Φοιτητές πετιούνται στο δρόμο-θυσία στον κοροναϊο

Συντονιστής: University Editors

Φοιτητές πετιούνται στο δρόμο-θυσία στον κοροναϊο

Δημοσίευσηαπό myniga » Δευτ, 23 Μαρ 2020 12:06 am

Ψήφισμα στήριξης του φοιτητικού συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών προς τον Σύλλογο Οικότροφων Νέων εστιών ΕΜΠ
ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΕΣΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Οι εστιακοί φοιτητές των Νέων Εστιών του Πολυτεχνείου, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.
Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από τους deliverάδες και τους εργαζόμενους στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!
Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους? Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας? Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει? Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα? Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.
Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!
Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!
Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Απαιτούμε:
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 στα πλαίσια του Ιατρικού Τμήματος ΕΜΠ
• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
• Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
• Nα δοθεί τώρα επίδομα μετακίνησης σε όποιον οικότροφο επιθυμεί να μεταφερθεί στον τόπο καταγωγής του.
• Nα δοθεί επίδομα σίτισης σε κάθε οικότροφο για όσο διαρκέσει η καραντίνα.
myniga
 
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Δευτ, 09 Οκτ 2017 5:20 pm
Έτος εισαγωγής: 2015

Re: Φοιτητές πετιούνται στο δρόμο-θυσία στον κοροναϊο

Δημοσίευσηαπό myniga » Τρί, 24 Μαρ 2020 8:22 pm

Όσο οι κυβερνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τους εστιακους φοιτητές εμείς επιλεγουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα τους, ωστέ να να μην κλείσει καμία εστία, να μην πεταχτει κανένας εστιακός φοιτητής στο δρόμο. Παραθέτω το νέο ψηφισμα του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου για το ζήτημα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!
Μετά τις Αποφάσεις Συλλόγων Οικοτρόφων σε όλη τη χώρα που πραγματοποίησαν Συνελεύσεις, Παρεμβάσεις στις Διοικήσεις αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να τους πετάξει στο δρόμο, ήρθε σήμερα νέα οδηγία.Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ξεκρέμαστος εστιακούς σε όλη τη χώρα αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προφυλαχθούν από την πανδημία, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Συλλόγων Οικοτρόφων, την ώρα που στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών(ΦΕΠΑ) και στη ΦΕΑ παραμένει το 1/3 των φοιτητών, στις Νέες Εστίες του Πολυτεχνείου το 30%, στις Εστίες της Θεσσαλονίκης το 20%. Παρά τις προβλέψεις για ορισμένες μόνο κατηγορίες εστιακών, δε λύνει τα προβλήματα των φοιτητών. Δεν υπάρχει στη νέα οδηγία καμία πρόβλεψη για φοιτητές που είτε είναι εργαζόμενοι- είναι μερικοί από τους deliverάδες και εργαζόμενους στα super market που ειδικά αυτή την περίοδο εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες- είτε ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους στις ευπαθείς ομάδες και επομένως δεν μπορούν παρά να μείνουν στις εστίες.
Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της κυβέρνησης ότι την ίδια ώρα που απαγορεύει την κυκλοφορία, αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας? Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει? Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα? Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.
Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!
Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!
Στηρίζουμε τον αγώνα των Συλλόγων Οικοτρόφων σε όλη τη χώρα!
Τώρα να παρθούν τα μέτρα για όλους τους φοιτητές που μένουν στις εστίες ! Κανένας εστιακός μόνος του!


Απαιτούμε:
• Επαρκή καθαριότητα στα κτήρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Τακτικές απολυμάνσεις των κτηρίων. Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.
• Επίδομα μετακίνησης στους εστιακούς που θέλουν να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους.
• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
• Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
• Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
• Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα κλπ).
myniga
 
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Δευτ, 09 Οκτ 2017 5:20 pm
Έτος εισαγωγής: 2015

Re: Φοιτητές πετιούνται στο δρόμο-θυσία στον κοροναϊο

Δημοσίευσηαπό Parakratikos » Τετ, 25 Μαρ 2020 4:23 pm

Parakratikos
 
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Τρί, 08 Οκτ 2019 10:28 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Φοιτητές πετιούνται στο δρόμο-θυσία στον κοροναϊο

Δημοσίευσηαπό fiddlerontheroof » Σάβ, 28 Μαρ 2020 8:40 pm

Υπάρχει και μία σελίδα για όσους έχουν φβ, πρωτοβουλία των ατόμων που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες ΕΜΠ για τον συντονισμό και την ενημέρωση ενάντια στην προαναφερθείσα απόφαση εκκένωσης των φοιτητικών εστιών πανελλαδικώς.

Επίσης,παραθέτω μία συνέντευξη (από τις 25/3) δύο παιδιών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ και περιγράφουν τόσο τα όσα έγιναν,όσο και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαμονή τους.
make Orwell fiction again
Άβαταρ μέλους
fiddlerontheroof
 
Δημοσιεύσεις: 608
Εγγραφή: Τρί, 14 Οκτ 2014 12:34 am
Έτος εισαγωγής: 2014


Επιστροφή στο Ειδήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης