"Τακτοποίηση" ημιυπαιθρίων

Θέματα που αφορούν στην επιστήμη και στο επάγγελμά μας. Ανακοινώσεις συνεδρίων, σχετικά άρθρα εφημερίδων, επαγγελματικά θέματα μπορούν να γραφτούν εδώ.

"Τακτοποίηση" ημιυπαιθρίων

Δημοσίευσηαπό fermat » Πέμ, 02 Ιούλ 2009 12:32 am

Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που οφείλουμε να συζήτησουμε.
Πολύ θα ήθελα να ακούσω την άποψη των ''συναδέλφων'' μου, από τους παλαιότερους μέχρι του νεότερους.
Προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος στη ''νομιμοποίηση'' αυθαιρέτων, αλλά θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα μια συζήτηση πάνω στις παραμέτρους του θέματος.
Να ρίξω μια πρώτη ιδέα στο τραπέζι μιλώντας για το μερίδιο ευθύνης των μηχανικών.
Ενδεικτικό είναι αυτό που μου είπε κάποιος επί του θέματος, ισχυριζόμενος ότι οι μηχανικοί (μαζί με τους εργολάβους) εισήγαγαν αυτό το κόλπο για προφανείς λόγους, (εξίσου προφανής και ο λόγος που πέρασε αυτός ο νόμος).
fermat

Re: "Τακτοποίηση" ημιυπαιθρίων

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Πέμ, 02 Ιούλ 2009 12:40 am

Δε γίνεται νομιμοποίηση. Απλά δίνεις μπροστά κάποια χρήματα στο κράτος ώστε αυτό να μη σε κυνηγήσει όπως προβλέπεται αν διαπιστώσει τη συγκεκριμένη παρανομία. Νομιμοποίηση δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση. Είναι ένα γελοίο μέτρο της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση εισφορών και τίποτα άλλο. Άσε που δίνει πάτημα στους εργολάβους και τους ιδιοκτήτες για αντίστοιχες μελλοντικές παραβάσεις. Το πιθανότερο είναι να φάμε κάνα πρόστιμο από την ΕΕ που κάνουμε ότι θέλουμε προκειμένου να κλείσουμε τις τρύπες μας.
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Re: "Τακτοποίηση" ημιυπαιθρίων

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Πέμ, 02 Ιούλ 2009 1:00 am

Ας μη γελιόμαστε με αυτό το θέμα.

Το κτίσιμο των κατ'ονομα μόνο ημιυπαίθριων είναι μια τακτική που κατά κόρον εφαρμόζεται στην Ελλάδα, μαζί με άλλες πολεοδομικές παραβάσεις, μη σας πω ότι είναι η συνήθης πρακτική. Μάλιστα, ξέρω πολλά παραδείγματα μηχανικών που σχεδιάζουν με στόχο να καλύψουν τους ημιυπαίθριους, παρουσιάζοντάς τους ως "αξιοποιήσιμους χώρους" στους ιδιοκτήτες. :evil:

Η περισσότερη δουλειά έξω στην πιάτσα, τουλάχιστον σε μικρά έργα, γίνεται γνωρίζοντας εκ των προτέρων (μη σας πω έχοντας σχεδιάσει) την κάλυψη των ημιυπαίθριων. Είναι συνεπώς μια σάπια ισορροπία στη μπίζνα της οικοδομής η οποία γίνεται τόσα χρόνια κάτω από την ανοχή του κράτους. Είναι η "αθώα" όψη της νεοελληνικής μαγκιάς (;), όπως αυτή καθρεπτίζεται στη δόμηση. Η "ένοχη" όψη είναι αυτή των αυθαιρέτων κτισμάτων, πάλι με την ανοχή (και ενίοτε την....υποστήριξη) του κράτους, που οδηγεί σε εμπρησμούς, καταπατήσεις κ.ο.κ.

Εγώ σε τέτοια πράγματα είμαι λίγο εξτρεμιστής. Πιστεύω στην αυστηρή κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, όταν πρόκειται περί καταπατήσεως δασικών εκτάσεων (και ΟΧΙ, δεν είναι κοινωνικό πρόβλημα, εσύ ήθελες το φιλέτο μέσα στο δασάκι). Πιστεύω στην κατονομασία στο χώρο μας και στο λυσσαλέο κυνηγητό όποιου "εργολάβου"-"μηχανικού"-χασάπη έχει στήσει οικοδομικό συνεταιρισμό που βιοπορίζεται με τα προαναφερθέντα "φιλέτα" γης. Θεωρώ επίσης ότι για τους ημιυπαίθριους πρέπει να πληρώνεται πάγιο πρόστιμο για την οικοδόμησή τους, σε αντιδιαστολή με τα νέα μέτρα "νομιμοποίησης". Εδώ βέβαια πιστεύω σε άλλα ουτοπικά, όπως αναγκαστική συνυπογραφή Αρχιτεκτόνων-Πολιτικών για μελέτες κτισμάτων και θέσπιση αυστηρών κανόνων δόμησης νέων κτισμάτων ανά περιοχές με σεβασμό στην ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική ώστε να μη χτίζει ο καθένας ότι κιτσαριό γουστάρει, οπότε είμαι μάλλον γραφικός. :mrgreen:
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2005

Επιστροφή στο Επιστημονικά-Επαγγελματικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες