Συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο προωθεί το ΥΠΕΠΘ

Θέματα που αφορούν στην επιστήμη και στο επάγγελμά μας. Ανακοινώσεις συνεδρίων, σχετικά άρθρα εφημερίδων, επαγγελματικά θέματα μπορούν να γραφτούν εδώ.

Συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο προωθεί το ΥΠΕΠΘ

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Σάβ, 11 Ιούλ 2009 8:39 am

Νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που προβλέπει τη συνεργασία ΤΕΙ-ΑΕΙ και σε προπτυχιακό στάδιο, ανοίγοντας το δρόμο για μερική ενσωμάτωση τμημάτων τους, καθώς και τη μετονομασία ή και το κλείσιμο των ΤΕΙ περιορισμένης ζήτησης, προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος στη διάρκεια κοινή συνεδρίασης των επιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) που ασχολούνται με την πανεπιστημιακή και την τεχνολογική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε το κλείσιμο τμημάτων, μετονομασία ή αλλαγή του επιστημονικού αντικειμένου τους σε περίπτωση κατά την οποία δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Στο νομοσχέδιο σχετικά με τα ΤΕΙ, που θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή ως το τέλος του μήνα, προβλέπεται συγκεκριμένη διάταξη με την οποία θεσμοθετείται για πρώτη φορά η συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ και σε προπτυχιακό επίπεδο, σε περιπτώσεις ομοειδών τμημάτων που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια της χώρας.

Η νομοθετική αυτή κίνηση θεωρείται η πρώτη κίνηση για τη μερική ενσωμάτωση ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς ως σήμερα συνεργάζονταν μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ενδέχεται, επίσης, να κατατεθούν υπό μορφή τροπολογιών οι αλλαγές που ζήτησαν οι πρυτάνεις στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και κυρίως εκείνη που θα δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης να συμμετάσχουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά στις πρυτανικές εκλογές.

Με το νέο νομοσχέδιο κλείνουν τα τμήματα ΤΕΙ περιορισμένης ζήτησης που δεν δέχονταν εισακτέους τα τελευταία χρόνια λόγω της βαθμολογικής βάσης του δέκα, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν οι «βάσεις» για τη ρύθμιση και τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των υποψηφίων τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ορίζεται ότι «τμήματα ΤΕΙ στα οποία ο αριθμός των κατ' έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα για πέντε συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη μπορούν με την παραπάνω διαδικασία να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομάζονται ή να συγχωνεύονται υποχρεωτικά με άλλο τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου που λειτουργεί στο ίδιο ΤΕΙ.

» Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία αυτή, με απόφαση του υπουργού Παιδείας και γνώμη του αρμόδιου συμβουλίου του ΕΣΥΠ για την τεχνολογική εκπαίδευση μπορεί να διακόπτεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους και να αναστέλλεται η εγγραφή και εισαγωγή σπουδαστών σε αυτά».

Τέλος, τα ΤΕΙ αποκτούν εργαστήρια αντίστοιχα με εκείνα των πανεπιστημίων και οι διοικήσεις τους αποκτούν τα «προνόμια» που έχουν και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ (ασκούν τυπικό έλεγχο στις εξελίξεις των διδασκόντων, διατηρούν τις θέσεις τους σε συμβούλια και επιτροπές μετά την συνταξιοδότηση τους κλπ.).

Πηγή: In.gr
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

Αντιδράσεις από την <<εξίσωση>> ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό gregoire » Κυρ, 19 Ιούλ 2009 1:00 pm

Tον ασκό του αιόλου εν μέσω θέρους φαίνεται ότι έχει ανοίξει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, αναβάθμιση που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του χρόνου σπουδών όσο και στα αντίστοιχα ΑΕΙ, κοινά ερευνητικά και ακαδημαικά προγραμματα, όπως και περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα. Το ΤΕΕ και οι πρυτάνεις διατείνονται(και μάλλον όχι άδικα) ότι αυτές οι ρυθμίσεις πλήττουν κυρίως την ισχύ και την εμβέλεια των πτυχίων πενταετούς φοίτησης. Πάντως προμηνύεται καυτός Σεπτέμβρης αν και προσωπικά ψυχανεμίζομαι ότι και αυτό το vομοσχέδιο θα καταλήξει σε φιάσκο τύπου ΑΤΕΙ.
Παραθέτω άρθρο αυτούσιο από το http://www.in.gr

Την έντονη αντίδραση των πρυτάνεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΤΕΙ. Σε έκτακτη συνεδρίασή τους, οι επικεφαλής των ΑΕΙ ζητούν να αναβληθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου και μιλούν για νόμο που οδηγεί σε υποβάθμιση τα πτυχία των πανεπιστημίων.

Οι πρυτάνεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στο τέλος της συνεδρίασης, ζητούν από τον υπουργό να δώσει χρόνο ώστε να γίνει συζήτηση για όλα τα θέματα που τίθενται με το σχέδιο νόμου, και να κατατεθεί το νομοσχέδιο, όχι στο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά στην Ολομέλεια από το φθινόπωρο.

Οι πανεπιστημιακοί διαβλέπουν κίνδυνο υποβάθμισης των πτυχίων, καθώς και -συνεπεία το νόμου- να κλείσουν τμήματα ΤΕΙ, ή ακόμα και τμήματα πανεπιστημίων, ενώ θεωρούν ότι με την «εξίσωση» ΑΕΙ-ΤΕΙ θα δημιουργηθεί κενός χώρος μεταξύ λυκείου και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πιθανόν να καλύψουν τα κολέγια.

«Εάν τα πανεπιστήμια ταυτιστούν με τα ΤΕΙ, τότε αμέσως θα δημιουργηθεί ένα κενό στην τεχνολογική εκπαίδευση, το οποίο θα κληθεί η ίδια η Πολιτεία να καλύψει με τη δημιουργία νέων ΤΕΙ, εκτός αν ο στόχος είναι η κάλυψη του εν λόγω κενού από επερχόμενα ιδιωτικά μορφώματα», επισημάνθηκε έπειτα από σύσκεψη των επικεφαλής των Πολυτεχνείων που προηγήθηκε της συνεδρίασης των πρυτάνεων.

«Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας συνεργασίας αποκλειστικά μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με τα εμβαλωματικά μέτρα που υιοθετεί, καθιστά διάτρητα τα διπλώματα των Πολυτεχνείων πενταετών σπουδών, που δεν μπορούν να ισοτιμηθούν με τα πτυχία ΤΕΙ διάρκειας τριάμισι ετών.

»Η επικίνδυνη αυτή για το επίπεδο της Ανώτατης Παιδείας, ρύθμιση ολοκληρώνεται με το άρθρο 18 που θεσμοθετεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων νεοϊδρυόμενων τμημάτων ΤΕΙ με το προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του τμήματος, ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ήδη υφισταμένων τμημάτων, ρυθμίζεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδει το υπουργείο Παιδείας με μονομερή εισήγηση από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» προσθέτουν.

Εξάλλου, το Τεχνικό Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του υιοθετεί όσα ανακοίνωσαν οι Πολυτεχνικές Σχολές και επισημαίνει ότι θα συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες τους, «ώστε να αποτρέψουν την προσβολή του δημοσίου συμφέροντος και της ανώτατης δημόσιας παιδείας».

Έντονη και η αντίδραση της Αριστεράς.

«Το νομοσχέδιο κατατίθεται σε μια περίοδο όπου η απαίτηση του κεφαλαίου για βαθύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με το νέο στοιχείο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, γίνεται εντονότερη και πιο σχεδιασμένη. Βασική κατεύθυνση είναι να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στο εργασιακό μοντέλο των πολλών και διαφοροποιημένων σχέσεων εργασίας, των ευέλικτων μορφών 'απασχόλησης', στοιχείο που το πετυχαίνει με τα πολλά και διαβαθμισμένα πτυχία που θα προκύπτουν από μια 'σούπα' μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» τονίζει το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά την παγία τακτική του δικομματισμού, εισάγει κρίσιμα νομοσχέδια για την Παιδεία όχι στην Ολομέλεια της Βουλής, ως όφειλε λόγω τις σπουδαιότητας τους, αλλά στα θερινά τμήματα. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει άλλη μια ακόμα αποσπασματική και ψευδεπίγραφη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, ένα ακόμα νομοσχέδιο που απορυθμίζει το δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα των Ιδρυμάτων» αναφέρει ο ΣΥΝ.
gregoire
 
Δημοσιεύσεις: 182
Εγγραφή: Τρί, 16 Σεπ 2008 3:23 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Αντιδράσεις από την <<εξίσωση>> ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Κυρ, 19 Ιούλ 2009 1:16 pm

Θα ήθελα να ακούσω την αντι-ρητορεία από όλους τους χώρους, όταν επί καταλήψεων άκουγα επαναλαμβανόμενα το σύνθημα "ούτε ΤΕΙ, ούτε ΑΕΙ, εκπαίδευση για όλους, πανεπιστημιακή". ;)
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο προωθεί το ΥΠΕΠΘ

Δημοσίευσηαπό 3 » Κυρ, 19 Ιούλ 2009 3:44 pm

Ασε μας ρε merde!! Λες και δεν το περιμεναμε, λες και δεν εχει ξαναγινει παρομοια κινηση το 2001! Εδω εχουμε παλι την κλασσικη διαπραγματευση για την απονομη επ.δικαιωματων και αδεια επαγγελματος με το σταγονομετρο σε συνδιασμο με σκεπτικα ενοποιησεων-ισοτιμησεων ΤΕΙ-ΑΕΙ-βαλε-και-κολλεγια-μεσα. Ε... η λογικη το λεει.. ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ οταν συνδιαζονται και τα 2 στοιχεια αυτα μαζι; Οτι ακαδημαικα δεν σε κατοχυρωνει καμια βαθμιδα εκπαιδευσης και το ζητημα θα παιξει απευθειας σε ελεγκτικες διαδικασιες τυπου εξετασεων-επ.πειρας κλπ κλπ ωστε να χιλιοαποδειξεις το "ποιον σου" (κακως..θα πω πιο κατω για αυτο). Κομβικο εδω ειναι να καταλαβει κανεις οτι τα επ.δικαιωματα ολων στην ουσια συμπιεζονται προς τα κατω ετσι, κανεις δεν ξεκινησε κατι τετοιο για το αναποδο (ολοι αλλωστε προσπαθουν να χτυπησουν τα "ρετιρε" που ελεγε και η κυβερνηση, που σιγα τα ρετιρε που ειναι..).

Ε ΤΩΡΑ!! Η ενιαια πανεπιστημιακη ηταν ετοιμα του κινηματος απο το 2001 και οχι κατ αναγκη συνθημα.. "καποιων" και συγκεντρωνει ομοειδη εκπαιδευτικα κεντρα σε βελτιωμενα επιπεδα εκπαιδευση και επ.δικαιωματων, σε πτυχια με αντικρισμα, υπεραξιωμενα. Ειναι η ιδια κορυφωση των αιτηματων καθε φοιτητη-σπουδαστη-..-αποφοιτου ο οποιος μεσα σε αυτη τη φραση συγκεφαλαιωνει την απαιτηση για καλυτερη ποιοτητα ζωης και επαγγελματικης εξασφαλισης εναντια στη συνεχη κατρακυλα για κατατμησεις τμηματων/πτυχιων/δικαιωματων και μπλα μπλα μπλα.. Και φυσικα οχι συμπιεση επ.δικαιωματων προς τα κατω.. αλλα.. στην αλλη κατευθυνση!!

Αρα τι αντιρητορεια περιμενεις να ακουσεις; ΔΝ τα ξερεις; Αλλωστε θα το ξαναακουσεις συντομα το συνθημα..

Παρεπιπτοντως, επειδη μερικοι σκουζανε χιλιομετρα για το οτι "θιγονται" απο την περιφρουρηση των προεδρικων εκλογων και ηρθαν και το επαιζαν "hero of the day" με 1) κατατεθειμενες ενστασεις 2) με .. τη χαζοπαρουσια τους απλα και μονο για το "πρηξιμο" δεν τους ειδα πουθενα οταν το προηγουμενο σαββατο συζητιονταν σε Αντιπροσωπια του ΤΕΕ τα θεματα παιδειας, περι α)νομοσχεδιου για "κλειστα" επαγγελματα και τη "διανοιξη" τους, β)περι νομοσχεδιου για τα ΤΕΙ και την απονομη δικαιωματων και σε αυτα, γ)περι κολλεγιων, δ)περι μετατροπης του τεε σε φορεα πιστοποιησης, ε)περι επιπλεον εξετασεων με τα επ.δικαιωματα σε οριζοντα πενταετιας και αν... σε εκεινη την Αντιπροσωπια θα εγκρινονταν ΟΛΑ!!! ΕΤΣΙ, ΣΕ ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟ!

ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ; Κανεις δεν ηρθε γιατι εκει δεν εχει ουτε ψηφαλακια, ουτε διαπλοκη, ουτε οφελος απο πολιτικη γκρινια. Ουτε ΔΑΠ, ΠΑΣΠ (προφανως), ουτε η Αριστερα προσηλθε, γτ εδω και καιρο εχει αποσυρθει στη ..Ραφηνα και επανερχεται μονο για τις εκλογες. Μαλλον μονο η ΕΑΑΚ με καποιο παραεξω κοσμο πηγε μαζικα απο ολο το Πολυτεχνειο, και οταν καταλαβε (οπως και ηδη ηξερε..) οτι παρα τις 6 περιπου συνεδριασεις για αυτα τα θεματα, παρα τα κατατεθειμενα πλαισια απο ΦΣ ΟΛΩΝ των πολυτεχνικων σχολων της Ελλαδος, το ΤΕΕ και ο Αλαβανος θα συνεχιζαν να...μας γραφουν κανονικοτατα...απλα συνεχιζοντας τον δικο τους μονολογο, σαν να μιλαει καποιος εκπροσωπος της ΔΑΠ σε ΓΣ, η ΕΑΑΚ παρεμβηκε και η διαδικασια σταματησε μεχρι τουλαχιστον το Σεπτεμβρη. Τακτικη νικη. Bingo! "ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ" σιγουρα, αλλα οταν καποιος τραβαει πολυ το σκοινι, στο τελος θα το τραβηξει και ο αλλος..
Εικόνα
3
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: Δευτ, 22 Σεπ 2008 5:53 pm
Τοποθεσία: Στο βαθος του οριζοντα
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο προωθεί το ΥΠΕΠΘ

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Τρί, 21 Ιούλ 2009 11:06 am

Αχα, δηλαδή η διαφοροποίηση και η αντίθεση είναι στο θέμα της...κατεύθυνσης εξίσωσης και όχι στην ίδια την εξίσωση. Το "προς τα κάτω" μας ενοχλεί, το "προς τα πάνω" μας εμπνέει. Συγγνώμη, αλλά με ωμό ρεαλισμό, ένα τέτοιο αίτημα εξίσωσης ΑΕΙ-ΤΕΙ ακόμα και "προς τα πάνω" όπως λες, μου φαίνεται άκαιρο και εξαιρετικά μακρινό, όταν μας βασανίζουν τόσα και τόσα. Όταν έχουμε κολλημένη τόσα χρόνια τέτοια υποχρηματοδότηση, όταν προσπαθούμε να κρατήσουμε το ίδιο το ΕΜΠ από την αποδόμηση και την απαξίωση του πτυχίου του, όταν παλεύουμε για μια δωρεάν παιδεία (?) που δεν υπάρχει και, κυριότερα, παλεύουμε για να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα και μια βοήθεια στην παιδεία που δεν υφίσταται, το να θέτουμε και τέτοια διλήμματα μας οδηγεί σε αρκετές "λούμπες".
Ειδικά όταν μπορεί να παρερμηνευτεί από κάποιους. Και η εξίσωση θυμίζω ότι δεν είναι πανάκεια. Αν είναι έτσι, ας καλέσουμε και τα "αδέλφια" μας από τα κολλέγια και το εξωτερικό για να εξισωθούμε όλοι, όπως γινόταν ως αίτημα και στο παρελθόν. Πέραν της μέγιστης δυνατής παροχής εκπαίδευσης και του επιπέδου γνώσης (που οφείλει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο, για όλους, ανεξαρτήτως σχολής, τέχνης και επαγγέλματος, από τον αγρότη μέχρι το γιατρό), τίθεται και ένα θέμα αξιοκρατίας, που δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Τίθεται επίσης και ένα θέμα ρόλου. Άλλος ο ρόλος που επιτελούν τα ΑΕΙ, άλλος ο ρόλος των Τεχνολογικών ιδρυμάτων, άλλος ο ρόλος των Τεχνικών Σχολών. Η βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα πρέπει να επιτευχθεί συλλογικά, σύμφωνοι. Αλλά η διαφοροποίηση είναι εύλογη, και δεν εξυπηρετεί μόνο "θέματα κατάτμησης πτυχίων, υποτίμησης αυτών κ.ο.κ".
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο προωθεί το ΥΠΕΠΘ

Δημοσίευσηαπό abcd » Τρί, 21 Ιούλ 2009 2:01 pm

merde_conserve έγραψε: Τίθεται επίσης και ένα θέμα ρόλου. Άλλος ο ρόλος που επιτελούν τα ΑΕΙ, άλλος ο ρόλος των Τεχνολογικών ιδρυμάτων.



Όταν λες άλλος ο ρόλος και αξιοκρατία τι ακριβώς εννοείς..αφέντης-δούλος (αντίστοιχα);;;
ή μήπως επιστήμονας(μπορώ και ξέρω να κάνω τα πάντα χωρίς περιορισμό)-τεχνολόγος(έτοιμη τροφή από τους επιστήμονες) αντίστοιχα..Καλό θα ήταν να το αναλύσεις αυτό που είπες για να καταλάβω τι θέλεις να πεις(είμαι λίγο βλάκας βλέπεις και το βρίσκω λίγο αόριστο)

Το κριτήριο του χρόνου σπούδων νόμιζω για το διαχωρισμό των επ.δικαιωμάτων σε σχέση με ΑΕΙ-ΑΤΕΙ είναι απλά απαράδεκτο,δεν το είπες εσύ m_c,αλλά το χω ακούσει μέσα στη σχολή κι αυτό γιάτι όταν έρχονται πολιτικοί μηχανικοί απο imperial,manchester,mit,sheffield κ.α σχολές που οι σπουδές είναι 4 χρόνια δεν λέμε κάτι..θα μου πει τώρα κάποιος μα είναι δυνατόν να συγκρίνεις τα παραπάνω πανεπιστήμια με τα ΑΤΕΙ και να απαιτείς ίδια αντιμετώπιση;;;(εγώ θα έλεγα και με πολλά ΑΕΙ αλλά αυτο είναι άλλο θέμα)
Ως αναφορά την υποχρηματοδότηση των σχολών(όλων των σχολών)θα συμφωνήσω μαζί σου m_c..είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα..
Επιστρέφοντας στο παραπάνω ερώτημα νομίζω η σύγκριση υπο τις δεδομένες συνθήκες όντως δε στέκει,γιατί υπάρχει κακοδιαχείριση και στα ΑΕΙ και στα ΑΤΕΙ υποχρηματοδότηση-υπολειτουργία κλπ

Πάντως αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ ΑΕΙ-ΑΤΕΙ ως αναφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ''μοναδίκος'' σε τούτο τον κόσμο μόνο στην Ελλαδάρα μας νομίζω συμβαίνει(μπορεί να υπάρχει και αλλού αλλά δεν το γνωρίζω).

Άραγε αν γίνονταν τα ΑΤΕΙ 5 χρόνια θα τη θέλαμε την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων;;;αμ...σιγά να μην τη θέλαμε,θα βρίσκαμε χίλιους άλλους λόγους όπως έρευνα,επίπεδο καθηγήτων κλπ. για να μην γίνει εξίσωση(βλέπεται μικραίνει το κομμάτι της πίτας και μας πονάει κατα βάθος)

Ειτε το θέλουμε είτε όχι,κατα την άποψη μου πάντα,οι υπέυθυνοι του ΤΕΕ,ακαδημαικοί των ΑΕΙ εμείς οι ιδιοί βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια..και πιστέυω οτι η εξίσωση σε βάθος χρόνου θα γίνει απλά τώρα το καθυστερούμε..
abcd
 
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Τετ, 18 Φεβ 2009 4:39 pm
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο προωθεί το ΥΠΕΠΘ

Δημοσίευσηαπό 3 » Τρί, 21 Ιούλ 2009 2:35 pm

@m_c: Κατα πρωτοις, μιλαμε για αιτημα με ικανοποιηση πιο μακροπροθεσμη απο οτι φανταστηκες, δεν μπαινει σε διαπραγματευση περι αμμεσης χρονικης πραγματοποιησης του. Αλλο βεβαια αν στη συγκηρια, τα αιτηματα απο το μελλον στεκονται ως ρημουλκο για τους αγωνες του σημερα.. Εν τελει ομως, η διεκδικηση για τα "προς τα πανω δικαιωματα" (εγω απλα το διατυπωσα ως απλη δηλωτικη/σημειολογικη διαφορα, δεν ειπα οτι μονο ετσι διαφερουν οι δυο τοποθετησεις..) ειναι αιτημα του σημερα ή του αυριο; Εδω σε θελω... Γτ εγω καταλαβαινω οτι ο αγωνας ειναι παντα παροντικος και "αναδρομικη επιδιορθωση λαθων" ΔΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Κοινως, αδιαφορω αν ειναι "εξαιρετικα μακρινο" οσο ειναι παντα ΕΠΙΚΑΙΡΟ σαν αιτημα. Και τιποτα δεν σχεδιαζεται ποτε με "ρεαλισμο" στην πολιτικη, ή επιταχυνεις ή επιβραδυνεις στις ραγδαιες κοινωνικες αλλαγες/πολιτικες επιταγες, γτ δν υπαρχουν ορια στις κοινωνικες δυνατοτητες/καταστασεις. Και σε αυτο παρε παραδειγμα απο την ιστορια: μονο οι "ρεαλιστες" ξαφνιαζονται. Ο δε σημερινος νεορεαλισμος ειναι υπερβολικα συντηριτικος για να τον ακολουθησεις. Ο "ρεαλισμος" των στενων περιθωριων σε οικονομικους δεικτες, ο "ρεαλισμος" της δυσχερειας προωθησης φιλολαικων πολιτικων, ο "ρεαλισμος" του ανεφικτου των ιστορικων αλλαγων, ο "ρεαλισμος" της υπαγωγης, της πειθαρχησης, του ενδοτισμου. Ε μετα απο αυτο, υπαρχει και η κοινωνικη δυναμικη που σε αφηνει ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΩ. Ο ρεαλισμος του 70 πεθανε, ο ρεαλισμος του 80 το ιδιο, του 90 ακομα καλυτερα που πεθανε, καθε λιγο και λιγακι, σε καθε γενια καποιος "ρεαλιστης" θα σκασει στην κοινωνια. 'Η καταλαβαινεις οτι αυτο που λεει το υπ.παιδειας τωρα θελει απαντηση για εμας, για τους ΤΕΙτζηδες και για ολους ή μενεις στο "ρεαλισμο" και χανεις απο τα αποδυτηρια.. Και στην τελικη δεν θετει κανενας διλληματα, επιχειρηματα θετεις, μαζι με τα υπολοιπα που αναφερεις (υποχρηματοδοτηση κλπ).

Τωρα αυτο περι αξιοκρατιας ειναι πολυ μεγαλο να σου το αναλυσω αλλα εδω λιγει και το οποιο ψηγμα αξιας που εχει και ο καθε τιτλος σπουδων. Συνεπως, οπως προειπα, η ενιαια πανεπιστημιακη εκπαιδευση θελει και υπεδαφος αλλης εκπαιδευσης συνολικα..συμφωνω εδω. Αλλα αυτο δεν απαγορευει κανενα συνθημα να ειπωθει. Οπως και η διαφοροποιηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ευλογη.. για το τελευταιο, επειδη ειναι μεγαλη κουβεντα, θα σου το αναλυσω μετα τις διακοπες!
Εικόνα
3
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: Δευτ, 22 Σεπ 2008 5:53 pm
Τοποθεσία: Στο βαθος του οριζοντα
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο προωθεί το ΥΠΕΠΘ

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Τρί, 21 Ιούλ 2009 3:26 pm

Κάποιες πρώτες σκέψεις μόνο... ομολογώντας ότι τα προηγηθέντα "σεντόνια" τα διάβασα "διαγωνίως"...
Επομένως είναι δυνατόν να αδικώ κάποιες διατυπωθείσες απόψεις...
Γνωστός οπαδός της "διαδικασίας συναίνεσης", όπου το πρώτο βήμα είναι να συναινέσουμε ότι μιλάμε για το ίδιο ζήτημα... καταθέτω:

Μέρος Ι Ιεραρχία και ρόλοι
1. Στην παραγωγή σε οιοδήποτε κοινωνικό σύστημα με ομαλή λειτουργία (*) υπάρχουν ρόλοι και επίπεδα υπευθυνότητας.
2. Οι ρόλοι αυτοί συνδέονται με την "ιεραρχία", αλλά δεν σημαίνει ότι είναι κατώτερης αξίας΄όσο κατεβαίνουμε την κλίμακα.
3. Ίσα - ίσα ένα σύστημα που (θέλει να) λειτουργεί, αναθέτει κρίσιμες ευθύνες στην "πρώτη γραμμή". Στην Toyoda (και όχι μόνο) ο "τελευταίος εργαζόμενος" έχει τη δυνατότητα και υπευθυνότητα να σταματήσει όλη τη γραμμή παραγωγής... τη δυνατότητα αυτή δεν έχει κανένας πάνω από τον εργοδηγό... ούτε ο αμέσως προϊστάμενος Μηχανικός...
4. Επομένως η αξία κάποιου είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και όχι μόνο της θέσης του στην όποια ιεραρχία.
(συνεχίζεται)

(*) κλασσικό αντιπαράδειγμα οι "ερυθροφρουροί" και οι "ξυπόλητοι γιατροί" στη Λ.Δ. της Κίνας <τότε>.
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 4405
Εγγραφή: Πέμ, 05 Ιουν 2008 3:24 pm
Έτος εισαγωγής: 1969

Re: Συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο προωθεί το ΥΠΕΠΘ

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Τρί, 21 Ιούλ 2009 5:07 pm

abcd έγραψε:Όταν λες άλλος ο ρόλος και αξιοκρατία τι ακριβώς εννοείς..αφέντης-δούλος (αντίστοιχα);;;
ή μήπως επιστήμονας(μπορώ και ξέρω να κάνω τα πάντα χωρίς περιορισμό)-τεχνολόγος(έτοιμη τροφή από τους επιστήμονες) αντίστοιχα..Καλό θα ήταν να το αναλύσεις αυτό που είπες για να καταλάβω τι θέλεις να πεις(είμαι λίγο βλάκας βλέπεις και το βρίσκω λίγο αόριστο)


Η πολιτική ζυγαριά του γράφοντος γέρνει σε αντιλήψεις Ni Dieu, ni maitre, οπότε δεν τίθεται κάποιο θέμα αφέντη-δούλου. Ο ρόλος και η αξιοκρατία έχουν να κάνουν καθαρά στο θέμα καταμερισμού ευθυνών και στη συνολική παραγωγική λειτουργία, που, όπως εξήγησε και ο neaoktana επάνω, δεν είναι θέμα ταξικό αλλά καθαρά θέμα βελτιστοποίησης της παραγωγής. Έτσι, ναι, μιλώ για τη διάκριση Πολιτικού Μηχανικού-Τεχνολόγου Μηχανικού. Ο δεύτερος δεν είναι καθόλου υποδυέστερος, ίσα-ίσα που είναι ένας συνεργάτης το ίδιο "χρήσιμος" και "πολύτιμος" με εσένα στην παραγωγική διαδικασία. Απλά επιτελεί διαφορετικό είδους έργο μέσα στην παραγωγική δομή. Και ναι, έχει να κάνει με την "ιεραρχία". Όχι με την ιεραρχία της εξουσίας, ας μην ταυτίζουμε τις έννοιες. Απλά με το πεδίο ρόλων και λήψης αποφάσεων στην παραγωγική μηχανή. Και όχι, ο τεχνολόγος είναι πολλά περισσότερο από "έτοιμη τροφή για τους επιστήμονες".

Αλλα είναι και κάτι διαφορετικό από τον Πολιτικό Μηχανικό, και δεν θα πρέπει να εξισωθεί, διότι τότε απλά βάζουμε δύο διαφορετικά πράγματα στο ίδιο τσουβάλι.

Αν αναφέρουμε και κάποιο άλλο παράδειγμα, με την ίδια 'συντεχνιακή' λογική ο Πολιτικός Μηχανικός έχει "εξισωθεί" και έχει υπερκαλύψει το πεδίο του Αρχιτέκτονα Μηχανικού. Έτσι, αντί να έχουμε δύο συμπληρωματικούς ρόλους, έχουμε ένα άτυπο ανταγωνισμό, και μια κυριαρχία του ΠολΜηχ, που οδηγεί στα γνωστά εκτρώματα που βλέπεις παντού γύρω σου στο αστικό τοπίο. Γενικότερα στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή η στρεβλή αντίληψη της συντεχνιακής λογικής, του "προσπάθησε να μαζέψεις όσα γίνεται περισσότερα από τον κλάδο σου και άσε τους άλλους να πεινάνε", αντί να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός και καταμερισμός των παραγωγικών αναγκών σε διάφορα επαγγέλματα. Επίσης στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή η εξαιρετικά ρηχή λογική του να ανοίγονται σχολές χωρίς αντίκρυσμα και με θολά "αντικείμενα" στην περιφέρεια, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τοπικοί παράγοντες, ασύνδετες με την παραγωγή, που κάπως πρέπει να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Αυτό το λαϊκίστικο "κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ", του ΠΑΣΟΚ ακόμα μας κατατρέχει. :lol:


3 έγραψε:Κοινως, αδιαφορω αν ειναι "εξαιρετικα μακρινο" οσο ειναι παντα ΕΠΙΚΑΙΡΟ σαν αιτημα.


Φίλε 3, επίκαιρα είναι τα πάντα. ΕΠΙΚΑΙΡΟ είναι επίσης του ουτοπικό αίτημα της εξάλειψης της φτώχιας και της αδικίας στον κόσμο. Θα πρέπει να το βάλουμε και αυτό ως σημαία σε μία κινηματική διαδικασία; Η πολιτική μπορεί να "βλέπει" στο όνειρο, αλλά δεν παύει να περπατάει στην πραγματικότητα, και από εκεί πρέπει να ξεκινήσει. Αν δεν υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική ρητορεία, που θα καταλαβαίνουν όλοι και θα κατανοούν την αναγκαιότητά της, αν δεν χτίσουμε λίθο-λίθο το οικοδόμημα των αιτημάτων μας, με σειριακή και όχι με συμπυκνωμένη μαξιμαλιστική λογική, τότε πολύ πιθανό να βρεθούν "άλλες δυνάμεις" που να έχουν πιο εύλογα και πραγματοποιήσιμα επιχειρήματα και να κερδίσουν μερίδιο της "μάζας". Σε μία κινηματική διαδικασία, ιεραρχείς τους στόχους σου, κάνεις τις επιλογές σου. Διότι αν αρχίσουμε να αλιεύουμε από το πέλαγος των αιτημάτων μας αόριστα, θα μας βουλιάξει η βάρκα.

3 έγραψε:μονο οι "ρεαλιστες" ξαφνιαζονται


Γιατί δαιμονοποιείς το ρεαλισμό; και γιατί τον ταυτίζεις με τα συντηρητικά κεντρώα αντανακλαστικά, είτε πολιτικά είτε κοινωνικά; Ο ρεαλισμός ορίζεται ως η τέχνη της αντίληψης των πραγμάτων, και της δυνατότητας να αποδώσεις λύσεις για αυτά. Συνεπώς δεν "στεγάζεται" στο κέντρο ή στη δεξιά. Επίσης, ο ρεαλισμός δεν είναι κατ'ανάγκη συντηρητικός. Ρεαλισμός είναι και οι μεταρρυθμίσεις στη Λατινική Αμερική, ο αναδασμός της γης, η φιλολαϊκή πολιτική. Ρεαλισμός είναι να αντιλαμβάνεσαι ένα-προς-ένα τα προβλήματα, και να προτείνεις μία-προς-μία λύσεις, συνδεδεμένες όμως σε ένα γενικότερο πεδίο στόχων και σε κάποια κατεύθυνση. Και εκεί ο ρεαλισμός συναντά την ουτοπία.
Και την κοινωνική δυναμική τη θεωρώ ως ένα παράγοντα ο οποίος δεν μπορεί να προβλεπτεί επακριβώς από καμία πολιτική και κανένα σχεδιασμό, είτε αριστερό είτε δεξιό. Με άλλα λόγια, η κοινωνική δυναμική θα είναι πάντα μπροστά μας. Το θέμα είναι να την εμπλουτίσεις με μερικές από τις ιδέες του. Και είναι πολύ πιο εύκολο να "βρεις" κοινά σημεία με τη χειμαρρώδη κοινωνική δυναμική στο ρεαλιστικό πεδίο, παρά στο πεδίο της ουτοπίας.

Τώρα, για το θέμα της αξιοκρατίας, γνωρίζω κάποιους που είναι "υπέρ" και κάποιους που είναι "κατά" (όχι γιατί υποστηρίζουν το βόλεμα, αλλά ένα άλλο θεωρητικό μοντέλο), αλλά και αυτό είναι μια συζήτηση γύρω από τη ρεαλιστικότητα του προβλήματος και του κατά πόσο μπορείς να πετύχεις μια ριζική αλλαγή αντιλήψεων-συνθηκών. Πατώντας λοιπόν στη Γη, θα πω ευθαρσώς ότι είμαι υπέρ της αξιοκρατίας, διότι ο μόνος άλλος δρόμος που υπάρχει προς στιγμήν είναι αυτός του κρατισμού και της οικογενειοκρατικής ρουσφετολογίας.

Spoiler: show
Υ.Γ Και πιθανώς αυτό να είναι και το μεγαλύτερο από τα - πάντα μεγάλα- post μου. :mrgreen:
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο προωθεί το ΥΠΕΠΘ

Δημοσίευσηαπό bell » Δευτ, 27 Ιούλ 2009 1:35 pm

Το ΤΕΕ ένα είναι σίγουρο ότι θέλει την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο

Όλα αυτά περί ιεραρχίας κλπ για την διακριτοποίηση ρόλων ΑΕΙ-ΤΕΙ,είναι βλακείες και λέγονται με συντεχνειακή λογική.Να μην πάρει ο ένας τα επαγγελματικά δικαιώματα του άλλου,αυτη είναι η ουσία στο βάθος.

Τόσα χρόνια εμπόδιζαν την αναγνώριση των ΤΕΙ αλλά τώρα σιγά σιγά που μας πήρε πρέφα η Ευρωπαική Ένωση,για αυτο το θέατρο,είναι δύσκολο να την εμποδίσουν πια.Δεν εννοώ φυσικά μόνο για την αναγνώριση ΤΕΙ αλλά και ΚΕΣ.

Σε κάποια χρόνια όλοι θα ήμαστε ισότιμοι όλοι είτε μας αρέσει είτε όχι.

neaoktana έγραψε:3. Ίσα - ίσα ένα σύστημα που (θέλει να) λειτουργεί, αναθέτει κρίσιμες ευθύνες στην "πρώτη γραμμή". Στην Toyoda (και όχι μόνο) ο "τελευταίος εργαζόμενος" έχει τη δυνατότητα και υπευθυνότητα να σταματήσει όλη τη γραμμή παραγωγής... τη δυνατότητα αυτή δεν έχει κανένας πάνω από τον εργοδηγό... ούτε ο αμέσως προϊστάμενος Μηχανικός...

Αυτό που είπατε κύριε Κατσαρέλη μόνο ως αστείο θα το λάβω για τα ελληνικά δεδομένα.Καθώς αυτός ο ''τελευταίος εργαζόμενος''(που είναι θέμα ιεραρχίας-''εξουσίας''-επαγγελματικών δικαιωμάτων-συντεχνειακής λογικής) αν σταματήσει τη γραμμή παραγωγής θα έχει επιπτώσεις,όποιος κατάλαβε τι θέλω να πω με αυτό.Επομένως αυτός ο ''τελευταίος εργαζόμενος'' νιώθει έμμεσα έναν φόβο για οτι αλλάγη πάει να κάνει για να μην αφήσει την οικογενειά του να πεινάει κλπ.
bell
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Πέμ, 02 Ιούλ 2009 2:35 am
Έτος εισαγωγής: 2003

Επόμενο

Επιστροφή στο Επιστημονικά-Επαγγελματικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες