Δεν έχω να προσθέσω πολλά στις εικόνες που έχετε ήδη δει. Από ενδιαφέρον, προσπαθώ να ανατρέξω στις σημειώσεις της Σχολής για να μελετήσω. Μπήκα στη ΕΜΠ το 2009 και πλέον απασχολούμαι σε αρκετά διαφορετικό τομέα από την κατεύθυνσή μου, που ήταν υδραυλικός.
Πριν επιστρέψω στις σημειώσεις, τα πρώτα μου αντανακλαστικά δεν μου δώσανε ένα ικανό λόγο να καταλάβω την καταστροφή.
Μεγάλωσα στην Καρδίτσα, οπότε γνωρίζω καλά την περιοχή, αλλά η πλημμύρα του 2020 ήταν τόσο έκπληξη όσο και η νέα. Το έργο του υδραυλικού όντως είναι κρυμμένο έως την στιγμή που θα χρειαστεί.
Το πρώτο ζήτημα που σκέφτομαι είναι η κλιματική αλλαγή. Οι έντονες βροχοπτώσεις είναι κομμάτι της, με αρκετά παραδείγματα σε παγκόσμια κλίμακα. Ανθρωπογενές φαινόμενο η κλιματική αλλαγή.
Το δεύτερο είναι η εφαρμογή του σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων από το Ελληνικό Κράτος, την Περιφέρεια, την ΤΕΡΝΑ. Μέχρι τώρα, από όσο έχω καταφέρει να καταλάβω από ανθρώπους που ασχολούνται με το ζήτημα, τα έργα δεν έγιναν. Είχανε προλάβει όμως να διαφημιστούνε πάρα πολύ λόγω των ερχόμενων εκλογών, οπότε μένει η ειρωνεία.
Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να ιεραρχήσω την ανθρώπινη ευθύνη βάζοντας πρώτα την διαφθορά και τις ευθύνες κράτους-Περιφέρειας-Εταιρείας και ύστερα την κλιματική αλλαγή.
Η απάντηση του κράτους στην καταστροφή είναι ένα θέμα από μόνη της. Δεν επεκτείνομαι εδώ αλλά απλά λέω ότι το κράτος είναι τόσο ανίσχυρο που όλη τη δουλειά αλληλεγγύης την αναλάβανε οι ανεξάρτητες, από το κράτος, δομές. Εθελοντές, συλλογικές κουζίνες, το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας, σωματεία(και το δικό μας Σωματείο, το ΣΜΤ). Οι προσπάθειες του στρατού για 2 μέρες φάνηκαν λίγες και σύντομες αναλογικά των δυνατοτήτων και των αναγκών. Οι εθελοντές είναι ακόμα εκεί και καθαρίζουν σπίτια, ο στρατός έφυγε πριν από 2 βδομάδες.
Στην δική μας επίσκεψη εκεί, με την Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών-Παράταξη του ΣΜΤ, οι ντόπιοι ήταν καχύποπτοι, σχεδόν επιθετικοί, αφού μας πέρασαν για κάποια ομάδα του Δήμου. Λογικά, αποδίδουν την ευθύνη στην τοπική Αρχή που γνωρίζουν καλύτερα.
Ανοίγω αυτή τη συζήτηση σε περίπτωση που υπάρχει διάθεση για συζήτηση από πιο ειδικούς στα αντιπλημμυρικά. Ο κ. Μαμάσης έχει ήδη δημοσιεύσει αυτό το κείμενο.
Εγώ ανέτρεξα εδώ, εδώ και εδώ.
Βλέπω ότι υπάρχει ένα μάθημα στο μεταπτυχιακό των υδραυλικών αλλά δεν έχω πρόσβαση σε σημειώσεις. Η συζήτηση καλοδεχούμενη.