Ευάγγελος Ράπτης εγρψε
Αυτό που γράφω, αν δει κανεις προσεκτικά, είναι ότι τα πολιτικά κόμματα δημιουργούνται για να λύσουν κοινωνικά προβλήματα. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται. Αν δεν συμβαδίζει η δράση τους με κοινωνικές διεργασίες, τότε εξαφανίζονται αφού χάνουν την υποστήριξη του λαού. Στηρίζονται στη λεγόμενη εκλογική δημοκρατία κατά την οποία κυριαρχεί το κόμμα που παίρνει περισσότερες ψήφους. Χαρακτηριστικό τους επίσης είναι η προώθηση της παθητικότητας των ανθρώπων και η δίψα για εξουσία (την οποία λένε ότι την χρησιμοποιούν για το καλό όλων).
Πολλοι φοιτητες πιστεουμε οτι τα κομματα θα επρεπε να εχουν εξαφανιστει εδω και πολυ καιρο..!Η δραση τους δεν συμβαδιζει με κοινωνικες διεργασιες σε καμια περιπτωση!
Δεν εξαφανιζονται γιατι υπαρχουν μορφωματα απειρου καλλους που τα συντηρουν..!
Δεν υπαρχει ουτε εκλογικη δημοκρατια ουτε πλειοψηφια..!
Για παραδειγμα στο εμπ ημμυ υπαρχουν 3000 φοιτητες!στις εκλογες ψηφιζουν οι 1000 δηλ το 1/3!
Αποφαση μπορουν να παρουν για την σχολη 200 ατομα το 1/5 του 1/3 των 3000..!
Δηλ μιλαμε για πλειοψηφιες του 1/15....!200 ατομα καθοριζουν την σταση 3000 φοιτητων..!
Για αυτο δεν εξαφανιζονται και για αυτο εχουν μια καποια φωνη...!
Βλεπουμε ενα πολυ μικρο ποσοστο να επιβαλλεται σε 3000 φοιτητες.. μεσα απο αυτο το μορφωμα που υπαρχει...!
Αν για παραδειγμα πλειψηφια ηταν το 1/2 της σχολης τοτε οι 200(ο αριθμος που χρειαζεται μια συνελευση κομματικων παραταξεων για να παρει (δημοκρατικη...)αποφαση...) δεν θα διαμορφωναν παραπανω απο το 1/5 της βουλησης των φοιτητων...!
Θα ειχαν την θεση που αξιζει σε μια δογματικη νοοτροπια στειρωσης της ελευθερης σκεψης...!
Ευάγγελος Ράπτης εγραψε
Μία από τις πιο επιθυμητές παράπλευρες συνέπειες της οργάνωσης της κοινωνίας με τη μέθοδο της εκλογικής δημοκρατίας και της ύπαρξης κομμάτων είναι η σε ορισμένα πλαίσια ελευθερίες (ελευθερία γνώμης, συγκέντρωσης, μετακίνησης κλπ).
Όταν τα μέλη μίας κοινωνίας είναι παθητικοί και όχι ενεργοί πολίτες, τότε κόμματα, οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα δημαγωγοί, στρατοκράτες βρίσκουν έδαφος να αποκτήσουν εξουσία και να καταπιέζουν τους πολίτες.
Στη σημερινή ελληνική κοινωνία πόσοι άνθρωποι λαμβάνουν τις ουσιαστικές αποφάσεις; Να πούμε 10.000. Μάλλον πολλούς λέω. Δείτε ότι είναι εξαιρετικά μικρή αναλογία και αναρωτηθείτε γιατί.
Αν αναρωτηθούμε για τη δημοκρατία στην περίπτωση αυτή θα μελαγχολήσουμε. Τις περισσότερες φορές όμως δεν βλέπουμε τις ευθύνες μας ως πολιτών. Η παθητικότητά μας είναι μεγάλη. Αφήνουμε, ακόμη και για εντελώς κοντινά πράγματα σε μας, τους τεχνικούς της εξουσίας να λαμβάνουν για μας αποφάσεις.
Στα Πανεπιστήμια τώρα. Ενώ φαινομενικά υπάρχει κινητικότητα, δεν βλέπω ενεργητική καθημερινή συμμετοχή στα δρώμενα. Πολλές φορές μου έχει συμβεί να τελειώνω ένα δίωρο μάθημα και να μην δέχομαι ούτε μία ερώτηση.
Στο γιατι δεν δεχεστε ερωτηση δωστε μου την ευκαιρια να απαντησω σαν φοιτητης... προς εναν πολυ καλο καθηγητη!
Και μαλιστα θα απαντησω και θα εξηγησω και την απαραδεκτη και ανυπαρκτη σταση των κομματων απεναντι στην παιδεια μας...!
Ενα πολυ σοβαρο προβλημα μεσα στα πανεπιστημια ειναι το χασμα μεταξυ φοιτητων και καθηγητων...!
Δεν υπαρχει επικοινωνια μεταξυ μας...!
Οι καθηγητες...Δεν καταλαβαινετε αν καταλαβαινουμε...!
Ο φοιτητης μεσα απο απο τον φοβο μηπως κανει χαζη ερωτηση(και χλευαστει απο καθηγητη και φοιτητες..) μεσα απο το κακο κλιμα στις αιθουσες μεσα απο την ανωνυμια των ανθρωπων μεσα απο το επικριτικο βλεμμα του καθηγητη.. και ισως και απο και λιγο η απαθεια των φοιτητων(δεν βαριεσαι θα παρω βοηθημα..) αδυνατουν να εκδηλωσουν την διαθεση μας για ερωτηση..!
Για παραδειγμα στο εμπ ηλεκτρολογικο σχεδιο πρωτο μαθημα ειμαστε 600 φοιτητες και ενας καθηγητης..!
Μερκοι καθονται στα σκαλια...!
Απο τη μεση του αμφιθεατρου ανοιγουμε τα κυαλια.. γιατι δεν φαινεται τιποτα...!
Ο καθηγητης δεν ακουγεται πισω καθουλου κλπ..)
Ο καθηγητης παραδιδει και δεν ξερει αν καταλαβαινουμε τι κενα εχουμε ποιο ειναι το επιπεδο μας...!
Το λεω με βαση τα βιωματα τα δικα μου και των συμφοιτητων μου...!
Υστερα στο μαθημα ακουγεται απο τον καθηγητη καταλαβατε παιδια..?
σιγη απο κατω...!συνεχιζει ο καθητης...
Να προχωρησω αν το καταλαβατε...?
σιγη απο καιτω...!συνεχιζει ο καθηγητης...
(και δεν προχωραω...)
Ενδεικτικα για την σοβαροτητα της καταστασης αναφερω οτι στο σχολειο συμμετειχε το 60/100 στο μαθημα με ερωτησεις και αποριες(και καταλαβαινε ο καθηγητης που βρισκονται οι μαθητες..) και στο πανεπιστημιο συμμετεχει μολις το 3/100...!
Στα αμφιθεατρα δεν ειναι τυχαιο οτι ξεκιναμε 600 και μενουμε 30...!
Τωρα καταθετω και την αποψη μου για την σταση των παραταξεων απενατι σε προβληματα σαν και αυτο.. και για το ως οι παραταξεις αποπροσανατολιζουν απο τα σοβαρα προβληματα της σχολης..!!
Η κυβερνηση δεν ειπε τιποτα για το χασμα καθηγητη φοιτητων..!
ας πουμε οτι μιλησε για τα κεσ..!
τοτε στο πανεπιστημιο εχουμε...το τραγελαφικο γεγονος οπου
η δαπ παιρνει τις γραμμες της κυβερνησης και λεει ναι σε ολα...!
δεν διαμορφωνει δικες της προτασεις και ουτε εντοπιζει αλλα προβληματα εκτος απο τις γραμμες που κατευθασαν..!
Οι αλλες κομματικες παραταξεις δρουν παρομοιως...!
Παιρνουν το προγραμματης κυβερνησης και βαζουν παντου οχι... δειγμα του δογματισμου... και της αδιαλλαξιας..!
δεν διαμορφωνουν δικες τους προτασεις και ουτε εντοπιζουν αλλα προβληματα εκτος απο τις αντιγραμμες που κατευθασαν..!
Ευάγγελος Ράπτηςεγραψε
Τα κόμματα που εμφανίζονται στα Πανεπιστήμια υπό μορφή φοιτητικών παρατάξεων είναι κατά κάποιον τρόπο η ματια και ο ίσκιος της κοινωνίας σε αυτά και για αυτό το λόγο το σύνθημα "έξω τα κόμματα από τα Πανεπιστήμια" εκτός από επικίνδυνο είναι και ανέφικτο.
Όσο πιο παθητικά είναι τα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου, τόσο η βία άμεσα ή έμμεσα κάνει την εμφάνισή της. Και τη βία αυτή την ασκούν και οι εξουσιαζόμενοι ως αντίδραση απελπισμένη ίσως, αλλά και αυτοί που έχουν τη δύναμη και την οργάνωση. Τα κόμματα είναι μέσα στη λογική αυτή.
[/quote]
Τα κομματα συμβαλλουν στην παθητικοτητα...!
Η ευαισθητοποιηση ολων των φοιτητων μεσα απο ενα κλιμα ενεργης συμμετοχης σε μια πλουραλιστικη δημοκρατια μπορει να ενεργοποιησει ολους τους φοιτητες...!
Αλλα μια κατασταση πολωτικης μαχης με ψηφοθηρικο προσανατολισμο ο αποπροσανατολισμος απο τα σοβαρα προβληματα που αντιμετωπιζει το πανεπιστημιο η ανυπαρξια λυσεων στα προβληματα καθως επισης και η παρακολουθηση των ανουσιων κομματικων πολωτικων αντιπαραθεσεων που απτονται θεματων κερδοσκοπικης ψηφοθηρικης στρατηγικης σε καμια περιπτωση δεν συμβαλλουν στην ενεργοποιηση των φοιτητων..!
Σε καμια περιπτωση δεν βοηθαει καποιον στο να ενδιαφερθει για το πανεπιστημιο..!
οι νεκροι ξυλινοι λογοι των κομματων που τους επιτρεψαμε να παιξουν με τα ονειρα μας..
οι νεκροι ξυλινοι λογοιτων κομματων που δεν προσφερουν τιποτα σε ολους εμας ειναι αυτοι που ευνοουν την παθητικοτητα...!
http://forum.math.uoa.gr/viewtopic.php? ... 575#p86575