Αντιπλημμυρικά-Ελληνικό Κράτος-Κλιματική Αλλαγή

Συζητήστε θέματα παντός ενδιαφέροντος.

Αντιπλημμυρικά-Ελληνικό Κράτος-Κλιματική Αλλαγή

Δημοσίευσηαπό Nysta » Πέμ, 28 Σεπ 2023 10:30 am

Δεν έχω να προσθέσω πολλά στις εικόνες που έχετε ήδη δει. Από ενδιαφέρον, προσπαθώ να ανατρέξω στις σημειώσεις της Σχολής για να μελετήσω. Μπήκα στη ΕΜΠ το 2009 και πλέον απασχολούμαι σε αρκετά διαφορετικό τομέα από την κατεύθυνσή μου, που ήταν υδραυλικός.

Πριν επιστρέψω στις σημειώσεις, τα πρώτα μου αντανακλαστικά δεν μου δώσανε ένα ικανό λόγο να καταλάβω την καταστροφή.
Μεγάλωσα στην Καρδίτσα, οπότε γνωρίζω καλά την περιοχή, αλλά η πλημμύρα του 2020 ήταν τόσο έκπληξη όσο και η νέα. Το έργο του υδραυλικού όντως είναι κρυμμένο έως την στιγμή που θα χρειαστεί.

Το πρώτο ζήτημα που σκέφτομαι είναι η κλιματική αλλαγή. Οι έντονες βροχοπτώσεις είναι κομμάτι της, με αρκετά παραδείγματα σε παγκόσμια κλίμακα. Ανθρωπογενές φαινόμενο η κλιματική αλλαγή.

Το δεύτερο είναι η εφαρμογή του σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων από το Ελληνικό Κράτος, την Περιφέρεια, την ΤΕΡΝΑ. Μέχρι τώρα, από όσο έχω καταφέρει να καταλάβω από ανθρώπους που ασχολούνται με το ζήτημα, τα έργα δεν έγιναν. Είχανε προλάβει όμως να διαφημιστούνε πάρα πολύ λόγω των ερχόμενων εκλογών, οπότε μένει η ειρωνεία.

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να ιεραρχήσω την ανθρώπινη ευθύνη βάζοντας πρώτα την διαφθορά και τις ευθύνες κράτους-Περιφέρειας-Εταιρείας και ύστερα την κλιματική αλλαγή.

Η απάντηση του κράτους στην καταστροφή είναι ένα θέμα από μόνη της. Δεν επεκτείνομαι εδώ αλλά απλά λέω ότι το κράτος είναι τόσο ανίσχυρο που όλη τη δουλειά αλληλεγγύης την αναλάβανε οι ανεξάρτητες, από το κράτος, δομές. Εθελοντές, συλλογικές κουζίνες, το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας, σωματεία(και το δικό μας Σωματείο, το ΣΜΤ). Οι προσπάθειες του στρατού για 2 μέρες φάνηκαν λίγες και σύντομες αναλογικά των δυνατοτήτων και των αναγκών. Οι εθελοντές είναι ακόμα εκεί και καθαρίζουν σπίτια, ο στρατός έφυγε πριν από 2 βδομάδες.

Στην δική μας επίσκεψη εκεί, με την Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών-Παράταξη του ΣΜΤ, οι ντόπιοι ήταν καχύποπτοι, σχεδόν επιθετικοί, αφού μας πέρασαν για κάποια ομάδα του Δήμου. Λογικά, αποδίδουν την ευθύνη στην τοπική Αρχή που γνωρίζουν καλύτερα.

Ανοίγω αυτή τη συζήτηση σε περίπτωση που υπάρχει διάθεση για συζήτηση από πιο ειδικούς στα αντιπλημμυρικά. Ο κ. Μαμάσης έχει ήδη δημοσιεύσει αυτό το κείμενο.

Εγώ ανέτρεξα εδώ, εδώ και εδώ.

Βλέπω ότι υπάρχει ένα μάθημα στο μεταπτυχιακό των υδραυλικών αλλά δεν έχω πρόσβαση σε σημειώσεις. Η συζήτηση καλοδεχούμενη.
Η πληρότητα του μπλε κάδου είναι ευθέως ανάλογη με το επίπεδο του διαλόγου στο forum..
Άβαταρ μέλους
Nysta

Έτος εισαγωγής: 2009

Re: Αντιπλημμυρικά-Ελληνικό Κράτος-Κλιματική Αλλαγή

Δημοσίευσηαπό rossi46 » Πέμ, 28 Σεπ 2023 12:59 pm

Είμαι μισός από Παραπόταμο Τρικάλων, από τη μεριά του πατέρα μου. Ο νομός Τρικάλων πέραν των πιο γνωστών ποταμών Πηνειού και Ληθαίου περιλαμβάνει αρκετά μικρά ποτάμια(πατέρα τα έχεις αναφέρει πολλές φορές δεν τα θυμάμαι απέξω όλα) τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν στον Πηνειό. Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, δεν πιστεύω σε κλιματική αλλαγή. Συζητώντας με τον πατέρα μου για το εν λόγω θέμα των τελευταίων ημερών, ο πατέρας μου ανέφερε ότι αντίστοιχες βροχοπτώσεις θυμάται να έγιναν, αντίστοιχο όμως αποτέλεσμα μιλώντας για καταστροφές σπιτιών όχι. Η γη, όμως, που καλλιεργούταν από τους ανθρώπους υπέστη ζημιά όπως και τα ζωντανά. Πλησίον του χωριού περνά ο Πορταϊκός ποταμός, 1 όσων καταλήγουν στον Πηνειό. Ποτέ πριν επέλθει ο ανθρωπογενής παράγοντας το ποτάμι δεν ξεχείλισε ώστε να καταπνίξει το χωριό. Η κοίτη του ποταμού έχει πολλές φορές τροποποιηθεί. Επιπροσθέτως, πρώτα με τον Ιανό και τώρα ήταν οι 2 φορές που τα πρόχειρα αναχώματα δεν ήταν ικανά να συγκρατήσουν τον όγκο και την ορμή του νερού. Τη δεύτερη, μάλιστα, φορά το ανάχωμα ήταν κιόλας κατεστραμμένο από ντόπιους που ήθελαν να κάνουν άλλα έργα πλησίον του ποταμού. Δεν είμαι γνώστης υδραυλικών έργων, συγκοινωνιολόγος είναι η κατεύθυνση που τελείωσα. Nysta, δεν κάνω προσωπική επίθεση, η κουβέντα "κλιματική αλλαγή" δε με λέει πολλά (και όχι επειδή ενστερνίζομαι απόψεις επί του θέματος του κυρίου Κουτσογιάννη). Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υποδομή. Επικρατεί μια βλακώδης νοοτροπία, δυστυχώς, σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού για πολλά ζητήματα, ένα εξ αυτών είναι και η κατασκευή έργων τα οποία γίνονται ανορθόδοξα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αν ο Daniel χτυπούσε την Αττική όπως χτύπησε τη Θεσσαλία, χρησιμοποιώντας κοινή λογική ούτε καν γνώσεις σχολής Πολιτικών Μηχανικών, περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας και αρκετά διαμερίσματα του Πειραιά που βρίσκονται κοντά στις εκβολές Κηφισού και Ιλισού θα αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρά προβλήματα και μπορεί να υπήρχαν και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Διαβάζοντας το κείμενο με την άποψη του κυρίου Μαμάση, συμφωνώ πλήρως με όσα αναφέρει για τα περιφερειακά φράγματα και όντως, γνωρίζοντας από τον πατέρα μου, στην Πύλη Τρικάλων δεν έγινε ποτέ το φράγμα. Είναι πολλοί λόγοι (ένα εξ αυτών είναι και οι δήθεν οικολόγοι). Δεν θα πω περισσότερα διότι θα πολιτικοποιηθεί το θέμα και θα χαθεί το τόπι. Ευχαριστώ.
I'm tired, boss. Tired of being on the road, lonely as a sparrow in the rain. I'm tired of never having me a buddy to be with to tell me where we's going to, coming from, or why. Mostly, I'm tired of people being ugly to each other. I'm tired of all the pain I feel and hear in the world..every day. There's too much of it. It's like pieces of glass in my head..all the time. Can you understand?
rossi46

Δημοσίευσηαπό mamassis » Παρ, 29 Σεπ 2023 12:06 pm

Πιο εμπεριστατωμένη δημοσίευση για τις πλημμύρεςς από Χ. Μακρόπουλο, Ν. Μαμάση και Α. Ευστρατιάδη
https://www.epixeiro.gr/article/435971

Η επικοινωνία της κλιματικής αλλαγής.
https://www.youtube.com/watch?v=1kgYv2j8Ij4

Ανύπαρκτες υποδομές στο βωμό της "επικοινωνίας της κλιματικής αλλαγής"
https://www.youtube.com/watch?v=sR_fp0YW97M
mamassis

Δημοσίευσηαπό Nysta » Παρ, 29 Σεπ 2023 1:54 pm

Θα τα μελετήσω! Ευχαριστώ πολύ!
Η πληρότητα του μπλε κάδου είναι ευθέως ανάλογη με το επίπεδο του διαλόγου στο forum..
Άβαταρ μέλους
Nysta

Δημοσίευσηαπό Nysta » Παρ, 29 Σεπ 2023 2:25 pm

Εντάξει στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής δε θα τα βρούμε, αλλά σίγουρα έχουνε βρεθεί πιο καταρτισμένοι συνάδελφοι να το συζητήσετε.
Άβαταρ μέλους
Nysta

Δημοσίευσηαπό rossi46 » Παρ, 29 Σεπ 2023 5:48 pm

:clap: :clap:
I'm tired, boss. Tired of being on the road, lonely as a sparrow in the rain. I'm tired of never having me a buddy to be with to tell me where we's going to, coming from, or why. Mostly, I'm tired of people being ugly to each other. I'm tired of all the pain I feel and hear in the world..every day. There's too much of it. It's like pieces of glass in my head..all the time. Can you understand?
rossi46

Δημοσίευσηαπό xeirourgos » Παρ, 29 Σεπ 2023 8:09 pm

Σας ευχαριστούμε πολύ
xeirourgos

Έτος εισαγωγής: 1950

Επιστροφή στο Γενικές Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες