07/12: Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου - Κατάληψη 09-15/12

Εδώ ανακοινώνονται οι διεργασίες των θεσμικών οργάνων της σχολής και σχολιάζεται η δραστηριότητα και το αποτέλεσμά τους.

07/12: Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου - Κατάληψη 09-15/12

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Τρί, 07 Δεκ 2010 5:54 pm

Στη σημερινή έκτακτη συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου που έγινε με αφορμή τις συλλήψεις συναδέλφων στη χθεσινή πορεία και το συνακόλουθο προπηλακισμό των συναδέλφων που διαμαρτυρόντουσαν έξω από την Ευελπίδων, αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής από Πέμπτη 9 έως Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Παρότι δεν κατέβασαν πλαίσια οι ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ η συνέλευση είχε απαρτία και υπερψηφίστηκε το ενωτικό πλαίσιο (ΕΑΑΚ-Εγκέλαδος) με 217 ψήφους υπέρ και 31 λευκά (με απαρτία στα 242).

Ενωτικό πλαίσιο ΕΑΑΚ-Εγκέλαδος
  • Συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου στην κινητοποίηση τις 11/12 στη σύνοδο των Πρυτάνεων στο Λαύριο
  • Απαίτηση για άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων της πορείας της 06/12.
  • Κατάληψη της σχολής από 09/12 έως 15/12
  • Επόμενη ΓΣ του φοιτητικού συλλόγου ορίστηκε την Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:30

edit: Tην Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα γίνει το συντονιστικό κατάληψης
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

09/12: Συντονιστικό Κατάληψης

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Τετ, 08 Δεκ 2010 3:53 pm

Αυριο στις 12 στο αμφιθέατρο των Νέων Κτιρίων θα πραγματοποιηθεί συντονιστικό κατάληψης όπου θα συζητηθούν οι δράσεις-δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της κατάληψης. Ήδη προτάθηκε στη ΓΣ συμμετοχή σε παρόμοιες δράσεις με αυτές του ΦΣ Αρχιτεκτόνων στο Σύνταγμα το προηγούμενο Σάββατο.

Το topic αυτό έχει αποκλειστικά ειδησεογραφικό χαρακτήρα και τα υπόλοιπα posts διαχωρίστηκαν
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6363
Εγγραφή: Τρί, 03 Ιουν 2008 6:56 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: 07/12: Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου-09 εώς 15/12: Κατάληψη

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Πέμ, 09 Δεκ 2010 9:31 pm

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

Όπως συνδιαμορφώθηκε σήμερα από τη μαζικότατη συντονιστική επιτροπή.

  • Πέμπτη 09/12:
    • 12:00: Συντονιστικό Κατάληψης
    (ακολούθησε η οργάνωση της κατάληψης με δημιουργία πανό καθώς και συγγραφή κειμένου για μοίρασμα)
  • Παρασκευή 10/12:
    • 12:00: Πορεία και διαμαρτυρία για την καταστολή στο υπουργείο Προ.Πο. (Σταθμός μετρό Κατεχάκη)
    • 18:00: Προβολή ντοκυμαντέρ Εξάντα για την άλλη όψη της ανάπτυξης και του κέρδους (βλέπε κάτω πληροφορίες)
  • Σάββατο 11/12:
    • 12:00: Πορεία και μαζική παρουσία του φοιτητικού μας συλλόγου στο Λαύριο στη σύνοδο Πρυτάνεων
  • Κυριακή 12/12:
    • 12:00: Μοίρασμα με τρικάκια και κείμενα στη γειτονιά κοντά στο Πολυτεχνείο
  • Δευτέρα 13/12:
    • 9.30: Μοίρασμα των αποφάσεων των Φοιτητικών Συλλόγων σε Σχολεία της γειτονιάς
    • 12:00: Συντονιστικό κατάληψης
    • 18.00: Εκδήλωση στις γενικές έδρες σε συντονισμό με τους άλλους συλλόγους του ΕΜΠ με θέμα την κρίση : Αποτελεί Μονόδρομο η Τρόικα; Η απάντηση μας
    • 22:00 : Ρεμπέτικο γλέντι (οικονομικής ενίσχυσης στους συλληφθέντες) μαζί με τους άλλους συλλόγους του πολυτεχνείου στο κυλικείο Τοπογράφων
  • Τρίτη 14/12:
    • Δράσεις από τη Συντονιστική Επιτροπή κατάληψης (μοιράσματα στην πλατεία Γαρδένιας, εκδήλωση για την καταστολή-δημοκρατικά δικαιώματα)
  • Τετάρτη 15/12:
    • 10:30: Πανεργατική πορεία (προσυγκέντρωση στο μουσείο)
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: 07/12: Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου-09 εώς 15/12: Κατάληψη

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Πέμ, 09 Δεκ 2010 11:53 pm

Στα πλαίσια της κατάληψης του ΣΠΜ αποφασίσθηκε, σε ένα γενικότερο πλαίσιο προβληματισμού για τα κοινωνικά ζητήματα και το ρόλο του μηχανικού, να γίνει μια προβολή δύο ντοκιμαντέρ του Εξάντα τα οποία πραγματεύονται τις έννοιες της "ανάπτυξης" και του "κέρδους". Ως μηχανικοί, θεωρούμε εαυτούς φορείς αυτών των δύο "αξιών", τις οποίες έχουμε ταυτίσει με κατ'εξοχήν ωφέλιμο έργο στην κοινωνία. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, την οποία μπορούμε να ανακαλύψουμε και η οποία δίνεται ως αφορμή για στοχασμό με την προβολή των εξής ντοκιμαντέρ:

1.) Το αίμα του Κουάν Κουάν

Η άλλη όψη της ανάπτυξης

Πληροφορίες:
Spoiler: show
«Και εκεί που ζούσαμε ήσυχοι στην πατρογονική μας γη, κάποιος είπε μια μέρα, ότι έχει μπει στην περιοχή μας μια πετρελαϊκή εταιρεία. Εμείς δεν γνωρίζαμε τι είδους δουλειά είναι αυτή ούτε γνωρίζαμε ότι θα κατέστρεφαν τη Φύση. Η επικοινωνία ήταν δύσκολη, καθώς δεν καταλαβαίναμε τι γλώσσα μιλούσαν.»
Αλεχάνδρο, Σαμάνος της φυλής των Κοφάν
Για αιώνες η Αμαζονία του Εκουαδόρ ήταν ένα απροσπέλαστο μέρος. Την θεωρούσαν «γη του κανενός», μια αφιλόξενη, άγρια περιοχή στην οποία δεν μπορεί να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος.
Και όμως στα βάθη της ζούγκλας οχτώ φυλές ιθαγενών (Sionas, Cofanes, Secoyas, Shuares, Χοαοράνις, Kichwas, Tetetes και Sansahuaris) ζούσαν σε αρμονία με το περιβάλλον τους, χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Σαμάνοι των Cofan έπιναν το Γιακχέ και επικοινωνούσαν με τον Κουάν Κουάν, το Θεό του υπεδάφους που διαφεντεύει την ζούγκλα και τα ζώα. Του ζητούσαν να τους στείλει κυνήγι και όταν τα ζώα πλησίαζαν στην κοινότητα εκείνοι τα κυνηγούσαν εύκολα και τα μοίραζαν σε όλους στην κοινότητα.
Όμως στις αρχές της δεκαετίας του 60 όλα άλλαξαν. Κάτω από την πυκνή ζούγκλα ανακαλύφθηκε πως υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός πετρελαίου, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Λατινικής Αμερικής.
Έτσι το 1964, η περιοχή άρχισε να γεμίζει με λευκούς. Και αυτοί οι λευκοί δεν ήταν άλλοι από τους εργάτες της Texaco, της πολυεθνικής στην οποία το κράτος του Εκουαδόρ ανέθεσε την πετρελαϊκή του μύηση.
Οι Κοφάν άρχισαν να ακούνε τους θορύβους. Έστειλαν λοιπόν τρεις απεσταλμένους για να δουν τι συμβαίνει. Εκείνοι όταν πήγαν, είδαν κάποιους ξένους γκρίνγκος, με κράνη, στολές και πολλά μηχανήματα. Κάθονταν και τους παρατηρούσαν.
Οι υπάλληλοι της Texaco, όταν είδαν τους Ινδιάνους εκεί, θέλησαν να τους δώσουν φαγητό. Τους έδωσαν ένα πιάτο ρύζι με τρία κουτάλια για να φάνε. Εκείνοι αφού έφαγαν, πήραν το πιάτο και τα κουτάλια και έφυγαν.
Με αυτόν τον τρόπο η Αμαζονία του Εκουαδόρ ήρθε σε επαφή με την «ανάπτυξη» και το Δυτικό πολιτισμό. Σήμερα οι Κοφάν λένε πως οι πετρελαιοπηγές στις περιοχές τους διαπραγματεύτηκαν για ένα πιάτο ρύζι και τρία κουτάλια.
Μετά ήρθαν οι άποικοι. Το κράτος πριμοδοτούσε όποιον ήθελε να πάει ανατολικά, στην αφιλόξενη ζούγκλα, με 50 εκτάρια τροπικού δάσους. Να το αποψιλώσουν και να το καλλιεργήσουν. Ήρθαν χιλιάδες από όλο το Εκουαδόρ. Νέες πόλεις ξεφύτρωσαν. Ήταν φτωχοί μιγάδες και μαύροι γεμάτοι ελπίδες, που έψαχναν γη και δουλειά στη νέα βιομηχανία. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες απογοητευμένοι φτωχοί.
Υπήρξαν φυλές ιθαγενών όπως οι Χοαοράνις που αντιστάθηκαν στη λεηλασία της γης τους με βέλη και φυσοκάλαμα. Όμως η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει. Τα ζώα και τα ψάρια πέθαιναν, το κυνήγι λιγόστευε και πρωτόγνωρες αρρώστιες θέριζαν τον πληθυσμό. Οι Σαμάνοι προσπάθησαν να τις θεραπεύσουν με φαρμακευτικά φυτά χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η ζούγκλα γέμισε με εκατοντάδες δεξαμενές στις οποίες η Texaco πετούσε τα τοξικά απόβλητα της άντλησης. Χωρίς καμμία στεγανοποίηση και με την βοήθεια των τροπικών καταιγίδων τα απόβλητα διέρρευσαν στο περιβάλλον.
«Την ίδια εποχή στις ΗΠΑ, από όπου ήρθε η Texaco απαγορευόταν να πετάξεις τα τοξικά απόβλητα της άντλησης σε ανοιχτές δεξαμενές, ούτε να καις αέρια στην ατμόσφαιρα», λέει ο Λούις Γιάνσα, ακτιβιστής αναγνωρισμένος διεθνώς για την δράση του υπέρ της Αμαζονίας. «Είχε ανακαλυφθεί ο τρόπος της ασφαλούς επαναδιοχέτευσης στο υπέδαφος. Παρόλα αυτά στο Εκουαδόρ δεν εφαρμόστηκαν αυτές οι μέθοδοι. Και ο λόγος είναι απλός. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονόμησαν 4 δις δολάρια.»
Υπολογίζεται από τις οικολογικές οργανώσεις, ότι η Texaco πέταξε με αυτόν τον τρόπο στο περιβάλλον 18 ½ δις γαλόνια τοξικών πετρελαϊκών αποβλήτων, χωρίς να λογαριάζονται σε αυτό το νούμερο, τα βαρέλια αργού που ξέφυγαν απευθείας στη ζούγκλα από διαρροές ή ατυχήματα. Αν το παραπάνω στοιχείο συγκριθεί με μία από τις πιο γνωστές οικολογικές καταστροφές, αυτή του δεξαμενόπλοιου Exxon Valdez που προσέκρουσε σε ύφαλο το 1989, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν 11 εκατομμύρια γαλόνια ακατέργαστου πετρελαίου στα ανοιχτά της Αλάσκας, τότε βρισκόμαστε σύμφωνα με κατήγορους της Texaco, μπροστά στην μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του πλανήτη.
Σήμερα οι δείκτες καρκίνου στην περιοχή είναι αυξημένοι κατά 147% σε σχέση με άλλες επαρχίες της χώρας όπου δεν γίνονται πετρελαϊκές δραστηριότητες. Σπίτια χτίστηκαν πάνω σε καλυμμένες τοξικές δεξαμενές τις οποίες η Texaco υποστηρίζει πως απορρύπανε κανονικά μόλις έφυγε από την χώρα το 1992. Αρκεί όμως να σκάψει κανείς μερικά εκατοστά κάτω από το χώμα για να διαπιστώσει πως τα απόβλητα είναι ακόμα εκεί και έχουν «ποτίσει» το χώμα τα ρυάκια τις καλλιέργειες.
Η Texaco, μέσω του εκπροσώπου της Ροντρίγο Πέρεζ, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη. Και όταν η συζήτηση φτάνει στους καρκίνους εκείνος απαντά:
«Σοβαρά; Σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο. Ποτέ δεν έχουν παρουσιάσει μια ιατρική βεβαίωση, ποτέ δεν έχουν αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα, μεταξύ του πετρελαίου και του καρκίνου.
Γ. Αυγερόπουλος: Εσείς για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι κάτοικοι αρρωσταίνουν από καρκίνο;
Ροδρίγο Πέρεζ: Οι συνθήκες υγιεινής είναι φρικτές! Στην πραγματικότητα, όλα τα πόσιμα νερά στο ανατολικό Εκουαδόρ, έχουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων, περιέχουν υπολείμματα περιττωμάτων, δηλαδή από τις αφοδεύσεις τους. Αυτό είναι που τους προκαλεί καρκίνο και οποιαδήποτε άλλη ασθένεια! Αυτό, ναι, είναι καρκινογόνο! Αν εσείς πίνετε συνέχεια, από μικρός, νερό με σκατά, να δούμε αν σας προκαλέσει κάποια σοβαρή ασθένεια! Και όλους αυτούς τους καρκίνους του στομάχου. Οπωσδήποτε! Άλλη αιτία καρκίνου είναι η έλλειψη προφύλαξης! Αρχίζουν τις σεξουαλικές σχέσεις 11-12 χρονών, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και υγιεινής. Γι’ αυτό και υπάρχει τόσος καρκίνος στις γυναίκες!»
Η κρατική εταιρεία που ανέλαβε μετά την Texaco, η Petroecuador φαίνεται πως κληρονόμησε εκτός από τις εγκαταστάσεις και όλες τις κακές πρακτικές της πολυεθνικής. Η διαρροές είναι συνεχείς και οι ανοιχτές δεξαμενές εξακολουθούν να μολύνουν το υπέδαφος.
Σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι όχι μόνο η κρατική εταιρεία δεν
ενδιαφέρεται να καθαρίσει αλλά και ότι καταλαμβάνει τα χωράφια τους. με τη βία χωρίς καν να τους αποζημιώσει. Στην κοινότητα Νταιγιούμα μάλιστα, η αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Κορέα έστειλε τον στρατό όταν οι κάτοικοι τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την ρύπανση της περιοχή τους και να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούν σε ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα πεδία της χώρας. Η διαμαρτυρία κατεστάλη βίαια και ο πρόεδρος χαρακτήρισε τους κατοίκους «τρομοκράτες που παίζουν με το ψωμί όλων των Εκουαδοριάνων».
Σήμερα οι ιθαγενείς και οι άποικοι της Αμαζονίας ενωμένοι διεκδικούν 16 δις δολάρια αποζημίωση από την Texaco για την καταστροφή που τους προκάλεσε. Η δίκη που άρχισε το 1993 μπήκε στο 15 χρόνο της. Είναι η μεγαλύτερη δίκη για το περιβάλλον στην παγκόσμια ιστορία. Μία μάχη ανάμεσα στο οικονομικό συμφέρον και την ανθρώπινη ζωή, ανάμεσα σε «νομικά πρόσωπα» και πρόσωπα υπαρκτά που νιώθουν πόνο και οργή για την αδικία. Την συνόψισε με την σοφία της δικής του κοσμοθεωρίας ο Σαμάνος των Cofan:
«Πάντα το κράτος μιλά για ανάπτυξη, για μια καλύτερη ζωή, για αυτό οι πετρελαϊκές βγάζουν καθημερινά πετρέλαιο. Αλλά για μας, δεν τους καίγεται καρφί. Βάζουν εκρηκτικά και δυναμίτες στη γη, μολύνουν με χημικά τη φύση, και έτσι μας σκοτώνουν τον Κουάν Κουάν ρουφώντας το αίμα του. Ο θεός μας πεθαίνει και δεν έχουμε κυνήγι όπως παλιά. Ζούμε με αρρώστιες και με λίγη τροφή.»


2.) Πωλείται Ζωή

Η άλλη όψη του κέρδους

Πληροφορίες:
Spoiler: show
Όλα τα νερά της Χιλής εκτός από τη θάλασσα, έχουν «κοπεί» σε μερίδια που ονομάζονται «δικαιώματα νερού». Τα «δικαιώματα νερού» είναι τίτλοι ιδιοκτησίας ισόβιοι, ξέχωροι από τη γη και έχουν εμπορική αξία, όπως ακριβώς ένα σπίτι, ή ένα κτήμα. Μπορείς να το νοικιάσεις, να το χρησιμοποιήσεις, ή να το κρατήσεις χωρίς να το κάνεις τίποτα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, για να το πουλήσεις ακριβά.
Στη χώρα, που θεωρείται πρωτοπόρος στις εφαρμογές του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα νερά πωλούνται. Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα καταλήγουν σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και κερδοσκόπους που θεωρούν το νερό επένδυση με σκοπό το κέρδος. Στη Χιλή το νερό δεν θεωρείται πια αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά εμπορεύσιμο προϊόν. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, πως αν είσαι αγρότης δεν μπορείς να ποτίσεις το χωράφι σου ακόμα και αν αυτό βρίσκεται στις όχθες του ποταμού διότι το ποτάμι μπορεί να ανήκει σε άλλους. Αντιστοίχως, δεν μπορείς να πάρεις νερό αν δεν έχεις «δικαίωμα» και συλλαμβάνεσαι αν πιαστείς επ’ αυτοφώρω.
Όλα ξεκίνησαν το 1981, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ όταν δημιουργήθηκε ο Κώδικας του Νερού (Código de Aguas), ένα πακέτο νόμων οι οποίοι θεμελιώνουν ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ιδιωτικό προϊόν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη βόρεια Χιλή, στην έρημο της Ατακάμα, που θεωρείται η πιο ξηρή περιοχή του πλανήτη. Τα εδάφη, στα οποία κατοικούν από την αρχαιότητα οι ιθαγενείς ινδιάνικοι πληθυσμοί Αυμάρα και Λινκάν Αντάι, είναι πλούσια σε ορυκτά και μέταλλα. Η Χιλή είναι ο τρίτος προμηθευτής χαλκού του κόσμου. Οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα τεράστια ορυχεία χαλκού της περιοχής, έχουν πάρει στην ιδιοκτησία τους τα νερά του Ρίο Λόα, του μακρύτερου ποταμού της χώρας. Και μπορεί κάποτε τα νερά του ποταμού να έδιναν ζωή στην περιοχή, σήμερα, όμως, τεράστιες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για να ξεχωρίσουν το μέταλλο από την πέτρα.
Ένα από τα τρία μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού του κόσμου είναι αυτό της Τσουκικαμάτα. Από πάνω μοιάζει σαν ένας τεράστιος κρατήρας, μια από τις μεγαλύτερες τρύπες που έχει ανοίξει ο άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη. Έχει 1 χιλιόμετρο βάθος, 4,9 χιλιόμετρα μήκος και τρία χιλιόμετρα πλάτος. Αυτό το γεμάτο σκόνη μέρος, είναι η καρδιά της οικονομίας της χώρας. Δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, με 8000 ανθρώπους προσωπικό, παράγοντας περίπου 11.000 δολάρια κάθε λεπτό που περνάει. Το ορυχείο το εκμεταλλεύεται η κρατική εταιρία Codelco. «Η κατανάλωση λίτρου ανά δευτερόλεπτο της Βόρειας Κοδέλκο, που περιλαμβάνει την Τσουκικαμάτα, είναι γύρω στα 1.900 λίτρα το δευτερόλεπτο», λέει ο Γκοντόι Αλεμάν, πολιτικός μηχανικός. 1900 λίτρα ανά δευτερόλεπτο αντιστοιχεί στην ποσότητα νερού που θα κατανάλωναν σε 1 μέρα 432.000 Αμερικανοί, ή 1.216.000 Ευρωπαίοι, ή 16.416.000 Αφρικανοί.
«Είναι οικονομικό το θέμα. Τα λεφτά! Έτσι απλά το βλέπω εγώ. Εμείς δεν αξίζουμε ούτε ένα πέσο για εκείνους, γι΄ αυτό μένουμε στο περιθώριο. Για τη χώρα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες όπως τα δολάρια και τα λεφτά από το χαλκό. Κι εμείς; Εμάς ας μας φάνε τα σκυλιά!», μας λέει ο Μιγκέλ, ένας από τους τελευταίους αγρότες της Κιγιάγκουα, μιας πόλης που έσφυζε από ζωή, αλλά σήμερα έχει μετατραπεί σε πόλη – φάντασμα. Οι κάτοικοί της έχουν μεταναστεύσει στην Καλάμα, που η οικονομική της ανάπτυξη οφείλεται στα ορυχεία χαλκού που υπάρχουν στην περιοχή.
Η εθνική κυριαρχία της Χιλής έχει πια υποθηκευτεί αφού το 85% των νερών της πρώτης κατηγορίας (ποταμοί και λίμνες) δεν ανήκουν στη χώρα αλλά στην Πολυεθνική ισπανική εταιρία παραγωγής ενέργειας, την ENDESA. Από την άλλη πλευρά όλες οι Εταιρίες Ύδρευσης, παροχής πόσιμου νερού και αποχέτευσης βρίσκονται πια στα χέρια μεγάλων οικονομικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιριών, όπως στους ομίλους Solari, Luksic, Vicuña, Leon και στις εταιρίες Αnglean Water, Thames Water (Μ.Βρετανία), Iberdrola(Ισπανία), Suez Lyonnaise Meaux (Γαλλία). Η τελευταία εταιρία είναι ιδιοκτήτρια της Εταιρίας Aguas Andinas, που τροφοδοτεί με νερό την πρωτεύουσα Σαντιάγο.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Χιλής υπό την Michelle Bachelet, προσπαθεί σήμερα να ισορροπήσει ανάμεσα στην απόταξη των καταλοίπων που έχει αφήσει (μέσω ακόμα και σήμερα νόμων εν ισχύ) το πολύχρονο δικτατορικό καθεστώς του Πινοσέτ και τον εναρμονισμό της οικονομίας της χώρας με την διεθνή αγορά. Παρά την τροποποίηση κάποιων νόμων το 2005, που όριζε ότι όποιος δεν χρησιμοποιεί το δικαίωμα νερού και το κρατάει για να το πουλήσει αργότερα κερδοσκοπώντας πάνω στις αυξομειώσεις των τιμών, του επιβάλλεται πρόστιμο, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα. Το πρόστιμο είναι χαμηλό για όποιον σκέφτεται να κερδοσκοπήσει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα, αλλά ισχυρίζεται ότι η δεξιά αντιπολίτευση δεν της επιτρέπει να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ντόπιος πληθυσμός βιώνει τις άγριες συνέπειες της πλήρους εμπορευματοποίησης ενός αγαθού που ελάχιστοι πίστευαν ότι θα υπαχθεί στους νόμους της αγοράς, που το μόνο που καθορίζει είναι οι αριθμοί του κέρδους μιας χούφτας ιδιωτικών εταιριών. Όμως, ο πρώην πρόεδρος των ιθαγενών της Ατακάμα με μερικές απλές λέξεις προβλέπει το δυσοίωνο μέλλον: «Το νερό και η γη πάνε μαζί. Το ένα είναι το θηλυκό και το άλλο το αρσενικό. Το νερό δεν είναι δικό μου, εγώ είμαι μέρος του. Ούτε η γη είναι δική μου, εγώ είμαι μέρος της. Ο άνθρωπος είναι περαστικός. Και παρ’ όλα αυτά θέλει να παίξει με τη γη. Αλλά ποτέ δεν το έχει πετύχει. Γιατί μετά η γη θα τους στείλει το λογαριασμό. Και η γη δεν ζητάει λεφτά, πληρώνεται με αίμα».


Τα ντοκυμαντέρ θα προβληθούν την Παρασκευή 10/12 στις 18:00 στο Αμφ.1,2.
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: 07/12: Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου-09 εώς 15/12: Κατάληψη

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Παρ, 10 Δεκ 2010 12:20 am

Να συμπληρώσω ότι το ρεμπέτικο γλέντι θα οργανωθεί με σκοπό να μαζευτούν χρήματα για συλληφθέντες της 6ης Δεκεμβρίου που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για δικηγόρους.
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6363
Εγγραφή: Τρί, 03 Ιουν 2008 6:56 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: 07/12: Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου-09 εώς 15/12: Κατάληψη

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Σάβ, 11 Δεκ 2010 10:54 pm

Το πρόγραμμα κατάληψης ανανεώθηκε σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6363
Εγγραφή: Τρί, 03 Ιουν 2008 6:56 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: 07/12: Γ.Σ. Φοιτητικού Συλλόγου-09 εώς 15/12: Κατάληψη

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Κυρ, 12 Δεκ 2010 4:47 pm

Το ρεμπέτικο γλέντι θα γίνει τελικά αύριο και όχι σήμερα την ίδια ώρα στο κυλικείο τοπογράφων.
Το συγκεντρωτικό ποστ με το πρόγραμμα έχει ενημερωθεί.
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008


Επιστροφή στο Φοιτητικός Σύλλογος Πολ. Μηχ.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

cron