Πορνεία και όρκοι σιωπής

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Πορνεία και όρκοι σιωπής

Δημοσίευσηαπό akis » Τρί, 08 Σεπ 2009 9:19 pm

Ένα ακόμα ρεπορτάζ της εκμπομπή "Πρωταγωνιστές" του Σταύρου Θεοδωράκη για ένα θέμα που όπως όλα τα σοβαρά μπαίνει στα ψιλά ή στα άφαντα της επικαιρότητας και συνεπώς και στις συνειδήσεις των περισσοτέρων μας. Το ρεπορτάζ αφορά τις Αφρικανές και μάλιστα τις Νιγηριανές κοπέλες που δουλεύουν στην οδό Ευριπίδου και αφήνουν το κορμί τους καθημερινά έρμαιο των σεξουαλικών ορέξεων αντρών. Κοπέλες που όσο καιρό βρίσκονταν στην πατρίδα τους δεινοπαούσαν λόγω της ανέχειας και των προβληματικών κοινωνικών καταστάσεων που επικρατούν εκεί και που δεινοπαθούν κι εδώ όντας θύματα νταβατζήδων-σωματεμπόρων που τις εκβιάζουν λέγοντας τους ότι θα τους κάνουν βουντού και θα τις σκοτώσουν. Κοπέλες-θύματα του αρρωστημένου ανθρώπινου μυαλού που ήρθαν στην Ελλάδα με όνειρα να δουλέψουν να σπουδάσουν να κάνουν οικογένεια να στείλουν χρήματα στους δικούς τους. Άλλο ένα ρεπορτάζ που όπως όλα του ίδιου τύπου (Δανέζης, Τσίμας, Βαξεβάνης) προβάλλονται τα μεσάνυχτα και δεν αναφέρονται ούτε καν ως απλές ειδήσεις στα κεντρικά δελτία παρότι ασχολούνται με σοβαρά κοινωνικά και διεθνή προβλήματα και συχνά αποκαλύπτουν νοσηρές καταστάσεις που διεξάγονται δίπλα μας.

http://www.greektube.org/content/view/57513/2/

Το ρεπορτάζ προβλήθηκε πέρισυ τον Σεπτέμβρη και από τότε δεν έχει αλλάξει κατι σημαντικά εφόσον το φαινόμενο συντηρείται.

Επεκτείνοντας θα ήθελα να πω ότι την επικαιρότητα πρέπει να την επηρεάζουμε κι εμείς κάτι που δυστυχως δεν γίνεται. Στις γενικές συνελεύσεις παρότι κάποιες φορές έρχονται διαφορετικά θέματα, ακολουθούμε την τηλεοπτική επικαιρότητα συγκρουόμενοι με όρους που στερούνται πολλές φορές ουσιαστικών επιχειρημάτων και με αυτό τον τρόπο απομακρύνουμε τον κάθε φοιτητή παραταξιακό ή όχι να φέρει στη συνέλευση ένα θέμα που ευαισθητοποίησε τον ίδιο. Πάντως στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε κάνοντας ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο. Γιατί όλους μας αγγίζουν και μας κινητοποιούν τέτοια θέματα. Μάλλον δεν τα αφήνουμε να μας πλησιάσουν...

Spoiler: show
Η ιδέα για το θέμα και η παρακίνηση να γράψω κάτι ανήκει σε συνάδελφο φίλη...
akis:-Πάμε για καφέ;
lybe:-Περιμένεις λίγο να πάω τα δίδακτρα στη Γραμματεία;
akis:-ΟΚ. Εγώ τα πλήρωσα χτες. Έμαθα θα σε πάρουν στο πρόγραμμα του ΑΚΤΩΡΑ.
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.
akis
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 807
Εγγραφή: Κυρ, 01 Φεβ 2009 10:35 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Πορνεία και όρκοι σιωπής

Δημοσίευσηαπό gandalf » Τρί, 08 Σεπ 2009 11:02 pm

Το πέτυχα τις προάλλες στην τηλεόραση την ώρα που τελείωνε και έψαχνα να το βρώ...πρέπει να έχει ενδιαφέρον
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1108
Εγγραφή: Σάβ, 17 Μάιος 2008 6:27 pm
Τοποθεσία: Γοργοπόταμος
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Πορνεία και όρκοι σιωπής

Δημοσίευσηαπό SoundOfSilence » Τετ, 09 Σεπ 2009 1:27 pm

Απλά ανατριχιαστικό!Κάποτε θα πρέπει να δούμε τα πράγματα πίσω απο τις βιτρίνες των τηλεοράσεων μας...
when the violence causes silence, we must be mistaken
SoundOfSilence Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 1182
Εγγραφή: Δευτ, 02 Ιουν 2008 6:56 pm
Έτος εισαγωγής: 2004

Re: Πορνεία και όρκοι σιωπής

Δημοσίευσηαπό Lost.in.Athens » Δευτ, 14 Σεπ 2009 10:25 am

Πραγματικά συγκλονιστικές οι μαρτυρίες που προβάλλονται στην εκπομπή, καταθλιπτικές θα έλεγα για την ακρίβεια, ελάχιστες βέβαια σε σχέση με τις ιστορίες όλων των γυναικών που αναγκάζονται να δουλέυουν με αυτόν τον τρόπο, οι οποίες είναι τόσο τρομοκρατημένες που δεν τολμούν καν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους...

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Διάβασα ένα άρθρο στο TVXS.gr που έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα ανά τον κόσμο σε σχέση με τη δουλεία. Όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δουλεία έχει σήμερα εξαλειφθεί, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, ο τίτλος είναι αποστομωτικός: «Δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα χωρίς δουλεία», ακόμα και σε χώρες όπως η ΗΠΑ, όπως αναφέρει το κείμενο:

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 27.000.000 εκατομμύρια σκλάβοι, περισσότεροι απ’ οποιαδήποτε άλλη εποχή στην Ιστορία του ανθρώπου. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στις ΗΠΑ μοναχά υπολογίζεται ότι πέφτουν θύματα trafficking περίπου 17.500 άνθρωποι ετησίως.

Με τον όρο δουλεία περιγράφεται κάθε κατάσταση αναγκαστικής εργασίας, συχνά χωρίς ανταμοιβή, υπό την απειλή σωματικής ή/και ψυχολογικής βίας από την οποία δεν μπορεί να απομακρυνθεί κάποιος, στερούμενος την ελευθερία του.

Σήμερα, οι περισσότεροι σκλάβοι εντοπίζονται στη Νότια Ασία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ. Οι περισσότεροι από αυτούς εξαναγκάζονται να εργάζονται στη γεωργία, την εξόρυξη μετάλλων κ.α. Οι περισσότεροι σημερινοί δούλοι δεν έχουν πέσει θύματα trafficing.

Το ποσοστό της «κληρονομικής» σκλαβιάς, που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά είναι πολύ υψηλό ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου, με 10-12 εκατ. σκλάβων να έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση από την γέννησή τους, λόγω κάποιου οικογενειακού χρέους. Οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη, αναγκάζονται να δανειστούν χρήματα υπό τον όρο ότι θα υποθηκεύσουν το σώμα τους. Όμως με την λήψη του δανείου, αυτόματα πλέον δεν τους ανήκει ο εαυτός τους, κι έτσι η αποπληρωμή του χρέους δεν είναι εφικτή. Και το χρέος περνά από γενιά σε γενιά.

«Συναντήσαμε χιλιάδες οικογένειες, ακόμα και ολόκληρα χωριά που τελούν υπό καθεστώς σκλαβιάς, όλοι δουλεύουν για έναν άνθρωπο, από γενιά σε γενιά, ακόμα και για χρέος που δεν ξεπερνά τα 10 δολάρια» λέει ένας από τους πρωτοπόρους στην καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Free The Slaves, Kevin Bales. Η οργάνωση έχει επιτύχει την απελευθέρωση χιλιάδων ανθρώπων από το ζυγό, σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Δεν έχει υπάρξει ούτε μία μέρα στην Αμερική, από την ανακάλυψή της μέχρι και αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτή την πρόταση, χωρίς δουλεία» ο κ. Bales. Συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50.000 δούλους στις σημερινές ΗΠΑ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες που εξαναγκάζονται να εκδίδονται.

Η γεωργία στη Νότια Φλόριντα είναι ένας τομέας όπου ανθεί το δουλεμπόριο. Φτωχοί ανθρώποι δελεάζονται από την υπόσχεση μιας θέσης εργασίας και, συχνά με δικά τους έξοδα, μεταβαίνουν σε κάποια φυτεία όπου βρίσκονται υπό την απειλή όπλου να πρέπει να εργάζονται εξοντωτικές ώρες, χωρίς ανταμοιβή και δικαιώματα.

Το νομικό πλαίσιο για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την υποδούλωση ανθρώπων. Για παράδειγμα, ένας νόμος του 1940 επιτρέπει στους καλλιεργητές και εργοστασιάρχες να κάνουν αίτηση για ειδική βίζα που επιτρέπει την είσοδο σε «φιλοξενούμενους εργαζόμενους». Λόγω έλλειψης επιθεωρητών, όμως, δεν ελέγχονται ποτέ οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι.

«Ελάχιστα από τα προϊόντα που φτάνουν στα χέρια μας δεν έχουν περάσει από τα χέρια ενός σκλάβου. Βαμβάκι, κακάο, ζάχαρη, ρούχα, ηλεκτρονικά, κινητά τηλέφωνα, ότι μπορείτε να φανταστείτε», λέει ο κ. Bales.

Πηγή
Lost.in.Athens
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2227
Εγγραφή: Κυρ, 07 Δεκ 2008 6:03 pm
Έτος εισαγωγής: 2008


Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες