από Atakama » Πέμ, 22 Οκτ 2009 5:02 pm
Μιας και δεν ανεχομαι να παει τσαμπα η βραχναδα που κληρονομησα και καταγγελοντας το αναξιοπιστο κατεστημενο της τεχνολογιας, μιας και το μικροφωνο δε πολυβοηθησε, - το κατεστημενο των φασαριοζων συναδελφων λειτουργησε ρολοι-, μετα απο απαιτηση αρκετων φιλων και γνωστών ανεβαζω την ομιλια μου σαν ανεξαρτητος φοιτητης! Συγνωμη για τον ανορθοδοξο αυτό τροπο αλλά ήμουν μες στη νιρβανα μου καθως μιλουσα δυνατά και δεν είχα πολυαντιληφθει οτι δεν ακουγομουν,- ισα ισα νομιζα οτι σας ειχα ξεκουφανει- και οτι γινοταν χαμός απο πισω μου! Μόνο στο τελος οταν κατεβηκα μου ειπαν οτι δεν ακουγομουν!
So
Γεια σας συνάδελφοι. Είμαι 5ετής φοιτητής της πολυαγαπημένης σχολής μας. Παρότι 5ο έτος, είναι η πρώτη φορά που μιλάω στο βήμα, οπότε κάνω επίκληση τόσο στην ανοχή όσο και στην επιείκειά σας. Ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι στο βήμα σήμερα είναι για να απευθυνθώ στους πρωτοετείς της σχολής μας. Και αυτό γιατί έχω σκοπό να αναφερθώ σε κάποιες αλήθειες και συμπεριφορές που θα συναντήσετε, μερικές ίσως τις παρατηρήσατε ήδη, στο καινούριο για σας περιβάλλον του πολυτεχνείου. Θα ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι όσα θα πω είναι προσωπική μου άποψη και θα χαρώ αν ταυτιστείτε έστω και με ένα ζήτημα από όσα θα αναφέρω.
Κατ’ αρχήν, φαντάζομαι είστε πολύ χαρούμενοι που βρίσκεστε εδώ, ή έστω ήσασταν πριν αρχίσουν τα μαθήματα. Το πολυτεχνείο έχει τη φήμη του κορυφαίου τεχνολογικού ιδρύματος της Ελλάδας, με τοπ καθηγητές, εγκαταστάσεις και αποθηκευμένη γνώση. Ο πρόεδρος της σχολής κατά την υποδοχή σας, πέρα από τα κολακευτικά σχόλια που σίγουρα θυμάστε (εδώ τα θυμάμαι εγώ 4 χρόνια μετά), ανέφερε επίσης για το σπουδαίο ρόλο της φοιτητικής ζωής στο νέο άνθρωπο, ώστε να ωριμάσει και να ολοκληρωθεί μέσω της συμμετοχής στα κοινά και τη διαδικασία αναζήτησης της γνώσης. Παρακαλώ σημειώστε για αργότερα:
1. συμμετοχή στα κοινά
2. αναζήτηση της γνώσης.
Ακόμη, θα σας ανέφερε για το ρόλο του πολιτικού μηχανικού κατά τη διάρκεια της ιστορίας και σήμερα, και το κατά πόσο ηγούνται στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Σας επιβεβαιώνω και εγώ με τη σειρά μου ότι όλα αυτά που σας είπε ισχύουν. Ισχύουν με την ιδιαίτερη, διαστρεβλωμένη οπτική που ισχύουν όλα τα ευκόλως εννοούμενα στην ελληνική κοινωνία μας, άρα και στο πολυτεχνείο.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος θα σας είπε ότι το επίπεδο του ΕΜΠ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ότι οι καθηγητές είναι καταξιωμένοι σε εσωτερικό και εξωτερικό. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Και αυτό γιατί, πώς ορίζεται από τα υψηλότερα επίπεδα, όταν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στον οργανωτικό και διδακτικό τομέα, όταν η γραμματεία υπολειτουργεί εφαρμόζοντας δικό της χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τη λογική του δημοσίου υπαλλήλου; Και έστω οι υπάλληλοι της γραμματείας έχουν δευτερεύοντα ρόλο. Οι καθηγητές, ως εκπαιδευτικοί, πώς δικαιολογούν τα κακογραμμένα συγγράμματα και τις αμελείς συμπεριφορές; Ίσως να παρατηρήσετε αργότερα ότι πολλοί από αυτούς τους καταξιωμένους καθηγητές μας κρατούν μια υποτιμητική αντιμετώπιση απέναντι στο ίδρυμα, είτε λόγω αντίδρασης στην κυρίαρχη αναξιοκρατία που επικρατεί, στην καλύτερη, είτε λόγω της αντίληψης ότι έξω προσφέρεται καλύτερο επίπεδο σπουδών, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν και να αντιμετωπίζουν τον τίτλο τους σαν ένα ακόμα τρόπαιο στο βιογραφικό τους. Ευτυχώς, κατά τη γνώμη μου, αυτοί αποτελούν εξαίρεση.
Το υψηλό επίπεδο του ΕΜΠ ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα με το επόμενο θέμα. Αν νομίζετε ότι μετά το λύκειο θα αφήνατε την παραπαιδεία πίσω, κάνετε λάθος. Θα ανακαλύψατε ήδη ότι υπάρχουν σημειώσεις για όλα σχεδόν τα μαθήματα, που μοιράζονται από συγκεκριμένες παρατάξεις για να καλύψουν κενά βιβλίων είτε ανικανότητα καθηγητών ή απλά πολύ δύσκολων μαθημάτων. Και αν δε σας φτάνουν οι σημειώσεις, υπάρχουν και τα φροντιστήρια, τα οποία φαίνεται να πηγαίνουν καλά μιας και τα φυλλάδιά τους αυξάνονται κάθε χρόνο. Έτσι, με λίγη εξωτερική βοήθεια βασισμένη σε πρωτογενείς ακόμα πελατειακές σχέσεις, το ΕΜΠ διατηρεί το υψηλό του επίπεδο.
Τώρα όσον αφορά τη συμμετοχή στα κοινά και την ωρίμανση και πολιτικοποίηση του φοιτητή: με αρκετές εξαιρέσεις φυσικά, η κυρίαρχη εντύπωση που θα σας μείνει από τις οργανωμένες νεολαίες των κομμάτων είναι ότι παρά την όποια τους προσπάθεια για την επίλυση των αδυναμιών της σχολής, ουσιαστικό και κύριο μέλημά τους είναι να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων, που περιλαμβάνει φυλλάδια, τοιχοκολλημένες αφίσες και, καλή ώρα τώρα, επίδειξη δύναμης στις συνελεύσεις. Μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης συνεπάγεται αυξημένη επιρροή σε σας τους πρωτοετείς, άρα και περισσότεροι ψήφοι στις εκλογές. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής; Συνέπεια αυτής της πρακτικής – λογικής της επίδειξης είναι ο «οπαδισμός» των οργανωμένων συναδέλφων μας, άρα και αρκετά σκηνικά γηπέδων που θα απολαύσετε στα επόμενα χρόνια. Ξύλο, συνθήματα κ.λπ. για τα μάτια σας μόνο. Άντε και τη ψήφο σας.
Το χειρότερο αποτέλεσμα όμως αυτής της δήθεν πολιτικοποίησης και του «οπαδισμού» είναι το συντηρητικό πλαίσιο που αναπτύσσεται στη σχολή, παραγκωνίζοντας κάθε έννοια ακαδημαϊκής νοοτροπίας, με την έννοια της αναζήτησης και δημιουργίας. Κάθε λογική συνεργασίας και ομόνοιας της φοιτητικής κοινότητας τορπιλίζεται κάτω από το βάρος των κομματικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα κάθε ενέργεια βελτίωσης να βάλλεται από καχυποψία και δυσπιστία από όλες τις πλευρές, αν δεν την αναγνωρίζει ο καθένας ως δική του. Πολλοί συνάδελφοι θα μ’ αντικρούσουν με το επιχείρημα ότι το πολυτεχνείο δεν είναι ξέχωρο από την κοινωνία, ότι όλες οι ιδεολογικές συγκρούσεις και η ταξική πάλη πρέπει να έχουν αντίκρισμα και στη σχολή, ότι είναι λογικό οι εικόνες που βλέπουμε στα παράθυρα της τηλεόρασης, να επαναλαμβάνονται και εδώ. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις κλείνω την τηλεόραση και δεν ακούω κανέναν. Η στείρα αντιπαράθεση όπου κανένας δεν έχει τη διάθεση να ακούσει τον άλλο, ούτε να μιλήσει ουσιαστικά με τον άλλο, αλλά απλά να παραθέσουν τις απόψεις τους ή να αλληλοκατηγορηθούν, για μένα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον.
Τελειώνοντας, να σας ευχηθώ καλή ακαδημαϊκή πορεία και να σας προτρέψω να μην παίρνετε σοβαρά πολλά πράγματα εδώ στο πολυτεχνείο και ας σας τα παρουσιάζουν διαφορετικά. Εμπιστευτείτε απλώς τις δυνάμεις σας.
Ευχαριστώ.
ο ανεξάρτητος πρώτος την ψήφο βαλέτω!