατήρια στο ΕΜΠ και τον αντίστοιχο διδακτικό φόρτο που επιτείνεται από τον διπλασιασμό των φοιτητών μέσω των μετεγγραφών (με ευθύνη της Πολιτείας).
3. Εκτελούν συγκεκριμένης υφής επιστημονικό έργο. Οι κατατάξεις ευνοούν επιστημονικές περιοχές που δεν θεραπεύονται από ένα τεχνολογικό ίδρυμα όπως το ΕΜΠ. Είναι γνωστό ότι βραβεία Νομπέλ και Fields δεν δίδονται στα αντικείμενα που θεραπεύει το ΕΜΠ, αλλά ούτε τα περιοδικά «αίγλης» «Νature» και «Science» δημοσιεύουν ανάλογες εργασίες.
4. Είναι διεθνοποιημένα. Οι κατατάξεις πριμοδοτούν: α) το ποσοστό των αλλοδαπών καθηγητών (στην Ελλάδα είναι πρακτικώς μηδενικό) και β) το ποσοστό των αλλοδαπών φοιτητών (για τους οποίους η ελληνική γλώσσα είναι μάλλον απαγορευτική). Δεν θεωρούμε ότι αξίζει να θυσιάσουμε την ελληνική γλώσσα προκειμένου να ανεβεί η θέση μας στις λίστες αξιολόγησης.
Η θέση μας στις λίστες δε πρέπει να μας οδηγεί στο να λησμονούμε τον ρόλο του ΕΜΠ στην ανάπτυξη της χώρας, στην εκπαίδευση εξαιρετικών μηχανικών όλων των ειδικοτήτων. Οι κατατάξεις δεν αντικατοπτρίζουν τον σεβασμό και την εκτίμηση που χαίρουν οι απόφοιτοί μας στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ας μη λησμονούμε ότι οι έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού που διαπρέπουν είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους απόφοιτοι δικοί μας και άλλων ελληνικών ΑΕΙ.
Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=44 ... z16zxACFQF
Έχει ενδιαφέρον να το συζητήσουμε νομίζω...