
Εθελοντική Συμμετοχή
Τα λιθόκτιστα γεφύρια στην Ελλάδα χτίζονταν πάντα με μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Όλοι μαζί, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του έβαζαν το «λιθαράκι» τους για να σηκωθεί το γεφύρι. Όλοι μαζί, γιατί έπρεπε να προλάβουν. Με στοιχειώδη υλικά μέσα έπρεπε να σηκώσουν μια γερή κατασκευή που να αντέξει τα στοιχειά της φύσης.
Από αυτό εμπνεόμαστε και σήμερα! Όσοι θέλουν, και είναι πολλοί, μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτή την υπόθεση!
Στην κατεύθυνση αυτή το Ε.Μ.Π. απευθύνει κάλεσμα,
πρωτίστως στους σπουδαστές, ερευνητές και καθηγητές του,
στους φυσιολάτρες, στους ορειβάτες, σε όσους ασχολούνται με δραστηριότητες στα ποτάμια
αλλά και σε όλους τους εραστές του γεφυριού και της παράδοσης,
να συμμετάσχουν εθελοντικά στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας.
Το αρχικό σχέδιο έχει ως εξής: Το ΕΜΠ θα ζητήσει άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε υπό την επίβλεψή του και με τη συνεισφορά εξειδικευμένων επιστημόνων να αναζητήσει μικρά και μεγάλα θραύσματα του γεφυριού που έπεσαν στο ποτάμι. Η βασική φιλοσοφία της διαδικασίας της αναστήλωσης είναι η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική του μορφή, χρησιμοποιώντας κατά το δυνατόν τις ίδιες πέτρες και στη θέση τους. Γι αυτό, χρειάζεται μια δουλειά μυρμηγκιού, από εθελοντές, ώστε να ανακτηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του γεφυριού.
Στη συνέχεια, τα τμήματα αυτά σε υπαίθρια εργαστήρια που θα στηθούν για τον σκοπό αυτό δίπλα στο ποτάμι, θα σκαναριστούν τρισδιάστατα, με ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει το Ε.Μ.Π. Το επόμενο βήμα είναι να αναζητηθεί η πιθανή θέση των κομματιών αυτών στο γεφύρι, στη βάση:
της υπερ-φωτογραφίας που θα έχει φτιαχτεί
ειδικών λογισμικών που ερευνητές του ΕΜΠ έχουν αναπτύξει και που αναζητά αυτόματα τη συνάφεια και τη σχετική θέση μεγάλου αριθμού θραυσμάτων και, βεβαίως,
της εμπειρίας από τη μακρόχρονη εμπλοκή του Ε.Μ.Π. στις αναστηλώσεις.
Κάθε τμήμα που θα καταφέρουμε να προσδιορίζουμε και να επανατοποθετούμε στη θέση του θα είναι μια μικρή νίκη! Γι' αυτό και η εύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων από τα αρχικά δομικά στοιχεία του γεφυριού από εθελοντές είναι αποφασιστικής σημασίας.
Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μόλις υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες - κυρίως όσον αφορά στη στάθμη και στη ροή του ποταμού. Σε μικρή απόσταση από το γεφύρι (περίπου 400m) συμβάλλει με τον Άραχθο ο Ραφτανίτικος, δημιουργώντας ένα εγκάρσιο υδάτινο ρεύμα. Αυτό προσδιορίζει και την αρχική περιοχή έρευνας (Δείτε το σχετικό χάρτη / δορυφορική εικόνα με την περιοχή "εξερεύνησης").
Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτήν τη συλλογική δράση προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, παρακαλούμε να συμπληρώσετε την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής.
Μόλις υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν θα ενημερωθούν αναλυτικά από το Ε.Μ.Π.
Το site της προσπάθειας αυτής
http://gefyri-plakas.ntua.gr/home