08/12: "Κοσμογονία - Γλωσσογονία" - Δ. Νανόπουλος - Γ.Μπαμπινώτης στο Megaron Plus

Θέματα που αφορούν στην επιστήμη και στο επάγγελμά μας. Ανακοινώσεις συνεδρίων, σχετικά άρθρα εφημερίδων, επαγγελματικά θέματα μπορούν να γραφτούν εδώ.

08/12: "Κοσμογονία - Γλωσσογονία" - Δ. Νανόπουλος - Γ.Μπαμπινώτης στο Megaron Plus

Δημοσίευσηαπό sk23 » Πέμ, 09 Δεκ 2010 1:49 am

Ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος και ο γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης φέρνουν σε διάλογο τις επιστήμες τους και απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού σε συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη.

Η εκδήλωση του Megaron Plus, με θέμα Από την Κοσμογονία στην Γλωσσογονία, θα ξεκινήσει στις 7 μμ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται στις 5.30 μμ.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, και σήμερα είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Χιούστον HARC. Το 2004, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τον κατέταξε τέταρτο στη λίστα των θεωρητικών φυσικών όσον αφορά τον αριθμό αναφορών.

Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας που θα καλύπτει όλες τις δυνάμεις στο Σύμπαν.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Είναι ομότιμος και επίτιμος καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γνωστός από το Λεξικό της Νέας Ελληνικής, ο κ. Μπαμπινιώτης ανήκει στους εισηγητές της σύγχρονης γλωσσολογίας στην Ελλάδα και έχει εφαρμόσει μεθόδους ανάλυσης της δομής της αρχαίας και της νέας ελληνικής γλώσσας.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... z17Yz2d6xM
Γίνε ό,τι θέλεις.
Ένας ονειροπόλος, ένας ανένταχτος, ένας αραχτός, ένας ερευνητής, ένας ακτιβιστής, ένας ανύπαρκτος, ένας θεατής, ένας δάσκαλος...
Γίνε ό,τι γουστάρεις ρε παιδάκι μου. Εγώ μαζί σου.
Μόνο αυτό, που προσπαθούν με τόσο πείσμα να σε κάμουν, πρόσεξε να μη γίνεις.
Ένας χρήσιμος ηλίθιος!
Αλκυόνη Παπαδάκη
sk23

Έτος εισαγωγής: 2006

Re: 15/12: "Κοσμογονία - Γλωσσογονία" - Δ. Νανόπουλος - Γ.Μπαμπινώτης στο Megaron Plus

Δημοσίευσηαπό Theodore » Πέμ, 09 Δεκ 2010 1:59 am

Συνάδελφοι,

Η εν λόγω δημόσια συν-ζήτηση έλαβε χώρα χθες, Τετάρτη 8/12/2010, στην Αίθουσα <<Δημήτρης Μητρόπουλος>>. (Πριν λίγες ώρες δηλαδή...ήμουν κι εγώ εκεί...! :lol: ) Εξ όσων γνωρίζω (και με βάση την αποδελτίωση του ημερησίου τύπου), δεν πρόκειται να επαναληφθεί στις 15/12/2010. Αν κάποια/κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικό, ας ενημερώσει...!

Με εκτίμηση,
Θ._
What you see, is not always what you get...! (NO_USER_NAME) :D
Το γεγονός ότι δεν μπορείς να δεις "κάτι", δεν συνεπάγεται ότι αυτό το "κάτι" δεν υπάρχει εκεί που κοιτάς...! :think:
Σε κάθε αξιωματικά θεμελιωμένη θεωρία υπάρχει τουλάχιστον μία αληθής πρόταση που δεν μπορεί να αποδειχθεί. (Kurt Goedel) :ugeek:
Theodore Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 1999

Re: 08/12: "Κοσμογονία - Γλωσσογονία" - Δ. Νανόπουλος - Γ.Μπαμπινώτης στο Megaron Plus

Δημοσίευσηαπό Elendil » Πέμ, 09 Δεκ 2010 2:13 am

Ok το διόρθωσα -εγώ έβαλα την ημερομηνία, στο κείμενο δε την αναφέρει, και θεώρησα ότι αναφέρεται την επόμενη, εφόσον το άρθρο έχει σημερινή ημερομηνία ανάρτησης στη σελίδα του Βήματος.
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς
Νίκος Γκάτσος

If you end up with a boring miserable life because you listened to your mom, your dad, your teacher, your priest, or some guy on television telling you how to do your shit, then you deserve it.
Frank Zappa
Άβαταρ μέλους
Elendil
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2007

Re: 08/12: "Κοσμογονία - Γλωσσογονία" - Δ. Νανόπουλος - Γ.Μπαμπινώτης στο Megaron Plus

Δημοσίευσηαπό sk23 » Πέμ, 09 Δεκ 2010 2:18 am

Κι εγώ έτσι νόμισα παιδιά...Ζητώ συγγνώμη που δε το διασταύρωσα και ανέβασα κάπως βεβιασμένα αυτή την είδηση!!
Τheodore, αλήθεια πως ήταν;σίγουρα θα ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα...Δυστυχώς χρονομηχανή δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη ε... :)
Γίνε ό,τι θέλεις.
Ένας ονειροπόλος, ένας ανένταχτος, ένας αραχτός, ένας ερευνητής, ένας ακτιβιστής, ένας ανύπαρκτος, ένας θεατής, ένας δάσκαλος...
Γίνε ό,τι γουστάρεις ρε παιδάκι μου. Εγώ μαζί σου.
Μόνο αυτό, που προσπαθούν με τόσο πείσμα να σε κάμουν, πρόσεξε να μη γίνεις.
Ένας χρήσιμος ηλίθιος!
Αλκυόνη Παπαδάκη
sk23

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό Theodore » Πέμ, 09 Δεκ 2010 2:45 am

Ήταν μια πολύ ωραία βραδιά... οι δύο επιστήμονες, καθιστοί εκατέρωθεν ενός μικρού στρογγυλού τραπεζιού, όντας στραμμένοι προς το ακροατήριο, έκαναν έναν 2ωρο διάλογο παίζοντας με τις έννοιες όπως η συμμετρία, η ενέργεια, και το πώς η καθεμιά έχει το περιεχόμενό της στις "ανθρωπιστικές" και "θετικές" επιστήμες. Ο ένας συν-ομιλητής ανέλυε μια έννοια της επιστήμης του, και στην συνέχεια έκανε "πάσα" στον άλλο, για να αναλύσει κι αυτός με την σειρά του τί σημαίνει η ίδια λέξη στην δική του επιστήμη. [dejavu...!] :D

Εκεί που στάθηκαν αρκετά ήταν στο πώς ανακαλύψεις στην σύγχρονη φυσική όπως η αρχή της απροσδιοριστίας του Heisenberg γέννησαν την ανάγκη δημιουργίας νέων λέξεων όπως το "κυματοσωμάτιο", καθώς και το πόσο δύσκολο είναι για έναν επιστήμονα να εξηγήσει έννοιες που υπάρχουν στο μυαλό του, αλλά για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν λέξεις! Από εκεί, οδηγήθηκαν και στο συμπέρασμα του γιατί οι μεγάλοι της επιστήμης έχουν ιδιαίτερη σχέση με την φιλοσοφία και την γλώσσα.

Ένα από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση ήταν και η προσωπική γνωριμία του κ. Μπαμπινιώτη με τον ίδιο τον Heisenberg, καθώς και το ότι ο πατέρας του Heisenberg ήταν γνωστός βυζαντινολόγος, και ότι ο Heisenberg είχε μελετήσει την αρχαία ελληνική γραμματεία.

Συζητήθηκαν όμως και άλλα θέματα, όπως η σημερινή κρίση αξιών της κοινωνίας μας, η απουσία της διανόησης, ο υπέρμετρος εγωϊσμός που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς επίσης και το πώς η έλλειψη παιδείας έχει συμβάλλει στην κρίση που περνά σήμερα ο τόπος.
Το γεγονός ότι δεν μπορείς να δεις "κάτι", δεν συνεπάγεται ότι αυτό το "κάτι" δεν υπάρχει εκεί που κοιτάς...! :think:
Σε κάθε αξιωματικά θεμελιωμένη θεωρία υπάρχει τουλάχιστον μία αληθής πρόταση που δεν μπορεί να αποδειχθεί. (Kurt Goedel) :ugeek:

Δημοσίευσηαπό lawine » Πέμ, 09 Δεκ 2010 9:44 am

ουυπς και εγώ δεν πήρα χαμπάρι...κρίμα..ευχαριστούμε Theodore για αυτά που μας μετέφερες!

Theodore έγραψε:Συζητήθηκαν όμως και άλλα θέματα, όπως η σημερινή κρίση αξιών της κοινωνίας μας, η απουσία της διανόησης, ο υπέρμετρος εγωϊσμός που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς επίσης και το πώς η έλλειψη παιδείας έχει συμβάλλει στην κρίση που περνά σήμερα ο τόπος.

"Οι επιστήμονες μετρούν, υπολογίζουν και βρίσκουν ότι στο σύμπαν υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες. Και από όλους αυτούς εμείς ξεχωρίζουμε έναν, τον Γαλαξία μας.
Και μέσα στο γαλαξίας μας λένε ότι υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια. Και από όλα αυτά εμείς ξεχωρίζουμε ένα, τον Ήλιο μας.
Και μέσα στο δικό μας ηλιακό σύστημα υπάρχει ένας μικρός πλανήτης, η Γη μας, που πάνω της έζησαν στο παρελθόν και ζουν σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι. Και από όλους αυτούς εσύ ξεχωρίζεις έναν, τον εαυτό σου.
Πόσο μικρός αισθάνεσαι τώρα!
....
Εσύ όμως δε το λες. Το σύμπαν που σε περιβάλλει όσο μεγάλο και αν φαίνεται δε σε χορταίνει, δε σε ικανοποιεί. Το βάθος της ψυχής σου είναι άπειρο και για αυτό δε σε γεμίζει ούτε το πολύ ούτε το περισσότερο. Ζητείς το άπειρο γιατί το άπειρο μόνο με άπειρο μπορεί να πληρωθεί." (Αστέριος Χατζηνικολάου)

Αλλά όσο μικρός είναι άνθρωπος μέσα στο σύμπαν, υπάρχει ένα γεγονός που τον κάνει σίγουρα σημαντικό. Κάθε άνθρωπος διαθέτει 46 χρωμοσώματα (23 μητρικής και 23 πατρικής καταγωγής). Αν συνδυαστούν προκύπτουν 2^46=7*10^3 πιθανοί συνδυασμοί. Δηλαδή, είμαστε ένας από τους 70 τρισεκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν να έρθουν σε ζωή. Πόσο τυχερός αισθάνεσαι τώρα;; Τουλάχιστον μία φορά μας έχει πέσει το λότο...Και πριν γίνω τελείως γραφική το κλείνω.... :mrgreen:
lawine Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2004

Δημοσίευσηαπό Theodore » Τετ, 15 Δεκ 2010 8:09 pm

@lawine: [Απαντώ με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση...οικογενειακοί οι λόγοι...!]

Ωραίο αυτό το κείμενο του Αστέριου Χατζηνικολάου...! :D Μου θύμισες ένα μεσημέρι Τρίτης που είχα συναντήσει τον Ομ. Καθ. κ. Θ.Π.Τάσιο έξω από τα νέα κτίρια, όπου είχαμε μια σύντομη συζήτηση για το άγχος, και μου είπε κι αυτός για το σύμπαν, τους γαλαξίες και το ηλιακό μας σύστημα, και φυσικά για το πόσο μικρή είναι η ζωή...! :)

Για το άπειρο δεν είμαι και τόσο σίγουρος, καθ' ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι πεπερασμένο, και επ ουδενί δύναται να συλλάβει πλήρως αυτή την έννοια. Μέσα στο κλειστό [0,1] του συνόλου των πραγματικών υπάρχουν άπειροι αριθμοί, καθώς και στο [0,1/2], καθώς και στο [0,1/4], κλπ..!

Είναι στα σίγουρα και οι 70 τρισεκατομμύρια συνδυασμοί των γονιδίων εφικτοί; Έχουν δηλαδή όλοι τους νόημα; Ας μην ξεχνάμε ότι το "λόττο/τζόκερ" μερικές φορές "κληρώνει" και κάποιες -γενετικής προέλευσης- ασθένειες. Χώρια που υπάρχουν ένα σωρό ατέλειες στο -φθαρτό- σύστημα, και με την πάροδο του χρόνου αυτό αποδομείται/καταστρέφεται (τα εμφράγματα δημιουργούνται από την αθηρωμάτωση, καθώς και τα εγκεφαλικά). Η ίδια η έννοια της φθαρτότητας συμπεριλαμβάνει και τα αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.ά.), και σ' αυτό το σημείο νομίζω είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσουμε την "πάσα" στην επερχόμενη ομιλία του καθηγητή κ. Κυπαρισσίδη, για τις εξελίξεις στην νανο-ιατρική: http://www.mqn.gr/phpBB/viewtopic.php?f=4&p=39677#p39677 :ugeek:

Επιστροφή στο Επιστημονικά-Επαγγελματικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης