από amfisvitias » Δευτ, 05 Ιαν 2009 8:45 pm
Για να παίξω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό θα ήταν αυτό το μέτρο, και δεν πιστεύω ότι η επιτυχία του στο εξωτερικό είναι αρκετή για να θεωρήσεις πως θα την έχει και εδώ. Ακόμα και τις αρμοδιότητες που έχει στο εξωτερικό να μην έχει (έλεγχος φοιτητών γενικά, αν κατάλαβα καλά ότι εννοείς κάτι του στυλ campus police) είναι ένα μέτρο που είτε για λόγους νοοτροπίας είτε για οτιδήποτε άλλους δεν είχε να αντιμετωπίσει εκεί πέρα αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό της κατάληψης.
Για να εκφράσω πιο συγκεκριμμένα τον κύριο προβληματισμό μου, ενώ το campus police επιδιώκει να έχει ένα σταθερό επίπεδο ελέγχου των φοιτητών κάθε μέρα, εδώ θες κάτι που να έχει την ιδιότητα να εναλλάσσεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πιστεύει κανείς πως ήταν δυνατό μια δεκάδα άτομα να σταματήσει τους εκατοντάδες καταληψίες από το να μπούν μέσα στις σχολές και συνεπώς να έχουμε κινδύνο βανδαλισμών; Δεν θα ήταν επικίνδυνο για αυτούς να προσπαθήσουν καν να σταματήσουν το εξαγριωμένο πλήθος χωρίς τον ειδικό εξοπλισμό που έχουν τα ΜΑΤ; Υπήρχε περίπτωση ένας οργισμένο με την εξουσία πλήθος να άφηνε αυτή την έστω φοιτητική αστυνομία, να τους επιβλέπει έτσι ώστε να απομακρύνει μετά αυτούς που θεωρούσε ταραξίες; Και τέλος, πόσο οικονομικά εφικτό είναι να έχεις ικανό αριθμό φυλάκων ώστε να μπορούν να σταματήσουν τους ταραξίες και πόσο θα απέτρεπε κάτι τέτοιο τις καταστροφές αν έπρεπε να έρθουν αντιμέτωποι με ένα οργισμένο πλήθος;
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν πιστεύω πως να καταστρέφουν κάποιοι την περιουσία του πανεπιστημίου είναι ένα επαναστατικό μέτρο που πιέζει την κυβέρνηση, αντιθέτως και μπορεί να υπονομεύσει τις σπουδές και δίνει πάτημα για την απαξίωση όποιου κινήματος ως κάτι που διαπράττουν βάνδαλοι και αναρχικοί που δεν έχουν πραγματικά αιτήματα και το μόνο που θέλουν είναι να τα σπάνε. Όμως αν δεν βρεθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα (εκτός βέβαια αν υπάρχουν ήδη και τις αγνοώ, υπάρχει και αυτή η περίπτωση), δεν ξέρω πόσο ένα τέτοιο μέτρο θα συνεισέφερε πραγματικά στην προστασία του πανεπιστημίου και κατά πόσο θα ήταν ένα περιττό κονδύλι.
Perception dictates reality.