
Το ΕΔΔΕ (Ελληνικό Δίκτυο Διαχειριστών Έργων) αποφάσισε να θεσμοθετήσει βραβεία για Διπλωματικές Εργασίες και Μεταπτυχιακές Διατριβές που εκπονήθηκαν σε θέματα Διοίκησης - Διαχείρισης Έργων. Επιδίωξη του ΕΔΔΕ είναι η ανά διετία βράβευση εργασιών σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και τις παραγωγικές μονάδες της χώρας.
Ο πρώτος διαγωνισμός αφορούσε σε Εργασίες και Διατριβές που εκπονήθηκαν σε ΑΕΙ / ΤΕΙ από τον Ιούνιο του 2005 ως και τον Μάρτιο 2008. Η πρώτη βράβευση έγινε σε ειδική τελετή στα πλαίσια του Διεθνούς Μεσογειακού Συνεδρίου PM04 που διεξήχθη στη Χίο από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 2008.
Σχετικά με τον ως άνω διαγωνισμό στόχοι του οποίου ήταν
1. η στήριξη της επιστημονικής διάστασης και του διεπιστημονικού χαρακτήρα της Διοίκησης-Διαχείρισης Έργων (ΔΕ) και
2. η ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας ότι η ΔΕ είναι ένα σημαντικό και ταχύτατα εξελισσόμενο ερευνητικό πεδίο, με οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και, κατ’ επέκταση, πολιτικές διαστάσεις,
Ανακοινώνονται τα εξής:
Οι στόχοι του ΕΔΔΕ επιτεύχθηκαν. Υπεβλήθησαν πέντε Μεταπτυχιακές Εργασίες (βλέπε συνημμένο Πίνακα στο τέλος), η κάθε μια με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, ή/και μειονεκτήματα, από πέντε διαφορετικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα. Μόνο δύο από τους πέντε συγγραφείς ήταν μηχανικοί. Η περιορισμένη συμμετοχή οφείλεται στο ότι είναι η πρώτη φορά που στα ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας η Διπλωματική / Μεταπτυχιακή εργασία αναφέρεται ως διακριτό πεδίο βράβευσης.
Τα κριτήρια που θέσαμε, και τα οποία αποτελούν ένα ελάχιστο συγκερασμό κλασικών ακαδημαϊκών κριτηρίων με τις ιδιότητες της ΔΕ, είναι τα εξής: Σημείωση: Οι λέξεις-κλειδιά από το πεδίο της Διοίκησης/ Διαχείρισης Έργων, κατά ΙΡΜΑ (ICB v.3), δείχνονται σε κόκκινο.
Σχετικά με το κριτήριο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, επισημαίνεται η αυξανόμενη σημασία που αποδίδεται από την International Project Management Association, ΙΡΜΑ (www.ipma.ch) στη συμβολή των έργων (αλλά και τις ευθύνες των Διαχειριστών Έργων) στις Κοινωνικές και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις. Το κριτήριο αυτό είναι ένα μήνυμα προς την ακαδημαϊκή Κοινότητα και τους νέους μας.
Καθώς ήταν ο πρώτος διαγωνισμός, μάλιστα δε αφορούσε σε εργασίες που εκπονήθηκαν σε προηγούμενα έτη και με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που τώρα έχουμε θέσει, υπήρχε αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό ακριβώς και δηλώσαμε εξ αρχής ότι δεν δεσμευόμαστε σε βράβευση. Άλλωστε, επρόκειτο για μια προ-μελετημένη «διαστροφή» της βασικής αρχής της ΔΕ (Project Management) η οποία επιτάσσει ότι πρώτα ορίζουμε τα παραδοτέα, τους στόχους και τα κριτήρια αξιολόγησης των και μετά εκπονούμε το έργο. Γι’ αυτό, η μη βράβευση δεν σημαίνει αποτυχία αλλά μάλλον «ατυχία».
Ως εκ τούτου, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι τρεις από τις πέντε εργασίες που υποβλήθηκαν, αν και αξιόλογες, δεν κάλυπταν επαρκώς τα κριτήρια του διαγωνισμού, οπότε δεν βραβεύονται. Δεν θέλαμε να δώσουμε λάθος μήνυμα ως προς τι αποτελεί καλή εργασία στη ΔΕ, δεδομένου ότι μια βραβευθείσα εργασία λειτουργεί και ως διδακτικό υπόδειγμα. Μάλιστα δε, καμία από τις πέντε εργασίες δεν κρίθηκε ικανοποιητική για το πρώτο βραβείο. Τα κριτήρια δεν καλύφθηκαν πλήρως.
Όλοι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό έλαβαν αναλυτικά και εκτενή κριτικά και δημιουργικά σχόλια που κατέθεσαν οι αξιολογητές. Από τις υποβληθείσες εργασίες βραβεύθηκαν --μετά από αναλυτική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση-- οι δύο:
1. Του κ. Δημήτρη Σφυρή (2ο βραβείο), με τίτλο “Διαχείριση Ροής Εργασιών και Στρατηγικός Ανασχεδιασμός σε ένα Αβέβαιο Περιβάλλον” και
2. του κ. Σωτήρη Τζωβαίρη (3ο βραβείο), με τίτλο “Στοχαστική Ανάλυση Διαχείρισης Έργων”.
O κ. Δ. Σφυρής είναι απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Δια-Πανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ των Πανεπιστημίων Θράκης και Μακεδονίας (Μάρτιος 2008). Ο κ. Σ. Τζωβαίρης είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του ΑΠΘ και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ιούνιος 2006).
Οι Περιλήψεις των Εργασιών παρατίθενται στο τέλος της παρούσας Ανακοίνωσης. Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από χρηματικά έπαθλα αξίας € 750 και € 500, αντίστοιχα.
Η αξιολόγηση των Εργασιών ή Διατριβών έγινε από Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης, αποτελούμενη από μέλη του ΕΔΔΕ, με πρόεδρο τον Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Δημ. Παναγιωτακόπουλο (dpanag@civil.duth.gr).
ΟΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ
Διαχείριση Ροής Εργασιών και Στρατηγικός Ανασχεδιασμός σε ένα Αβέβαιο Περιβάλλον
Δημήτριος Σφυρής
Η παρούσα εργασία ανέπτυξε μια νέα μεθοδολογία για τη διαχείριση ροής εργασιών κάνοντας χρήση δικτύων Petri και Ασαφούς Λογικής. Η προσέγγιση αυτή αντιμετωπίζει με επιτυχία την αβεβαιότητα στους χρόνους εκτέλεσης των εργασιών και αξιοποιεί τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα. Η λεπτομερής μελέτη και ανάλυση των διαδικασιών έγινε με τη χρήση εργαλείων μοντελοποίησης και μαθηματικών τεχνικών ανάλυσης. Για την αξιολόγηση της απόδοσης της ροής εργασιών αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό με βάση τα δίκτυα Petri και την Ασαφή Λογική. Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόστηκε σε ενδεικτική επιχείρηση ακολουθώντας τη συστημική προσέγγιση. Έτσι σε στρατηγικό επίπεδο βελτιώνεται η ικανοποίηση των πελατών, σε επιχειρησιακό επίπεδο αυξάνεται η αποδοτικότητα της διαδικασίας, ενώ σε λειτουργικό επίπεδο επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση.
Στοχαστική Ανάλυση Διαχείρισης Έργων
Σωτήριος Τζωβαίρης
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναπτύσσεται η μαθηματική βάση της διαχείρισης έργων. Ως διακλαδική επιστήμη, η διαχείριση έργων αντλεί γνώσεις και τεχνικές από πολλά επιστημονικά πεδία. Αναπτύσσονται σε έξι κεφάλαια, οι κλασσικές αλλά και οι σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην πράξη για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο έργων. Στο πρώτο κεφάλαιο ορίζεται το έργο, καθώς και η διαχείριση έργου. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται η ιστορική εξέλιξη της διαχείρισης έργου. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η θεωρία γραφημάτων και δικτύων και περιγράφεται η ανάλυση έργων μέσω δικτύων καθώς και η δομική ανάλυση έργου. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η τεχνική αποτίμησης και αναθεώρησης προγράμματος (PERT), με την οποία εκτιμάται ο χρόνος περάτωσης του έργου. Συγκρίνονται επίσης διάφορες υποθέσεις για τις κατανομές των χρόνων περάτωσης των επιμέρους δραστηριοτήτων. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η Μαρκοβιανή γενίκευση της τεχνικής PERT (MAN) που προσφέρει πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις του χρόνου περάτωσης του έργου. Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μέθοδος κρίσιμης διαδρομής (CPM), για την εκτίμηση της βέλτιστης σχέσης χρόνου-κόστους του έργου. Στο παράρτημα Α παρατίθενται ο ορισμός του πίνακα τάσεων Μαρκοβιανής διαδικασίας. Στα παραρτήματα Β και Γ, παρατίθενται αναλυτικοί υπολογισμοί που αφορούν το πέμπτο κεφάλαιο. Στο παράρτημα Δ παρατίθεται η αλληλογραφία με τον καθηγητή Salah Elmaghraby σχετικά με το παράδειγμα Μαρκοβιανής γενίκευσης της τεχνικής PERT.
[Πηγή] (από neaoktana)