Όργανα Λήψης Αποφάσεων

Εδώ ανακοινώνονται οι διεργασίες των θεσμικών οργάνων της σχολής και σχολιάζεται η δραστηριότητα και το αποτέλεσμά τους.

Όργανα Λήψης Αποφάσεων

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Δευτ, 27 Σεπ 2010 2:37 pm

Προσπάθησα να συλλέξω όσες πληροφορίες μπορούσα από εδώ κι από εκεί. Δεν ήταν εύκολο διότι δεν έχουμε και καταστατικό. Αν θέλει κάποιος να προσθέσει ή να διορθώσει κάτι μπορεί να το γράψει ελεύθερα από κάτω.

Τι είναι η Γ.Σ. Φοιτητών

- Είναι το ανώτερο φοιτητικό όργανο

- Κάθε απόφαση της μπορεί να αναιρέσει μία διαφορετική του Δ.Σ. φοιτητών

- Εκεί αναλύονται όλα τα θέματα που αφορούν τους φοιτητές

- Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν συμμετοχής όλων των παρευρισκόμενων φοιτητών διά της ανάτασης χεριού. Η ψηφοφορία, δηλαδή, είναι φανερή.

- Δικαίωμα παρέμβασης και κατάθεσης προτάσεων έχουν όλοι οι φοιτητές

- Η απόφαση που προκύπτει από μία Γ.Σ. φοιτητών για ένα θέμα ισχύει σαν θέση του Συλλόγου φοιτητών μέχρι να αναιρεθεί από μία διαφορετική απόφαση που ενδέχεται να ληφθεί από μία νέα Γ.Σ. φοιτητών για το ίδιο θέμα

- Για να γίνει μια Γ.Σ. φοιτητών, θα πρέπει να παρευρίσκονται εντός της αίθουσας το 1/3 (σε αριθμό) του συνόλου των φοιτητών που προσήλθαν στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν υπάρχει απαρτία.

- Αν δεν γίνει λόγω απαρτίας, ορίζεται μία εβδομάδα μετά, η 1η εξ' αναβολής συνέλευση στην οποία αρκεί να παρευρίσκεται το 1/5 του συνόλου των φοιτητών . Σε διαφορετική περίπτωση, δεν υπάρχει απαρτία.

- Αν δεν γίνει και η 1η εξ' αναβολής, ορίζεται νέα, 2η εξ' αναβολής συνέλευση η οποία πραγματοποιείται ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρευρισκόμενων φοιτητών.

Τι είναι το Δ.Σ. Φοιτητών

-Είναι το όργανο που αντιπροσωπεύει το Σύλλογο Φοιτητών σε κάθε αρχή και φροντίζει για την εκπλήρωση των στόχων του.

-Αποτελείται από 11 μέλη, τα οποία είναι εκπρόσωποι των παρατάξεων. Κάθε παράταξη δικαιούται τόσους εκπροσώπους, ανάλογα με το ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές.

-Με βάση τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, η δυναμική των παρατάξεων στο Δ.Σ. φοιτητών είναι η εξής: Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ.=5 έδρες, ΠΑΣΠ=3 έδρες, ΕΑΑΚ=1 έδρα, Αρ. Ενότητα=1 έδρα, ΠΚΣ=1 έδρα

Τι είναι η Γ.Σ. Τμήματος

- Ανώτατο διοικητικό όργανο του Τμήματος

- Οι μείζονος ακαδημαϊκής και εκτελεστικής σημασίας αρμοδιότητες της Γ.Σ. του Τμήματος, όπως προγράμματα σπουδών, προγραμματισμός, προκηρύξεις και εκλογές μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), εκπαίδευση και γενικότερη στήριξη των φοιτητών , εποπτεία ερευνητικού έργου , την καθιστούν κυρίαρχο όργανο των μετώπων του Ιδρύματος, δηλαδή των άμεσων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του.

- Οι εκπρόσωποι των Γ.Σ. των Τμημάτων στην Σύγκλητο, δηλαδή ο Πρόεδρος ή ο Αναπληρωτής του και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Δ.Ε.Π., υποστηρίζουν τις συλλογικές αποφάσεις και απόψεις της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματός τους και αντίστοιχα είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση του Τμήματος επί των απόψεων και αποφάσεων της Συγκλήτου, τόσο για θέματα που αφορούν στο Τμήμα, όσο και για την γενική πολιτική σε όλα τα σημαντικά θέματα του Ιδρύματος.

- Οι αποφάσεις που παίρνονται σ' αυτήν μπορούν να αναιρέσουν αντίστοιχες που έχουν ληφθεί στις εκάστοτε συνεδριάσεις Τομέων

- Συμμετέχουν 33 μέλη Δ.Ε.Π. (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό), εκπρόσωποι φοιτητών, οι οποίοι προέρχονται από τις φοιτητικές παρατάξεις, ίσοι προς το 50% των μελών Δ.Ε.Π. και εκπρόσωποι μεταπτυχιακών φοιτητών ίσοι προς το 15% των μελών Δ.Ε.Π.. Ο αριθμός αυτών που εκπροσωπούν κάθε παράταξη προκύπτει από τα ποσοστά που έλαβαν στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές.

- Η ψηφοφορία είναι φανερή και γίνεται δια ανάτασης χεριού

- Οι εκπρόσωποι των φοιτητών οφείλουν να σέβονται και να στηρίζουν τις αποφάσεις του Συλλόγου φοιτητών, όταν αυτός έχει πάρει θέση για το θέμα που συζητιέται στη Γ.Σ. Τμήματος.
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6361
Εγγραφή: Τρί, 03 Ιουν 2008 6:56 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Όργανα Λήψης Αποφάσεων

Δημοσίευσηαπό MakisH » Παρ, 19 Απρ 2013 10:10 pm

Ερώτηση: πώς ορίζεται η απαρτία στη σχολή σας και πού περιγράφεται αυτό;
Βασικά ποιο ποσοστό ποιανού πληθυσμού; Υπάρχει καταστατικό; Συμφωνεί με αυτό που τηρείται; Είναι γενικώς αποδεκτό αυτό που τηρείται;

(δεν τρολάρω, ρωτάω στ' αλήθεια)
Ζητούνται βιβλία στο Αναγνωστήριο Χημικών Μηχανικών! Στείλτε μου αν θέλετε να δώσετε.
MakisH Οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 306
Εγγραφή: Δευτ, 03 Μάιος 2010 10:57 pm
Τοποθεσία: Στους Χημικούς μηχ.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Όργανα Λήψης Αποφάσεων

Δημοσίευσηαπό gregoire » Παρ, 19 Απρ 2013 10:37 pm

Πραγματικά και εγώ έχω απορία περί της ύπαρξης Καταστατικού... Και ειδικότερα σε περίπτωση ύπαρξης του, εαν είναι επικυρωμένο και κατατεθειμένο στο Πρωτοδικείο(τι λέω τώρα ε?)...
gregoire
 
Δημοσιεύσεις: 182
Εγγραφή: Τρί, 16 Σεπ 2008 3:23 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Όργανα Λήψης Αποφάσεων

Δημοσίευσηαπό teo » Παρ, 19 Απρ 2013 11:04 pm

gregoire έγραψε:Πραγματικά και εγώ έχω απορία περί της ύπαρξης Καταστατικού... Και ειδικότερα σε περίπτωση ύπαρξης του, εαν είναι επικυρωμένο και κατατεθειμένο στο Πρωτοδικείο(τι λέω τώρα ε?)...


Υπήρχε μέχρι και την χρονιά που διαλύθηκε η ΕΦΕΕ το 1995 όπου κάποιος πήγε στο πρωτοδικείο και έσκισε την 1η σελίδα όπου ήταν η σφραγίδα με αποτέλεσμα να μην θεωρείται γνήσιο. Όσον αφορά στην ερώτηση για την απαρτία δεν την πολυκαταλαβα.. Αλλά αν εννοείται για τις συνελεύσεις είναι το 1/5 των ψηφισάντων.
teo
 
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: Τρί, 17 Φεβ 2009 1:41 pm
Έτος εισαγωγής: 2008


Επιστροφή στο Φοιτητικός Σύλλογος Πολ. Μηχ.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης