Επαναφέρω το θέμα για κάποιες διευκρινήσεις, ειδικά προς τους απόφοιτους των ΗΜΜΥ ή άλλης πολυτεχνικής σχολής που μπήκαν στους ΠΜ:
jimys έγραψε:Εμένα συνολικά μου βγήκαν 42 μαθήματα. Γλιτώνουμε και τα επιλογής των πρώτων 4ων εξαμήνων. Κοίτα αν δεν παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα απλά δεν βγαίνουν. Μιλάω για τα μαθήματα κατεύθυνσης πχ του συγκοινωνιολόγου που είμαι εγώ. Κάποια έχουν θεματικές ασκήσεις τύπου προόδου, ομαδικές εργασίες, οπότε αν δεν παρακολουθείς δεν βγαίνει με τίποτα θεωρώ σε 5 χρόνια.
Καταρχάς συγχαρητήρια για το πτυχίο, λογικά τώρα το έχεις πάρει, πες μας τις γενικές εντυπώσεις. Με απλά λόγια, αν γύρναγες τον χρόνο πίσω πριν 8 χρόνια θα το ξαναέκανες ναι ή όχι;
Είπες ότι συνολικά σου βγήκαν 42 μαθήματα. Υποθέτω, χωρίς τα 3 των κατακτηρίων. Δηλαδή μαζί με αυτά 45. Σωστά;
Για τις απαλλαγές έπαιξε ρόλο το μόνο το πτυχίο ή αναλυτική; Ρωτάω γιατί είχα πάρει 2 μαθήματα μη εντασσόμενα στις ροές όταν ήμουν ΗΜΜΥ (Τεχνική Μηχανική Ι και Αναλυτική Μηχανική), και κάποια άλλα (Αριθμητικές Μέθοδοι Διαφορικών Εξισώσεων) οπότε ίσως γλυτώσω ακόμα 1, 2 μαθήματα.
Τα εργαστηριακά μαθήματα μη βαθμολογούμενα (π.χ. Εργαστήριο Υλικών 1ο εξάμηνο, ή Εργαστήριο Υδατικών Πόρων 6ο εξάμηνο κτλ), πρέπει να τα περάσω κανονικά, ή υπάρχει κάποιο είδος απαλλαγής; Αυτά είναι απλά ή δύσκολα μαθήματα; Δηλαδή αυτά τα 8 εργαστήρια (1ο - 8ο εξάμηνο) να τα θεωρήσω ξεκάθαρα ως ένα +8 στα συνολικά μαθήματα; Δηλαδή 3 στις κατατακτήριες, 42 μαθήματα και 8 μη βαθμολογούμενα εργαστήρια, να θεωρήσω συνολικά 53 μαθήματα και διπλωματική για να πάρω πτυχίο ΠΜ; Αν είναι έτσι τότε ναι πράγματι θα μου πάρει 7-8 χρόνια με πολλή πίεση και πράγματι χρειάζεται δεύτερη σκέψη.
Reggina95 έγραψε:Έχω τελειώσει ΠΜ, 2ο μεταπτυχιακό σε λίγο καιρό και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσω με διδακτορικό. Ωστόσο, σκέφτομαι ότι ακόμα και μετά από αυτό θα συνεχίζω να θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου σε ένα άλλο πλαίσιο πηγαίνοντας για κάποιο δεύτερο πτυχίο.
Η γνώμη μου είναι ότι αν δεν το βλέπεις από επαγγελματική σκοπιά, θα μπορούσες να πας και σε κάτι τελείως διαφορετικό (αρκεί να σου αρέσει ως ιδέα), γιατί με αυτόν τον τρόπο "κερδίζεις"/καλλιεργείς και μια τελείως διαφορετική γνωσιακή εικόνα και ικανότητα - σε κάθε περίπτωση αξίζει μια τέτοια προσπάθεια.
Όταν ξεκίνησα Κινέζικα και διδακτορικό, είχα πει ότι αυτά είναι τα δύο τελευταία που θα ασχοληθώ. Τώρα που είμαι στο HSK 9 στα Κινέζικα και στα τελειώματα του διδακτορικού, σκέφτομαι ότι θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου. Κοίταγα Ιατρική, Νομική, Φιλοσοφική, Φιλολογία κάποιας ξένης γλώσσας, Θεολογία, ΤΕΦΑΑ, Φυσικό, Μαθηματικό, Γεωλογία και Γεωπονικό, αλλά όλες αυτές οι σχολές λίγο που έψαξα είναι υπερβολικά δύσκολες για εμένα και την ηλικία μου, και ειλικρινά, ρεαλιστικά και ξεκάθαρα δεν θα καταφέρω να τις τελειώσω. Ωστόσο για πολυτεχνικές σχολές, νομίζω ότι έχω για ακόμα 5-10 χρόνια δυνάμεις χωρίς ακραία πίεση που χρειάζεται άλλη σχολή π.χ. νομική, ιατρική ή θεολογία.