
9 Ιουνίου 2008
Άντεξαν οι νέες κατασκευές
επλήγησαν οι παλιές και με απουσία συντήρησης οικοδομές
εκτεταμένες απώλειες σε οικοσκευές και εμπορεύματα
Αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από το χτεσινό ισχυρότατο σεισμό πραγματοποιεί από το πρωΐ κλιμάκιο του ΤΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιάννη Αλαβάνο. Στο κλιμάκιο μετέχουν: ο Β΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Γεώργιος Ζεππάτος, ο Π.Μ. και πρώην βουλευτής Αθανάσιος Κατσιγιάννης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας Στέφανος Βρίτσος, οι καθηγητές του ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος και Κώστας Τρέζος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Ελισάβετ Βιτζηλαίου.
Οι πρώτες διαπιστώσεις είναι ότι:
- Παρά το μέγεθος του σεισμού, το μικρό εστιακό βάθος και την άμεση γειτνίαση με το επίκεντρο, το πλήθος των ζημιών στον φέροντα και τον δευτερεύοντα οργανισμό των νεότερων οικοδομών είναι μικρό.
- Οι σοβαρότερες βλάβες και οι καταρρεύσεις (σχετικά περιορισμένος ο αριθμός τους) εντοπίζονται σε παλιές οικοδομές – ως επί το πλείστον πλινθόκτιστα και ομοπλινθόκτιστα κτίσματα – με κακή ποιότητα δόμησης και σαφή έλλειψη συντήρησης.
- Εκτεταμένες, αντιθέτως, είναι οι απώλειες σε οικοσκευές και εμπορεύματα.
Ως βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο νέος αντισεισμικός κανονισμός δοκιμάστηκε στην πράξη και επιβεβαιώθηκε η επάρκειά του. Όπου εφαρμόστηκε με ακρίβεια από τους μηχανικούς οι ζημιές ήταν περιορισμένες και κυρίως δίχως κίνδυνο για τους ενοίκους ή χρήστες των κτισμάτων. Άρα, σε κάθε περίπτωση απαιτείται πιστή εφαρμογή του και αυστηρός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Εξάλλου, και κατ’ αυτό τον σεισμό παρατηρήθηκαν ζημιές σε καμπαναριά εκκλησιών και υδατόπυργους, δυο κατασκευές που σπανίως γίνονται με βάση μελέτη μηχανικού και για τις οποίες κρίνεται σκόπιμο, πλέον, να μελετηθούν και να θεσπισθούν ειδικές προδιαγραφές στην κατασκευή τους.
Γενικότερα, το νέο και ισχυρότατο κτύπημα του Εγκέλαδου κατέδειξε την αναγκαιότητα προώθησης του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών (το γνωστό ευρύτερα ΕΠΑΝΤΥΚ) που έχει καταρτίσει με πρωτοβουλία του το ΤΕΕ σε συνεργασία με τα ΑΕΙ, τον ΟΑΣΠ και άλλους επιστημονικούς φορείς της χώρας και το οποίο θα διασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό τη χώρα από σεισμούς που έτσι κι’ αλλιώς θα εκδηλώνονται στην περιοχή μας.
Να σημειώσουμε ότι από την πρώτη στιγμή μετά τον σεισμό κινητοποιήθηκαν όλοι οι μηχανικοί στις σεισμόπληκτες περιοχές. Στο πλευρό των μηχανικών του δημοσίου βρέθηκαν και οι ιδιώτες μηχανικοί που πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους κατά τις πρώτες αυτοψίες σε κτίσματα που παρουσίαζαν βλάβες, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες ή ενοίκους τους. Η εθελοντική αυτή προσφορά των μηχανικών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.