Κάνουν τις πλατείες... γλάστρεςΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΤης ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Πλατείες και δημόσιοι ελεύθεροι χώροι στο λεκανοπέδιο μετατρέπονται σε... ζαρντινιέρες στο όνομα της κατασκευής γκαράζ, με πρωτοβουλία του Δήμου της Αθήνας αλλά και του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Είναι η εύκολη λύση, που γαρνίρεται με άφθονες υποσχέσεις αποκατάστασης του πράσινου, με φύτευση δένδρων και θάμνων, μάλιστα σε αριθμούς πολλαπλάσιους σε σχέση με αυτά που αφανίζονται για χάρη των υπόγειων έργων.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Το αποδεικνύει μια βόλτα από τις πλατείες Κάνιγγος, Αιγύπτου και Παίδων με τα καχεκτικά δένδρα να μετρώνται στα δάχτυλα. Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση, αντί για δένδρα, «εφύτρωσε» ένα αυτόματο μηχάνημα ανάλυψης χρημάτων μεγάλης τράπεζας, το οποίο τοποθετήθηκε σε θέση που επισκιάζει το άγαλμα του φιλέλληνα Κάνιγκ.
Αυτή η εικόνα δεν εμπόδισε τον κ. Κακλαμάνη, μετά το... Βατερλό των σχεδίων τσιμεντοποίησης του Βοτανικού και του άλσους Παγκρατίου, να αφανίσει το παρκάκι της οδού Κύπρου και Πατησίων, στην Κυψέλη.
«Είναι ντροπή να αφανίζεται το λιγοστό πράσινο στην πιο πυκνοδομημένη γειτονιά της πρωτεύουσας, όπου αντιστοιχούν 80 κάτοικοι ανά στρέμμα, από τα υψηλότερα στον κόσμο, συγκρίσιμα μόνον με τα δεδομένα του Χονγκ Κονγκ, ενώ η αναλογία πρασίνου είναι της τάξης του ενός τετραγωνικού ανά κάτοικο», δήλωσε στην «Ε» ο πολεοδόμος Γιάννης Πολύζος, αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου. Θεωρεί ότι «ο δήμαρχος υπαναχώρησε πλήρως από την προεκλογική του δέσμευση για εξασφάλιση νέων χώρων πρασίνου» και θυμίζει τα πρόσφατα σχέδια για υπόγειο γκαράζ με κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς στη Φωκίωνος Νέγρη, που επίσης ματαιώθηκαν, αλλά και τη στάση της δημοτικής αρχής στο κόψιμο δένδρων για τα έργα του Προαστιακού. «Δεν είναι επιστημονική αντιμετώπιση ότι μετά τα έργα η επιφάνεια θα φυτευθεί με δένδρα. Εχουμε πολλά παραδείγματα που δείχνουν το αντίθετο. Επιπλέον με το υπόγειο γκαράζ δεν θα έχουμε χώμα, αλλά "σκληρές" επιφάνειες μέσα στον αστικό ιστό. Αυτό σημαίνει περισσότερη ρύπανση και άνοδο της θερμοκρασίας σε τοπική κλίμακα», προσθέτει, και θεωρεί ότι τέτοια προβλήματα θα ανακύπτουν κάθε τόσο από το γεγονός ότι το λεκανοπέδιο δεν διαθέτει επικαιροποιημένο σχέδιο για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων.
«Δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια μέτρα το υπαρκτό πρόβλημα της στάθμευσης», υπογραμμίζει ο συγκοινωνιολόγος Θάνος Βλαστός, καθηγητής του Πολυτεχνείου και εξηγεί ότι κάθε χρόνο προστίθενται 200.000 νέα οχήματα, ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν κατασκευαστεί μόνο 5.000 θέσεις στάθμευσης. «Δεν λέω πως πρέπει να φθάσουμε στα επίπεδα της Ιαπωνίας, όπου δεν μπορείς να αγοράσεις Ι.Χ., αν δεν έχεις εξασφαλίσει θέση στάθμευσης. Πρέπει, όμως, όλοι να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια πόλη που δεν μας χωράει και αυτό πρέπει να μας οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπίας», υπογραμμίζει και θεωρεί πως η αντιμετώπιση της στενότητας του δημόσιου χώρου πρέπει να προσεγγιστεί με διαφορετικό τρόπο: «Να οργανώσουμε τις συγκοινωνίες, ένα δίκτυο πεζόδρομων για περπάτημα, λωρίδες ειδικά για ποδήλατα, ώστε να φθάσουμε να αντιμετωπίζουμε το Ι.Χ. στις πραγματικές του διαστάσεις. Αν το αντιμετωπίσουμε το Ι.Χ. ως συμπληρωματικό μέσο μεταφοράς, τότε θα μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της στάθμευσης με περιφερειακά γκαράζ σε επιλεγμένους χώρους που θα είναι προσβάσιμοι με μέσα σταθερής τροχιάς». Ειδικά για την περίπτωση της οδού Κύπρου μας είπε: «Είναι λάθος. Τα γκαράζ στο κέντρο της πόλης δεν λύνουν το πρόβλημα της στάθμευσης, αλλά λειτουργούν ως κράχτης για την προσέλκυση και νέων Ι.Χ. στην περιοχή».
«Είναι αδιανόητο στις δύσκολες ημέρες μας οι ελεύθεροι χώροι πράσινου, η ανάσα της κάθε γειτονιάς, να αντιμετωπίζονται σαν οικόπεδα για περαιτέρω οικοδόμηση», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF-Ελλάς και καλεί τον δήμαρχο «να αλλάξει ρότα και να ενδιαφερθεί επί της ουσίας για τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα της Αθήνας». Η περιβαλλοντική οργάνωση εκφράζει τον αποτροπιασμό της για μια πράξη που γίνεται μια ημέρα μετά από τη μεγάλη δενδροφύτευση στον Κοκκιναρά, στην οποία μετείχε και ο Δήμος Αθηναίων.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=7489740