
"Δεκεμβριανά" 2008
Είμαστε ακόμα ζωντανοί...
…Υπάρχει μυστικό σχέδιο
αποσταθεροποίησης του ελληνικού κράτους;
Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες πολίτες πρέπει :
Α) πάση θυσία…
…να προστατεύσουν την Ελληνική Αστυνομία.
Β) πάση θυσία…
…να δείξουν αυτοσυγκράτηση
και να μην παρασυρθούν στην τυφλή αντίδραση
Γ) πάση θυσία…
…να αποφύγουν τη μαζική ρήξη
με τους οικονομικούς μετανάστες.
Στην αντίθετη περίπτωση
τα σημερινά "Δεκεμβριανά"
θα γίνουν πραγματικά Δεκεμβριανά
και η Ελλάδα θα μετατραπεί σε "Κόσσοβο".
Αν κάποιος άνθρωπος χτυπήσει άσχημα έναν σκύλο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κινδυνεύει. Άνθρωπος είναι και μπορεί να παγιδεύσει τον σκύλο. Αν τον χτυπήσει με ένα "γάντι", μπορεί στη συνέχεια να του το δώσει και εκείνος θα ξεσπάσει το μένος του πάνω στο "γάντι". Αυτός που τον χτύπησε θα γελάει, γιατί απλούστατα με αυτήν την έξυπνη πράξη του έφυγε από το «κάδρο» αυτών τους οποίους αντιλαμβάνεται ως εχθρούς του και άρα δεν κινδυνεύει. Ο σκύλος βλέπει σαν εχθρό του το "γάντι". Δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Ενεργεί με βάση τα ένστικτα και άρα με βάση την τελευταία εικόνα που έχει στο μυαλό του.
Με έναν ανάλογο τρόπο λειτουργεί και η εξουσία απέναντι στις ανθρώπινες μάζες. Οι ανθρώπινες μάζες λειτουργούν ως θηρία και άρα με βάση τα ένστικτα. Δεν είναι όμοιες με τον άνθρωπο ως μονάδα, ο οποίος πρώτα σκέφτεται και μετά ενεργεί. Οι μάζες πρώτα ενεργούν γιατί κινούνται από τα ένστικτά τους. Το σύστημα εξουσίας αυτό το γνωρίζει. Γνωρίζει τα ένστικτά τους και αυτά εκμεταλλεύεται. Οι Έλληνες είναι μια τέτοια ανθρώπινη μάζα, η οποία εδώ και δεκαετίες κακοποιείται συστηματικά από κάποιους, αλλά δυστυχώς δεν τους "βλέπει", γιατί ακολουθεί τα ένστικτά της και στρέφεται εναντίον των "ειδώλων" που κάποιοι τοποθετούν μπροστά της.
Η ελληνική κοινωνία έχει πραγματικούς εχθρούς, που την εκμεταλλεύονται πραγματικά. Ποιοι είναι οι εχθροί της; Αυτοί, που τη λεηλάτησαν. Αυτοί, που διεφθάρησαν και έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο. Αυτοί, που της έκλεψαν τα χρήματα στο χρηματιστήριο. Αυτοί, που της έκλεψαν τον δημόσιο πλούτο μέσα από προμήθειες. Αυτοί, που ξεπούλησαν το δημόσιο κεφάλαιο στους ξένους. Αυτοί, που μοιράστηκαν μεταξύ τους το δημόσιο κεφάλαιο, έστω και μέσω μοναστηριών. Αυτοί, που τους κλέβουν καθημερινά με πάσης φύσεως "φακελάκια". Αυτοί, που άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί, που τους "δουλεύουν" από κοινού, παριστάνοντας τους πολιτικούς αντιπάλους και εναλλάσσονται στην εξουσία, κάνοντας διαρκώς τα ίδια πράγματα. Αυτοί, που βολεύουν τα παιδιά τους εις βάρος των παιδιών όλων των άλλων. Τέλος, αυτοί, που τους επιτρέπουν να κάνουν όλα αυτά τα παράνομα που κάνουν, χωρίς να επεμβαίνουν. Αυτοί που τους δικάζουν άδικα. Αυτοί που τους δικάζουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα και όχι με βάση τον νόμο.
Τι είναι όλο αυτό που περιγράφουμε; Η εικόνα του παρακράτους. Η εικόνα μιας συμμορίας, η οποία έχει διαβρώσει το σύνολο της κρατικής εξουσίας, προκειμένου να εκμεταλλεύεται την ελληνική κοινωνία. Η "παραπολιτική" εξουσία, η οποία ελέγχει τα δύο μεγάλα κόμματα και άρα τις δύο από τις κυρίαρχες εξουσίες. Η "παραϋπηρεσιακή" εξουσία, η οποία ελέγχει τον διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό και μοιράζει κατά βούληση εξουσία και πλούτο στα δικά της "παιδιά". Η "παραδικαστική" εξουσία, η οποία επιτρέπει σε όλους αυτούς να λειτουργούν όπως λειτουργούν, χωρίς να κινδυνεύουν με τιμωρία. Χωρίς να κινδυνεύουν από τον νόμο, ο οποίος αφορά μόνον τους υπόλοιπους Έλληνες. Άρα, ποιος είναι αυτός ο οποίος "χτυπά" αλύπητα τους Έλληνες; Το παρακράτος. Το παρακράτος των κληρονομικών ηγετών, των δημοσία δαπάνη εκατομμυριούχων διαπλεκομένων και των εύρωστων δικαστικών. Το παρακράτος, που, για την ασφάλειά του, ταΐζει και έναν ολόκληρο στρατό μικροδιεφθαρμένων υπηρεσιακών παραγόντων.
Αυτοί "χτυπούνε" εδώ και δεκαετίες αλύπητα τους Έλληνες. Τους "χτυπούνε", μέχρι που τους έφτασαν στο σημερινό έσχατο σημείο της αντίδρασης. Ποιους μισούν τώρα οι Έλληνες; Το "γάντι" του κράτους, το οποίο ελέγχεται από το παρακράτος. Το ένστολο και άρα απόλυτα ορατό μέρος της εξουσίας. Την αστυνομία. Την αστυνομία των φουκαράδων των 700 ευρώ. Αυτοί γίνονται το κόκκινο "πανί" για την ελληνική κοινωνία και εναντίον αυτών στρέφεται. Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι το "πανί" αυτό δεν αιωρείται. Δεν το διαπερνάς χωρίς κόστος, ώστε να καταλάβεις γρήγορα και ακίνδυνα ότι δεν έχει νόημα να το μισείς. Το "πανί" αυτό δυστυχώς είναι αναρτημένο σε έναν "τοίχο" και αυτός ο οποίος του επιτίθεται κινδυνεύει να χτυπήσει άσχημα. Γιατί; Διότι μισεί κάτι το οποίο το έχει ανάγκη. Βρίζει τον ίδιο αστυνομικό, τον οποίο την επόμενη μέρα θ' αντιμετωπίσει ως "σωτήρα" απέναντι σε έναν δολοφόνο, κλέφτη ή βιαστή.
Μισεί κάτι το οποίο το έχει ανάγκη η κάθε κοινωνία, για να λειτουργήσει με τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς αστυνομία. Άρα, το να τη μισείς και να της επιτίθεσαι είναι σαν να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Είναι σαν να γίνεσαι "σκύλος", που κυνηγάει το "γάντι" αυτού που τον εκμεταλλεύεται. Αυτό είναι το ευφυές του σχεδιασμού του παρακράτους. Ερεθίζουν τον λαό, χτυπώντας τον με το "γάντι" της αστυνομίας, αλλά και όταν αναγκαστούν να το παραδώσουν στη μήνη του, γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να το καταστρέψει και άρα είναι θέμα χρόνου να το ξαναχρησιμοποιήσουν. Δεν ρισκάρουν το παραμικρό. Σώζονται από ένα πεταμένο "γάντι" και όταν το χρειαστούν θα το ξαναπάρουν πίσω ακόμα πιο δυνατό. Αφήνουν την αστυνομία έρμαιο της μήνης του λαού μέχρι να ξεθυμάνει, προκαλώντας την αναρχία. Όταν η αναρχία θ' αρχίσει πραγματικά να απειλεί τον λαό, θα επανέλθει η αστυνομία να επιβάλει την τάξη και άρα θα επανέλθει "αναβαπτισμένη" και πιο πολύτιμη από ποτέ.
Την αστυνομία, ως λαός, ποτέ δεν την πολεμάς απευθείας. Ως λαός πολεμάς τα αφεντικά της, για να μην τη χρησιμοποιούν με τον τρόπο που τους βολεύει. Η αστυνομία είναι ένα "εργαλείο". Το "εργαλείο" δεν το πολεμάς. Το "εργαλείο" με τον πόλεμο μπορείς μόνον να το καταστρέψεις …και κάποια "εργαλεία" είναι τόσο πολύτιμα, που δεν θα αφεθείς ποτέ να τα καταστρέψεις. Δεν σε συμφέρει εσένα τον ίδιο να τα στερηθείς ως κοινωνία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, όλα όσα βλέπουμε σήμερα να συμβαίνουν, είναι άνευ λόγου και ουσίας. Συγκρούονται κάποιοι στους δρόμους με την αστυνομία. Γιατί; Για να την νικήσουν; Τι θα κερδίσουν από τη νίκη τους; Αγωνίζονται κάποιοι για την "αλλαγή" της. Γιατί; Μπορεί να υπάρξει αστυνομία, αν λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο; Η αστυνομία είναι "εργαλείο". Πρέπει να έχει "συνοχή", "πειθαρχία" και "σκληρότητα". Πρέπει να έχει χαρακτηριστικά "εργαλείου". Διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπηρετήσει τον πολίτη απέναντι στο εξίσου σκληρό έγκλημα. Ο "στόχος" του εσωτερικού εκδημοκρατισμού της αστυνομίας είναι ο απόλυτος ορισμός της παπαρολογίας.
Απλά πράγματα. Το "τσεκούρι", για να είναι τέτοιο, πρέπει να είναι σκληρό και δυνατό. Πρέπει να έχει δογματική "χειρολαβή" και να υπακούει απόλυτα στις εντολές αυτού που το χειρίζεται. Ο καλός άνθρωπος δεν διαφέρει από τον κακό, επειδή έχει μαλακό τσεκούρι. Ο βλάκας είναι αυτός ο οποίος κρατάει μαλακό τσεκούρι και όταν το χρειαστεί —για να επιβιώσει—, θα διαπιστώσει ότι έχει μια "ξύστρα" αρκετά σκληρή μόνον για να ξύνει τα αχαμνά του. Ο καλός άνθρωπος διαφέρει από τον κακό στο ότι δεν δολοφονεί με αυτό το τσεκούρι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα συστήματα εξουσίας. Το πιο καλό σύστημα στον κόσμο είναι υποχρεωμένο να έχει σκληρό "τσεκούρι", εφόσον αυτό χρειάζεται για την επιβίωσή του. Από τη στιγμή που το "τσεκούρι" το έχεις ανάγκη και σου είναι χρήσιμο με τα χαρακτηριστικά του, πρέπει να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, όταν βρεθείς απέναντί του. Αν κάποιος σε χτυπάει με το "τσεκούρι", του το παίρνεις από τα χέρια. Αυτόν πολεμάς και όχι το "τσεκούρι". Δεν προσπαθείς να κάνεις το "τσεκούρι" μαλακό, για να μην σε πονάει. Δεν προσπαθείς να κάνεις χαλαρή τη "χειρολαβή", για να μην υπακούει στις εντολές του χειριστή του, προκειμένου να μην σε πετυχαίνει. Αν θέλεις να πολεμήσεις κάποιον, πολεμάς αυτόν που το χειρίζεται άσχημα. Κόβεις τα χέρια εκείνου που το χρησιμοποιεί άσχημα.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Τους Έλληνες τους χτυπάνε με το "τσεκούρι" και αυτοί προσπαθούν ν' αλλάξουν το "τσεκούρι". Ματώνουν, χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Δεν βλέπουν ότι το "τσεκούρι" έχει έναν χειριστή. Δεν βλέπουν τη δικαστική εξουσία, η οποία είναι ο κατά τον νόμο προϊστάμενος της αστυνομίας. Δεν βλέπουν ότι υπάρχει διαπλοκή εξουσιών και ότι η δικαστική εξουσία δεν είναι ανεξάρτητη. Δεν βλέπουν ότι η εκτελεστική εξουσία ελέγχει απόλυτα τη νομοθετική και αυτή ελέγχει τη δικαστική εξουσία. Δεν βλέπουν ότι τα κόμματα —και άρα οι κομματάρχες— ελέγχουν τα πάντα και άρα και το "τσεκούρι". Δεν βλέπουν δηλαδή ότι οι ίδιοι άνθρωποι, τους οποίους ψηφίζουν, είναι αυτοί που τους "χτυπάνε" με ένα φονικό "εργαλείο", όπως είναι η αστυνομία.
Ακριβώς, επειδή δεν βλέπουν, δεν γνωρίζουν τι να κάνουν και έρχονται σε σύγκρουση μ' αυτούς που δεν πρέπει. Ενώ έχουν δίκιο, στη συνέχεια το χάνουν. Παραβαίνουν τον νόμο και έρχονται αντιμέτωποι με το "εργαλείο" που προστατεύει τον νόμο. Αυτή είναι η παγίδα. Βγαίνεις στο δρόμο να διαμαρτυρηθείς και ξεχνάς τον λόγο για τον οποίο βγήκες. Μερικοί προβοκάτορες σε παρασέρνουν και χάνεις τον στόχο σου. Ξεκινάς να διαμαρτυρηθείς εναντίον των υπευθύνων Καραμανλήδων, Παπανδρέου και Μητσοτάκηδων, οι οποίοι αποτελούν μάστιγες για τον τόπο και τον λαό και αφού παρασυρθείς σε σύγκρουση με την αστυνομία, στη συνέχεια τους παρακαλάς να σε σώσουν από αυτήν, γιατί στο μεταξύ έχεις παραβιάσει το σύνολο των νόμων.
Όταν βγαίνεις στο δρόμο για να διαμαρτυρηθείς, την αστυνομία πρέπει να την αγνοείς. Πρέπει να φέρεσαι σαν να μην υπάρχει. Κάνεις ό,τι σου υποδείξει και δεν πέφτεις στην παγίδα της προβοκάτσιας. Δεν αφήνεις το "τσεκούρι" να φτάσει κοντά στο κεφάλι σου. Εσύ βλέπεις πάντα ως στόχο σου αυτόν που το κρατά. Αυτόν τιμωρείς με τον πόλεμο. Οι ψήφοι είναι φονικές "σφαίρες" γι' αυτόν που βαστά ένα απλό "τσεκούρι". Όταν έχεις "σφαίρες", δεν σε συμφέρει η μάχη σώμα με σώμα.
Καταλαβαίνει ο αναγνώστης τι λέμε; Κάνεις τα πάντα, για να μην δώσεις ισχύ στο "όπλο" της εξουσίας. Η εξουσία αυτά τα γνωρίζει και θα κάνει επίσης τα πάντα για να σε παρασύρει σε σύγκρουση με το "εργαλείο" της. Θα βάλει την αστυνομία, την οποία ελέγχει απόλυτα —όπως και πρέπει για την εξουσία και όπως βεβαίως ορίζει το Σύνταγμα—, να σε ωθήσει στα όρια. Θα βάλει την αστυνομία να ανιχνεύσει τα όρια της υπομονής και της ανοχής σου. Η αστυνομία θα εκφράσει αυτό το οποίο θα της δώσουν εντολή να εκφράσει. Δεν έχει δική της άποψη. Απλό "εργαλείο" είναι …Τι θέλει η αστυνομία; Διαδηλώσεις από τα πεζοδρόμια; Όλοι πάνω στα πεζοδρόμια …Τι θέλει η αστυνομία; Διαδηλώσεις, που να μην προκαλούν "ηχορύπανση"; Όλοι βουβοί στην πορεία …Τι άλλο θέλει; Να κρατάνε οι διαδηλωτές από ένα τριαντάφυλλο; Να αδειάσουν τα ανθοπωλεία της πλατείας Συντάγματος …Να βγούμε στους δρόμους με μαγιό; Κανένα πρόβλημα. Ό,τι θέλει το "όργανο".
Από τη στιγμή που το καταφέρεις αυτό, τα πάντα είναι μέσα στα πλαίσια των στόχων σου. Κάνεις ό,τι σου πουν οι άλλοι, αρκεί να μην ξεχνάς τι θέλεις να πεις εσύ ο ίδιος. Η δύναμη μιας πορείας διαμαρτυρίας είναι ο όγκος της. Μόνον ο όγκος της και τίποτε άλλο. Είναι τα εκατομμύρια των διαδηλωτών, οι οποίοι είναι ψηφοφόροι. Τα εκατομμύρια των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να στείλουν στα σπίτια τους τούς διεφθαρμένους. Τα εκατομμύρια, τα οποία μπορούν να εξαπολύσουν μια "ομοβροντία" αντιψήφων, που μπορούν να λιώσουν το "μέταλλο" του παρακράτους. Είναι ύποπτοι αυτοί οι οποίοι δήθεν μετρούν τη δύναμη μιας πορείας διαμαρτυρίας από τη μαχητικότητα και τον δυναμισμό της. Μαχητικοί είναι οι στρατοί, οι οποίοι συγκρούονται με τους αντιπάλους τους και στη δημοκρατία δεν υπάρχει σύγκρουση. Μαχητικοί είναι οι ισότιμοι, που συγκρούονται για την επικράτηση.
Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε εχθροί, που συγκρούονται για την εξουσία, ούτε ισότιμοι, που μάχονται για την επικράτηση. Στη δημοκρατία υπάρχει ο ισχυρός, που είναι ο λαός και οι υπηρέτες του, που είναι οι εξουσιαστές. Στη διαδήλωση διαμαρτυρίας ο ισχυρός βγαίνει στο δρόμο και με την πορεία του κάνει απειλητική "δήλωση". Η "δήλωση" του ισχυρού είναι πάντα ήπια και δεν συνοδεύεται από κραυγές κι αλλαλαγμούς. Όταν ο βιομήχανος θέλει να τσακίσει έναν υπάλληλό του, επειδή δεν είναι ικανοποιημένος από αυτόν, δεν τον αρπάζει στα χαστούκια. Δεν πιάνεται στα χέρια μ' αυτόν. Του δηλώνει ότι θα τον πετάξει στο δρόμο και τον γονατίζει. Βγαίνει ο λαός στο δρόμο και ήρεμα κι απλά "δηλώνει" στον κάθε Μητσοτάκη …"Κύριε Μητσοτάκη, τελείωσες". Μετά πηγαίνει σπίτι του και περιμένει τις εκλογές, εφόσον έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του και κάποιοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους, για να φύγουν από τη χώρα.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η πιο επικίνδυνη διαδήλωση για το παρακράτος είναι η "μη διαδήλωση". Η διαδήλωση μέσα από το σπίτι. Η διαδήλωση, η οποία δεν επιτρέπει ούτε καν την οπτική επαφή μεταξύ λαού και "τσεκουριού". Απλά, αυτή η ανώτατη μορφή διαδήλωσης απαιτεί αναλόγου επιπέδου γνώση. "Δηλώνεις", ως λαός, ότι θα τους "καθαρίσεις" στις επόμενες εκλογές και κάθεσαι σπίτι σου, περιμένοντας αυτές να έρθουν. Αφήνεις στους δρόμους την αστυνομία να κυνηγάει το τίποτε, όπως ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του. Κάνεις άνευ νοήματος τη συνεννόησή της με το παρακράτος. Αργά ή γρήγορα θα έρθουν οι εκλογές και τότε πραγματικά μπορείς να τους κάνεις να κλάψουν. Αν αυτές δεν έρθουν, τότε εκείνοι είναι αυτοί οι οποίοι παραβαίνουν τον νόμο και αυτό είναι ανθυγιεινό για τους ίδιους και όχι για τον λαό. Το πρόβλημα υπάρχει πάντα γι' αυτόν που παραβαίνει πρώτος τον νόμο.
Με βάση όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε και μερικά άλλα πράγματα. Οι πιο ενθουσιώδεις και πιο μαχητικοί στις διαδηλώσεις είναι είτε πολύ βλάκες είτε πολύ προβοκάτορες. Επειδή τέτοιοι βλάκες δεν υπάρχουν πολλοί, ευνόητο είναι ότι οι περισσότεροι είναι προβοκάτορες του παρακράτους. Το παρακράτος με αυτόν τον τρόπο διαλύει τις πορείες και αποπροσανατολίζει τους διαδηλωτές, προκαλώντας τα ένστικτα των μαζών. Παρακρατικοί "διαδηλωτές" συγκρούονται με την αστυνομία, την οποία ελέγχει το παρακράτος και εκεί τελειώνουν όλα. Παρακρατικοί είναι και οι περισσότεροι "εργατοπατέρες", οι οποίοι "ενθουσιάζονται" πολύ εύκολα για τα δίκαια του λαού. Πάνω στον "ενθουσιασμό" τους θα φέρουν το "τσεκούρι" κοντά στο κεφάλι μας. Πάνω στον "ενθουσιασμό" τους θα τραβήξουν οι ίδιοι αυτό το "τσεκούρι" πάνω στο κεφάλι μας.
Κάτι τέτοιο βλέπουμε να συμβαίνει και σήμερα. "Βρομάει" πολύ η σημερινή "έκρηξη" του λαού. Υπάρχουν πολλά περίεργα πράγματα, τα οποία δεν είναι φυσιολογικά, πόσο μάλλον όταν την "έκρηξη" την πυροδότησε το ίδιο το κράτος με το πιο πιστό του "εργαλείο". Ο λαός βγήκε στους δρόμους, αλλά όχι για τους λόγους που θα έπρεπε και ούτε έκανε τα πράγματα που έπρεπε. Άρα; Άρα κάποιοι τον έβγαλαν ή τουλάχιστον προσπάθησαν να τον βγάλουν, για να εκμεταλλευτούν τα λάθη του. Φυσιολογικά για ποιον λόγο θα έπρεπε να βγει και εναντίον ποιών να διαμαρτυρηθεί και άρα να απειλήσει; Θα έπρεπε να βγει, για να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική κρίση και άρα να διαμαρτυρηθεί εναντίον των άχρηστων και διεφθαρμένων που μας κυβερνούν. Εναντίον των άδικων και διεφθαρμένων που μας δικάζουν. Εναντίον αυτών, που —φυσιολογικά και εκ του νόμου— ανάμεσα στα άλλα κρατούν και το "τσεκούρι" της αστυνομίας στο χέρι τους.
Τι έγινε όμως τώρα; Η αστυνομία έβγαλε τον κόσμο έξω, εξαιτίας ενός φονικού λάθους της. Ο κόσμος βγήκε έξω στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθεί για ένα διαφορετικό πράγμα, το οποίο δεν ήταν μέσα στις προτεραιότητές του και ήταν η διαμαρτυρία κατά της αστυνομίας. Βγαίνοντας στο δρόμο, έκανε τα λάθος πράγματα και στο τέλος θα νομιμοποιήσει την εξουσία της εξουσίας, εφόσον θα έχει ανάγκη την επιβολή της τάξης. Κάποιοι δηλαδή χτύπησαν με το "τσεκούρι" τον λαό και αυτός αντέδρασε βίαια εναντίον του "τσεκουριού" και όχι εναντίον των ιδίων. Η αντίδρασή του στη συνέχεια νομιμοποιεί το "τσεκούρι" και εμφανίζει σαν "καλούς" αυτούς που στην ουσία πήραν την απόφαση να τον χτυπήσουν με το "τσεκούρι". Τον Κωστάκη και τον Γιωργάκη δεν θεωρούσαν πριν την "έκρηξη" οι Έλληνες ως υπεύθυνους της σημερινής αθλιότητας; Σήμερα ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης δεν υπόσχονται σαν σωτήρες την τήρηση της τάξης και την αποκατάσταση των ζημιών; Οι ίδιοι, δηλαδή, είναι αυτοί οι οποίοι επωφελούνται από την αταξία και την καταστροφή που οι ίδιοι προκάλεσαν. Έτσι απλά.
Ο αναγνώστης πρέπει να καταλάβει ότι το σύστημα δεν νικιέται εύκολα, απλά και μόνον επειδή ο λαός έχει τις ανάλογες προθέσεις. Το σύστημα είχε κι εξακολουθεί να έχει πολλές γνώσεις πάνω στον έλεγχο των λαών. Ακόμα και σήμερα βελτιώνεται μέσω των εμπειριών του, εμπλουτίζοντας διαρκώς το οπλοστάσιό του. Αυτό το οποίο έχει κατορθώσει είναι να εκμεταλλεύεται την ίδια την αντίδραση εις βάρος της αντίδρασης. Γνωρίζει να προκαλεί τεχνητές αντιδράσεις, τις οποίες ελέγχει εύκολα, πριν αναγκαστεί ν' αντιμετωπίσει πραγματικές αντιδράσεις, που θα το απειλήσουν πραγματικά. Αυτό έχει μια απλή λογική. Όταν κάποιος φοβάται μια μεγάλη φωτιά, που τον πλησιάζει και τον απειλεί με καταστροφή, τι κάνει; Δημιουργεί μια αντιπυρική ζώνη. Τι είναι η αντιπυρική ζώνη; Μια μικρή και ελεγχόμενη φωτιά, η οποία θα κάψει ό,τι είναι δυνατόν να φέρει την πραγματική φωτιά μπροστά στον απειλούμενο με καταστροφή.
Η "αντιπυρική ζώνη" του συστήματος εξουσίας είναι πάντα οι "επαναστάσεις" των οργισμένων νέων. Οι νέοι, δηλαδή, είναι οι καλύτεροι "πελάτες" για το παρακράτος. Όσο κι αν αυτό το οποίο θα πούμε θα στεναχωρήσει κάποιους, οι επαναστάσεις των νέων όχι μόνον δεν προσέφεραν τίποτε θετικό στην κοινωνική λειτουργία, αλλά αντίθετα της έκαναν ζημιά. Ανυπολόγιστη ζημιά. Εκείνες οι άνευ ουσίας "επαναστάσεις" έδιναν πάντα στο σύστημα εξουσίας το "άλλοθι" να καταπιέζει τους υπόλοιπους. Του έδιναν τη δυνατότητα να παγιδεύει τους υπόλοιπους. Του έδιναν χρόνο να προσαρμόζεται στις εξελίξεις, χωρίς ν' αλλάζει συμπεριφορά. Με το χάος και τις καταστροφές που προκαλούσαν οι νεαροί "επαναστάτες", έκλειναν στα σπίτια τους εκείνους που η εξουσία δεν ήθελε στους δρόμους. Γι' αυτό πάντα η εξουσία φροντίζει, πριν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, να βγάλει στους δρόμους τους νέους, πριν βγουν εκείνοι, τους οποίους δεν θέλει να έχει απέναντί της.
Αυτά τα οποία λέμε είναι εύκολο να τα καταλάβει κάποιος, παρατηρώντας τις διαδηλώσεις των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Όταν διαδηλώνουν οι εργάτες ή οι αγρότες, για παράδειγμα, έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. "Τρίβονται" με την αστυνομία και δεν "πολεμάνε" μ' αυτήν. "Τρίβονται", γιατί τους κλείνει τον δρόμο προς τον στόχο τους. Στόχος τους είναι τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων και εκεί κατευθύνονται. Κατευθύνονται, είτε προς το Μέγαρο Μαξίμου είτε προς τη Βουλή είτε προς την τοπική Νομαρχία. Αλλαγή αποφάσεων επιδιώκουν και όχι επανάσταση. Ο ΦΠΑ τους ενοχλεί και όχι η δημοκρατία, για να πολεμήσουν με τα ένστολα όργανά της. Συγκεκριμένα αιτήματα εκφράζουν. Ζουν σε έναν πραγματικό κόσμο και αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, τα οποία απαιτούν πραγματικές και άρα συγκεκριμένες λύσεις. Ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνονται την αστυνομία ως αντίπαλο. Δεν είναι η αστυνομία που τους παίρνει τζάμπα την παραγωγή. Δεν είναι οι εργαζόμενοι αστυνομικοί αυτοί που τους στερούν το δικό τους μεροκάματο.
Αντίθετα, οι νέοι, λόγω της άγνοιάς τους, κάνουν πόλεμο με την αστυνομία. Λόγω άγνοιας και ασαφών αιτημάτων, δεν στοχεύουν σε κάποια ικανοποίηση κάποιου αιτήματος. Απαιτούν έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς όμως αυτό να έχει κάποια συγκεκριμένη μορφή μέσα στο μυαλό τους. Μη έχοντας κάποιο πραγματικό "ΦΠΑ" να πολεμήσουν, κάνουν επαναστατικές "πιρουέτες" εναντίον του ένστολου οργάνου προστασίας της δημοκρατίας. Της ίδιας της δημοκρατίας, που κάνει ασφαλείς αυτές τις "πιρουέτες". Κάνουν δηλαδή "επαναστατικές" κινήσεις χωρίς επαναστατικούς στόχους και απλά δημιουργούν εντυπώσεις μέσω της βίας, η οποία πάντα προκύπτει από την επαναστατικότητα.
Ζώντας με το χαρτζιλίκι των γονέων τους, αντιλαμβάνονται απόλυτα την κοινωνική προβληματικότητα, αλλά, ως μη εργαζόμενοι, δεν έχουν συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία να έχουν ανάγκη άμεσης λύσης και άρα να καθιστούν τη μαζική πίεση ένα ισχυρό μέσο για άμεση αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων. Ακόμα κι αν φτάσουν στα κέντρα αποφάσεων, δεν έχουν να πουν ή να ζητήσουν τίποτε συγκεκριμένο. Τι θα κάνουν; Θα δώσουν συμβολικά στον πρωθυπουργό ένα τριαντάφυλλο; Θα του ζητήσουν να κάνει μόνος του τον κόσμο όπως τον θέλουν, αλλά δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι πώς ακριβώς είναι; Πριν μερικές δεκαετίες τα "έσπαζαν" όλα, για το δικαίωμα να μπουν ΟΛΟΙ στην ανώτατη εκπαίδευση. Σήμερα τα "σπάζουν" όλα, για το δικαίωμα να εργαστούν ΟΛΟΙ στο αντικείμενο που σπούδασαν. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Θα γκρεμίζουμε κάθε δύο χρόνια τα σπίτια μας, για να έχουν οι δεκάδες μηχανικοί, που ορκίζονται κάθε χρόνο, αντικείμενο απασχόλησης;
Όλα αυτά είναι προϊόντα άγνοιας. Αυτή η αδυναμία τους, σε συνδυασμό με μια αφελή άποψη περί επανάστασης, τους κάνει να στοχοποιούν την αστυνομία. Το ένστολο και άρα ορατό μέρος της εξουσίας, η οποία γι' αυτούς είναι προφανές ότι κάτι κακό προστατεύει, εφόσον αντιλαμβάνονται την προβληματικότητα, αλλά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο προστατεύει. Έχουν από δίπλα τους και κάποιους πονηρούς παρακρατικούς να τους "παραμυθιάζουν" για τη γενναιότητά τους και κάνουν πάντα ακριβώς ό,τι συμφέρει το παρακράτος. "Καίνε" ασκόπως —και ακίνδυνα για το σύστημα— τον "περίβολο" της εξουσίας και η κοινωνική "φωτιά" δεν φτάνει ποτέ μέχρι το παρακράτος, γιατί η εξουσία στο μεταξύ έχει πάρει το "άλλοθι" που χρειάζεται, για να γίνει βίαιη.
Πονηρά να το σκεφτεί κάποιος, θα καταλάβει αμέσως τι λέμε. Το ίδιο το σύστημα εξουσίας είναι πάντα ο καλύτερος διαφημιστής αυτών των "επαναστάσεων". Το ίδιο το σύστημα ξοδεύει κρατικά χρήματα, για να τις γιορτάζει. Αυτό ηρωποιεί τους "επαναστάτες" της συμφοράς. Αυτό στη συνέχεια παίρνει κάποιους από τους αυτούς τους "επαναστάτες" και τους κάνει πολιτικούς και άρα συνενόχους του. Τρελάθηκε το σύστημα και βάζει στις τάξεις του "επαναστάτες"; Όχι βέβαια. Βολεύεται το σύστημα και βολεύει αυτούς που το εξυπηρετούν. Βολεύεται από αυτούς που βγαίνουν πρώτοι και ζητούν το ακίνδυνο "πάν", πριν βγουν οι επόμενοι και ζητήσουν το απειλητικό "κάτι". Η κοινωνία βελτιώνει τη θέση της, όταν μέσω της πίεσης —κάθε φορά που βγαίνει στο δρόμο— αφαιρεί "κάτι" από την εξουσία. Αφαιρείς καλύτερα όταν ζητάς και παίρνεις συγκεκριμένα πράγματα. Άρα η κοινωνία βελτιώνει τη θέση της, όταν αυτοί που τη στελεχώνουν βελτιώνουν τη θέση τους. Όταν ο καθένας από αυτούς με τη δύναμή του αφαιρεί από την εξουσία ένα ειδικό "κάτι", το οποίο προστίθεται στο γενικό "κάτι" της κοινωνίας.
Αφαιρείς, όταν είσαι εργάτης και πιέζεις για ασφάλεια. Αφαιρείς, όταν είσαι εργαζόμενος και πιέζεις για λιγότερες ώρες εργασίας. Αφαιρείς, όταν είσαι συνταξιούχος και πιέζεις για καλή ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αφαιρείς, όταν είσαι αγρότης και πιέζεις για προστασία από τη λεηλασία των εμπόρων. Αφαιρείς, όταν είσαι παραγωγός και πιέζεις για προστασία από τα καρτέλ των κολλητών της εξουσίας. Αφαιρείς, όταν είσαι πολίτης και ζητάς μείωση της φορολογίας. Μόνον όταν αφαιρείς ενοχλείς την εξουσία. Οι νέοι τι ακριβώς "αφαίρεσαν" από την εξουσία σε όλα αυτά τα χρόνια της "επανάστασης"; Εκτός από τη δημοσία δαπάνη πλούσια ζωή που εξασφάλισαν στις διάφορες εγχώριες "Δαμανάκηδες" και τους ανοιξιάτικους "Μπετίτ", ποιοι άλλοι επωφελήθηκαν από τους αγώνες τους;
Οι σημερινοί εξεγερμένοι νεαροί δεν καταλαβαίνουν ότι δεν αρκούν μόνον οι καλές προθέσεις, για να φέρουν το καλό αποτέλεσμα. Τους προδίδει η άγνοια. Τους προδίδει η δική μας ευθύνη στη δική τους κακή εκπαίδευση. Η αγωνία τους να δηλώσουν την παρουσία τους, αποκαλύπτει με τον πιο "εκκωφαντικό" τρόπο την άγνοια αυτήν. Τώρα προσπαθούν να ηρωποιήσουν τον Αλέξη με κάθε τρόπο, για να κτίσουν το "ηρώο" της δικής του γενιάς. Απαιτούν τη μετονομασία δρόμων, τη θεσμοθέτηση επετείων κλπ. Είναι προφανές ότι μπερδεύουν τις έννοιες.
Ο Αλέξης ήταν θύμα και όχι ήρωας. Κοινωνία, που μπερδεύει αυτές τις έννοιες, δεν πάει "μακριά", γιατί το σύστημα θα φροντίζει πάντα να της δίνει "ήρωες". Τον ήρωα τον κάνει τέτοιον η γνώση και ο αγώνας. Το θύμα γίνεται τέτοιο από την ατυχία του. Καμία σχέση. Οι ήρωες είναι πρότυπα για τους επόμενους. Δεν τους κλαις όταν πεθαίνουν, παρά τους μακαρίζεις. Δεν τους κλαις, γιατί απλούστατα έζησαν τη ζωή τους ακριβώς όπως την ήθελαν και την τέλειωσαν με μια ένδοξη "έξοδο", όπως την ονειρεύονταν. Αντίθετα μ' αυτούς, τα θύματα είναι παραδείγματα προς αποφυγήν. Τα κλαις για την ατυχία τους. Τα κλαις, γιατί δεν έζησαν τη ζωή τους όπως την ήθελαν. Τα κλαις, γιατί είχαν μια "έξοδο" που δεν την ήθελαν και τους την επέβαλαν άλλοι.
Γι' αυτόν τον λόγο αναγκαζόμαστε μέσα από αυτό το κείμενο να τους στεναχωρήσουμε. Δεν το κάνουμε από κακή πρόθεση. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε. Εξαιτίας της άγνοιάς τους, κάνουν ζημιά στην κοινωνία και κατ’ επέκταση και στους ίδιους τους εαυτούς τους, γιατί απλούστατα κανένας δεν μένει μόνιμα νέος. Είναι όμορφοι, είναι ευαίσθητοι, αλλά δυστυχώς επικίνδυνοι. Επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους. Επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους γονείς τους. Επικίνδυνοι για τους συνταξιούχους παππούδες τους. Επικίνδυνοι για την κοινωνία. Τους το είπε άλλωστε με τον πιο ειλικρινή τρόπο η τραγική μητέρα του προηγούμενου "Αλέξη". Η κυρία Καλτεζά, η οποία θα είχε όλα τα "άλλοθι" του κόσμου να επιθυμεί την "εκδίκηση". Τους είπε: "Μην τα σπάτε. Δεν είναι τρόπος αυτός".
Αυτά, τα οποία σήμερα εξαιτίας τους επιδεινώνονται, θα τα βρουν μπροστά τους οι ίδιοι, όταν σε λίγα χρόνια θα μπουν στις τάξεις των εργαζομένων. Γι' αυτόν τον λόγο μιλάμε για ανωριμότητα. Όταν ο νέος είναι εκτός οικονομικής πραγματικότητας, κάνει ζημιά όταν μπαίνει επικεφαλής στον στίβο των κοινωνικών αγώνων. Όταν ο μόνος φορέας εξουσίας, που έχει αντιμετωπίσει στη ζωή του, είναι ο πατέρας του, δεν μπορεί να μπει επικεφαλής διεκδικήσεων. Εκεί κάνει ζημιά. Όταν είσαι παιδί, μπορείς να ζητάς το "παν" από τον πατέρα σου. Όταν είσαι πολίτης, το "παν" το ζητάς από τον Μεσσία και τέτοιος δεν είναι ο πρωθυπουργός. Από την εξουσία ζητάς το "κάτι" και είσαι ευχαριστημένος όταν το παίρνεις. Τα πολλά μικρά "κάτι" είναι η πρόοδος της κοινωνίας.