
SOS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΩΝ
«Μειώστε τους εισακτέους στο Πολυτεχνείο»
Νίκος Μάστορας
«ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΤΟΝ αριθμό εισακτέων των Σχολών Μηχανικών της χώρας ζητούν να μπει τα Πολυτεχνεία και οι Πολυτεχνικές Σχολές των ΑΕΙ, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για κορεσμό της αγοράς εργασίας στον τομέα σπουδών με μερικές από τις πιο υψηλές βάσεις εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια!
Σε συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Λέσβο οι πρυτάνεις των Πολυτεχνείων και οι κοσμήτορες των Πολυτεχνικών Σχολών, αποφάσισαν να ζητήσουν από το υπουργείο Παιδείας την άμεση και δραστική περικοπή του αριθμού εισακτέων στα Πολυτεχνεία της χώρας και τη μείωση των μετεγγραφών. Αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο να διαθέτει τους περισσότερους μηχανικούς συγκριτικά με τον πληθυσμό της μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., με αποτέλεσμα πολλοί απόφοιτοι να μην μπορούν πλέον να απορροφηθούν σε σταθερές εργασίες ανάλογες των προσόντων τους και να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ετεροαπασχόλησης
Πάντως δύο περιφερειακά πανεπιστήμια προτείνουν την ίδρυση και νέων Πολυτεχνικών Σχολών, ώστε να διαχυθεί η ζήτηση. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προτείνει την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, ενώ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ζητεί το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Επίσης οι εκπρόσωποι των Πολυτεχνείων ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την «αναβάθμιση» των πτυχίων που δίνουν οι Πολυτεχνικές Σχολές, ούτως ώστε τα (πενταετή) πτυχία τους να είναι ισότιμα με μεταπτυχιακά, δηλαδή με το επίπεδο του βρετανικού μάστερ. Επισημαίνουν ότι η αναγκαιότητα της αναβάθμισης- την οποία έχει υποσχεθεί από την προηγούμενη ηγεσία του το υπουργείο Παιδείας- καθίσταται πιο επείγουσα και λόγω της επικείμενης αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια και διαθέτουν Πολυτεχνικές Σχολές. Αλλά και μόνο οι μηχανικοί που σπουδάζουν απευθείας σε βρετανικά πανεπιστήμια επιτείνουν το πρόβλημα. Οι σπουδές πενταετούς διάρκειας οδηγούν σε μάστερ στη Βρετανία, με ενδιάμεσο το πτυχίο μπάτσελορ, με αποτέλεσμα να υπάρχει «συγκριτικό πλεονέκτημα».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&a ... 00185&ct=1
Τεράστιος ο αριθμός νέων μηχανικών
Κων. Ι. Μουτζούρη
Περίπου 4.700 νέοι Έλληνες εισάγονται κάθε χρόνο με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων για να σπουδάσουν επί 5 έτη Μηχανικοί στα 46 Τμήματα Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Οι βάσεις εισαγωγής τους είναι από υψηλές έως εξαιρετικά υψηλές (π.χ. 19.090 μόρια για εισαγωγή στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου στις φετινές εξετάσεις). Ο τεράστιος αυτός αριθμός νέων μηχανικών αυξάνεται θεαματικώς με τις υπάρχουσες δυνατότητες εγγραφής πρόσθετων φοιτητών πέραν των Πανελληνίων Εξετάσεων, για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης.
Οι ελληνοσπουδασμένοι νέοι μηχανικοί συναντούν στην αγορά εργασίας έναν άλλο μεγάλο αριθμό επίσης νέων συναδέλφων τους από σπουδές στο εξωτερικό, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα μας έχει φθάσει να έχει τους περισσότερους μηχανικούς ανά 1.000 κατοίκους από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε., οι οποίοι συναντούν μεγάλα προβλήματα στην εξεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας με σταθερότητα στην απασχόληση και σύμφωνη με τα υψηλά προσόντα τους, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι μικρών διαστάσεων, περιορισμένης εμβέλειας, με εσωστρέφεια στην οικονομία της και ροπή προς τον τριτογενή παραγωγικό τομέα.
Το κράτος οφείλει να παίξει τώρα τον ρυθμιστικό ρόλο που του ανήκει, εξορθολογίζοντας τον αριθμό των νέων μηχανικών. Η μειωτική παρέμβασή του θα πρέπει να γίνει στον αριθμό τόσο των εισαγομένων με Πανελλήνιες Εξετάσεις όσο και των δυναμένων να εγγραφούν χωρίς εξετάσεις.
Ο Κ. Μουτζούρης είναι πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=12& ... 00205&ct=8