Κατατακτήριες για Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ, μετά από ΗΜΜΥ ΕΜΠ και διδακτορικό

Συζητήστε θέματα παντός ενδιαφέροντος.

Κατατακτήριες για Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ, μετά από ΗΜΜΥ ΕΜΠ και διδακτορικό

Δημοσίευσηαπό Giorgos90 » Πέμ, 30 Μάιος 2024 7:54 pm

Γεια σε όλους. Έχω τελειώσει ΗΜΜΥ ΕΜΠ, τώρα τελειώνω το διδακτορικό και ενδιαφέρομαι για κατατακτήριες στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ (ηλικία 34).

Αξίζει ή όχι; Το σκέφτομαι πιο πολύ για διεύρυνση γνώσεων παρά για επαγγελματικά δικαιώματα.

Προφανώς δεν πρόκειται να είμαι 100% κανονικός φοιτητής, λόγω δουλειάς, αλλά από την άλλη υπάρχει κάποιος ελεύθερος χρόνος που μπορώ να ασχοληθώ με την σχολή.

Η γνώμη σας;

Γενικά θα προτείνατε μια πιο κοντινή σχολή (π.χ. Ναυπηγούς ΕΜΠ) για να μην κουραστώ πολύ, ή μια πιο διαφορετική σχολή (π.χ. Νομική Αθήνας) για να διευρύνω πλήρως τις γνώσεις μου;
Giorgos90

Έτος εισαγωγής: 2023

Re: Κατατακτήριες για Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ, μετά από ΗΜΜΥ ΕΜΠ και διδακτορικό

Δημοσίευσηαπό jimys » Πέμ, 30 Μάιος 2024 10:21 pm

Τελείωσα στους ΗΜΜΥ ΕΜΠ, έκανα το διατμηματικό της Ενέργειας του ΕΜΠ και μετά κατατακτήριες για ΠΜ. Πλέον έχω 4 μαθήματα για πτυχίο. Αν το θες για τα επαγγελματικά δικαιώματα (όπως κι εγώ) τότε ναι αξίζει, αν το θες μόνο για την γνώση θεωρώ πως δεν αξίζει δεδομένου ότι δουλεύεις. Εγώ αναγκάστηκα να αφήσω στην άκρη τη δουλειά για 2 χρόνια για να καταφέρω να τελειώνω (7ο έτος πλέον). Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω δεν ξέρω αν θα το έκανα δεδομένων των δυσκολιών που προέκυψαν στην πορεία. Προσωπική μου γνώμη βέβαια ότι οι ΠΜ είναι πιο βατή σχολή από τους ΗΜΜΥ, πιο οργανωμένη και δεν σε ταλαιπωρεί τόσο για να περάσεις τα μαθήματα. (Για βαθμούς είναι άλλη συζήτηση)
Αν ο Θεός Δημιουργεί, ο άνθρωπος κατασκευάζει..
Άβαταρ μέλους
jimys

Έτος εισαγωγής: 2018

Re: Κατατακτήριες για Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ, μετά από ΗΜΜΥ ΕΜΠ και διδακτορικό

Δημοσίευσηαπό Giorgos90 » Πέμ, 30 Μάιος 2024 11:00 pm

Ευχαριστώ για την απάντηση jimys. Μια διευκρίνιση, πόσα μαθήματα χρειάζεται ένας ΗΜΜΥ ΕΜΠ να περάσει στους ΠΜ ΕΜΠ για να πάρει πτυχίο, μετά την αναγνώριση των κοινών μαθημάτων; Με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς που έχω κάνει, βγαίνουν 47, δηλαδή συνολικά 50 μαζί με τα 3 των κατατακτηρίων. Κάπου εκεί είναι το νούμερο;

Πάντως εγώ δουλεύω 6-7 ώρες τις καθημερινές από το σπίτι μου, δηλαδή η δουλειά δεν είναι υπερβολικά πιεστική. Πόσο ρεαλιστικό πιστεύεις είναι να τελειώσω τους Πολιτικούς Μηχανικούς σε 5 χρόνια;
Giorgos90

Δημοσίευσηαπό jimys » Πέμ, 30 Μάιος 2024 11:06 pm

Giorgos90 έγραψε:Ευχαριστώ για την απάντηση jimys. Μια διευκρίνιση, πόσα μαθήματα χρειάζεται ένας ΗΜΜΥ ΕΜΠ να περάσει στους ΠΜ ΕΜΠ για να πάρει πτυχίο, μετά την αναγνώριση των κοινών μαθημάτων; Με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς που έχω κάνει, βγαίνουν 47, δηλαδή συνολικά 50 μαζί με τα 3 των κατατακτηρίων. Κάπου εκεί είναι το νούμερο;

Πάντως εγώ δουλεύω 6-7 ώρες τις καθημερινές από το σπίτι μου, δηλαδή η δουλειά δεν είναι υπερβολικά πιεστική. Πόσο ρεαλιστικό πιστεύεις είναι να τελειώσω τους Πολιτικούς Μηχανικούς σε 5 χρόνια;

Εμένα συνολικά μου βγήκαν 42 μαθήματα. Γλιτώνουμε και τα επιλογής των πρώτων 4ων εξαμήνων. Κοίτα αν δεν παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα απλά δεν βγαίνουν. Μιλάω για τα μαθήματα κατεύθυνσης πχ του συγκοινωνιολόγου που είμαι εγώ. Κάποια έχουν θεματικές ασκήσεις τύπου προόδου, ομαδικές εργασίες, οπότε αν δεν παρακολουθείς δεν βγαίνει με τίποτα θεωρώ σε 5 χρόνια.
Αν ο Θεός Δημιουργεί, ο άνθρωπος κατασκευάζει..
Άβαταρ μέλους
jimys

Έτος εισαγωγής: 2018

Δημοσίευσηαπό karn » Παρ, 31 Μάιος 2024 4:13 pm

Giorgos90 έγραψε:Γεια σε όλους. Έχω τελειώσει ΗΜΜΥ ΕΜΠ, τώρα τελειώνω το διδακτορικό και ενδιαφέρομαι για κατατακτήριες στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ (ηλικία 34).

Αξίζει ή όχι; Το σκέφτομαι πιο πολύ για διεύρυνση γνώσεων παρά για επαγγελματικά δικαιώματα.

Προφανώς δεν πρόκειται να είμαι 100% κανονικός φοιτητής, λόγω δουλειάς, αλλά από την άλλη υπάρχει κάποιος ελεύθερος χρόνος που μπορώ να ασχοληθώ με την σχολή.

Η γνώμη σας;

Γενικά θα προτείνατε μια πιο κοντινή σχολή (π.χ. Ναυπηγούς ΕΜΠ) για να μην κουραστώ πολύ, ή μια πιο διαφορετική σχολή (π.χ. Νομική Αθήνας) για να διευρύνω πλήρως τις γνώσεις μου;

Aν το κανεις απλα και μονο για διευρυνση γνωσεων, η δική μου αποψη ειναι οτι δεν αξιζει. Οχι μονο για ΠΜ αλλα για οποιαδηποτε σχολη.
Αλλωστε οι ΗΜΜΥ αγγιζουν τοσα αντικειμενα που μπορεις να εμβαθυνεις σε καποιο αλλο τομεα του ηδη αντικειμενου σου.
karn

Έτος εισαγωγής: 2016

Δημοσίευσηαπό Reggina95 » Σάβ, 01 Ιουν 2024 3:14 pm

Έχω τελειώσει ΠΜ, 2ο μεταπτυχιακό σε λίγο καιρό και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσω με διδακτορικό. Ωστόσο, σκέφτομαι ότι ακόμα και μετά από αυτό θα συνεχίζω να θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου σε ένα άλλο πλαίσιο πηγαίνοντας για κάποιο δεύτερο πτυχίο.
Η γνώμη μου είναι ότι αν δεν το βλέπεις από επαγγελματική σκοπιά, θα μπορούσες να πας και σε κάτι τελείως διαφορετικό (αρκεί να σου αρέσει ως ιδέα), γιατί με αυτόν τον τρόπο "κερδίζεις"/καλλιεργείς και μια τελείως διαφορετική γνωσιακή εικόνα και ικανότητα - σε κάθε περίπτωση αξίζει μια τέτοια προσπάθεια.
No matter what anybody tells you, words and ideas can change the world.
Άβαταρ μέλους
Reggina95

Έτος εισαγωγής: 2015

Δημοσίευσηαπό Giorgos90 » Πέμ, 23 Ιαν 2025 5:15 pm

Επαναφέρω το θέμα για κάποιες διευκρινήσεις, ειδικά προς τους απόφοιτους των ΗΜΜΥ ή άλλης πολυτεχνικής σχολής που μπήκαν στους ΠΜ:

jimys έγραψε:Εμένα συνολικά μου βγήκαν 42 μαθήματα. Γλιτώνουμε και τα επιλογής των πρώτων 4ων εξαμήνων. Κοίτα αν δεν παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα απλά δεν βγαίνουν. Μιλάω για τα μαθήματα κατεύθυνσης πχ του συγκοινωνιολόγου που είμαι εγώ. Κάποια έχουν θεματικές ασκήσεις τύπου προόδου, ομαδικές εργασίες, οπότε αν δεν παρακολουθείς δεν βγαίνει με τίποτα θεωρώ σε 5 χρόνια.

Καταρχάς συγχαρητήρια για το πτυχίο, λογικά τώρα το έχεις πάρει, πες μας τις γενικές εντυπώσεις. Με απλά λόγια, αν γύρναγες τον χρόνο πίσω πριν 8 χρόνια θα το ξαναέκανες ναι ή όχι;

Είπες ότι συνολικά σου βγήκαν 42 μαθήματα. Υποθέτω, χωρίς τα 3 των κατακτηρίων. Δηλαδή μαζί με αυτά 45. Σωστά;

Για τις απαλλαγές έπαιξε ρόλο το μόνο το πτυχίο ή αναλυτική; Ρωτάω γιατί είχα πάρει 2 μαθήματα μη εντασσόμενα στις ροές όταν ήμουν ΗΜΜΥ (Τεχνική Μηχανική Ι και Αναλυτική Μηχανική), και κάποια άλλα (Αριθμητικές Μέθοδοι Διαφορικών Εξισώσεων) οπότε ίσως γλυτώσω ακόμα 1, 2 μαθήματα.

Τα εργαστηριακά μαθήματα μη βαθμολογούμενα (π.χ. Εργαστήριο Υλικών 1ο εξάμηνο, ή Εργαστήριο Υδατικών Πόρων 6ο εξάμηνο κτλ), πρέπει να τα περάσω κανονικά, ή υπάρχει κάποιο είδος απαλλαγής; Αυτά είναι απλά ή δύσκολα μαθήματα; Δηλαδή αυτά τα 8 εργαστήρια (1ο - 8ο εξάμηνο) να τα θεωρήσω ξεκάθαρα ως ένα +8 στα συνολικά μαθήματα; Δηλαδή 3 στις κατατακτήριες, 42 μαθήματα και 8 μη βαθμολογούμενα εργαστήρια, να θεωρήσω συνολικά 53 μαθήματα και διπλωματική για να πάρω πτυχίο ΠΜ; Αν είναι έτσι τότε ναι πράγματι θα μου πάρει 7-8 χρόνια με πολλή πίεση και πράγματι χρειάζεται δεύτερη σκέψη.

Reggina95 έγραψε:Έχω τελειώσει ΠΜ, 2ο μεταπτυχιακό σε λίγο καιρό και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσω με διδακτορικό. Ωστόσο, σκέφτομαι ότι ακόμα και μετά από αυτό θα συνεχίζω να θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου σε ένα άλλο πλαίσιο πηγαίνοντας για κάποιο δεύτερο πτυχίο.
Η γνώμη μου είναι ότι αν δεν το βλέπεις από επαγγελματική σκοπιά, θα μπορούσες να πας και σε κάτι τελείως διαφορετικό (αρκεί να σου αρέσει ως ιδέα), γιατί με αυτόν τον τρόπο "κερδίζεις"/καλλιεργείς και μια τελείως διαφορετική γνωσιακή εικόνα και ικανότητα - σε κάθε περίπτωση αξίζει μια τέτοια προσπάθεια.

Όταν ξεκίνησα Κινέζικα και διδακτορικό, είχα πει ότι αυτά είναι τα δύο τελευταία που θα ασχοληθώ. Τώρα που είμαι στο HSK 9 στα Κινέζικα και στα τελειώματα του διδακτορικού, σκέφτομαι ότι θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου. Κοίταγα Ιατρική, Νομική, Φιλοσοφική, Φιλολογία κάποιας ξένης γλώσσας, Θεολογία, ΤΕΦΑΑ, Φυσικό, Μαθηματικό, Γεωλογία και Γεωπονικό, αλλά όλες αυτές οι σχολές λίγο που έψαξα είναι υπερβολικά δύσκολες για εμένα και την ηλικία μου, και ειλικρινά, ρεαλιστικά και ξεκάθαρα δεν θα καταφέρω να τις τελειώσω. Ωστόσο για πολυτεχνικές σχολές, νομίζω ότι έχω για ακόμα 5-10 χρόνια δυνάμεις χωρίς ακραία πίεση που χρειάζεται άλλη σχολή π.χ. νομική, ιατρική ή θεολογία.
Giorgos90

Δημοσίευσηαπό ak » Παρ, 24 Ιαν 2025 1:02 pm

Καλημέρα
Δεν είμαι σε θέση να εκφέρω άποψη για το αν θα κοιτούσα για δεύτερο πτυχίο ή όχι, καθώς ακόμα ασχολούμαι με το πρώτο. Ωστόσο, θα ήθελα να διευκρινίσω μια λεπτομέρεια που διάβασα στην τελευταία σου απάντηση σχετικά με τα εργαστηριακά μαθήματα.

Στο πρόγραμμα σπουδών των ΠΜ τα συνολικά εργαστήρια που αναφέρεις (Υλικών, Κατασκευών κτλ) είναι συνολικά 4. Μπορεί στην ιστοσελίδα της σχολής να τα βλέπεις και στο χειμερινό αλλά και στο εαρινό εξάμηνο ενός έτους, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μάθημα. Στην πράξη, χωρίζουν τους φοιτητές αλφαβητικά, ώστε να διεξάγεται πιο ομαλά το μάθημα μέσα στο εργαστήριο. Συνήθως Α-Λ τον χειμώνα και Μ-Ω την άνοιξη.

Ως προς την δυσκολία των εν λόγω μαθημάτων, δεν είναι δύσκολα. Σε κάθε διάλεξη μπαίνεις στο εκάστοτε εργαστήριο και ακούς την αντίστοιχη παρουσίαση μαζί με μια πειραματική προσομοίωση. Και στο τέλος οφείλεις να παραδώσεις μια εργασία εντός 2 βδομάδων συνήθως, σχετικά με το τι άκουσες. Οι οποίες δεν πρέπει να σε τρομάζουν, είναι πιο πολύ μια αριθμητική εφαρμογή που έχετε ήδη κάνει μέσα στο εργαστήριο. Ωστόσο, το μόνο απαιτητικό που έχουν αυτά τα μαθήματα είναι οι απουσίες. Αν νομίζεις, ότι μπορείς να διαμορφώσεις το πρόγραμμα της εργασίας σου για να είσαι στην σχολή για τα εργαστήριο, τότε όλα καλά.
ak

Έτος εισαγωγής: 2019

Επιστροφή στο Γενικές Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες